Waldemarsudde on niemi Djurgårdenin saarella jonka ohitse suomenlaivatkin kulkevat. Niemellä sijaitsee prinssi Eugenin koti ja ateljé, josta on tehty sata vuotta sitten taidemuseo.
Prinssi Eugen Bernadotten Waldemarsudde toimi alkuun prinssin asuntona. Nykyään se on yksi Ruotsin eniten vierailluista taidemuseoista. Täällä saa nähdä prinssi Eugenin omia maalauksia, prinssin asunnosta joitakin huoneita ja kauniin puutarhan rakennuksen ympärillä. Täällä on myös paljon muiden taiteilijoiden teoksia ja aina joitakin tilapäisnäyttelyjä meneillään.
Arkkitehti Ferdinand Boberg suunniiteli rakennuksen yhdessä prinssi Eugenin kanssa. Prinssi oli yksi aikansa suurimmista maisemamaalareista. Hän oli myös suuri taiteenkeräilijä ja vaikuttava aktiivinien yhteiskunnan jäsen sen ajan tukholmalaisessa kulttuurielämässä.
Prinssi testamentoi Waldemarsudden valtiolle. Mutta rakennuksen ylöspito jäi lunnollisestikin Tukholman kunnalle. Vuonna 1995 siirrettiin Waldemarsudde takaisin valtiolle, jolla on oma johtoryhmä joka on vastuussa museosta.
Prinssi Eugen 1865-1947
Prinssi Eugen oli kuningas Oskar II:n ja kuningatar Sophie av Nassaun poika. Oskar II oli taas puolestaan kuningas Oskar I:n ja kuningatar Josefina av Leuchtenbergin poika. Josefina oli Napoleon I:n adoptoitu tytär, kun Napoleon meni naimisiin Josefinan äidin Josephine de Bauharnais'in kanssa. Kuningatar Josefina av Leuchtenbergin kallisarvoiset korut joutuivat Tukholmaan ja niitä käyttää nykyinen kuningatar Silvia, kuninkaan siskot ja kruununprinsessa Victoria melko ahkerasti.
Kuingatar Josefina, Josefina av Leuchtenberg
Eugen oli nuorin kuningasperheen lapsista. Vanhin oli Gustav, josta tuli kuningas Gustaf V, joka oli siis nykyisen Ruotsin kuninkaan isoisänisä. Eugen'illa oli kaksi muutakin vanhenpaa veljeä, Oskar ja Carl. Oskar meni naimisiin Ebba Munckin kanssa, jonka isä Carl Jakob Munck af Fulkila, joka oli suomalaista aatelissukua. Pariskunta asettui asumaan Malmsjön herraskartanoon Tukholman ulkopuolelle, koska kuningasperhe ei hyväksynyt avioliittoa. Carl puolestaan avioitui Tanskan prinsessa Ingeborgin kanssa, joka oli prinssi Carlin serkun tytär. He asettuivat asumaan Parkuddeniin Djurgårdenin saarelle, lähelle Waldemarsuddenia. Myöhemmin he asuivat myös tavallisessa huoneistossa keskikaupungilla.
Gustaf V hallitsi Ruotsia 43 vuotta. Se oli pitkä aika. Kukaan kuningas ei ole sitä ennen eikä sen jälkeenkään ollut maan hallitsijana kauenpaa. Nykyinen kuningas Carl XIV Gustav tulee nyt syyskuun 15. päivä olleeksi kuninkaana 42 vuotta. Kuningasperhe ei asunut kaiken aikaa linnassa vaan Arfurstens palatset/Perintöruhtinaan palatsissa, Gustav Adolfs Torget, jossa nykyään sijaitsee ulkoministeriö. Kesät he viettivät Sofiero'n linnassa, Helsingborg'issa.
Gustaf V hallitsi Ruotsia 43 vuotta. Se oli pitkä aika. Kukaan kuningas ei ole sitä ennen eikä sen jälkeenkään ollut maan hallitsijana kauenpaa. Nykyinen kuningas Carl XIV Gustav tulee nyt syyskuun 15. päivä olleeksi kuninkaana 42 vuotta. Kuningasperhe ei asunut kaiken aikaa linnassa vaan Arfurstens palatset/Perintöruhtinaan palatsissa, Gustav Adolfs Torget, jossa nykyään sijaitsee ulkoministeriö. Kesät he viettivät Sofiero'n linnassa, Helsingborg'issa.
Kirunan kirkon alttaritaulun on prinssi Eugen maalannut
Prinssi Eugen oli Ruotsin ja Norjan prinssi. Hän paneutui niin taiteelleen ettei hän koskaan mennyt naimisiin, eikä hänellä ollut lapsia. Syyksi on myöhemmin kerrottu se että hän viihtyi paremmin miesseurassa.
Hän opiskeli ensi alkuun Kristianian yliopistossa. Oslo oli ennen vanhaan nimeltään Kristiania. Opiskelujen päätyttyä hän matkusti Italiaan, sieltä Egyptiin ja Syyriaan ja palasi Konstantinopelin kautta takaisin Tukholmaan. Palattuaan takaisin kotimaahan, hän alkoi opiskelemaan taidetta Wilhelm von Gegerfeltin johdolla.
Hän opiskeli ensi alkuun Kristianian yliopistossa. Oslo oli ennen vanhaan nimeltään Kristiania. Opiskelujen päätyttyä hän matkusti Italiaan, sieltä Egyptiin ja Syyriaan ja palasi Konstantinopelin kautta takaisin Tukholmaan. Palattuaan takaisin kotimaahan, hän alkoi opiskelemaan taidetta Wilhelm von Gegerfeltin johdolla.
Prinssi Eugen matkusti myös Pariisiin opiskelemaan taidetta. Hän eil Pariisissa pseudonimellä Monsieur Oscarsson ja sehän oli aivan totta, hän oli todellakin Oscarin poika.
Eugen maalasi mielellään pastellivärein maalaismaisemia, auringonnousua ja auringonlaskua.
Prinssin kuoltua oli rakennuksessa noin 3200 prinssin maalaamaa teosta, sekä 3500 muuta taideteosta, jotka oli 450 taiteilijan teosta. Museossa on paljon muutakin aktiviteettiä. Ohjelmiston löytää täältä.
Wademarsudde sijaitsee Djurgårdenin saarella, Prins Eugensväg 6
Tänne löytää parhaiten raitiovaunulla numero 7 Sergels Torg'ilta. Jää pois Waldemarsudden pysäkillä. Raitiovaunu kääntyykin siinä heti takaisinpäin.
Autoliikenne Djurgårdenin saarelle on suljettu kesäaikaan lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-17 ja talviaikaan kello 12-15.
Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-17 ja avoinna torstai-iltaisin kello 20 saakka.
Sisäänpääysmaksu 120 kr, alennettu hinta 100 kr, ilmainen sisäänpääsy lapsilta ja nuorilta alle 18v.
Kahvila Ektorpet, Prins Eugensväg 3
Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-17
Museossa on tietystikin kahvila ja ravintola. Ravintola sijaitsee prinssin keittiön yhteydessä. Kahvila Ektorpet sijaitsee puutarhassa erillis rakennuksessa, vanhassa torpassa, jossa luultavasti aikoinaan asui palveluskuntaa. Kahvilassa tarjotaan kahvin ja kahvileipien lisäksi soppaa ja piirakoita sun muuta tyypillistä ruotsalaista suuhunpantavaa.
Kahvila Ektorpet
Prinssi Eugen on haudattu oman kotinsa ja ateljeensa puutarhaan. Haudan voi nähdä portaiden yläpäästä. Nykyinen kuningasperhe, varsinkin Silvia, käy säännöllisin väliajoin täällä Waldemarsudden'issa. Joten ei ole yhtään ihme jos vaikka sattuisi yhtä aikaa heidän kanssaan paikan päälle.
Tämäkin rakennus kuuluu Waldermarsudden'iin. Kerrotaan että tätä rakennusta olisi prinssi Eugen käyttänyt alkuun kesäasuntonaan ennen kuin nykyinen päärakennus rakennettiin. Kun prinssi Eugen kuoli niin hänen ruumiinsa poltettiin ja tuhkauurna asetettiin tämän rakennuksen taakse rannalle.
Museosta löytyy myös myymälä, josta voi ostaa mm prinssin suunnittelemia kukkaruukkuja. Kun Waldemarsudde täytti 100 vuotta niin sen kunniaksi valmistettiin aivan ihana juhlavuosiruukku.
Tämä prinssi Eugenin maalaus on vuodelta 1893. Tämä maalaus on meidänkin seinällä, vaikkakin paperin muodossa. Maalaus kuvaa Sundbyholmin linnaa jossa prinssi Eugen oleskeli kesäisin nuoruudessaan. Prinssi ei oikein viihtynyt Sundbyholmissa vaan hankki itselleen Tukholman läheltä Tyresöstä ihan tavallisen huvilan kesäasunnokseen.
Sundbyholm
Sundbyholmin linna
Sundbyholm sijaitsee Eskilstunan kunnassa, Mälaren järven niemessä. Sven Lundquist on tehnyt patsaan jossa hän kuvaa prinssi Eugeniä maalaamassa Sudnbyholmin linnan edustalla.
Sundbyholmin linnan tiluksilla sijaitsi myös Johanniittaluostari keskiajalla. Kun Gustav Vasa'sta tuli Ruotsin kuningas (sveariket), niin hän kielsi katollisen uskonnon Ruotsissa vuonna 1527. Luostarista tehtiin kungsgård, kuninkaankartano. Valtion amiraali Carl Carlsson Gyllenhielm oli ensimmäin en asukas kuninkaankartanossa. Hän rakennutti uuden päärakennuksen, tämän nykyisen linnan.
Johanniittain sänntökunta on maailman vanhin, vieläkin voimassaoleva, ritarikunta. Ritarikunta on jakautunut nykyään kahtia, katolliseen malteesinjärjestöön ja johanniittijärjestöön, mikä on evankelisluterilainen haara.
Ruotsalainen Johanniittajärjestö on voimassa vieläkin, mutta se toimii täysin itsenäisesti. Ruotsin kuningas oli tarkoitettu olemaan järjestön mestari, mutta nykyinen kuningas kieltätyi siitä ja hän on sen sijaan järjestön suojelia. Järjestön kokoontumistilat ovat Riddarhuset'illa/Ritaritalolla.
Sundbyn kaunis valkoiseksi kalkattu kivikirkko 1100-luvulta
Prinssin kesäasunto Tyresössä, lähellä Tukholmaa
Kesähuvila sijatsi noin 300 metriä Tyresön linnasta.
Tyresö slott, Tyresön linna, joska sijaitsee Tyresön kunnassa, noin 10-15 kilometriä Tukholmasta kaakkoon. Linnan rakennutti Gabriel Gustafsson Oxenstierna, vapaaherra ja drotsi/valtakunnan oikeusasiamies. Herra Oxenstierna meni naimisiin sen ajan rikkaimman ruotsalaisen herran siskon kanssa, Brita de la Gardien kanssa, joka oli jo hänen kolmas vaimonsa. Ei ihme että tällä parsikunnalla oli varaa rakentaa ihan kuinka valtavan iso linna tahaansa.
Tyrseön linna kuuluu nykyään Nordiska Museet'ille.
Tyrseön linna kuuluu nykyään Nordiska Museet'ille.
Waldemarsudde nimien ruukku jonka prinssi Eugen muotoili vuonna 1915. Ainakin yksi tämmöinen ruukku on (melkein) jokaisessa ruotsalaisessa kodissa. Näitä ruukkuja on kuutta eri kokoa. Isoin, ja omasta mielestäni kaunein, maksaa noin 100 €.
Waldemarsuddeen muutti prinssi Eugen vuonna 1905. Kun kirjailija August Strindberg yhdessä August Falkin kanssa halusi perustaa Intiimi Teatterin, niin prinssi oli heti valmis avustamaan kustannuksissa, siitäkin huolimatta, ettei kuningas ja kuningatar pitäneet Strinbergistä.
Prinssi Eugen oli jo silloin päättänyt lahjoittaa asuntonsa ja ateljénsa kaikkine maalauksineen valtiolle. Taulukokoelmiin kuului maalauksia tunnetuilta taiteilijoilta kuten Anders Zorn, Carl Larsson, Ivan Aguéli, Carl Fredrik Hill, Ernst Josephson...
Prinssi Eugen oli myös poliittisesti aktiivinen. Hän osallistui mielipidekokouksiin juutalaisten ja poliittisten pakolaisten puolesta. Hän otti aivan julkisesti osaa natsismia vastaan, eikä hän pitänyt nationalismistakaan. Luuultavasti Eugen ei koskaan viihtynyt prinssinä.
Prinssi Eugen kokosi myös patsaita puutarhaansa. Siellä seisoo Carl Millesin, Carl Eldhin, Cristian Erikssonin ja Lisa Erikssonin veistoksia.
2 kommenttia:
Donnalta on unohtunut yksi kuninkaiden sukupolvi kokonaan. Gustaf V oli nykyisen kuninkaan isoisänisä! Isoisä oli Gustaf VI ja hänen jälkeensä tuli nykyinen kuningas valtaistuimelle.
Hei Anonyymi. Kiitos että oikaiset virheen. Huomauta ihmeessä jatkossakin jos löydät virheellisyyksiä. Täytyy tunnustaa että minulla on suuria vaikeuksia näitten kuninkaallisten kanssa. Yritän tarkistaa faktat mutta en mene takaamaan...
Huomasin myös että asetuksissa on häikkää. Viestien piti mielestäni tulla julki ilman tarkistusta. Pitääpä sitäkin katsastaa...
Lähetä kommentti