keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Allhelgonakyrkan

Allhelgonakyrka STHLM se.jpg

Allhelgonakyrkan/Kaikkien pyhimysten kirkko,  Helgalunden, Södermalm

Lars Johnsonin kauniita kuvia Allhelgona kirkosta.

Helgalunden, pyhälehto, on pieni puistoalue hyvin lähellä Skanstullin metroasemaa, Södermalmilla. Vaikkakin tuo nimi Helga tulee varmasti naisen nimestä Helga eikä sanasta helg, joka tarkoittaa pyhää. Oli miten oli... se sopii hyvin puiston nimeksi.

Tämä kirkko kuuluu Katarinan seurakuntaan. Kirkko valmistui vuonna 1918. Pappi Victor Södergren pani alulle keräyksen kootakseen varat kirkon rakentamista varten tähän pieneen kauniiseen lehtoon. Arkkitehti Joel Nordborg suunnitteli kirkon. Hän otti mallia vanhoista 1700-luvun maaseudun kirkoista. Ajatus oli että kirkko rakennetaan ensialkuun puusta ja laskelmoitiin että kirkko ehkä tulisi kestämään kymmenisen vuotta, jonka jälkeen kirkon voisi rakentaa uudestaan kivestä. 

Euroopassakin kuulu arkkipiispa Nathan Söderblom vihki kirkon käyttöön. Söderblom antoi kirkolle myös nimen.

Vuonna 1930 luultiin että kirkko jouduttaisiin hajoittamaan. Kirkon ystävät alkoivat kerätä varoja ja vuoteen 1972 saakka kirkon ystävät onnistuivat kootuilla varoilla ylläpitämään kirkkoa kunnes Katarinan seurakunta otti kirkon huostaansa.

Pappi Olle Carlsson on pitänyt kirkossa erittäin suosittuja Allhelgonamessuja, kaikkien pyhimysten messuja. Dagen niminen kristillinen päivälehti kirjoitti vastikään että Olle jättää kirkon. Siitä hän ilmoitti suorassa radiolähetyksessä. Olle sai koottua uusia kirkossakävijöitä joukkottain, varsinkin alkoholisteja joista useat onnistuivat lopettamaan juomisen. Olle itse on entinen alkoholisti. Hän on kirjoittanut kirjan nimeltä Kristendom till ateister, kristinuskoa ateisteille.


Kirkkorakennus on aivan ihana. Se sijaitsee kauniissa lehdossa hiljaisella ja rauhallisella paikalla Södermalmilla. Kirkossa pidetään usein konsertteja. Kirkko on myös näköjään hyvin suosittu vihkikirkko.


Allhelgona - window.jpg

Allhelgona - Entrance.jpg

Allhelgonakyrkan inne 2012.jpg


Uudessa putsatussa kunnossa 

Allhelgonakyrkan inne 2012a.jpg

Allhelgona kirkossa on noin 160 vapaaehtoista auttajaa ja työläistä. Jumalanpalveluksessa suununtaisin on joka ikinen penkki varattu. Kirkon tiloissa laitetaan ruokaa ja leivotaan leipää ja pullia. Kaikki vaapaaehtoiset eivät ole edes kristittyjä mutta kaikki ovat silti tervetulleita joko auttamaan tai vaan osallistumaan tai tulla vain syömään aamiaisen, lounaan tai pävillisen. Henkisyyys on kaikille mukana oleville yhteinen tekijä.
Täällä on keskustelukerhoja, tanssikerho, gigong ryhmä, hartaushetkiä, kahdenkeskeisiä keskusteluja ja raamattukerhoja. 

Allhelgonakyrkan

Allhelgonakyrkan

Alttaritaulun on valmistanut Erik Abrahamsson. Se on triptyykkimallinen puumalaus. Abrahamsson on maalannut monen monta puista alttaritaulua, mutta tämä taitaa olla ainoa hänen maalaamistaan alttaritauluista Tukholman alueella.

Allhelgonakyrkan

Kirkkosalia on kunnostettu aivan viime aikoina. Ulkoseinät on myös maalattu ja nyt elokuussa kirkko avattiin taas käyttöön. Kirkon yhteyteen rakennettiin 120 neliötä uutta tilaa, jossa laitetaan ruokaa ja leivotaan sekä syödään. Khavila on uusi kohtauspaikka. Tiloissa on myös muita kokoontumis-ja keskustelutiloja. Helgalunden puisto sai myös valaistuksen ja puistoalue siivottiin. Puistoon istutettiin uusia pensaita ja puisto sai uuden ruohomaton.

Allhelgonakyrkan

Allhelgonakyrkan

Allhelgonakyrkan

Allhelgona inne 2012b.jpg

Allhelgonakyrkan

Allhelgonakyrkan
Kamarimusiikkifestivaalit kirkossa 3-6 syyskutta.

Ari Eskelisen taidetta ja kuvia on esillä kirkon kahvilassa Helga café koko syksyn Ei kommentteja:

Lähetä kommentti