torstai 13. elokuuta 2015

Gustav Vasa kyrkan


Sidovy

 Gustav Vasan kirkko, Vasastan, Odenplan

Jumalanpalvelus suununtaisin kello 11. Kirkon oma kuoro esiintyy joka suunnuntai julmanpalveluksissa. Ehtoollinen joka sunnuntai. Oblaatit, ehtoolisleivät, ovat gluteenivapaita ja viininä käytetään alkoholitonta viiniä.

Arkipäivinä on 20 minuutin pituinen hartaushetki kello 12, mutta se on hieman erilainen joka päivä. Torstaina esimerkiksi on urkukonsertti hartaushetken päätteeksi. Torstaisin kello 18 on esirukoushetki. Keskiviikko aamusin kello 8.30 on aamuhartaus. Kirkossa tapahtuu niin paljon etten voi edes ottaa tässä kaikkea esille. 


Lasten leikkinurkassa seisoo pieni Babykyrka, vauvojenkirkko.

Mainitsen vain että pikkuvauvoille on oma hartaushetki kirkossa maanantaisin kello 10-10.45. Urkumusiikkia esitetään vauvoillekin. Papin kanssa istutaan matolla alttarin edustalla ja ohjelmassa on laulua, tanssia ja leikkiä. Kaiken päätteeksi on vauvakahvila avoinna.

Kirkko on avoinna:
 maanantaista torstaihin kello 11-18
perjantaina kello 10-18
lauantaina ja sunnuntaina kello 11-18

Columbarie on avoinna: 
tiistaina ja torstaina kello 11-18
keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina kello 11-15
sunnuntaina kello 12-15, maantaisin suljettu

HUOM! Columbarie sijaitsee kirkon alla mutta sisäänkäynti Columbarieen on  Västmannagatan 58


Tämä kirkko syntyi niin että Adolf Fredrikin saurakunta hauluttiin jakaa kahtia. Adolf Fredrikin kirkko sijaitsee hieman etelänpänä Norrmalmin puolella, Holländargatanin varrella. Monta arkkitehtiä jätti oman suunitelmansa seurakunnalle. Linnarkkitehti Agi Lindegrenin idea voitti. Kirkko valmistui vuonna 1906. Kirkon pohjapiirros on kreikkalaisen ristin mallinen ja kirkko on rakennettu italialaisen uusbarokin tyyliin. Kirkkosali on avara ja tilava johon mahtuu noin 1200 henkeä istumaan yhtäaikaa. 


Kirkolla on myös pieni sairaalan kirkkokin hallussaan. Sabbatsbergin sairaala sijaitsee aivan kirkon takana. Siellä kirkon sivurakennuksessa sijaitsee ikooimaalaja Efti Papadopoulou-Georlin'in ateljee. Hän on kasvanut kreikkalaisessa perheessä ja maalannnut ikooneja koko ikänsä. Hän kävi ikoonikoulunsa Tessalonikissa. Hän pitää myös  ikoonimaalauskursseja.

Kupolen med målningar av Vicke Andrén.

Victor Andren on maalannut kupolin.

Kupoltaket med inskription.


Pääalttari on kirkon suurin nähtävyys. Sen on sunnitellut Burckhard Precht ja on peräisin vuodelta 1731 ja oli alunperin tarkoitettu Uppsalan tuomiokirkolle. Tämä alttariasetelma on Ruotsin suurin. Asetelmaa säilytettiin alkuun Nordiska Museet tiloissa kunnes se tuotiin tänne. Alttaritaulu on saanut esimerkkinsä roomalaisesta Il Gesu kirkon alttaritaulusta. Il Gesun kirkko Roomassa on jesuuttisääntökunnan emokirkko. Ylinnä on samanlainen astelma kuin Pyhän Pietarin basilikan alttarin päällä Roomassa. Alttarin sivuilla on vasemmalla puolella kuvattu uskon voittoa uskomattomuudesta ja oikealla puolen evankeliumin voittoa harhaopeista.

Panoramakuva kirkkosalista.


Evankeliumi voittaa harhaopitGustav Vasa kyrka


 Markuskappeli sijaitsee tämän pilarin takana Markuskappeli

Gustav Vasa kyrka

Gustav Vasa kyrka

Saarnastuoli on myös arkkitehti Agi Lindegrenin suunnittelema ja valmistettu marmorista.

Gustav Vasa kyrka

Gustav Vasa kyrkaGustav Vasa kyrka

Gustav Vasa kyrka

 Colombarie

Gustav Vasa kyrka

 Colombarie


Colombarie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti