tiistai 17. toukokuuta 2016

Sankta Birgitta kyrkan


Sankta Birgitan kirkko, Nockeby, Nockeby kyrkväg 47,  Bromma

En ole harmainta aavistustakaan asuuko kirkon yhteydessä sijiatsevasa luosatrissa ainoatakaan nunnaa. Luultavasti ei ainotakaan, mutta Djursholmissa Tukholman pohjoispuolella sijaitsee toinen Birgitta luostari, joka voi olla kotoisampi paikka nunnille. Vadstenassakaan, Pyhän Birgitan pääluostarissa Itägötanmaalla, ei enää ole kuin kahdeksan nunnaa. Mutta  tämä kirkko täällä Nockebyssä pitää yllä lasten päiväkotia ja vauvakahvilaa kirkon yhteydessä. Täällä pidetään lasten omia Jumalanpalveluksia lasten ehdoilla. Aikuistenkin jumlanpalveluksissa on usein musiikkia tarjolla.

Ruotsissa kerrotaan asuvan kaiken kaikkiaan noin 200 nunnaa, jotka asuu noin 30:ssa luostarissa. 

Birgittanunnien pääluostari sijaitsee Vadstenassa, Götanmaalla, Vätternin järven ranalla. Vadstena luostari perustettiin jo 1300-luvulla kun Pyhän Birgitan pyhät jälkeenjäännökset tuotiin Roomasta Vadstenaan. Vadstena on yksi Ruotsin sööteimmistä taajamista. Vadstena on äänestetty usein Ruotsin kauneimmaksi kaupungiksi, joka sai kapunkioikeudet jo vuonna 1400. Vadstenassa riittää näkemsitä ja kokemista kokonaiseksi viikoksi, vaikka taajamassa asuu vain noin 6000 asukasta. Vadstenan linna on todellinen aarreaitta. Kerran elämäsään on käytävä Vadstenassa!!!

Vadstenan luostari on erityisen suosittu turistikohde, jonka vieraskodissa voi myös yöpyä.


Takaisin Tukholmaan!

Silti tämä Nockebyn kirkko on aivan tavallinen seurakuntakirkko, joka kuuluu Västerledin seurakuntaan. Kirkko on avoinna joka päivä kello 11.00-15.00. 

Eräs henkilö huudahti nähdessään kirkon että onko se moskeija. Arkkitehti Rolf Berg suunnitteli kirkon, joka vihittiin käyttöön vuonna 1962. Berg suunnitteli enimmäkseen vain kirkkoja ja hän oli mukana monen vanhan kirkon restaurointi töissä. Eniten häntä kiinnosti kirkkosalin ja etenkin absdi alueen suunnittelu. Hän suunniteli kirkot joko tiilistä tai betonista ja Sankta Brigitan kirkkokin on rakennettu betonista. Toisaalta 60-70-luvuilla rakennettiin melkein kaikki betonista.

Hän suunniteli yhdessä Sigtunasäätiön tirehtöörin Olov Hartmanin kanssa ns studiokirkkoja, joita kutsutaan toiselta nimeltä vaelluskirkoiksi. Kirkot rakennettiin puusta ja niistä tehtiin pieniä ja kasaankoottavia, joten niitä oli helppo liikutella ja kirkon paikkaa oli helppo muuttaa.

S:ta Birgitta kyrka

Tässä on mukava istuskella kesäiltoina ja -öinä. Kesäöinä Tukholma on aivan maaginen paikka, varsinkin lähellä Mälaren järveä. Alue on hyvin mäkistä. Kirkon ympärillä kulkee Grönviksvägen niminen tie ja sen varrella seisoo kauniita omakotitaloja aivan Mälaren järven rannalla. Kirkko on rakennettu alueen korkeimmalle kukkualle.

Alvikin metroasemalta lähtee Nockebyn raitiovaunulinja joka käy kääntymässä tässä kirkon edustalla. Raitiovaunulinjan päätepysäkki sijaitsee noin sadan metrin päässä kirkosta nykyään. Aikaisemmein raitiovaunut käviät kääntymässä aivan kirkon edustalla.

Sankta Birgitta kyrka August 2012a.jpg

Tänne löytää parhaiten nosuemalla Nockebybanan raitiovaunuun numero 12, joka lähtee Alvikistä. Alvikiin päsee metorilla 17,18 ja 19. Jää pois kyydistä päätepysäkillä Nockeby. Raitiovaunu käy kääntymässä melkein Birgitan kirkon edessä.

S:ta Birgitta kyrka

Pyhän Birgitan patsas seisoo sisäänkäynnin vieressä kirkon seinustalla. Samanlainen patsas löytyy myös Roomasta San Lorenzoini Panasipernan kirkon edustalta, joka on nykyään rettoria/pappila.
Birgitta sisarukset ei käytä nimitystä luostari vaan kommunitet yhteisöstään, jossa eletään luostarisääntöjen mukaan. Kaikkia luostareita voi kutsua kommuniteeteiksi, mutta kaikkia kommuniteettejä ei voi kutsua luostareiksi. Tuskin se on väärin kutsua Birgittaluostareita sisaryhteikunta nimellä, tai miksi ei sisarkollektiivi.


Interiör

Lasi-ikkunat ovat Uno Lindbergin ja Tore Bergin käsialaa. Alttarin on valmistanut Ekebergsmarmorista Knut Erik Lindberg, joka oli Uno Lindbergin veli. Ture Berg puolestaan oli arkkitehti Rolf Bergin veli. Siis kaksi veljesparia on ollut sunnittelemassa tätä hieman erikoista kirkkorakennusta.

S:ta Birgitta kyrka

S:ta Birgitta kyrka

S:ta Birgitta kyrka

S:ta Birgitta kyrka

S:ta Birgitta kyrka


Pyhän Birgitan kirkko ja seurakuntakoti Drottningsholmsvägenin vasemmalla puolella. Nuo korkeat talot ovat vanhustenasuntoja. Tien toisella puoella sijaitsee erittäin korkeatsoinen eäkeläsiten hoitokoti ja terveyskeskus. Nockebyn silta johtaa Drotnningholmiin jossa kuningas ja kuningatar asuvat. Kuvassa vasemassa yläkulmassa häämöttää Drottningholm ja kuningatar Silvian eläekeläiskoti, Silviahemmet. Silviasäätiö kouluttaa sairaanhoitajiakin. 


Djursholmissa Tukholman itäpuolella sijaitsee Birgittaluostari, jossa saa yöpyä, mutta asuntola on lähinnä henkilöitä varten jotka haluavat oleskella luostarissa muutaman päivän tai viikon ja hiljentyä tai osallistua retreateihin. Täällä on luostarin tulevat tapahtumat kuten retreatit.

Vierashuone sijaitsee osoitteessa Burevägen 12, Djursholm

Luostarin aukioloajat kaikkina viikonpäivinä kello 8.00-21.00

Puh: 08-7551785
 djursholm@birgittasystrarna.se


Birgitta luostarit kuuluvat Ordo Sanctissimi Salvatoris O.SS.S nimiseen säätykuntaan jonka perusti Pyhä Birgitta vuonna 1370. Tämä Djursholmin luostari perustettiin vuonna 1923. Uudempi nykyinen luostarirakennus on vuodelta 1973.

Nunna toivottavat erityisesti tervetulleiksi kaikki jotka kaipaavat hengellistä rauhaa ja lepoa riippumatta siitä mihin uskontokuntaan kukin kuuluu. 

Luostari perinteeseen kuuluu ns tideböner/aikarukouksia, johin saa kaikki osallistua. Samoin luostarin kappeli on avoin kaikille jotka haluavat osallistua nunnien kanssa yhteiseen jumalanpalvelukseen tai haluaa istua yksin ja hiljentyä. Nunnien kanssa voi myös saada keskustella kahdestaan, jos niin haluaa ja kun nunnilla on aikaa.


 Jumalanpalvelusket:

  sunnuntaisin kello 8.00
 lauantaisin kello 16.00
 maanantaista perjantaihin  kello 7.30

Muut rukoushetket:

kello 6.45 Laudes, aamurukous
kello 16.30 Vesper, iltapäivärukous
kello 21.00 Kompletorium, iltarukous


Djursholmiin on Tukholmnan keskustasta noin 10 kilometriä. Ensin mertolla Mörby Centrum ja siitä bussilla 601, jää pois pysäkillä Famnnäsviken. Pysäkki sijaitsee meren lahden pohjukassa jossa on venesatama. Kävele noin 300 metriä mäkeä ylös pojoiseen päin Burevägeniä pitkin. Luostari sijaitsee erittäin idyllisellä huvila-alueella. Djursholmissa asuu kaikki joilla on "liikaa rahaa". Täällä ei napilla pelata. Täällä on vain luksus huviloita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti