Snickarbacken
Tuo rakennus tuossa auton luona on Finlandsinstitutet, entinen Suomi talo.Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Finlandshuset Konferens.Rakennus ei ole mikään lähetystö kuitenkaan, vaan Suomen suurlähetystö sijaitsee Gärdesgatan 9-12, Östermalmilla.
Minulla ei ole aavistustakaan että mitä siellä touhutaan, mutta kirjasto rakennuksesta ainakin löytyy. Tämä on ainoa suomenkielinen kirjasto Ruotsissa.
Kuvassa taustalla häämöttää Birger Jarlsgatan ja sen takana sijaitsee iso kaunis Humlegårdenin puistoalue. Hyvin lähellä sijaitsee myös Stureplan, missä sijaitsee Tukholman korkeatasoinen yöelämä ja Tukholman muotikeskus Biblioteksgatan. Tältä alueelta ei puutu mitään.
Snickarbacken on hyvin lyhyt kadunpätkä Östermalmin ja Vasastanin välimaastossa, vain noin 60 metriä. Katu sijaitsee mäessä, se alkaa Birger Jarlsgatnin kadulta ja päätyy jyrkkiin portaisiin, mitkä johtaa Rgeringsgatanin kadulle.
Rgeringsgatan on puolestaan yksi Tukholman pisimmistä kaduista. Se lähtee Gustav Adolfin torilta melkein suoraan pohjoiseen päin. Sen pohjoispäässä on Tukholman harju sen verran korkea että siellä on ollut pakko tehdä useita jyrkkiä portaita katujen välille. Tukholman harju kulke pohjois-eteläsuunnassa. Snickarbacken on yksi sellaisista kaduista joka on osittain jyrkkiä portaita.
Regeringsgatanilta on vähän matkan päässä myös Drottningshugrändin ja Jutas backenin portaat. Tukholmassa liikkuminen on portaita pitkin kiipeämistä.
Kun kulkee Regeringsgatania pohjoiseen päin niin juuri ennen portaita, jotka lätevät alas Snickarbackenin kadulle, kulkee tunneli Regeringsgatanilta Smala Grändille. Smala Gränd on lyhyt poikkikatu joka lähtee tunnelin itäisestä päädystä kohti Snickarbackenia. Tunneli on nimeltään Brunkebergstunnel.
Brunkebergstunneli on melko pitkä ja ikävä, mutta se lyhentää paljon matkaa ja säästää vaivoja kiivetä ylös David Bagarensgatanille. Varsinkin jos ei ole mitään asiaa sinne ylös. Vanhempien ihmisten olisi aivan mahdottomuus liikkua tällä alueella ilman tunnelia ja lastenvaunujenkaan kanssa ei juuri pääse pitkälle ilman tunnelia. Polkupyöräilijätkin käyttävät tunnelia oikotienään.
Näitä kuvassa olevia portaita pitkin pakeni pääministeri Olof Plamen murhaaja 30 vuotta sitten.
Smala Grändin kujan päässä, melkein vastapäätä Finlands Instituuttia sijaitsee tämä erikoinen kirkkohuone. Oven yllä lukee Rosenius kyrka. Kirkon nimi viittaa predikanttiin nimeltä Carl-Olof Rosenius. Hän muutti Tukholmaan 20-vuotiaana ja perusti useita uskonnollisia järjestöjä. Tämä Roseniuksen kirkko on yksi niitä. Kirkko kuuluu Evankelisluterilaiselle lähetysseuralle ELM.
Roslagstorget 1800-luvulla, Birger Jarlsgatan 39
Pari rouvaa halusi perustaa ompeluseuran 1870-luvulla hankkiakseen sillä tavalla varoja käännytystyölle. Aluetta nimitettiin nimellä Träsket/suo. Alueella sijaitsi todellaakin joskus aikoinaan suo. Roslagstorgetin nimi on nykyään Eriksbergsplan.
Ompeluseura otti nimekseen Bethesdamissionen. Rouvat halusivat mielellään perustaa kirkon. He onnistuivat saamaan tontin juuri tästä kulmalta jonka nimi oli Bödelbacken/Pyövelinmäki, nykyinen Snickarbacken. Roseniuksen ystävät niminen järjestö otti kirkon huostaansa myöhemmin, noin sata vuotta sitten, ja siinä se on vieläkin. Nykyään tämä on jonkinlainen allkristen kyrka/kaikkien kristittyjen kirkko. Ehkä tätä kristinuskon suuntausta voisi nimittää kristinusko "light" nimellä.
Eriksbergsplan
Takaisin Snickarbackenille...
Kuten kyltistäkin näkyy niin vasemmalla puolella kujaa juuri ennen portaita ylös Regeringsgatanille sijaitsee kahvila nimeltä Snickarbacken 7. Tässä kahvilan edustalla voi myös kauniilla säällä juoda kahvinsa.
HUOM! Snickarbacken 7 on tilapäisesti suljettu! Kahvila vaihtoi nimeä, Kaffeverket, mutta se on tilapäisesti suljettu sekin. Eiköhän se kahvila aukea vielä jokin päivä!
Kaffeverketillä oli kahvila Sankt Eriksgatan 88, mutta sekin on suljettu. Pandemia teki sen ettei enää kannattanut pitää kahvilaa avoinna.
Tässä on ollut aikoinaan hevostalli. Sittemmin siinä on ollut autotalli. Nyt tämä on suosittu tapaamispaikka. Täällä kävijät kokevat aivan erikoisen ympäristön. Arkkitehti Isak Gustaf Clason suunniteli rakennuksen vuonna 1898. Sama arkkitehti suunniteli myös upean Nordiska museet rakennuksen Djurgårdenin saarelle.
Valokuvaaja Crister Karlsson otti miljoonalainan ja peruskorjautti entisen hevostallin ja teki siitä monitoimilukaalin, jossa on kahvila, myymälöitä, leipomo, elokuvateatteri, muotia, kulttuuria, taidenäyttelyjä, sisustusta... Ja koska tallit sijaitsi osoitteessa Snickarbacken 7 niin kompleksin nimeksi tuli Snickarbacken 7. Avoinna kello 8-18.
Valokuvaaja Crister Karlsson otti miljoonalainan ja peruskorjautti entisen hevostallin ja teki siitä monitoimilukaalin, jossa on kahvila, myymälöitä, leipomo, elokuvateatteri, muotia, kulttuuria, taidenäyttelyjä, sisustusta... Ja koska tallit sijaitsi osoitteessa Snickarbacken 7 niin kompleksin nimeksi tuli Snickarbacken 7. Avoinna kello 8-18.
Täältä löytyy esim Vintage huonekaluja ja sisustusta, jossa voi tehdä löytöjä.
Nyttemmin kahvilan omistaa Kaffeverket, joilla oli jo ennestään kahvila Sankt Eriksgatan 88 Vasastanissa, joka on kaupungin "paras paikka", kuten tukholmalaiset asian ilmaisevat. Mutta siitä toisten lisää.
Ei tämäkään ole paha...
Ei tämäkään ole paha...
Kahvilan sisäänkäynti
Aamiainen
Lounas
Myymälä (tämäkin suljettu)
Finlandshuset kujan toisella reunalla on nykyään myös konferenssikeskus. Aikoinaan se oli Suomi Talo, jossa esiteltiin suomalaista kulttuuria, pidettiin esityksiä, keskusteluja, esitettiin musiikkia ja teatteriakin oli tarjolla, sekä monelle suomalaiselle se tärkein oli tanssiravintola Karelia. Tanssiravintola oli todellakin erikoisuus Tukholmassa. Tuskinpa niitä on juuri muuallakaan päin Ruotsia. Mutta se oli silloin.
Rakennus on arkkitehtoonisesti mielenkiintoinen. Rakennuksella on noin sadan vuoden historia. Finladshuset niminen säätiö osti rakennuksen vuonna 1970, josta sitten vuonna 1995 siitä tuli Finlands Kulturinstitut i Sverige. Tukholman suomalainen seura toimii myös talossa. Säätiö möi naapurikiinteistön Hotelli Karelian vuonna 1995.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti