sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Viby


Viby

Viby sijaitsee Sigtunan kaupungin ja Wenngarnin linnan välisellä alueella, Garnsvikenin lahden rannalla.

Aikoinaan tämä alue kuului Pyhän Olavin pitäjään. Siitä on kaksisataa vuotta kun tässä kylässä asui vielä torppareita jotka olivat töissä Wenngarnin linnassa ja saivat linnan puolesta asua täällä ja viljellä omia maatilkkujaan.

Sigtunasta pääsee autolla Vibyvägeniä pitkin kylään. Tämä tie kulkee valtatie 263:n alitse. Mutta jos ajaa samaa valtatietä pohjoiseen päin Sigtunasta niin heti liikenneympyrän jälkeen (puoli kilometriä) voi kääntyä oikealle kapealle metsätielle, joka johtaa Vibyn kylään. Ei mitenkään helpointa löytää. Täällä on suuret aukeat pellot, mutta ei tiekylttejä.

Tien risteyksessä on bussipysäkki. Tie johtaa myös golfkentälle ja Wenngarnin linnaan, vaikka Venngarniin on parasta ehkä ajaa seuraavaa metsätietä pitkin. Valtatien vareessa on kyltti jossa lukee slott 1 km, Wenngarn ja Naturreservat 2 km. Siinä on myös bussipysäkki, joten Venngarniin pääsee melko lähelle bussillakin 183 Sigtunasta. Taitaa olla vain yhden pysäkin väli, noin 1,5 km. Seuraava pysäkki on kilometrin päässä, Venngarnin linnaan menevän tien risteyksessä.


Vibyn kylä sijaistee valtatie 263 (Uppsalavägen) varressa, noin 2 kilometriä pohjoiseen päin Sigtunasta, samalla suunnalla kuin Sigtunan golfkenttä, joka puolestaan sijaitsee Wenngarnin linnan eteläpuolella. Jos jatkaa 263 valtatietä eteenpäin ja sitten kääntyy pohjoiseen päin Skolosterin tielle niin sieltä löytyy Skoklosterin iso ja upea linna.

Valtion kiinteistöviratso vastaa  Vibyn kylän kunnossapidosta.


 Venngarnin linna 1600-luvulla

Täällä olen kertonut linnasta aikaisemmin. 













Viby

Vibyn alueelta on löydetty rippeet aikaiselta keskiajalta peräisin olevasta kivikirkosta ja sisterssiläisestä luostarista. Sisterssiläis sääntökunta tuli Ruotsiin 1100-luvulla ja he perustivat kaksi luostaria, Nydala ja Alvastra. Niistä luostareista läksi muutamia munkkeja patikoimaan Sigtunaa kohti ja he ihastuivat alueeseen ja perustivat tänne Vibyn kylään luostarin. Munkit elivät maanviljeyksellä ja kalastuksella, kuten muutkin kyläläiset.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin munkit muuttivat Julitaan, Södermanlandiin. Julitan kartanosta pitää nykyään huolen Nordiska Museet. Julita gården kartano on todellakin käymisen arvoinen paikka sekin. Julita sijaitsee hieman kauenpana Tukholmasta, Öljaren järven rannalla, Södermanlandissa, Katrineholmin lähellä. Tukholmasta on noin 150 kilometriä Katrineholmiin, jossa kannattaa pysähtyä ja katsella ympärilleen.


Venngardin linnan torppiahan nämä olivat ja sijaitsivat linnan maaalla. Vibyn kylä on valtion rakennusperinne kohde, mutta täällä saa likkua vapaasti yleisen jokamiehenoikeuden luvalla. Rakennuksiin ei kuitekaan saa mennä sisään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti