maanantai 23. toukokuuta 2016

Djurgårdsstaden ja Beckholmen






Djurgårdenin saarella on todellakin paljon nähtävää ja koettavaa

Ei pidä sekoittaa keskenään Djurgården'ia, Djurgårdsstaden'ia ja Norra Djurgårdsstaden'ia. Djurgåden on suuri saari, Djurgårdensstaden sijaitsee Djurgårdenin saarella, sen lounaisella puolella ja Norra Djurgårdsstaden on keskittynyt Värtahamnen/Värtansataman kupeeseen, Ladugårdsgärdetin taakse. Norra Djurgårdsstaden on uusi kaupunginosa. 

Tämä Djurgårdsstaden, josta ajattelin kertoa,  on paljon vanhempi asuinalue, joka alkaa olla jo unohduksissa ja jäänyt muitten Djurgårdenin alueiden varjoon. He jotka asuvat tällä Djurgårdstaden'in historiallisella alueella tuntevat toki alueen, eivätkä ikinä halua muuttaa sieltä pois.


Djurgårdsstaden on tuo alue Skansenin ja Djurgårdsvägenin välinen alue sekä Beckholmen saari. Tälle alueelle huvipuiston taakse ei juuri turistit eksy. Kartalla näkyy laivasatama vasemmalla ja Djurgådsvägenillä kulkee raitiovaunut. Raitiovaunut käy kääntymässä tuolla kartalla oikeassa reunassa. Joten jos ajaa Skansenin sisäänpääsyn tai Gröna Lundin huvipuiston ohitse niin ei hätää, sillä raitiovaunu käy kääntymässä ja ajaa uudestaan Skansenin ohitse paluumatkallaan. Raitiovanu 7 lähtee Sergels Torget'ilta, nyt tilapäisesti aikansa Hamngatan'ilta.

Hän joka haluaa päästä Djurgårdenin saaren itäiseen päähän voi ottaa bussin 69 tai saaristolaivan, Sjövägen, johon käy julkisen liikenteen matkaliput. Saaren päässä sijaitsee ihana kesäkahvila, Café Blockuhusporten. Muuten alue on erittäin rauhallinen ja luonnonkaunis. Idyllinen uskallan väittää!  Kävelytiet kulkee pitkin saaren rantaa.Täällä  sijaitsee joitakin erittäin rikkaiden henkilöiden residenssejä.


Djurgårdenin saaren keskiosa kuuluu kuinkaalliselle hoville (vihreä alue), josta Djurgårdsförvaltningen pitää huolen. Alueelle toki on vapaa pääsy. Siellä sijaitsee yksi kuninkaallinen linnakin, Rosendals slott, josta olen jo aikaisemmin kertonut. Linnan ympärillä sijaitsee yksi Tukholman kauneimmista puistoista, jossa kannattaa käydä syömässä eväänsä.

Nykyään alue on idylli jota häiritsee kesäisin jonkin verran modernin huvipuiston läheisyyys. Gröna Lund sijaitsee siinä aivan vieressä. Nykyään täällä asuu noin 200 henkeä. 

1920-1930-luvuilla rakennettiin joitakin isompia kivitaloja ylimmäksi kukkulalle. Tämä on eräänlainen asuntoreservaatti, jonka omistaa valtion omistama firma AB Statsholmen ja koko alue on osa Ekoparken'in Kuninkaallista Kansalliskaupunkipuistoa. Tässä on hyvä suunnistuskartta jonka avulla voi löytää etsimänsä. Jokaisella sivulla on kartta johon klikkaamalla saa infoa kustakin alueesta.


Djurgårdenin saari on melko suuri. Saarelle pääsee Drjurgårdenin siltaa pitkin Stardvägen'iltä tai lautalla Slussenilta, Nybroplanilta laivalla, M/S Emelie laivalla Nybroviken'iltä Djurgården'in kautta kulkeva laiva joka jatkaa Hammarby Sjöstaden'iin. Tai Sightseening laivalla hop-o hop-off.

Saarelle pääsee myös busseilla 44, 69, 69 K, ja 76  ja raitiovaunulla numero 7. Raitiovaunu numero 7 kulkee Sergels Torg'in ja Waldemarsudden'in väliä. Raitiovaunu on erittäin hvyä kulkuväline matkustaa Djurgårdenille. Toinen raitiovaunu 7 N, on museoraitiovaunu, ja se kulkee myös Normalmstorget'ilta Djurgården'iin.

Cityterminalista kulkee myös erityinen Djurgådenbussi joka on tarkoitettu turisteille päästä suoraan Cityterminal'ista Skansen'ille ja huvipuistoon Gröna Lund Drjurgådenin saarelle. Myös hop-on hop-off sightseeingbussi kulkee Djurgårdenille.

Nyt sitten itse asiaan...

Djurgårdsstadenia kutsuttiin 1600-luvulla Båtmansstaden'iksi. Kuningatar Kristina käski rakentaa sairaalan ja asuntoja merimiehille juuri tälle paikalle. Neljätoista pientä puutaloa rakennettiin merimiesten asunnoiksi. Vieressä sijaitsevan Bäckholmenin saaren laivanrakentajat saivat asua myös näissä puutaloissa. 

Djurgårdsstaden and Djurgårdsvarvet July 2011.jpg

Djurgårdsstaden sijaitsee saaren lounaisessa kolkassa Gröna Lundin huvipuiston takana, lähellä lauttalaituria. Kaupunkityyppistä asuinaleutta on siis ollut jo kauan juuri tässä kohtaa Djurgårdenia. 

Nykyään on myös asutusta Djurgårdenin ns Kuinkaallisella puolella saarta, Djurgårdenin itäisissä osissa. Siellä on joitakin suurlähetystöjä, suurlähettiläitten asuntoja, yläluokan huviloita ja esimerkisi nykyisen kuninkaan isän veli prinssi Bertil asui  prinsessa Lilianin kanssa täällä Djurgårdenin itäisessä päässä. Samoin prinssi Carl Philip.

Djurgårdsfärjan June 2015 01.jpg

Djurgårdsfärjan/ Djurgårdenin laivalaituri


Djurgårdsfärjan lautta kulkee tiheään tahtiin Gamla Stanin ja Djurgårdenin väliä. Tähän lauttaan kelpaa julkisen liikenteen matakaliput ja -kortit. Lautta ei voi ottaa autoja eikä muita kulkuvälineitä, ehkä polkupyörän.



 Värdshuset Bellmansro, Lilla Almännagränd 2


Nykyään  Bellmansron sijasta rakennuksen pohjakerroksessa sijaitsee ravintola O'Learys. Tämä paikka ei ole mikään mihin yhdenkään miehen kannattaa viedä ladyansa päivälliselle. Täällä käy melkein vain miehiä, jotka juovat kaljaa ja syövät hampurilaisia ja ranskalaisia perunoita, ja katselevat jalakplloa tv:stä.



Bellmansro oli se paikka jossa ylempi kansanluokka juhli keskenään. Nimensä tämä paikka sai siitä että siinä lähellä seisoi Bellman'in patsas.



Carl Michael Bellman oli suosittu trubaduuri 1700-luvulla ja suuri juoppo, voisin uskaltaa sanoa. Bellmannin ajalla Tukholmassa juotiin aamusta iltaan ja sitä pidettiin jopa sivistyneenä tapana. Nykyään ei juopuneita näy katukuvassa eikä olutbaarejakaan enää ole olemassakaan.



Bellamnsro

Tukholmaan saapuneet sveitsiläiset kondiittorit, ns schwizeri, avasivat kahvilan jossa tarjoiltiin kahvin lisäksi teetä, suklaata (cacao) ja likööriä. Ruotsissa ei juoda kaakaota vaan sanonta kuuluu" dricka choklad"/juoda suklaata. Sellaista kahvilaa alettiin nimittämään luonnollisestikin nimellä schweitseri. Sveitsiläinen rakennustyyli tuli myös muotiin 1800-luvulla.



Hasselbacken on Djurgårdenin vanhin ravintola jonka yhteydessä on ainakin on ensiluokkainen hotelli ja juhlahuoneisto.  


Lilla Hasselbacken, Djurgårdslätten 78, on yksi kesä-Tukholan suosituimmista ajanviettopaikoista. Täällä on usein iltaisin elvää musiikkia viihteeksi.




Djurgardsstaden 3.jpg

Djurgårdstaden on kallis alue asua sillä asunnot ovat erityisen ensiluokkaisia ja kysyttyjä. Useimmat rakennukset ovat kulttuurisuojattuja.



Lilla Almänna gränd on se kuja, joka sijaistee seläkkäin Gröna Lundin huvipuiston kanssa.

Djurgårdsbageriet Skylt 2011.jpg

Djurgårds 2.jpg

Djurgårds 4.jpg

Gatubelysning Stockholm, Djurgårdsstaden 2011.jpg


Beckhomsbron

Silta joka johtaa Beckholmenin saarelle. Saari on täysin putsattu sitten kun telakka suljettiin. Nyt siellä peruskorjataan aluksia. Paksu pitakerrosa multaa ja hiekkaaon myös uusittu. Juuri ennen siltaa sijaistee mukava ravintoa nimeltä Oaxen.


Beckholmnenilla voi tehdä pienen kiertokävelyn jos se ketä kiinnostaa.


Näin  maalaimaisemaa keskellä Tukholmaa


Tukholman saaristoliava Beckholmen, Aloitti liikneten vuonna 1945 ja on nykyään Smögenillä, Göteborigin kupeessa. Smögen on yksi Ruostin suoituimmista saristokohteista. Smögen on oikea paikka auringonpalvojille, kalastajille, sukeltajille ja elämästä nauttiville. Tunnelma ja ainutlaatuiset rakennukset ovat säilyneet hyvin. Viihde Smögenissä on jotain erityistä. Tunnelma pubeissa on aina parhaimmillaan. 

Smögenbryggan on ylivoimaisesti Bohuslänin kuuluisin matkailukohde. Turistit tulevat tänne läheltä ja kaukaa katsomaan vilkasta veneliikennettä, shoppailemaan laiturin kaupoissa ja syömään jotain hyvää jossain ravintoloista. Täältä löytyy erinomainen leirialuekin, missä on monenlaisia yöpymismahdollisuuksia. 

Ensi kesänä tänne ja muistakaa että Ruotsi on halpa maa turisteille!

Allmänna gränd 06.JPG

Allmänna gränd,  laivalaiturialue



Oaxen ravintola ja bistro tuossa laivan takana. Oaxen kuten moni muukin ravintola Tukholmassa joutui sulkemaan ovensa pandemian jälkeen. Siihen taitaa olla muuttanut Slipen niminen ravintola, mikä ei ole luxusta kuten Oaxen oli, vaan ihan tavallinen ravintola ja hinnat sen mukaan. 

 
Oaxen





















Mjölnargården



Apteekin talo

Bergsgränd.jpg

Bergsgränd 6.jpg

Café Sophie Adlersparre

Café Sophie Adelsparre, Djurgårdsslätten 84

Avoinna kesäaikaan tiistaista sunnuntaihin kello 11.00-16.00.

Aatelisrouva Sophia Adelsparre oli aikoinaan johtohenkilö naisjärjestössä nimeltä Handarbetsvänner/Käsityönystävät. 

Hänen nimestä on tälle kahvilalle annettu nimi. Hän perusti myös lehden Tidskrift för hemmet ja hän oli yksi Fredrika Bremerförbundetin perusatjajäsenistä, siis aikansa feministi.

Café Sophie Adlersparre




 Tuoleja ulkonakin

Bergsgränd mot sjömansgränd.jpg



Hotellilaiva Prince of Orangien sijaitsee Beckholmenin saaren puoleisella rannalla. Laiva on aikaisemmin ollut yksityiskoti mutta sen omistaa Oaxen ravintola nykyään. Kallis luksusluokan yöpymispaikka.

File:Tackel & Tåg Café och Skeppshandel, 2016.jpg

Skroten Café & Skeppshandel, Beckholmsvägen 14

Huom! Kahvila ei sijaitse Beckholmenin saarella vaan lähellä Oaxen ravintolaa, sillan toisella puolella.

Avoinna 11.00-16.00, keskiviikkoisin kello 22.00 saakka. Suljettu joinakin erikoispyhinä. Kahvilan tiloissa on myös myymälä jossa myydään yhtä ja toista veneväelle. Jos ei halua maksaa hirveitä summia ruuastaan ja juomastaan niin eikun tänne. Tänne ei tarvitse edes pukeutua sen kummemmin. Tämä on erittäin kotoisa paikka ja monet asiakkaat ovat täällä kanta-asiakkaita.

Tämä kahvila sijaitsee hieman piilossa mutta silti kahvilasta on tullut erittäin suosittu ja tykätty. Erittäin hyvää ensiluokkaista ruokaa ja juomaa tarjolla kohtuu hintaan. Kahvila ja sen piha on rauhallinen paikka, jonne monet tulevat rentoutumaan. Täällä tarjoilaan alkoholijuomiakin.

Tackel & Tåg Café och Skeppshandel, 2016a.jpg

Kotoisa kahvila

Tackel & Tåg Café och Skeppshandel, 2016c.jpg

Tackel & Tåg Café och Skeppshandel

Tackel & Tåg Café och Skeppshandel

Tackel & Tåg Café och Skeppshandel

Tackel & Tåg Café och Skeppshandel

Sardiinilautanen lounaaksi sopii minulle ainakin.



Kävelyllä Beckholmenin saarella

Ei kommentteja: