keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Oakhill

Italienska ambassaden i Stockholm Sweden.jpg

Oakhill, Djurgårdsvägen 176, Djurgårdenin saari

Italian suurlähetystö ja suurlähettilään Elena Basilen residenssi. Suurlähetystö on sijainnut tässä rakennuksessa jo vuodesta 1861 lähtien. 

Arkkitehti Fredrik Blom (1781-1853) oli kotoisin Karlskronan kaupungista ja alunperin armeijan eversti. Mutta Tukholmaan saavuttuaan hänestä tuli monitoimi mies,  arkkitehti, yli-intendentti ja professori. Hän keksi valmistaa puusta valmiita taloja jotka sitten kuskattiin paikaalleen. Useampi näistä hänen valmistaloistaan on vieläkin jäljellä juuri täällä Djurgårdenin saarella.


Prinssi Wilhelm ja prinsessa Maria Pavlovna hääkuvassa 

Englantilainen amiraali Sir Thomas Baker osti sellaisen valmiin rakennuksen kesäasunnnokseen, joka pystytettiin juuri tälle samalle tontille, jossa Oakhill sijaitsee nykyään. Tämän nykyisen päärakkennuksen on suunnitellut Ferninand Boberg, yksi sen ajan tunnetuimmista arkkitehdeistä. Rakennus oli prinssi Wilhlemin häälahja tulevalle vaimolleen venäläiselle prinsessa Maria Pavlovnalle vuonna 1908. Linnan rakennuskustannuksista huolehti  Maria Pavlovnan kasvattiäiti Elisabet av Hessen/Elisabet Fjodorova, siis Venäjän tsaariperhe.

Arkkitehti Ferninand Boberg asui myös Djurgårdenin saarella Villa Vintrassa vaimonsa kanssa.

Ruotsin ja Norjan prinssi Wilhlem otti suuren alueen Oakhillin luota omakseen, joten useimmat Fredrik Blomin sunnittelemat valmisrakennukset hajoitettiin juuri tältä alueelta. Ne rakennukset jotka ovat vielä jäljellä tunnistaa helposti vihrestä väristään. 


Ruotsin kuningas Oscar II kirjoitti vuonna 1907 kirjeen Venäjän tsaari Nikolaj II:lle ja kyseli jos se olisi mahdollista että Ruotsin kuningas Oscari II:n pojan poika prinssi Wilhelm voisi saada tsaarin serkun suurruhtinatar Maria Pavlovnan vaimokseen. Maria Pavlovnasta tuli Ruotsin prinsessa ja hän muutti Oakhilliin miehensä luokse. Tämä ei ollut ainoa kerta kuin Venäjän tsaariperheen jäsen ja Ruotsin kuninkaalliset avioituivat keskenään.


Kuvassa oikealla Ruotsin kuningas Carl XVI Gustav, kuningatar Silvia, Lennart Bernadotte ja Lennartin toinen vaimo Sonja.

Avioliitosta tuli lyhyt. Se kesti vain kuusi vuotta. He saivat pojan jonka nimeksi tuli Lennart Bernadotte, joka myöhemmin loi kokonaisen puutarhakaupungin nimeltä Mainau Saksaan, vaikka hän oli Ruotsissa Smålannin herttuas. Hän sanoutui irti kuinkaallisista tehtävistään vuonna 1932, möi Oakhillin Italian valtiolle. Häntä kutsutaan sen jälkeen nimellä Lennart Bernadotte. Mainaun saari on vieläkin Lennartin lasten omistuksessa. Tai oikeastaan Mainau, Mainaun linna ja kirkko ja suuri upea puistoalue on pieni osa Ruotsia Sveitsissä. Lennart sai yhdeskän lasta. Neljä lasta avioliitosta Maria Pavlovan kanssa. Toisessa avioliitossa syntynyt vanhin poika kreivi Björn Bernadotte asuu Mainaun linnassa vaimonsa  Sandran ja siskonsa Bettinan kanssa ja hoitaa tiluksia. Mainau on avoinna turisteillekin. Mainaun linna sijaitsee Bodenseen järven saaressa Sveitsissä ja linnan ympärillä on aivan satumaisen kaunis puisto, jota kannattaa käydä ihailemassa, jos sattuu liikkumaan Sveitsissä Bodenseen alueella. Tämä kohde sopii mainiosti pikkulapsiperheillekin sillä puisto on kuin suoraan satumaailmasta. 
Mainaun saarella on myös ruotsalainen ravintola Schwedenschenke. Ravintola tarjoaa aivan tavallista perinteistä ruotsalaista arkiruokaa joten se ei ole mikään gournetravintola, vaikka se sijaitseekin promeassa ympäristössä.  Löytyy alueellta kahvilakin nimeltä Vergissmeinnicht. Kartta! Siinä ihan lähellä mantereen puolella on mukava retekeilyaluekin.


Valokuva Björnin ja Sandran häistä. Kruununprinsessa Victoria istuu Björnin vieressä. Sandran vieressä istuu Björnin sisko Bettina. Takarivissä Björnin kaksi nuorenpa siskoa miehineen. Oikealla reunalla on Bettinan aviomies.

Lennart kasvoi Oakhilissä. Kun vanhemmat erosivat ja äiti Maria Pavlovna muutti ulkomaille niin Lennartista pitivät huolta hänen isosiänsä ja kuningatar Victoria. Tultuaan täysi-ikäiseksi Lennart muutti Stenhammarin linnan Fleniin. Stenhammar on vieläkin Ruotsin kuningasperheen yksityisessä käytössä ja kerron siitä myöhemmin lisää.

Oakhill 3.jpg

Vuonna 1947 murhattiin italialainen ministeri Alberto Bellardi-Ricci Oakhilkssä. Se oli joulupäivä kun mielisairas italialainen tappoi minitserin. 


Raitiovaunu käy kääntymässä tässä suurlähetystön edustalla

Oakhill 2.jpg

Oakhill 2010.jpg

Fredrik Blomin sunnittelema valmisrakennus Djurgårdenissa.


Prinssi Carl Philip asui tässä rakennuksessa monet vuodet. Häitten jälkeen prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia alkoivat etsiä uutta asuntoa. Kun he saivat lapsen niin he muuttivat tilapäisesti turvallisuus syistä Drottningholmin linnan luona sjaitsevaan rakennukseen, jossa kruununprinsessa Victoria asui ennen kuin hän avioitui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti