maanantai 23. toukokuuta 2016

Enskede kyrka


Enkeden kirkko sijaitsee erittäin rauhallisella paikalla, Enskedevägenin eteläpuoleisella omakotitaloalueella, Björkvägen 18, Gamla Enskede.


Tämä kirkko ei ole avoinna muuta kuin jumalanpalvelusten ajan ja joskus erikoistapauksissa. Alueen toinen kirkko, Årsta kyrkan, on avoinna joka päivä noin kello 9-16 välillä, paitsi ei lauantaina.

Enskede kyrka 05.jpg

Panorama kuva kirkkosalista

 Panorama takahuoneesta

Täällä olen aikaisemmin kertonut Enskedestä. Tämä alue kuului aikoinaan Tukholman alueen suurimman kartanon tiluksiin, Enskede Gård. Vuonna 1904 Tukholman kaupunki osti koko kartanon alueen ja alkoi pilkkoa sitä asuinalueiksi. Tukholmassa oli siihen aikaan suuri asuntopula. Enskeden kartanon tilukset olivat 606 hektaaria laajat ja ja kapunki sai maksaa kartanon omistajalle 2 miljoonaa kruunua, mikä oli suuri summa siihen aikaan. Kartanon silloinen omistaja vaati saada maksun käteisenä.




Uusi kaunis pääalttarin matto


Kartanon silloinen omistaja Theodor Odelberg jäi asumaan kartanoon ja asui siinä kuolemaansa, vuoteen 1938 saakka. Samassa rakennuksessa nykyään sijaitsee taiteilja-ateljée. Odelberg ei ollut vain kartanon omistaja vaan hän oli myös politikko. Hän toimi Ruotsin ensimmäisenä maanvilejyministerinä, istui eduskunnan ensimmäisessä kammarissa kaksikymmentä vuotta. 

Hänen isänsä Axel Odelberg oli  myös istunut edustajana eduskunnassa, samoin hänen veljensä talousmies Wilhelm Odelberg, joka perusti porsliinitehtaan Gustavsbergiin ja asui hulppeasti Gabriel Oxenstirerna rakennuttamassa Farstan linnassa Gustavsbergissä. Alue oli alunperin nimeltään Farsta, mutta Axel Oxenstierna halusi kunnioitta isäänsä ja antoi paikkaunnalle nimeksi Gustavsberg. Gustavsberg sijaitsee koilliseen Enskedestä. Värmdön tien varreessa.


Enskeden kartanon päärakennus uuskorjattiin vuonna 1956. Kartanon puutarhasta tehtiin siirtolapuutarha ja kartanon englantilaisesta puistosta tehtiin Enskeden puisto. Yhdessä kartanon rakennuksista on lasten päiväkoti, toisessa huonekaluverstas ja toiset rakennukset ovat asuinrakennuksia. Kartanoon kulkevan aléen reunoille on istutettu uusia puita. Vanhassa hevostallissa on nykyään ratsastuskoulu, ja hevosia varten on rakennettu uusi tallirakennus. Osa rakennuksista on kulttuurimerkattuja kuten entinen Enskeden koulu.


Takaisin Enskeden kirkkoon...

Endskeden kirkko on käynyt lävitse täydellisen uuskorjauksen vastikään. Tämä keskiajan mallinen alttarisommitelma on poistetu ja usui modernimpi yksinkertainen alttari-asetelma on laitettu tilalle. Mattokin on vaihdettu alttarin eteen ja kirkkosalin keskikäytävälle. Entinen kastemalja on nostettu alemmaksi lattialle ja uusi kastemalja on sannut  paikan päälalttarin kupeesta.


Alkuperäinen kirkon alttari

Enskede kyrka 2013o.JPG

Enskede kyrka 2013a.JPG

 Uusi alttari


  Nykyien alttari uuskorjausten jälkeen


Erittäin kaunis Madonna ja Jeesus-lapsi patsas ikkunaludalla

Enskede kyrka 2013f.JPG

Enskede kyrka 2013c.JPG

Enskede kyrka 2013k.JPG

Enskede kyrka 2013m.JPG

Enskede kyrka 2013n.JPG

Enskede kyrka 2013i.JPG

Enskede kyrka 2013j.JPG

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti