Ulriksdal kuvaus 1600-luvulta
Olen jo aikaisemmin kirjoittanut Ulriksdalin linnasta, mutta näin kesän tullessa en malta olla kertomatta lisää tästä niin ihanasta puistoalueesta ja linnanpuutarhasta. Todella ihana asia että täällä saa liikkua ihan vapaasti ja että täällä on yksi Tukholman alueen parhaista ja monipuolisimmista kauppapuutarhoista Zetaksen rinnalla.
Linnanpuutarhan kauppapuutarhassa on Ruotsin suurin valikoima puutrahakasvillisuutta.Täällä sijaitsee myös aivan ihana vegetaarinen (luomu-kasvis) kahvila/ravintola kauppapuutarhan yhteydessä. Suosittelen vierailua Ulriksdalissa!
Ulriksdalin linna, sen edustalla puisto ja sen pohjoispuolella tuo neliönmuotoinen alue on linnan puutarha. Tuo vesialue on nimeltään Edsviken. Se on pitkä kapea järvi joka on yhteydessä Itämereen erittäin kapean Stocksundin salmen kautta. Edsviken on rippeitä jääkauden jäkeisestä maanpinnan noususta.
Ulriksdalin linna
Linnassa voi vaeltaa omin päin heinä- ja elokuussa kello 12.00-16.00. Touko-kesäkuussa ja syys-lokakuussa vain oppaan mukana. Kannattaa varmistaa Kuninkaallisen hovin sivuilta aukioloaikoja ennen vierailua!
Sisäänpääsymaksu 100 kr aikuiset, 50 kr opiskelijat, 50 kr lapset 7-17-vuotiaat, lapset alle 6 vuotta ilmainen sisäänpääsy. Yhteispääsylippuja linnaan, Orangeriet, kuningatar Kristinan kruunajaisvaunu ja Teatteri Confidence, aikuiset 120 kr, 60 kr opsikelijat ja lapset 6-17 vuotiaat.
Ulriksdalin linna ja linnanpuisto ja -puutarha sijaitsevat E4:n varrella, heti Solnan jälkeen. Scandic Hotellin kohdalla käänny tielle 169 ja aja noin 2,5 kilometriä siirtolapuutarhan ohitse ja sen jälkeen oikealle Ulriksdalin hautaumsaan ohitse.
Toinen vaihtoehto: Solnan aseman jälkeen on Ulriksdalin sähköjuna-asema, josta pääsee bussilla lähemmäksi Ulriksdalian linnaa, mutta ei perille saakka.
Toinen vaihtoehto: Solnan aseman jälkeen on Ulriksdalin sähköjuna-asema, josta pääsee bussilla lähemmäksi Ulriksdalian linnaa, mutta ei perille saakka.
Kolmas vaihtoehto: Metrolla Bergshamraan ja siitä kävellen tai bussilla 503 Ulriksdals Wärdshusetin luokse ja siitä loppumatka kävellen.
Omalla autolla toki pääsee hieman lähemmäksi.
Ulriksdalin linna ja Orangeriet
Tästä Orangerietin edestä on noin 200 meriä linnan puutarhaan. Sinne pääsee kummasta jommasta Orangerietin päädystä. Tuolla Orengerietin päädyssä, lähinnnä linnaa, sijaitsee linnan kahvila.
Orangeriet
Oraangerit on taidemuseo/patsasmuseo, mikä on osa Kansallismuseota.Orangeriet on nykyään avoinna vain kesäaikaan ja syysmarkkinoiden aikaan, jotka pidetään aina pyhäinmiestenpäivän aikaan. Heinä-elokuussa joka päivä kello 12.00-16.00. Touko-kesäkuussa ja syys-lokauussa vain viikonloppuisin kello 12.16. Varmista aukioloaika täältä!
Svalkanstigenin varrella, linnasta hieman etelään päin, sijaitsee linnan kirkko, Ulriksdals Slottskapell. Kappeli on harvoin avoinna. Kirkko toimii lähinnä vihkikirkkona.
Edsvikenin toisella rannalla sijaitsee Danderydin sairaala, Mörby, Stocksund ja iso golfkenttä. Edsvikenin ympärillä sijaistee Ulriksadalin liunnan lisäksi Edsbergin linna, Bergendalin herraskartano ja Rådan niminen kartanoalue.
Linnan kahvila
Ulriksdals Wärdshus on korkeatsoinen kahvila/ravintola
Ulriksdalin linnan puisto on barokkityylinen puisto 1600-luvulta. Ensi alkuun puisto oli todella viimeisen päälle koristetu, paljon patsaita ja kukkaistutuksia. Mutta siihen aikaan puisto oli yksityialuetta. Nykyäänkin alueen omistaa hovi tai valtio, kuinka vaan. Hovin taloutta hoidetaan kuin firmaa jossa on neljä eri rahapussia. Yksi näistä rahamenoista on kymmenen kuninkaallisen linnan ja linnanpuisojen hoito ja huolto. Siihen tarvitaan paljon asiantuntevaa väkeä. Valtion oma Kiinteistölaitos hoitaa ja huoltaa rakennukset ja kiinteistöt, jotka valtio omistaa.
Puistoalue on julkinen nykyään ja kaikille avoin. Alueella sijaitsee myös useita kauniita privaattihuviloita.
Vuonna 1801 perustettiin puistoalueelle Igelbäckenin puron luokse englantilainen puutarha, nykyinen kauppapuutarha.
Slottsallén on kävelijöiden kannalta paras valinta. Autollakin pääsee melkein perille Slottsalléta pitkin. Auton voi jättää tien varteen siksi aikaa.
Linnapuutarhan työväen asunto
Linnan puutarhamestarin asunto. Tässä rakennuksessa on Rappnen perhe asunut sitten kun he alkoivat hoitamaan Ulriksdalin linnan puutarhaa. Bo Rappne omistaa nykyään linnan puutarhan ja tämän asuinrakennuksen. Bo Rappne on syntynyt ja kasvanut vanhempiensa kanssa tässä rakennuksessa ja tässä linnan ympäristössä.
Bo Rappne on julkaissut kirjan Linnapuutarhan kahvilasta, Slottsträdgården Ulriksdal-mat och njutning. Aikaisemmin on jo julkaistu leivontaohjekirja. Kirjoja myydään kahvilassa.
Slottsträdgården
Avoinna:
maanantaista perjantaihin kello 10.00-18.00
lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10.00-16.00
Kahvila/ravintoa avoinna joka päivä kello 11.00-16.00
Vegetaarinen buffee arkisin kello 11.30-14.00
Täällä saa itse poimia maasta suoraan vihanneksia ja kesäkukkia. Eikun kori mukaan ja poimimaan.
Slottsträgdårdens café, josta olen jo maninnut muutaman kerran. Tämä on aivan mahtava paikka. Täällä kahvittelisin ja söisin mileummin kuin linnan kahvilassa tai Ulriksdalin Wärdshusetissä, mutta nämä onkin kolme aivan erilaista ruokapaikkaa. Makunsa kullakin.
Kahvila on avoinna kesäaikaan maanantaista sunnuntaihin kello 11-00-16.00. Vegetaarinen buffé /kasvis-luomu) tarjoillaan kello 11.30-14.00. Kahvilasta voi ostaa mainitsemani Bo Rappnen julkaiseman keittokirjan. Suosittelen! Mikä herkuttelupaikka!
Kotitekoista luomuleipää ja ihana keitto, aaah nami nami.
Täällä linnanpuistossa asutaankin. Loviseberg on ollut myynnissä, Hintapyyntö on aivan valtava, joten tätä on vaikea saada myydyksi. Suuri tontti Edsvikenin rannalla ja upea näköala liinaan päin. Huolella hoidettu ja huollettu rakennus. Yksi Tukholman alueen upeimpia rakennuksia.
Bergshamra
Melko hyvin onnistunut asuinalueprojekti.
Bergshamran kylää kutsuttiin aiemmin Karlsro'ksi. Ydinalue on kolme kesähuvilaa, jotka kuningas Kaarle XV rakensi ystävilleen noin vuonna 1865. Kuningas piti kokeellista maatilaa Bergshamrassa.
Övre Karlsro oli kuuluisan huonekalusuunnittelijan Carl Malmstenin koti vuosina 1920–72.
Bergshamra sijaitsee erittäin ihanteellisella paikalla. Siinä on kaksi upeata linnaa ja linnanpuistoa ihan vieressä molemmin puolin, Ulriksdal ja Haga. Sen lisäksi on Tivoliparken, niminen puistoalue, Bergiaaninen botaaninen puutarha ja Solnan kaupunki mahtavine palveluineen ihan asuinalueen ympärillä.
Ei pitäsi olla valittamista. Kaiken lisäksi Bergshamrassa on oma metroasema, lähellä sijaitsee myös Tvärbanan pysäkki ja busseja kulkee joka suuntaan. Harvalla tukholmalaisella aueella on näin hyvä sijainti ja näin hyvät kulkuyhteydet.
Alueella on niin vuokra- kuin asumisoikeusasuntojakin. Täällä asuu paljon ospiskelijoita. Alueella sijaitsee myös ihana siirtolapuutarha.
Azalea viihtyy erittäin hyvin kylmässä, se jopa tarvitsee kylmän lepoajan, ja sitten kun se tuodaan sisään huoneeseen tai kasvihuoneseen niin se alkaa kukkia innoissaan. Tukholmassa kasvaa azaleat usein ulkoa isoina puskina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti