lauantai 2. huhtikuuta 2016

Paavin vierailu Lundissa


Lunda slätten, Lundin kaupungin rajapyykki

Täällä olen kertonut Malmösta ja Köpenhaminasta!

En malta olla kertomatta kuinka suuren vaikutuksen Lunda slätteen/Lundan tasanko on tehnyt minuun. Haluaisin erittäin mielelläni asua täällä. Lundan tasanko on todellakin vaan yhtä tasankoa, viljelysmaata jolla ei näytä olevan alkua eikä loppua. Yksi vahvoista luontokokemuksistani oli seistä Lundan tasangolla jossa ääneet hukkuvat kokonaan. Hiljaisuus on totaalinen. Se erikoinen hiljaisuus, joka oli kuin pehmoista pumpulia, oli minulle uusi ja koskettava kokemus.


Patikkaretki Lundalandsledeniä pitkin. Reitti kulkee erittäin historiallisessa maastossa Lundin, Uppåkran ja Dalbyn maastossa. Reitti on triangelin muotoinen ja noin 36 km pitkä, josta voi aivan hyvin kävellä lyhyempiäkin välejä. Reitin varrella on yhteyspisteitä paikallisliikenteen kanssa. Osittain reitti kulkee vanhaa pyhiinvaellusreittiä Nidaroksesta Santiago di Capostellaan. Pyhiinvaellusreittejä Skånessa.



Etualalla Lundin tuomiokirkko ja taustalla Uppåkran kirkontorni

Nyt sitten Lundan tasangolta Lundin kaupunkiin tai kuntahan se virallisesti on. Lundin kaupunki sijaitsee Lundan tasangolla ja Malmö sijaitsee Lundan tasangon laitamilla. Malmön ja Lundin kaupunkien välimatka on vain 25 kilometriä ja sille välille mahtuu jokunen pienempi kyläkin. Suurin osa alueesta on maanviljeytilaa. 

Aikaisemmin jo olen kertonut vierailusta Jakriborgissa, josta on vain 8 kilomertiä Lundiin. Kun seisoo Jakriborgin pohjoisreunalla niin aivan tuntuu siltä kuin voisi koskettaa Lundin tuomiokirkkoa tasangolla. Hjärup on Jakriborgin "vanhempi sisar", joitten väliin mahtuu yhteinen rautatiepysäkki. Hjärupin itäpuolella sijaitsee Uppåkra, jota pidetään koko Ruotsin vanhinpana asuinaleueena. Uppåkrasta ei enää ole juuri mitään jäljellä, mutta arkeologit kaivelevat maata. Alueelta on toki tehty paljon löytöjä.

En malta olla myöskään kertomatta että niin Malmö kuin Lundikin on valittu kerta toisensa jälkeen Ruotsin mukavimmiksi ja viihtyisimmiksi asuinpaikoiksi. Eikä vaan Ruotsin, vaan koko Euroopassa Malmö ja Lund tunnetaan viihtyvyydestään ja kauneudestaan. 


 Lunda slätten
 Taustalla häämöttää Jakriborg.


Pilträden, eräänlaiset pajupuut, ovat tyypillisiä puita Skånen tasangolla. Pilträden alettiin istuttamaan Skånen tasangolle jo 1600-luvulla. 



 Lund muistuttaa hyvin paljon Köpenhaminaa ja Malmötä, tai päinvastoin.


Lund on yksi Pohjolan vanhimmista kaupungeista. Lund oli kauan uskonnollinen ja opinnollinen keskus koko Pohjolassa. Kirkollinen metropoli keskiajalla. Lund on vieläkin tärkeä yliopisto kaupunki ja hiippakuntakeskus. Jo 6000 vuotta sitten on Lundin alueella ollut asutusta. Kaupunki perustettiin joskus noin vuonna 990 jaa. Ikää on kaupungille kertynyt 1025 vuotta. Malmö on noin reilut sata vuotta nuorempi ja Tukholma jopa lähemmäksi kolmesataa vuotta nuorempi.

Lundissa asuu nykyään noin 116 000 henkilöä joista noin reilut 40 000 henkilöä ovat opiskelijoita ja yliopiston henkilökuntaa. Lund tulee kasvamaan entisestää. Tänne ollaan rakentamassa aivan uutta kaupunginosaa Brunnshög.




 Nykyinen Lund







Lundin tärkein historiallinen tapahtuma oli vuonna 1103/1134 kun Lundista tuli koko Pohjolan hiippakunnan pääpaikka. Ensimmäinen Pohjolan arkkipiispa oli nimeltään Asker, jonka kävi paavi Paschalis II:n lähettiläs virallistamassa. Sitä ennen Pohjola kuului Hamburg-Bremenin hiippakuntaan.


Jo keskiajalla sijaitsi Lundissa 27 kirkkoa ja luostaria. Tanskalaiset kutsuivat Lundia nimellä Metropolis Daniae ja Pohjolan Rooma. Lund, Lundin Tuomiokirkko ja koko Skånen maakunta kuului Tanskalle vuoteen 1658 saakka. Tanskan kuningas Knut den Helige/Knut Pyhä pani tuomiokirkon rakentamisen käyntiin. Kuningas lahjoitti sitä varten varoja vuonna 1085. Samalla rakennettiin katedraalikoulu, joka oli Pohjolan ensimmäinen koulu. Tuomiokirkko rakennettiin Pyhän Laurin /San Lorenzon/Sankt Lars/Sankt Laurentinuksen kunniaksi.

Aikaisella keskiajalla asui Lundissa jo 4000 asukastaja näin ollen se oli Tanskan suurin kuapunki. 1300-luvulla alkoi Malmön alueella kasvaa väkluku, koska Malmössä sijaitsi satama ja jonne merenkulku muualta Euroopasta kasvoi. 

Bosebo gamla kyrka på Kulturen i Lund

Bosebon kirkko, Kulturen nimisellä alueella tuomiokirkon takana, jossa sijaitsee seitsemän museota, kaksi ulkomuseota ja joukko historiallisia rakennuksia.

Tämä kirkko on alunperin ole sijainnut täällä vaan se on tuotu tänne Lundiin Smålannista, parenpaan talteen.


 Bosebon kirkon pääalttari ja saarnastuoli

Allhelgonakyrkan

Allhelgona kyrkan/Kaikkien pyhimysten kirkko/Ognissanti, 
 sijaitsee yliopiston alueella

Allhelgonakyrkan

Allhelgonakyrkan


Pyhän Pietarin luostarikirkko, Trollebergsvägen 4, keskellä Lundia
 Tämän kirkon ympäristö on todellinen paratiisi.


Pyhän Pietarin luostarikirkko


 Pyhän Pietarin luostarikirkko

Klosterkyrkan

 Pyhän Pietarin luostarinkirkko

Katedralskolan lund.JPG

Katedraalikoulu toimii vieläkin kouluna. Koulua kutsutaan nimellä Katte.


 Katedraalikoulun piha


Lundin yliopiston päärakennus

Lundin yliopisto avattiin vuonna 1666 ja sen ensisijainen tehtävä oli ruotsalaistuttaa alueella asuvat kansalaiset. Vuonna 1676 syttyi sota tanskalaisten ja ruotsalaisten välille. Ruotsalaiset voittivat, mutta ruotsalaiset joutuivat sotimaan vielä kerran tanskalaisia vastaan. Vasta ns vapaudenajalla 1700-luvulla pystyttiin liittämään Lund Ruotsiin. 


Ikdc lund 080508.jpg

Ikean omistajan Ingvard Kampradin perustama Disagnecentrum, IKCD.

Lund UB.JPG


Historiska museet, Lund, september 2014.jpg

Yliopiston Historiallinen Museo

Lunds Universitets Historiska Museum.jpg

Täällä historillaisessa museossa on kolme aivan mahtavaa erikoisosastoa, joihin on koottuu kirkkohistoriallista materiaalia.

Palaestra, Lund.jpg

Palaestra ed Odeum, voimistelu- ja musiikkisali

Pufendorfinstitutet (fd Klassicum), Lund.JPG

Pufendorf institutet



Vanha kirurgianlaitos, nykyinen Akadeemikkojen talo


Pyhä Lauri
Takaisin Lundan tuomiokirkkoon...

Pyhä Lauri/San Lorenzo on kuvattu tuomiokirkossa mm erikoisessa astronomisessa kellossa, Horologium Mirabile Lundense. Kello on peräisin 1400-luvulta. Kellon sisällä on hyvin pienet urut, jotka soittavat pävittäin sävelmän Il dulci jubilo. Tuomiokirkossa on kaiken kaikkiaan kuudet urut.



Lundin Tuomiokirkossa käy vierailijoina melkein miljoona henkeä vuodessa. Jumalanpalveluksissakin on mukana joskus lähemmäs 100 000 henkeä.


Tuomiokirkko on avoinna joka päivä kello 8.00-18.00. Jumalanpalvelus pidetään joka päivä kello 12.00. Sen lisäksi myös aamurukous kello 8.00, vesperi kello 18.00 ja pyhiinvaletajien rukoushetki keksiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello  9.00. Keskiviikkoisin on kello 18.00 myös iltajumalanpalvelus. Torstai iltaisin Taizemessu kello 18.30. Perjantaisin kello 15.30 on hiljaisuushetki kirkossa. Lauantaina on heti aamulla kello 10.00 konsertti. Lauantaisin pidetään myös tunnin välein kastetilaisuuksia ja iltapäivällä vihkiäisiä. Sunnuntain Jumalanpalvelus pidetään kello 11.0 ja 17.00. Viimeksi manittu Jumalanpalvelus on englannin kielellä. Suununtai-iltaisin kello 19.00 pidetään jonkilainen kulttuurillinen katedraali-ilta kirkossa.   

Tuomiokirkko on yksi Ruotsin suurimmista nähtävyyksistä ja yksi eniten rakastetuista ruotsalaisista rakennuksista. Guide Michelin on antanut tuomiokirkolle kolme tähteä ns green guide turistioppaassa. 


Upea absidi

Lunds domkyrka

Tuomiokirkko on pian 900 vuotta vanha. Tuomiokirkon museoon on koottu paljon vanhoja kirkkoesineitä.


Katollisissa kirkoissa on perinteisesti pääalttari tehty kivestä ja sen sisään on usein miten laitettu reliikkejä. Sama perinne oli Ruotsissakin 1500-luvulle saakka. 

Lundin tuomiokirkossa oli keskiajan lopulla jopa 70 alttaria, useimmat pitkin kirkkosalin seinustoja. Näin oli useissa pienissä seurakuntakirkoissakin. Mutta kun katollinen uskonto kiellettiin Ruotsissa 1500-luvulla niin katolliset kirkot muuttuivat luterlaisiksi. Osa "kalusteista" poistettiin, mutta osa jätettiin entiselleen. Esimerkiksi monet kalkkimaalaukset peitettiin maalaamalla valkoista kalkkiväriä maalausten päälle. Joissakin kirkoissa on yritetty jäkkeenpäin pestä pois sitä päällimmäistä värikerrosta.

Alttarikaapit valmistettiin yleensä Saksassa. Kaksi tunnettua alttarikappien valmistajaa oli Johannes Stenrat ja Bernt Notke. Myöhhemmin kaapit haettiin Hollannista. Reformation jälkeen alettiin valmistaamaan alttaritauluja. 1400-luvulla alttarikaapit olivat erittäin suosittuja. Näitä alttarikaapeissa olevia kaiverettuja kuvia nimitetään nimellä retabel. Ne oli valmistettu puusta ja sitten maalattu. Tavallista oli myös että kaappiin laitettiin ns ovet, jotta kaappi voitiin sulkea. Kaapin avaaminen oli aina suuri kokemus seurakuntalaisille. Kaksiovinen kaappi on nimeltään triptyk ja kaappi jossa on vain yksi ovi on nimeltään diptyk. Alttarikaapin keskiosaa kutsutaan nimellä corpus, jossa kuvataan usein miten Jeesuksen ristille naulitsemista.

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka


Lunds domkyrka



Lunds domkyrka

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka

Lundan tuomiokirkon krypta on mielenkiintoinen. Krypta on säilynyt melkein entisellän sitten vuodesta 1123. Tämä "huone" on Ruotsin vanhin huone. 

Lunds domkyrka



Lunds domkyrka



 Kryptassa on erikoisia pylväitä kuten tämäkin "pylväänhalaaja"



 Jätten Finn/Finn jättiläinen

Kaikki skånelaiset lapset tuntevat tarinan Finn jättiläisestä. Luultavasti sadun tai tarinan alkueprä on Raamatusta ja alkuperäinen henkilö oli Simson. Tarinan mukaan Finn jättiläinen halusi hajoittaa luomuksensa, koska kukaan ei tullut maksun kanssa. Finn jätiläinen kivettyi kiinni pylvääseen, kun hän yritti ravistella ja hajoittaa kirkkoa. Raamatussa Simson yritti hajoittaa filistealaisten temppelin. 

Lunds domkyrka

Tässä luullaan olevan Finn jättiläisen vaimo ja lapsi

Lunds domkyrka

Lunds domkyrka

Kryptaan on haudattu paljon väkeä 








Tämä Madonna ja Jeesus lapsi puusta vestetty patsas on 1400-luvun alulta. Veistetty jossain Etelä-Skandinaavisessa verstaassa.

















Uusi moderni tuomiokirkon Foorumi sijaitsee kirkon välittömässä läheisyydessä. Arkkitehti Carmen Izquerdo voitti arkkitehtikilpailun koskien tätä vierailukeskusta tai foorumia. Lundalaiset olivat sitä mieltä että rakennus on provosoiva.

No jaa, makunsa kullakin..


Perinteellisten  sääntöjen mukaan Ruotsin kuningasperheen jäsenien on pitänyt olla luteraaneja. Mutta kun valtion kirkko poistettiin ja Ruotsista tuli moniuskonnollinen valtio, jossa kaikki uskonnot ovat samanarvoisia ja uskonnot yksityisasia, niin kuningashuoneen jäsenetkin voivat kuulua mihinkä kirkkokuntaan ikinä haluavat. Kuningatar Silvia oli katollinen alunperin, mutta hänen oli käännyttävä luteraanilaiseen kirkkoon vihkiytyessään kuningas Carl XVI Gustavin kanssa.

Luonnollisestikin Silvia sai privaatisti pitää lapsuuden uskontonsa. Kuningatar Silvia esiintyi ulkomailla mm hautajaisissa pukeutuneena perinteiseen katolliseen surupukuun huntuineen kaikkineen.

Yllä on valokuva siitä tapahtumasta kun kuningatar Silvia, prinsessa Madeleine, hänen miehensä ja vanhin lapsensa kävivät Vatikaanissa Paaavin luona. Todellinen matkan tarkoitus oli osallistua paavin järjestämään lastensuojelukonferanssiin, jossa Silvia ja Madeleine edustivat Silvian perustamaa lasten hyväntekväisyyssäätiötä, World Childhood Foundation. Tämä säätiö on paljon suurempi kuin edes voitte kuvitellakaan.

Kuten kuvasta näkyy niin näyttää siltä että prinsessa Madeleine on kääntynyt katolliseen uskontoon avioliittonsa myötä. Mutta sehän on hänen yksityisasiansa, eikä hänen sitä tarvitse kenellekään kertoa. Hänen miehensä on kertonut olevansa katollinen.

Tuota katolilaista asua mikä Silvialla ja Madeleinella on päällään, ei saa käyttää muut kuin katolilaiset naishenkilöt. Se siitä...


Ruotsin melko tuore arkkipiispa Antje Jackelén kävi instalationsa jälkeen Paavi Fransciskuksen luona Vatikaanissa. Yllä valokuva tapaamisesta. Arkkipiispa toivotti Paavin tervetulleeksi Ruotsiin vastavierailulle. Nyt Paavi on tulossa Lundiin 31. lokakuuta, jolloin Lundin tuomiokirkossa kohtaa katolliset ja luteraanit yhteisessä jumalanpalveluksessa. Siitä on nimittäin 500 vuotta kun kirkko reformoitiin ja luteraanit erosivat katollisesta kirkosta.

Lundin tuomiokirkolla oli kunnia olla se paikka, jossa Luterilainen maailmanliitto perustettiin ja julkistettiin vuonna 1947.

Paavi Johannes Paulus II kävi Ruotsissa vuonna 1989, jolloin Paavi vieraili Uppsalan tuomiokirkossa.

Paavi Fransiscus tulee pitämään ekumeenisen jumalanpalveluksen Lundin tuomiokirkossa yhdessä luteraani pappien kanssa. Luultavasti ainakin arkkippiispa Antje Jackelén on mukana toimituksessa. Vain kutsuvieraat saavat olla mukana jumalanpalveluksessa, jo turvallisuus syistäkin.

Luvassa on kuitenkin jonkilainen yhteistilaisuus jossakin muodossa. Siitä saadaan tietää myöhemmin. Tilaisuus voidaan ehkä pitää Malmössa. Paavi ei kuitenkaan tule Tukholmaan eikä Uppasalaan. Hän tulee viipymään vain vuorokauden Ruotsissa.

Lundissa on katollinen seurakunta S:t Thomas, joka ehkä tarjoaa Paaville yösijaa. Dominikaanit juhlivat 800-vuotisjuhlaa 21.toukokuuta Lundin kaupunginhallissa. Lundiin saapuu dominikaaneja ainakin Pohjoismaista ja Ranskasta. Tilaisuudessa keskustelevat kirjailija Karl Ove Knaustgård, ohjaaja Ruben Östlund ja dominkaanisen sääntökunnan mestari Bruno Cadoré. Keskustelun aiheena on "arvoituksellinen totuus". Tilaisuuden päätteeksi pidetään ekumeninen vesperi Lundin tuomiokirkossa kello 17.00.

Dominikaanit perustivat luostarin Lundiin jo vuonna 1221, samana vuonna kun Pyhä Dominikus kuoli. Mutta kun kuningas Gustav Vasa reformoi kirkon niin hän kielsi katollisen uskonnon ja käski sulkea luostarit. Mutta dominikaanit palasivat takaisin. Heillä on luostari (konvent) Lundissa Sandgatanin varrella, numerossa 8. Luostarissa asuu myös  yliopisto-oppilaita. Kaikki ovat tervetulleita luostarin jumalanpalveluksiin mukaan maantaina, keskiviikkona ja torstaina kello 12.10. Vesper kello 19.

Arkkipiispa Antje Jackelén vihittiin arkkipiispaksi Uppsalan tuomiokirkossa vuonna  2014. Uppasalan tuomiokirkko on aina ollut Ruotsin arkkipiispan kotikirkko. Aikoinaan kaikki ruotsalaiset kuninkaat vihittiin virkaansa Uppsalan tuomiokirkossa. Perinteen mukaan kaikki piispat viihitään virkaansa vieläkin Uppsalan tuomiokirkossa.  Antje Jackelén on Ruotsin ensimminen naispuolinen arkkipiispa. Naispuolisia piispoja on sentään ollut jo useita. Aikaisemmin Antje Jackelén toimi Lundin seurakunnan piispana vuodesta 2007 lähtien.  

Antje Jackelén on syntynyt entisessä Länsi-Saksassa Herdecken kaupungissa. Hän opiskeli teologiaa Saksassa ja Uppsalan yliopistossa. Ensi alkuun hän toimi pappina Österhaningessa ja Tyresössä, Tukholman eteläpuoella. Sittemmin hänestä tuli teologian tohtori Lundin yliopistossa. 

Antje Jackelén asui useat vuodet USA:ssa ja edusti siellä Eurooppaa Berkeleyn yliopistossa ja toimi avustavana professorina Chicagon yliopistossa. Vuodesta 2003 hän toimi Zygon Center for Religion and Science, kunnes hänet valittiin Lundin piispaksi.


Antje aviopuolisonsa  Ehemann Heinz Jackelénin kanssa kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin häissä.


Elisabeth Hesselblad

Aikaisemmin kerroin jo että Elisabeth Hasselbladista tulee Pyhimys nyt syksyllä.





Vierailu kirkontornissa ja vintillä

 



Erinomainen yöpymispaikka on Winstrups hostel, Winstrupsgatan 3. Lundista löytyy paljo halpoja pizzerioita, suschi-ja hampurilaisbaareja ja kahviloita. Ruokaa löytyy ympäri maapallon. On varaa mistä valita. Kulturkrogen, Tegnérsplats 4, on mukava paikka kauniina kesäpäivänä tai -iltana istua ulkona ja nauttia seisovasta pöydästä, jossa on jos jonkinlaista purtavaa. 

Merelle Lundista on vain muutama kilometri ja meren rannalla Lommassa sijaitsee myös lähin leirialue Habo Ljung Camping. Lommassa riittää uimarantaa kaikille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti