Svindersviks gård, Svindersviksvägen 15
Tästä kartanosta pitää huolen Nordiska Museet.
Näytetään lauantaisin ja sunnuntaisin 4/6-26/6 kello 12, 13 ja 14.
Näytetään vain sunnuntaisin 03.7.-04.09 kello 12, 13 ja 14.
Aikuiset: 100kr
Lapset ja nuoret alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Kahvila avoinna tiistaista snnuntaihin kello 11-16
Huom! maanantaisin suljettu!
suljettu myös juhannuksena 23-25.6, mutta avoinna taas normaalisti 27.6
Slussenilta kulkee Värmdövägeniä pitkin monta bussia, muun muassa 409, 414, 422, tai ottamalla Saltsjöbanan paikallisjunan Slussenilta, mikä pysähtyy myös samalla paikalla kuin bussitkin, siis Nackan asemalla. Bussit pysähtyy ensimmäisen kerran Viking linjan sataman kohdalla, sen jälkeen Sicklan asemalla ja sitten Nackan asemalla. Muutaman minuutin matka Slussenilta. Jää pois pysäkillä Nacka Station/Nackan asema ja kävele siitä Värmdövägeniä vasemalle ja käänny bensa-aseman kohdalla oikealle Alphyddevägenille ja heti oikealle Svindersviksvägenille. Tämä on lyhyt matka eikä lainkaan niin vaikea kuin miltä se ehkä kuullostaa.
Paluumatkalla onkin bussipysäkki Värmdövägenin toisella puolella, bensiasemalta heti oikealle, siis hieman lähenpänä ja samalla puolella Värmdövägeniä kuin kartanokin. Tässä pysähtyvät bussit kulkee kaikki Slussenille, missä voi vaihta bussia tai otta metron.. Pysäkin nimi on Alphyddan. Nacka stationin psysäkiltä on noin 250 m Svindervikin kartanoon.
Paluumatkalla onkin bussipysäkki Värmdövägenin toisella puolella, bensiasemalta heti oikealle, siis hieman lähenpänä ja samalla puolella Värmdövägeniä kuin kartanokin. Tässä pysähtyvät bussit kulkee kaikki Slussenille, missä voi vaihta bussia tai otta metron.. Pysäkin nimi on Alphyddan. Nacka stationin psysäkiltä on noin 250 m Svindervikin kartanoon.
Svindersvikenin kartano seisoo yksikseen tuossa meren rannalla viheralueen keskellä, moottoritien takana, vastapäätä tuota isoa punaista rakennusta vastarannalla. Tie Nackan stationilta kulkee viheralueen lävitse ja moottoritien alitse Svindersvikiin.
Tässä kuva Svindersvikiin päin merenlahden pohjukasta katsottuna. Moottoritie näkyy hyvin kuvassa. Merenlahden ja moottoritien välissä sijaitsee Svindersvikennin kartano.
Arkkitehti Carl Hårleman suunnitteli Svindervikin kartanon. Hårleman (1700-1753) oli ruotsalainen paroni ja yksi aikansa vaikutusvaltaisimmista arkkitehdeistä. Hän oli superintendentti ja päällikkö, joka vastasi Tukholman linnan valmistumisesta Nikodemus Tessinin kuoleman jälkeen vuonna 1728. Hän oli myös yksi Ruotsin kuinkaallisen Taideakatemian perustajista ja hän, joka toi rokokoon Ruotsiin. Hän on suunnitelut erittäin paljon uepita rakennuskai
1700-luvulla tämä oli todellinen kesähuvi lähellä keskustaa. Slussenilta tänne ei vie montakaan minuuttia bussilla. Kartano rakennettiin rokokotyylin mukaisesti. Vuonna 1940 kartano luovutettiin Nordiska Museet/Pohjolan Museolle.
Aukiolojat ovat kehnot. Vain kesäkaudella lauantaisin ja sunnuntaisin sekä elokuussa sunnuntaisin näytetään kartanoa. Pihalle, puistoon ja kahvilaan pääsee koko kesäkauden. Varaamalla ajan etukäteen voi saada nähdä kartanon sovittuun aikaan sisältäpäin oppaan kanssa.
Kahvilan nimi on Svindersviks Brygghus ja se on avoinna ympäri vuodet. Kesäaikaan voi istua ulkosalla ja jopa laiturillekin on laitettu pöydät ja penkit. Täällä saa muutakin kuin vain kahvia. Sivuilta löytyy viikon ruokalista.
Kauppias Claes Grill omisti kartanon 1700-luvulla ja hänen perheensä vietti täällä kesäajat. Vastapäisellä rannalla seisovassa teollisuus rakennuksessa sijaitsi paperitehdas jonka Grillin suku omisti. En tiedä mitä siinä rakennuksessa on nykyään.
Juhlasali
Svindersvikin päärakennuksen salongin kiinalainen riisipaperitapetti esittelee rakentaja Grillin yhteyksiä East India Companyyn.
Keittiörakennus
Vinttikamari
Puutarha on vieläkin täynnä omenapuita. Syksyisin juhlitaan erityistä omenajuhlaa.
Villa Kullen oli silkkikangastehtailijan Knut August Almgrenin perheen kesäasunto.
Kahvila on todellinen paratiisi. Svinderviks Brygghus on kahvila, mikä on avoinna pääsiäisenä lauantai-sunnuntai-maanantai kello 11-16 ja sen jälkeen suununtaisin kello 11-16 koko kesäkauden.
Tämän paviljongin rakennutti Catharina Charlotta De Geer af Leufsta, joka omisti aikansa Svindersvikin. Tässä paviljongissa sijaitsi juhlahuoneisto ja vierashuoneet. Vieraitten joukossa oli myös kuningas Gustav III. En tiedä onko palviljonki koskaan avoinna nykyään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti