sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka, Welandersväg 6, Kungsholmen, 
Stadshagen'in kaupunginosa

Panoramakuvaus kirkon sisältä!

Avoinna arkipäivinä kello 11-15 ja sunnuntaisin kello 10-16.


Sankt Görans kyrka




Nykyisen kirkon suunnitteli arkkitehti Adrian Langendahl, ja se vihittiin käyttöön pääsiäispäivänä 1958. Nykyisen kirkon paikalle oli rakennettu jo vuonna 1910 kappeli, jonka suunnitteli arkkitehti Gustaf Améen. Se sai nimekseen Pyhän Göranin kirkon, luultavasti viereisen St. Göranin sairaalan innoittajana.

Kuoria hallitsee Einar Forsethin suuri al secco-alttarimaalaus, jonka keskellä on kolme tyhjää ristiä. Lisäksi hyvää paimenta ympäröivät neljä evankelistasymbolia ja sivuille on ryhmitelty Jeesuksen elämästä kertova kuvasarja, jonka alttarissa on marmorinen kansi ja alaosa kalkkikiveä. 

Alttarihopea, mikä koostuu krusifiksista ja kuudesta kynttilänjalaasta, on taiteilija Birger Haglundin säveltämä kirkon avajaisia ​​varten vuonna 1958.

Vanhasta kirkosta jääneessä tornissa ripustetaan kaksi kirkonkelloa, jotka löytyivät myös vanhasta kirkosta.

Kirkko vihittiin vuonna 1958. Kirkosta tuli basilkan mallinen, ajaton ja silti klassisen tyylikäs kirkko. Kirkko on kulttuurisuojattu rakennus.



Sankt'Göransparken on aivan ihana puistoalue kirkon ympärillä.  Kuten kuvasta näkyy niin puistossa on lapsille myös leikkipaikka.





Sankt Görans kyrka


Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka

Kirkko on pyhitetty Pyhälle Yrjölle, Sankt'Göran ruotsiksi ja  San Giorgio italiakasi. Vieressä sijaitseva sairaalakin on saannut nimensä Sankt'Göranin nimestä, sekä asuinalue. Sankt'Göran oli roomalainen sotilas, joka kuoli marttyyrikuoleman keisari Diocletinauksen vainoissa. Sankt'Göranista on tullut erittäin suosittu ja tunnettu pyhimys ympäri Eurooppaa. Hänet kuvataan usein miten taistelemassa lohikäärmettä vastaan miekka heiluen.


Sankt'Göran ja lohikäärme patsas löytyy muun muassa Tukholman kaupungintalosta. Storkyrkanin kirkossa Gmala Stanissa on myös Snankt'Göranin patsas, samoin Köpmannatorget nimisellä torilla Gamla Stanissa on iso patsas, mikä kuvaa Snakt'Görania taistelemassa lohikäärmeen kanssa. Täällä Sankt'Göranin kirkossa on vain reliefi, joka kuvaa Sankt'Görania.

Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka

Isot valoa-antavat ikkunat ja ihana puisto ikkunojen takana antaa tunnelmaa kirkkosaliin.

Sankt Görans kyrka

 Saarnastuoli, David Wretlingin käsialaa

Sankt Görans kyrka

Alttraitaulu on koko seinän kokoinen. Se on kalkkimaalus al-secco tyylin mukaan ja sen on maalannut Einar Forseth.  Saarnastuoli on asetettu "väärälle" sivustalle johtuen kaiketi siitä että alttarin vasemmalla puolella on lehteri  ja kastekappeli.

Kirkossa on ollut koko kesän usein iltaisin musiikkia, ilmaisia konsertteja. Kirkolla on kolme omaa kuoroa, lapsille, nuorisolle ja aikuisille. Musiikkikoulun lapset käyttävät kirkkoa esiintymissalinaan. Vauvoille on erikoista vauvarytmiikkaa vanhempiensa kanssa.

Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka


Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka

Sankt Görans kyrka

St Görans kyrka-023.jpg

Kolumbarium



Kolumbariumin eteishalli



Sankt Görans kyrka

 Täällä on useampia erilaisia tuhkalehtoja.





Asklund A



Kulttuurikoulun päättäjäistilaisuus kesän alussa pidetään kirkossa. Ruotsissa vanhemmat saavat valita koulun peruskoulunkin lapsilleen. Peruskouluissa on valittavana erilaisia erikoiskoulutuslinjoja, kuten musikkia, taidetta, kulttuuria, teatteria, urheilua ym vastaavaa, ja niitten lisäksi tietysti koululaissa määrätyt perusaineet.

Samoin jokainen aikuinen henkilö saa valita seurakunnan tai olla valitsematta. Ruotsissa ei ole valtion kirkkoa, joten kukaan ei Ruotsissa synny kirkon jäseneksi. Kun lapsi syntyy niin synnytysairaala tekee ilmoituksen Verovirastoon, minkä tehtävänä on pitää laskentaa väkiluvusta ja kirjoilla olopaikasta. Tilastoa ei tehdä uskontojen mukaan lainkaan, koska uskonto on täysin henkilökohtaien asia Ruotsissa.  Verovirastosta tulee lappu, mihin vanhemmat saa kirjoittaa lapsen nimen. Siinä se. Hyvin harvat kastaa enää lapsiaan, ja vielä harvempi lapsi käy rippikoulun. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti