perjantai 10. kesäkuuta 2016

Djurgårdskyrkan

Djurgårdskyrkan
Djurgårdskyrkan
Djurgårdskyrkan
Djurgårdskyrkan 2010b.jpg


Djurgårdskyrkan 2010

 Djurgårdskyrkan, Djurgårdsvägen 74

 Avoinna:
tiistaista sunnuntaihin kello 12-15

Laivanvarustamon ja telakanomistaja John Burgman perusti tämän kirkon Djurgårdenin saarelle vuonna 1882. Rakennuksessa oli kirkkoa ennen ollut koulu, jonka tiloissa sunnuntaisin pidettiin Jumalanpalveuksia. Kirkko toimi myös 1830-luvulla kolerasairaalana. Kirkkorakennusta on uhannut purkutuomio monet kerrat ja aina vaan se on saanut jatkaa toimintaansa ja olemassaoloaan.

Kirkon yläkerrassa asui aikoinaan pappi ja kirkon vahtimestari. 

Djurgårdskyrkans vänner/Djurgårdenin kirkon ystävät järjestö, on aktiivinen järjestö. Kirkko kuuluu Oskars försammling/Oskarin seurakuntaan. Oskarskyrkan/Oskarinkirkko, sijaitsee Östermalmilla. Kirkoilla on luonnollisestikin paljon yhteistä toimintaa, puoleen ja  toiseen. Djurgårdenin kirkko toimii nykyään myös merimieskirkkona Tukholmassa.


Ragnar Hjort on sunnitellut kellotapulin ja  Hjalmar Gullberg on kirjoittanut runon joka on kaiverrettu kelloon.

Den gröna stadens klocka vet
att bortom död och undergång
finns några vårars fågelsång
Det är naturens hemlighet
den gröna stadens klocka vet.

Vihreän kaupungin kello tietää
että kuoleman ja tuhon takana
ovat muutamien keväiden  linnunlaulut
Se on luonnon salaisuus
vihreän kaupungin kello tietää.



Djurgårdskyrkan 2010c.jpg

Alttaritaulun Det signade Solen/siunattu aurinko, on maalannut Prinssi Eugen. Prinssi lahjoitti tämän maalauksen kirkolle. Prinssi Eugen Napoleon Nikolaus syntyi Drottningholmin linnassa vuonna 1865. Hän oli Ruotsin ja Norjan prinssi. Isä oli kuningas Oskar I ja äiti kuningatar Sofia. Eugenista tuli taiteilija. Häntä kutsuttiin pastellimaalariksi. Prinssi Eugen asui tässä melko lähellä kirkkoa, Waldemarsudden, jossa on Eugens taidemuseo nykyään. Prinssi on haudattu taidemuseonsa puutarhaan.


Luonnollisesti laivanvarustajan perustamassa kirkossa on myös laiva. Vaikkakin useissa vanhemmissa kirkoissa saaristossa tai lähellä merta on ollut tapana laittaa pieni laivanmalli riippumaan kirkkosalin katosta. Tälläista pientä laivaa kutsutaan nimellä votivbåt/votiivilaiva tai kyrkskepp/kirkkolaiva. Perinne on keskiajalta. Tässä kirkossa tuo laivan pienoismalli ajaa kahta virkaa, kirkon perustajan muistoksi ja merimisten sujeluksi.

Djurgårdskyrkan

Kirkossa pidetään taidenäyttelyjä melkein jatkuvasti. Ennen joulua on ollut ikooninäyttelykin. Kirkossa voi vierailla tiistaista sunnuntaihin kello 12.00-15.00 ja katsella taidenäyttelyjäkin ihan ilmaiseksi. 

Oskarin seurakunnalla on tapana tarjota kirkkokavit sunnnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen. Tämä tapa oli yleinen ennen vanhaan mutta siitä on luovuttu melkein tyystin, Tukholmassa ainakin.  

Nuorena olin töissä tilapäisesti Stora Sjöndahlin sairaalan vanhainkodissa, jonka omistaa uskonnollinen säätiö. He kouluttaa myös sosiaalityöntekijöitä, sairaanhoitajia ja diakooneja.  Heillä on paljon enempi toimintaa nykyään kuin mitä heillä oli silloin. Stora Sjöndahlin sairaala ja sen vanhainkodit, joita kutsuttiin sairaskodeiksi,  sijaitsee isolla tontilla ja siellä on jopa oma kirkkokin. Muistan että sunnuntaisin Jumalanpalvelveluksen jälkeen kaikille vanhuksille tarjottiin pullakahvit ja lasi punaviiniä, heillekin jotka eivät menneet tai halunneet mennä Jumalanpalvelukseen.





Djurgårdskyrkan

Einar Forseth on valmistanut tämän kauniin lasimaalauksen, joka tomi alunperin kirkon alttaritauluna.

Djurgårdskyrkan

Djurgårdskyrkan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti