Högalidskyrkan sijaitsee kauniissa Högalidin puistossa, mäen päällä,
Kungsholmenin saarella
Avoinna:
kaikkina viikonpäivinä kello 9.00-17.00
Kolumbarium on suuri ja valoisa. Se sijaitee kirkon pohjoisessa päädyssä ja se on avoinna samaan aikaan kuin kirkkokin.
Högalidin seurakunta kuuluu Maria-Magdalenan seurakuntaan, millä on yhteien pastoraatti. Ruotsissahan ei ole enää valtion kirkkoa, joten kirkot saavat selvitä omin päin. Teloudellisesti on halvempaa seurakuntien lyöttäytyä yhteen. Tällaista seurakuntien yhdistelmää kutsutaan pastoraatiksi.
Ruotsin kirkossa voivat useammat seurakunnat muodostaa pastoraatin. Se on yhteistyön muoto, jossa seurakunnat yhdessä vastaavat perustehtävistään. Pastoraatti vastaa usein taloudesta, henkilöstöstä, kiinteistöhallinnosta ja hautaustoimesta. Ruotsin kirkossa 1288 seurakuntaa ja 31 seurakunta ulkomailla ja 286 pastoraattia. Pastoraatteihin kuuluu 1360 seurakuntaa.
Högalids kyrkväg niminen polku johtaa kirkon edustalle. Polku lähtee Högalidsgatanin ja Varvsgatanin risteyksestä. Bussi 66 pysähtyy tässä Högalidskyrkan nimisellä pysäkillä. Hornsgatanin kadulta ja Metroasemalta voi nousta jyrkkiä portaita pitkin kirkon edustalle. On muitakin portteja Högalidin puistoon missä kirkko seisoo. Långholmsgtanin kadulla on Hornstull niminen bussipysäkki missä pysähtyy bussit 4, 54, 66, 74, 77 ja 94.
Kirkolla on oma päiväkoti tai esikouluhan se nykyään on, koska päiväkodit lopetettiin Ruotsissa ja ne kaikki muutettiin esikouluiksi. Leikkipuistokin löytyy puistoalueen nurkalta.
Högalidin puisto
Tänne löytää helpoiten metrolla Hornstull'in pysäkille ja siitä kävellen. Kirkko seissoo mäellä ja tornit ovat korkeat joten tänne kyllä löytää helposti. Tänne voi kävellä Slussenilta suoraan pitkin Hornsgatania 1,5 km Hornstulliin.
Clarence Blom, englantilais-ruotsalainen kuvanveistäjä, Flickan med hopprep, tyttö hyppynarun kanssa (suora käännös).
Erittäin tunnettu ja arvostettu mestariarkkitehti Ivar Tengbom suunnitteli kirkon vuosina 1916-1923. Tengbom'illa oli oma arkkitehtitoimisto jollainen oli harvinaisuus siihen aikaan. Tämä arkkitehtitoimisto oli jopa Euroopan enimmäinen laatuaan. Toimistossa oli 25 arkkitehtiä töissä. Tengbom on suunnittellut useimmat 1900-luvun alun Tukholman kauneimmat rakennukset. Tiedä häntä sitten kuinka paljon hän sai apua muilta konttorissa toimivilta arkkitehdeiltä.
Hänen poikansa Anders Tengbom oli myös arkkitehti ja hänen kaksi poikaansa jatkoi isosiän jäljillä. Jonas Tengbomista tuli sisustusarkkitehti ja veli Svante opiskeli arkkitehdiksi. Svante jatkaa isosiän jalan jäljillä Tengbomin arkkitehtikonttorissa. Tengbomryhmän arkkitehdit ovat aivan omaa luokkaansa Ruotsissa. Heillä on ollut monta suurta rakennusprojektia, joista esimerkiksi uusi Karoliininen sairaala Tukholmassa on hieno esimerkki.
Högalidin kirkko on valmistettu kansallisromattiseen tyyliin tummista tiiliskivistä. Tornit ovat kahdeksan kulmaiset.
Högalidin kirkossa on kaksi melkein samanlaista tornia. Pohjoinen torni on nimeltään Anskarstornet/Anskarin torni, mikä sai nimensä apostoli Anskarin mukaan, hän joka toi kristinuskon Ruotsii. Anskaria kutsutaan Pohjolan apostoliksi. Anskarin torni symbolisoi Jumalan lakia. Eteläinen torni on nimeltään Olaus Petritornet/Olaus Petrin torni, ja se symbolisoi evankelistoja.
Anskarin tornin alla sijaitsee Anskarin kappeli.
Anskarin kappeli
Päälattari on upea. Keskiaikaisen bysanttilaistyylisen alttarikaapin on valmistanut Erik Jerkne. Hän oli ruotsalainen taidemaalari, graafikko, piirtäjä, joka tunnettiin nimellä Jerke. Jerken opiskeli Teknillisessä koulussa, Althinin maalauskoulussa ja Kuvataideakatemiassa. Hän teki myös Högalidin kirkon, Tukholman kaupungintalon ja konserttitalon sisustustöitä. Jerken on edustettuna Kansallismuseossa, Modernissa museossa, Göteborgin taidemuseossa, Waldemarsudden ja Västeråsin taidemuseossa, Gävleborgin kreivikunnan museossa ja Litografisessa museossa.
Krusifiksin on valmistanut Gunnar Tornhamn, joka oli erittäin ahkera taiteilja ja suunnittelija. Hän on suunnitellut moneen kirkkoon alttaritauluja sekä hyvin monesta krematoriosta löytyy myös Tornhamn'in töitä.
Pääalttarin alttarikaapin on valmistanut Ivar Jerken
Kastekappeli
Tämä Högalidin alue Södermalmilla on erittäin kaunista ja viihtyisää. Paljon puistoa ja mäenmynkäreitä, sekä ihana Söder Mälarstrandin rantakatu Mälarin järven rannalla. Tämä Hornsgatanin pohjoinen puoli on ihana päiväkävelyalue ja miksi ei asuinaluekin. Asunnot toki ovat kalliimmasta päästä.
Kolubariumin portti
Kristinehov, Kristinehovsgatan
Tukkukauppias Georg Fredrik Dietrichsson rakennutti perheelleen tämän malmgårdenin. Malmgårdenit olivat porvariluokan tai aatelisten kesäasuntoja kaupunkioloissa. Kauppais lahjoitti myöhemmin rakennukset ns borgerskapets gubbhuset, porvareiden ukkojentaloksi. Rakennuksita siis tuli porvarimiesten eläkeläiskoti. Myöhemmin heille rakennettiin Högalidsgatanin toiselle puolelle, borgarhemmet, porvarikodin. Sen rakennuksen viereen rakennetiin sitten myöhemmin yksi suuri rakennus lisää jonka nimeksi tuli Borgarhemmets Änkehus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti