lauantai 19. joulukuuta 2015

Joulu


Carl Larssonin (1853-1919) joulu on luultavasti jokaisen ruotsalaisen ihanne kuva joulusta. Carl Larsson maalasi tauluja omasta kodistaan ja perheestään. Hänen perheestään tuli sitten eräänlainen idylli kuva ruotsalaisesta perheestä. 

Esimerkiksi Larssonin perheen kodin kalustus on ollut aika ajoittain suurta muotia. Ja juuri nyt se on taas suuressa muodissa. Tyylillä on oma nimensäkin, allmoge, joka oli talonpoikaiskulttuuriin kuuluva kalustustyyli. Larssonin perheen joulu- ja juhannsuperinteitä matkittiin ja matkitaan vieläkin. Smörgåsbord kuten ruotsalaista pitopöytää nimitetään on perinteinen ruotsalainen tapa kattaa ruokapöydät juhlissa. Carl Larssonin maalausten myötä kattauksesta tuli sitten vahva perinne, josta on ollut melkein mahdotonta poiketa.

Carl Larsson - Midwinter's Sacrifice - Google Art Project.jpg

Carl Larssonin tunnetuin maalaus Midvinterblot löytyy Kansallismuseosta. Olen kertonut sen mielenkintoisesta historiasta jo aikaisemmin Kansallismuseon yhteydessä.

Ruotsissa käsitys midvinteblot kytketään sakndinaaviseen muinaisuskontoon joka oli vallalla ennen kristinuskoa. Midvinterblot tarkoittaa uhrautumisrituaalia talvipäivänseisauksen aikoihin joulukuussa. Blot siis tarkoittaa uhrausmenoa.


Carl Larssonin koti Sundborn on museo nykyään.  


Tomten och bocken, tonttu ja pukki

Joulukortti jonka on maalannut Jenny Nyström

Alunperin tonttu kulki pukin kanssa josta Suomeen tuli nimitys joulupukki. Ruotsissa joulupukki on tonttu vieläkin mutta modernissa versiossa tonttu kulkee poron kanssa. Ruotsalaisiin koteihin tulee siis tonttu eikä pukki.


Elsa Beskowin (1874-1953) maalaus

Tämän maalauksen alkuhinta Bukowskin huutokaupassa on  9291 €. Maalaus on kooltaan 19x26cm. Maalaus esittää pukin naamariin kunnostautunutta joulupukkia.



Tästä Elsa Beskowin maalauksesta on sykysyllä maksettu Bukowskin huutokaupassa noin 120 000 €. Elsa Beskow on tunnetuin ja kuuluisin ruotsalainen lastenkirjojen tekijä, joka maalasi kaikki kuvat itse. Ihmeellistä kyllä niin Beskowin kirjoja saa huutokaupasta melkein ilmaiseksi. Luultavasti syy on se että tarjonta on niin suuri.


 Elsa Beskowin maalaus


Nykyään monia koteja koristaa olkipukki, jonka luonnollisin paikka on jolukuusen kupeessa.



Kirjailija Viktor Rydberg (1828-1895) kirjoitti kuolemattoman runonsa Tomten/Tonttu. Runosta tuli niin suosittu että se koetaan melkein pyhäksi. Monessa perheessä luetaankin tämä runo jouluevankeliumin sijasta jouluaattona. 


Jenny Nyströmin joulukorteissa on motiivina usein tonttu ja joulupuuro sekä kissa. Perinteisestihän Ruotsissa laitetaan kulho joulupuuroa (riisipuuroa) tontulle aatonaatto iltana. 


Jenny Nyströmin joulukortti


Joulupuuro on syöty...


Jenny Nyström (1854-1946) on ruotsalaisen joulukortin äiti. Jennyn kortteja halutaan lähettää vieläkin sillä niin rakastettuja ne ovat olleet.


Gävle ja Gävlen pukki

Gävlen olkipukki on jo pitkä jouluperinne. Se on pystytetty joka joulu Gävlen kaupungissa vuodesta 1966 lähtien. Joinakin vuosina se on palanut poroksi jo ennen joulua. Nykyään sitä vahditaan ja  pukkia vahtii myös live-kamera.
Pukin kustantaa Gävlen kunta ja kauppiaat yhdessä. 



Gävlen pukki vuonna 2009, silloin oli hieman luntakin


Paljon pienempi olkipukki Gamla Stanissa


Sergels Torg, joulumarkkinat

 Sergels Torg'illa joulumarkkinat ovat melko uusi ilmiö. 

Joulumarkkinat on ikivanha perinne Ruotsissa. Tavaratalot ovat ottaaneet markkinoilta asiakkaat.  Mutta siitä huolimatta uusia markkinoita on syntynyt joka puolelle  kaupunkia.


Kruununprinsessa Victorian ensimmäinen joulu vanhempiensa kanssa. Halusin ihan tarkoituksella laittaa joitakin valokuvia siltä ajalta kun kuningasperheen lapset olivat pieniä.


Kuningatar Silvia ja kruununprinsessa Victoria viettävät ensimmäistä yhteistä joulua. Nuo joulukuusen koristeet ovat varmaan kuninkaan ja  hänen siskojensa valmistamia silloin kun he olivat pieniä.


Tässä valmistetaan joulumakkaraa, "stoppar korv". Joulumakkara on perinne Ruotsissa. Kuningasperheessä joulumakkaran valmistus on ollut perinne jo kauan, joten perinne jatkuu. Kuingatar Silvia sanoo että he valmistavat 13 kiloa joulumakkaraa ja antavat osan niistä lahjaksi.

Kuningas on taitava kokki. Hän laittoi aina lounaansa yhdessä kahden "adjutantin" (kuninkaaksi kouluttajan) kanssa siihen aikaan kun hän oli nuori ja vielä poikamies. Siitä on Ruotsin television arkistossa filmejäkin, mutta niitä ei voi nähdä ukomailla. Avioiduttuaan kuningas kertoi että he laittavat viikonloppuisin yhdessä Silvian kanssa ruokaa.



Prinsessa Estellen joulutervehdys viime vuodelta

Kuninkaan linnojen puodeissa myydään joulun alla yhtä ja toista jouluun vivahtavaa, kuten Kungliga kakor, piparkakkuja.



Hyvin monissa herraskartanoissa ympäri Tukholmaa on "pyntattu jolutunnelmaa" vierailoijoille. Katetut joulupöydät on ruotsalainen perinne. Hyvin monet ravintolat ja hotellit, malmgårdenit, herraskartanot ja konferenssikeskukset tarjoavat joulupöytää joulun alla. Ruotsissa ei tunneta pikkujouluperinnettä, mutta joulupöytähän sen saman asian hoitaa. Joulupäydät on varattava hyvissä ajoin sillä paikat tahtovat loppua.


Otetaanpa vaikka Kristinehovs malmgård esimerkiksi. Kartano sijaitsee Kungsholmenin saarella, Kristinehovsgatan 1. Kartanon omistaa nykyään Tukholman kunta. Tässä 1700-luvun kartanossa voi pitää kestejä ja konferensseja. Nyt joulun alla voi käydä syömässä joulupöydästä.


Adventtikynttelikkö on oltava joka kodissa. Ensimmäisenä adventtina sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena kaksi, kolmantena kolme ja neljäntenä kaikki neljä kynttilää. Kaikki ruotsalaiset koululapset valmistaa veistämällä puusta adventtikynttelikön omaan kotiin.


Joulusnapseja on viinakaupassa monen monta sorttia, mutta useimmat isännät haluavat sekoittaa oman snapsisekoituksensa, joka on tietysti salainen resepti. 


Hyvää  ja rauhallista Joulua !

2 kommenttia: