sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Enskede


Tukholman kunnan hallinnollinen jakauma käsittää neljätoista osaa, joista yksi on nimeltään Enskede-Årsta-Vantör, mutta se on liian suuri alue käsitellä kerralla, joten otan tässä esille vain Enkeden. Jokainen hallinollinen kaupunginosa sisältää useita eri kaupunginosia. Ensin lyötiin yhteen Enskede ja Årsta ja sitten myöhemmin niitten yhteyteen liitettiin myös Vantör.


 Enskede-Årsta-Vantör kaupunginosat

Enskeden voi myös jakaa kahtia, vanhaan Enskedeen ja uudenpiin asutusalueisiin, Stureby, Svedmyra, Tallkogen, Enskede gård, Gröndal, Gubbängen, Johannes, Enskedefältet ja kaikista uusin asuinalue Dalen. 
Enskede-Årtsa-Vantöriin kuuluu kaupunginosat Gamla Esnkeden, Enskede gårdin ja Enskedefältin lisäksi Bandhagen, Hagsätra, Högdalen, Johanneshov, Rågsved, Stureby, Årtsa, Örby ja Östberga. Enskede gård, Enskeden kartanolla on oma nimikko metropysäkkinsä

Tämä alue on Enskeden sydäanaluetta, alue joka sijaitsee Enskeden kartanon
ympärillä.Gamla Enskede/Vanha Enskede sijaitsee noin 6 kilometriä Tukholman keskustasta etelään päin. Gamla Enskede oli ensimmäinen Tukholmassa sijaitseva trädgårdstad, puutarhakaupunginosa.


Gamla Enskede vid Sockenvägen


Idyllinen Sockevägen lähtee Bagarmossesta länteen päin. Nynäsvägeniltä lähtien on Sockenvägen kaksikaistainen bulevardityyppinen tie Sockenplanin metroasemalle saakka. Siitä se sitten jatkuu eteenpäin Huddingevägenille saakka. Tie on suosittu poikkitie. Sockenvägenin varrella ja koko tällä alueella on enimmäkseen pieniä puisia omakotitaloja, mutta täältä löytyy myös matalia kerrostaloja.


Brännkyrka socken/Brännkyrkan pitäjä vuonna 1914

Enskede kuului Brännkyrka sockenin, Brännkyrkan pitäjään, Svartlösa härad/Svartlösan kihlakuntaan, joka oli laajempi alue kuin tämä nykyinen kunnallinen alue nimeltä Enskede-Årsta-Vantör. Brännkyrkan pitäjän pääpaikka oli aikoinaan Brännkyrkan kirkon luona, joka sijaitsee Örbyn asuinalueella, Örbyn linnan alueella, Enskeden vieressä.

Brännkyrkan pitäjällä on keskiaikainen historiansa. Nämä jatkuvat aluerajaukset ja yhteenliittymät ja erotukset saa pään pyörälle. Luonnollisestikaan ei pitäjiä eikä kihlakuntiakaan enää ole olemassakaan. Kuntareformi tehtiin vuonna 1862. Nyt 1. tammikuuta 2016 Skärholmen, Hägersten, Brännkyrka, Enskede, Vantör, Farsta ja Skarpnäck nimiset piirit yhdistettiin hallinnollisesti taas yhteen, ns pitäjämalliin. Ota tästä nyt selvää...

Brännkyrkan pitäjässä on sijainnut suuria herraskartanoita tiluksiineen. Södermannlandin aluejohon kuuluu myös Tukholman eteläsiet osat, on perinteisesti ollut jakautunut suuriin maanviljelystilohin. Vasta vuonna 1913 kun Brännkyrkan pitäjä liitettiin Tukholman kaupunkiin, pysähtyi tämä kehitys. Kunta osti useimmat kartanot tiluksineen.Vuonna 1997 muokattiin taas kerran aluetta ja Gamla Enskede on nykyään yksi kaupunginosista Tukholman kunnassa. Alkuun alueen nimi oli Enskede Villastad/Enskeden huvilakaupunki. Vuonna 1934 jaettiin Enskede taas osiin ja näin synytyi Gamla Enskeden kaupunginosa. Myöhemmin alue liitettiin uudenpaan moderniin Enskeden kapunginosaan. Vuonna 1997 syntyi ns Enskeden kapunginosa ja joka nykyään on nimeltään Enskede-Årsta-Vantör.


 Tämä kaunis Sockenvägen on yksi Tukholman idyllisimpiä katuja/teitä

  Enskeden peruskoulu
Enskede kyrka 2007 f.jpg

Enskede kyrka/Enskeden kirkko,  Björkvägen 18

Enskede-Årstan seurakunnan alueella sijaitsee kaksi kirkkoa, Årsta kyrka ja Enskede kyrka. Enskede kyrka sijaitsee Gamla Enskeden alueella. Kirkko valmistui vuonna 1915. 


Enskede kyrka 2013a.JPG
Årsta kyrka juni 2014

Årsta kyrka,  Bråviksvägen 47

Kirkkorakennus valmistui vuonna 2011. Arkkitehti Johan Celsius on suunittelut tämän ultramodernin tiiliskivikirkon. Johan Celsing on melko nuori arkkitehti mutta ehtinyt silti jo paljon. Hänellä on oma arkkitehtitoimistonsa. Vuonna 1999 hän sai Kasper-Salin priset, joka joka vuosi jaetaan Ruotsissa jollekin erittäin kunnostautuneelle arkkitehdille. Johan Celsing on toiminut linna-arkkitehtinä Tukoholman linnassa, jota kunnostetaan parhaillaan. Hän on professori Kuinkaallisessa Teknsiessä korkeakoulussa ja jäsen Kuinkaallisessa Taideakatemiassa. Hän on yksi tunnetuimmista nykyajan arkkitehdeistä Ruotsissa.

Kyrkorummet med altaret.

Årtsan asuinaluetta alettiin rakentamaan 40-50-luvuilla ja kirkkoa on suuniteltu jo aivan alkuajoista lähtien, mutta vasta vuonna 2011 kirkko vihittiin käyttöön. Kirkko on rakennettu betonista, tiiliskivestä ja puusta. Arkkitehti itse sanoo että hän pyrki toteuttamaan suurimman mahdollisen hengellisen tunnelman kirkkosaliin. Kirkko on myös suunniteltu niin että kirkossa voi seistä aivan kuten ortodoksisissa kirkoissa on tapana. Pääalttari ja kastemalja on sijouitettu vastakkaisille seinustoille. Kastemalja on sisäänkäynnin edessä symboolisesti. Kirkkoon tullaan kasteen kautta ja sitten lähestytään alttaria. Lasten omassa kappelissa on lastentuolit, joissa voi myös kiipeillä. 

Årsta kyrka

Årsta kyrka

Människobarn 2013b.jpg

Arvid Källströmin valmistama patsas Människobarn/Ihmislapsia kirkon pihalla


Sankt Sava, Serbialainen Ortodoksinen kirkko sijaitsee Bägertsavägen 68, Enskede gård.

Enskede gård


Kartano, jonka ympärtille vanhin Enskeden asutus syntyi, sijaitsee hyvin lähellä Globen Arenaa, sen lounaisella puolella.


Enskede gård/Enskeden kartano, on nimeltään pohjoisin osa Enskeden alueesta. Se on kasvanut ja kehittynyt kartanon ympärille.  Enskede gård on suvun perintökartano,  joka on peräisin 1300-luvulta. Nykyään rakennus on merkattu muinaisjäännökseksi. Axel Odelbergin ajalla 1800-luvulla kartanon maatila kehittyi mallikelpoiseksi maanviljelytilaksi. Kartano on ollut yksi Ruotsin eniten tuottoisin kartano ja maavilejlystila. 

Kartanon yhteydessä oli myös ns englantilainen puisto, jollaisia oli useiden kuninkaallisten linnojen yhteydessä. Monet rikkaat aateliset, tukkukauppiaat ja maanviljelijät halusivat myös englantilaisen puiston, joka oli suurta muotia 1700-1800-luvuilla.Vuonna 1904 otti valtio Enskede gårdin maatilan omistukseensa. 


Alue sijaitsee hyvin lähellä keskikaupunkia ja kuitenkin täällä voi törmätä vaikka kauriisiin.

Enskede Gård'illa on oma metroasemakin. Alueella on enimmäkseen pieniä hyvin hoidettuja omakotitaloja jotka näyttävät nukkekodeilta. Täältä löytyy Finskagatan/Suomenkatukin. Pari muutakin katua on saanut suomalaisen nimen. Alueen pohjoisosissa on hieman isompia kauniita huviloita ja nekin erittäin hyväkuntoisia. Nämä lukuisat huvilakapunginosat, joita on runsaasti ympäri kaupunkia, tekevät Tukholmasta todella idyllisen kaupungin.

Herrgårdsbyggnad, Brännkyrka 72.1 (2).JPG

Enskede gård'in omistaa nykyään valtio


Axel Odelberg ei ollut vain suuri maanviljelijä vaan hän istui myös eduskunnassa. Axel Odelbergin pojat Wilhelm ja Theodor jatkoivat isänsä perinteitä niin maanviljelijöinä kuin eduskuntamiehinäkin. Enskede gård'eniin kuului suuri maa-alue, 1200 tunnland/tynnyrinalaa. Tynnyrinala oli peltoalaa, jolle kylvettiin yksi tynnyri vilja. Kuten kartalta näkee niin kartanon omistuksessa oli neljä-viisi neliökilometriä.


Vuodesta 1904 lähtien kartanon ja tilaukset omistaa Tukholman kunta. Nyt karatno on ollut myynnissä aivan äskettäin ja se kuulema on erittäin hyvässä kunnossa.

Kartanon tiloille rakennettiin Tukholman ensimmäinen puutarhakaupunginosa, Södra Begravningsplatsen tai Sandborgskyrkogård, joka se on toiselta nimeltään, Eteläinen hautausmaa, Tukholman kaupungin teurastamo. Vuonna 1756 erotettiin katanonalueesta tonen  kartano, Sundsta gård, josta tuli herraskartanomainen kesäasunto. Sundsta gårdenista kirjoitin jo aikaisemmin täällä.


Enskede gård'enissa oli jopa oma koulunsakin. 

Enskede ridskola 2014b.jpg

Enskeden gårdenissa on mm nykyään ratsastuskoulu Skapnäcksgården, Skarpnäcksgårdsvägen 10


Skarpnäcksgården oli aikoinaan herraskartano ja suurtila. Maria Sofia de la Gardie teki kartanosta perintötilan vuonna 1660. Suku omisti myös Tyresön linnan, joka sijaitsee vain noin 5 kilometriä kaakkoon, saman tien, Tyresövägenin, varressa.

Skapnäcksgården käsittää useita rakanneuksia joissa nykyään on erilaista tomintaa kussakin. On nuorille lääke-ja päihdeongelmaisille oma koti, alkoholisteille omansa. On vahainkotiosastoja ja muuta vastaavaa. Alue on kaikille avoin liikkua ja retkeillä.  Metroasemalta on noin 200 metriä kartanoon ja siitä noin 200 metriää Brotorpan luokse.


Kartano sijaitsee erittäin kauniilla auleella viheriäisen puistoalueen keskellä ja valtavan suuren Nacka luonnonreservaatin kupeessa. Luonnonreservaatin maa-alueet omistaa Erstavikin kartano, josta olen jo aikaisemmin kertonut. 

Kaupungin keskustaa lähin "sisäänkäynti" Nackan luonnonteservaattiin on Sickla parkin kohdalla, Hammarbys Sjöstaden. Muut "siäänkäynnit" reservaattiin löytyy metroasemilta Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp, Skapnäck och Bagarmossen.


Skarpnäcks gårdenin alueelta kulkee polku tänne Brotoprstuga'aan, joka sijaitsee aivan Nackareservaatin rajalla. Tuvassa on kahvila jonka omistaa suunnitusyhdistys. Täällä asui Skarpnäckin kartanon muonamiehiä torpissa. Torpan kupeeessa juoksee Ältanpuro Ältanjärveen. 

Brotorp Skarpnäck.jpgPungpinetorpet

Pungpinetorpet niminen torppa kuului Skapnäcksgården'iin ja se sijaitsee heti Skogskyrkogårdenin hautaumaan takana, Gamla Tyresövägenin varressa. Torppaa vastapäätä sijaisti krouvi, jota kutsuttiin nimellä Skpanäcks krog tai Krogen i kröken. Krouvi on purettu.  Torppa on nykyään ykistyisen omistama.Pungpinetorpet

Sparsamheten 2010a.jpg

Alueelle on rakennettu aivan uusi rivitaloasuinalue, Gamla Tyresövägenin varrelle, hautusamaan taakse, jonka nimi on Sparsamheten/Säästäväisyys. Vuonna 2010 tukholmalaiset valitsivat nämä rakennukset vuoden rakennuksiksi.


Sparsamheten 2010c.jpg

Sparsamheten 2010b.jpg

Sparsamheten 2010f.jpgEnskdefältet on asuinalue Enskede gårdin vieressä. Enskede ja Enskedefältet sijaitsevat Globenin takana, kuten kuvassa näkyy.Enskedefältet, noin 4 km keskustastaEgnahemsrörelsen/omakotitaloliike, vuonna 1930
 Koko perhe mukana  talon rakentamisessa.Tallvägen 6-8 Enskede Gård.jpg

Paritalot olivat aikoinaan kovaa muotia.

Delägargatan 32 Enskede Gård Stockholm.jpg

Teollisuutta alkoi myös syntymään alueelle ja työläisille tarvittin asuntoja. Arkkitehti Sven Wallander suunnitteli suurimman osan alueen taloista. Sven Wallander toimi yhdessä Ivar Tengbomin ja Lars Israel Wahlmanin kanssa Tukholman kaupungin suunnittelukomissiossa. Vuodesta 1917 hänellä oli oma arkkitehtikonttori.

Myöhemmin 1920-luvulla sai alue oman asutuskaavoituksen. Suuri teurastamo rakennettiin alueelle. 

Vuonna 2000 valmistui uusi paikallisjuna/raitiovaunyhditelmä Tvärbanan, joka sai entisen teurastamon rautatien omakseen. Alueelle pääsee myös metrolla, tai busseilla 124, 168 ja 163.


Tukholman kaupunginmuseo on kartoittanut kaikki pienrakennukset ja asuintalot alueella. Osa rakennuksista sai kulttuurisuoja statuksen, joten rakennuksia ei voi hajoittaa, eikä muutelle ilman lupaa. 


Enskeden puutarhakaupunginosa, Per Olof Hallman'in suunnitelma

Vuonna 1912 osti Tukholmn kunta lisää aluetta Sandsborgin hautausmaan vierestä uutta hautausmaata varten. Hautausmaa sai nimekseen Skogskyrkogården/metsäkirkkomaa. Hautusmaa valmistui vuonna 1920. Hautausmaasta tuli tukholmalaisten suuri ylpeys ja sitä on ihailtu ulkomaita myöten.  Hautausmaata pidetään tärkeinpänä modernin ajanruotsalaisena arkkitehtuurityönä ja se on mukana Unescon maailman kullttuuri arvolistalla.


Skogskyrkogården

Skogskyrkogårdenista olen tehnyt oman postauksen.

Skogskyrk Monumenthallen 2006.jpg

Skogskyrkogården

Skogskyrkogarden ResurrectionChapel.jpg

Uppståndelsekyrkan, Skogskyrkogården

Margaretavägen 41-47 Gamla Enskede Typhus I.jpg

Margaretavägen 36-38 Gamla Enskede Typhus I.jpg

Stockholmsvägen 48 Gamla Enskede.jpg

Gamla Enskede 2012e.jpg

Gamla Enskede 2012i.jpg

Gamla Enskede 2012g.jpgKyrkvillan Enskede April 2013 01.jpg


Framtidshuset 2011-01-23a.jpg

Framtiden 1/tulevaisuus 1, Arkkitehti Gyrlillus Johanssonin suunnitelemia rakennuksia Nynäsvägenin varrella.
Backvägen 19-21 Gamla Enskede Typhus II.jpg

Dalen paron 2008.JPG

Dalen on meko uusi asuinalue, joka käsittää vain neljätoista korttelia. Dalenin asuinalue rakennettiin paikalle, jossa aikoinaan sijaitsi Dalen niminen torppa, joka kuului Enskeden kartanolle. Torpan ympärille syntyi 1920-luvulla Dalenin siirtolapuutarha, joka sittemmin hajoitettiin kun uusia asuinrakennuksia alettiin rakentamamaan.  Siihen aikaan oli kymmenisen siirtolapuutarhaa melkein vieri vieressä Tukholman eteläisellä laidalla, söder om söder, kuten sanonta kuuluu.


Nykyään täällä sijaitsee Dalenin sairaala Dalen


Venus från Rätansbyn 2013a.jpg

Curt Thorsjön valmsitam patsas niemltä Venus Rätansby'stä

Enskededalen 2008.jpg

Enskededalen on vanhempi asuinalue Enskedessä. Alkuun Enskededalen kuului Enskede Trägårdstadeniin mutta alueet ovat erilaiset. Enskede Trädgårdstaden oli englantilas-saksalainen tyyliltään. Mutta Enskededalen taas oli aivan tavallinen työläisasuinalue. Tänne rakennettiin aivan tavallisia ruotsalaisia puutaloja. Axel Dalberg ja Gustaf Pettrsson suunnitelivat alueen. Monet aleueelle muuttaneet  osittain ainakin rakensivat talonsa itse ajan kanssa.

Enskededalen on erittäin siisti ja viihtyisä asuinalue. Leveät kauniit kadut joita reunustaa puut ja pensaat sekä kauniit yksinkertaiset, hyvin hoidetut puutarlot, jokainen eri värinen. Täällä ei ole  keskeistä kauppakesksuta vaan myymlät on sijoitettu sinne sun tänne. Alue muistuttaa paremminkin omaa pientä kaupunkia. 

Hemmet för gamla 2013 03.jpg

Hemmet för gamla, vanhainkoti, oli alueen ensimmäisiä rakennuksia. Koti perustetteiin vuonna 1895. Vanhainkoti sijaitsee Viloparken nimisen puiston alueella.

Hemmet för gamla 2013 07.jpg

Lisää ehkä alueesta joskus toisten. Lopuksi kavalkaadi omakotitaloja alueella.  Enskedefältet


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti