maanantai 29. helmikuuta 2016

Örby ja Örbyn linna


Örby kuuluu Tukholman kuntaan


Örby slott/Örbyn linna on oma pieni kaupunginosansa Örbyn pohjoispuolella. Örbyb linna kohdalla pysähtyy kaksi bussia 144 ja 165, joista viimeksi mainittu psyähtyy myös Örbyn koulun, kirjaston ja marketin luona Gamla Huddingevägenillä.

Leipzighuset 2015c.jpg

Vanhan Huddingevägenin vieressä sijaitsee tämä  rakennus nimeltä Leipzighuset. Uusi Huddingen tie on moottoritie, joka kulkee Huddingen kautta Södertäljeen. Tämä korttelisto oli nimeltään Leipzig kun tämä moniperheen asuinarekkus rakkennettiin noin 100 vuotta sitten. Nykyään kortteliston nimi on Hastighetsmätaren, Nopeusmittari. 

Pohjakerroksessa sijaitsi myymälöitä. Siihen aikaan otettiin mallia muualta Eurooppasta ja pohjakerrokseen avattiin erillinen leipäkauppa, liha- ja kalakapuppa, tupakkakauppa ja kahvila. 1930-luvulla pystytettiin sellainen uutuus kuin puhelinkioski rakennuksen edustalle.

Trakoituksena oli rakentaa useampiakin rakenmnuksia joiden keskelle olisi jäänyt tori, mutta hanke ei toteunut koskaan. Leibzig huset poikkeaa Örbyn alueen muista rakennuksista. Talo on rakennettu saksalaisen suurkapupungin mallin mukaan.

Leipzighuset 2015a.jpg

Örby sijaitsee noin vajaat 4 kilometriä Skansstullista etelään päin. Noin 5 kilometriä Gamla Stan'ista etelään. Örbyn ohitse kulkee myös Örbyleden ja Magelungsvägen sekä Skebokvarnsvägen Örbyn itäpuolella. Örby jää näitten neljän suuremman valtaväylän väliseen maastoon. Örby kuului aikaisemmin Brännkyrkan maalaiskuntaan, mutta vuonna 1913 se littettiin Tukholmaan. 

1800-luvun lopulla perustettiin noin 2400 maalaiskuntaa Ruotsissa. Kaupunkelja oli silloin 89 ja kauppaloita 8. Näin syntyi myös Brännkyrka ladskommun/Brännkyrkan maalaiskunta, johon kuului suurin osaa Tukholman eteläisistä osista.


Folktes hus löytyy melkein jokaisesta ruotsalaisesta kylästä ja kaupungista. Kulttuuritalot ovat kokoontumispaikkoja, joissa voidaan pitää monenlaisia pitoja. Useitten Folkets huset'ien yhteyteen rakennettiin ns folkets park/kansan puisto, jossa pidettiin tansseja ja julhlittiin vappua ja juhannusta. Folkets park oli myös se paikka johon kylän elokuvateatteri rakennettiin. Täällä Örby'ssäkin on sellainen vanha elokuvateatteri. Samassa rakennuksessa elokuvateatterin kanssa sijaitsi myös pieni elintarvikemyyälä, joka suljettiin 1970-luvulla. Nykyään täällä voi pitää juhlia.

Tukholman kaupungin Folkets hus on iso lasipalatsiNorra Barmtorgetin vieressä, Norrmalmilla.


Park-Bio, Örbyn elokuvateatteri, Götalandsvägen 181

Alueen sisälle syntyi kaksi ns municipalsamhälle/taajamayhteiskuntaa, Liljeholmen ja Örby. Käytännössä se tarkoitti sitä että Brännkyrkan maalaiskunnan sisällä näillä kahdella taajamalla oli suuri yksimääräämisoikeus. Tämä systeemi lakkautettiin vuonna 1913 ja Brännkyrkan maalaiskunta lakkautettiin ja liitettiin Tukholman kaupunkiin, nykyiseen Tukholman kuntaan. 

Brännkyrkan seurakunta on vieläkin olemassa. Seurakunta on peräisin keskiajalta. Seurakuntaan kuuluu Brännkyrka kyrka, Vårfrukyrkan ja egumeniakirkko Älvsjökyrkan. Kaikki kirkot ovat avonna joka päivä kello 9-15.


Brännkyrka kyrkan on ikivanha kirkko, 1100-luvulta, ja siis yksi Ruotsin vanhimpia. Täällä olen kertonut kirkosta.

brannkyrka_1_Jmr

Brännkyrka kirkon hautasmaa on vanhempi kuin itse kirkko, kuten usein on tapana Ruotsissa. Nimittäin Ruotsissa rakennettiin useimmat kristityt (katolliset) kirkot pakananjan, aasauskon aikaisten, hautakumpujen tai hautakenttien tiloille. Hyvin useissa ruotsalaisissa kirkoissa yhdistyy aasausko kristinuskon kanssa.

Vårfrukyrkan

Vårfru'n kirkko vihittiin käyttöön vuonna 2005. Kirkosta on kaunis näköala luostarin puutarhaan. 

Kirkon yhetydessä sijaitsee dominikaaninunnien luostariyteisö. Arkkitehti Sven Hesselgren suunnitelli kirkon.

vårfrukyrkan-fruängen-kyrksal


Koska Vårfrukyrka on Pyhälle Marialle pyhitetty kirkko, niin kirkko sai oman Madonnan. Se on tehty sinisestä lasista ja asetettu kirkon ulkoseinälle, jo alunperin Pyhälle Marialle varatulle paikalle.


Örbyn linna

Örbyn linnan maatilasta myytiin tontteja joille sitten sai rakentaa omakotitaloja. Örbyn linna kuuluu Vietnamin suurlähettiläälle. Itse linna on kulttuurisuojattu rakennus. Linnan ympärillä sijaitseva puistoalue on yleinen puisto.

Örby slottspark.jpg

Örby on yksi Tukholman vanhimmista huvilakaupunginosista. Itse Örbyn linnan alue on nykyään oma kaupunginosansa, mutta linnan alue ja Örby ovat kasvaneet yhteen ja vain Huddingevägen erottaa ne toisistaan.


Örbyn linnan puistossa on lapsille iso polskuutteluallas. Tukholmassa on tapana että useimmilla asuinalueilla on lapsielle ainakin polskutteluallas.


Örby ja Örby Slott ovat erittäin rahallisia asuinalueita, joissa sijaitsee omakotitaloja ja matalia kerrostaloja.


Linna valmistui 1600-luvulla maaherra Fredrik Falkenbergin asunnoksi. Luultavasti ranskalaista alkuperää oleva tunnettu arkkitehti Jean de la Vallée suunniteli linnan. Linna on usurempi kuinmiltä se näyttää kuvassa. Sillä on kaksi siipeä pihan puolella. Valtionmarsalkka Göran Gyllenstirena asui linnasssa1700-luvulla. Göran Nilsson Gyllenstierna af Björksund och Helgö, kuten kreivi Gyllenstiernan virallinen nimi kuului, korjautti linnaa.


Tukholmna kunta osti linna vuonna 1897 ja paloitteli tilukset tonteiski ja näin syntyi Örbynm villakaupunginosa.



 Örbyskolan








Brannkyrka kyrka view1.jpg

Brännkyrka kyrka on alueen ainoa kirkko ja kirkko on yksi vanhimmista kirkoista koko Ruotsissa. Brännkyrkan seurakuntaan kuuluu myös toinen kirkko, Vårfrukyrka=Pyhän Marian kirkko, joka sijaitsee Fruängenissä. 


Brännkyrkan kirkolla on ollut pitkä historiansa. Kirkkosali on yksilaivainen ja erittäin pelkistetty. Ajan saatossa on kirkosta viety kulttuurikalleudet pois. Jäljellä on vain vältämättömimmät esineet. Kirkko on kuitenkin saanut uuden pääalttarikoristeen vuonna 2011. Bertill Vallien valmisti Orrefors-Kosta Bodan lasitehtaassa lasista alttaritaulun.

Högdalenissa sijaitsee lähin ostoskeskus ja siellä sijaitsee myös lähin metroasema ja muut palvelut. Gamla Huddingevägenin varella sijaitsee melko suuri ruokatavarmyylä ja pari puotia. Myös Alvsjön aseman luona on myymlöitä. Juuri täällä Tukholman eteläisellä laidalla on ostoskeskuksia olemattoman vähän. Mutta täältä ei ole pitkääkään matkaa Globenille, Liljeholmille tai Farstaan mennä ostoksille. Örbyhyn rakennetaan kerrostaloja, joten voi olla pian Örby saa oman ostoskeskuksen.

Ei kommentteja: