torstai 2. kesäkuuta 2016

Thielska galleriet




Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8, Blockhusuudden, Djurgården

Bussi 69 kulkee tänne Djurgårdenin itäiseen päähän, jonka nimi on Blockhusudden. Bussi 69 kulkee Strandevgeniä ja Hamngatania pitkin Sergels Torgetille ja siitä edelleen päärautatieasemalle. 



Ernst Thiel 

Hän syntyi vuonna 1859 Norrköpingissä ja kuoli 1947 Djursholmissa Tukholmassa. Hänen isänsä Jaques Thiel oli maahanmuuttaja, vallooni Belgiasta. Hänen äitinsä Fanny oli juutalaisperäinen Saksassa syntynyt maahanmuuttaja. 

Ernst oli pankkiiri, bisnesmies ja taiteenkeräilijä. Vuoden 1900 molemmin puolin oli Ernst Thiel ehdottomasti Ruotsin rikkain henkilö. Hänen nimensä on jäänyt jälkipolvelle muistiin hänen suuresta taidekokoelmastaan, joka sijaitsee galleriassa joka kantaa Thielin nimeä, Thielska Galleriet. Uskallan jopa väittää että tämä galleria on Ruotsin ekslusiivisin taidegalleria.

Ernst Thiel tutustui jo melko varhaisessa vaiheessa pankkiiri Knut Agathon Wallenbergin kanssa, joka oli Stockholms Enskilda Bankenin perustajan poika. Ernst sai töitä  Wallenbergien pankista, mutta hän muutti melko pian työpaikkaa Louis Fraenckel & co omistamaan pankkiin. Louis Fraenckel oli saksalais-juutalaista alkuperää ja upporikas mies kuten monet Saksasta Tukholmaan muuttaneet juutalaiset suvut. Fraenckelistä tuli Stockholms Handelsbankenin pääjohtaja. 

Enst Thiel, K.A.Wallenberg ja Louis Fraenckel juonivat yhdessä ja erikseenkin suuria taloudellisia suunitelmia ja näin Ruotsin talous sai vakaan taloudellisen pohjan, josta on vielä tänäkin päivänä merkkejä. Myös Fraenckelistä tuli yksi Ruotsin rikkaimmista henkilöistä. Wallenbergit ovat vieläkin Ruotsin ehdottomasti  rikkain  ja vaikutusvaltaisin uku, jopa aivan omaa luokkaansa.



Ernest Thiel rakennutti perheelleen ison palatsimaisen asuinrakennuksen Blockhusuddeniin Djurgårdenin saarelle. Herra ja Rouva Thiel kokosivat runsaasti korkeatsoista taidetta kotiinsa. Rouva Thiel oli sukua Bonnierin suvun kanssa ja sitä kautta Ernest pääsi suhteisiin taiteilijoiden ja kirjailijoiden kanssa. 

Sen ajan suosituin ja tunnetuin arkkitehti Ferninand Boberg sai tehtäväkseen suunitella palatsin. Rakennus valmistui vuonna 1907. Mutta Ernest rakastui vaimonsa ystävättäreen ja Ernest muutti yhteen uuden rakkautensa kanssa Strandvägenin varteen. Myöhemmin he muuttivat tänne Blockhusuddeniin ja lopulta Ernest eli yksin tässä suuressa rakennuksessa. Ernest oli tässä vaiheessa velkaantunut pahasti joten hän halusi luovuttaa valtiolle palatsinsa ja taidekokoelmansa. Vuonna 1926 avasi valtio Thielska Gallerian. Ernest muutti Djursholmiin ja kuoli siellä vuonna 1947.

Villa Bikupan 2015c.jpg

Villa Bikupan oli Thielin perheen kesäasunto Saltsjöbadenissa


K.A. Wallenberg yhdessä Ernest Thielin kanssa perustivat 1890-luvulla  Saltsjöbadeniin elegantin kesäasuntoalueen. He kustansivat jopa junaradan rakentamisen Slussenilta Saltsjöbadeniin. Kaikki sen ajan tunnetut arkkitehdit olivat suunnittelmassa huviloita Saltsjöbadeniin, Ferdinadn Boberg, Erik Josephson, Edward Westman, Gustaf Wickman ja Erik Lundroth.


Upea hieno Grand Hotel Saltsjöbaden avattiin vuonna 1893. Wallenbergit omistavat kaksi Grand Hotellia Tukholnassa. Saltsöbaden sai myös oman sairaalan joka on vieläkin toiminnassa. Monet tunnetut taiteilijat rakennuttivat huvilan Saltsöbadeniin ja nykyään siellä asutaan vakituisesti. Alueesta tuli ympärivuotinen asuinalue Tukholman ylimystölle.

Villa Bikupan 2015a.jpg

 Thielin perheen kesäausunto

Villa Bikupan 2015e.jpg



 Thielska Galleriet






















Täällä on kahvilakin, joka ei ole kovinkaan viihtyisä sisätiloissa. Ahdettu eräänasien käytävään. Mutta kesäaikan voi istua ulkona puistossa. Kahvilan omistaa tunnettu ruuanlaittaja ja leipoja Monika Ahlberg, joka on julkaissut paljon keittokirjoja. Kahvilassa on tarjolla on paljon herkkuja, voiliepiä ja kevyitä lounasruokia, kute soppia ja sallatteja. Aivan ihanaa porkkanakakkua. Avoinna tiistaista sununtaihin kello 12-17. Facebook!



2 kommenttia:

Mari Jalava kirjoitti...

Mielenkiintoisen näköinen paikka. Pitää laittaa "listalle".

Donna Roomassa kirjoitti...

Hei Mari!
Kannattaa panna muistiin. Eikä kannata pitää kiirettä käydessään.