torstai 3. syyskuuta 2015

Högalidskyrkan

HogalidskyrkanExterior.jpg

Högalidskyrkan sijaitsee kauniissa Högalidin puistossa, Kungsholmenin saarella

Högalidskyrkan

Högalidsparken02.jpg

Högalidin puisto

Tänne löytää helpoiten metrolla Hornstull'in pysäkille ja siitä kävellen. Kirkko seissoo mäellä ja tornit ovat korkeat joten tänne kyllä löytää helposti. Tänne voi kävellä Slussenilta suoraan pitkin Horsngatania  1,5 km Hornstulliin. 

Högalidsparken01.jpg


Clarence Blom, englantilais-ruotsalainen kuvanveistäjä, Flickan med hopprep, tyttö hyppynarun kanssa (suora käännös).

HogalidkyrkanSpiror high.jpg

Erittäin tunnettu ja arvostettu mestariarkkitehti Ivar Tengbom suunnitteli kirkon vuosina 1916-1923. Tengbom'illa oli oma arkkitehtitoimisto jollainen oli harvinaisuus siihen aikaan. Tämä arkkitehtitoimisto oli jopa Euroopan enimmäinen laatuaan. Toimistossa oli 25 arkkitehtiä töissä. Tengbom on suunnittellut useimmat  1900-luvun alun Tukholman kauneimmat rakennukset. Tiedä häntä sitten kuinka paljon hän sai apua muilta konttorissa toimivilta arkkitehdeiltä.

Hänen poikansa Anders Tembom oli myös arkkitehti ja hänen kaksi poikaansa jatkoi isosiän jäljillä. Jonas Tengbomista  tuli sisustusarkkitehti  ja veli Svante opiskeli arkkitehdiksi. Hän jatkaa isosiän jalan jälijillä Tengbomin arkkitehtikonttorissa. Tengbomryhmän  arkkitehdit ovat aivan omaa luokkaansa Ruotsissa. Heillä on ollut monta suurta rakennusprojektia, joista esimerkiksi uusi Karoliininen sairaala Tukholmassa on hieno esimerkki.Högalidin kirkko on valmistettu kansallisromattiseen tyyliin tummista tiiliskivistä. Tornit ovat kahdeskan kulmaiset.

Högalids 16 juli 2006.jpg

Högalidin kirkossa on kaksi melkein samanlaista tornia. Pohjoinen torni on nimeltään Anskarstornet, Anskarin torni, joka sai nimensä apostoli Anskarin mukaan, hän joka toi kristinuskon Ruotsiin ja Suomeen. Anskaria kutsutaan Pohjolan apsotoliksi. Anskarin torni symbolisoi Jumalan lakia. Eteläinen torni on nimeltään Olaus Petritornet, Olaus Petrin torni, ja se symbolisoi evankelistoja.

Högalidskyrkan

Anskarin tornin alla sijaitsee Anskarin kappeli

Högalidskyrkan

 Anskarin kappeli

Högalidskyrkan


Högalidskyrkan

Krusifiksin on valmistanut Gunnar Tornhamn, joka oli erittäin ahkera taiteilja jsa suunnittelija. Hän on suunnitellut moneen kirkkoon alttaritauluja sekä hyvin monesta krematoriosta löytyy myös Tornhamn'in töitä. 

HogalidkyrkanAltar.jpg

Pääalttarin alttarikaapin on valmistanut Ivar Jerken

Högalidskyrkan

HogalidkyrkanBaptismalFont.jpg

Kastekappeli

Tämä Högalidin alue Södermalmilla on erittäin kaunista ja viihtyisää. Paljon puistoa ja mäenmynkäreitä, sekä ihana Söder Mälarstrandin rantakatu Mälarin järven rannalla. Tämä Hornsgatanin pohjoinen puoli on ihana päiväkävelyalue ja miksi ei asuinaluekin. Asunnot toki ovat kalliimmasta päästä.

Högalidskyrkan

Kolubariumin portti

Högalidskyrkan


Kristinehov, Kristinehovsgatan

Tukkukauppias Georg Fredrik Dietrichsson rakennutti perheelleen tämän malmgårdenin. Malmgårdenit olivat porvariluokan tai aatelisten kesäasuntoja kaupunkioloissa. Kauppais lahjoitti myöhemmin rakennukset ns borgerskapets gubbhuset, porvareiden ukkojentaloksi. Rakennuksita siis tuli porvarimiesten eläkeläiskoti. Myöhemmin heille rakennettiin Högalidsgatanin toiselle puolelle, borgarhemmet, porvarikodin. Sen rakennuksen viereen rakennetiin sitten myöhemmin yksi suuri rakennus lisää jonka nimeksi tuli Borgarhemmets Änkehus

Kristinehov fr öster.JPG

Kristinasalen.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti