perjantai 29. heinäkuuta 2016

Orangeriet



Vanha Orangeriet, ravintola ja kahvila, Veit Wittrocksväg 7, Norra Djurgården

Tämä kaunis vanha orangeriet sijaitsee Bergianisen puutarhan alueella, noin puoli kilomteriä Tukholman yliopiston sähköjunan pysäkiltä. Tätä kutsutaan nimellä Gamla Orangeriet/Vanha Orangeriet jostain syystä, vaikka kaikki orangeriet ovat tavallaan 1500-luvulta peräisin. No jaa, onhan niitä rakennettu modernejakin... Jos kiinnnostaa käydä Bergianisessa puutarhassa, joka on todellakin käymisen arvoinen paikka, niin siinä samalla sitten voi vierailla tässä ihanassa orangerissä. 


Kartta on ikävä kyllä hieman oudosti "vinossa", mutta tuolla vasemmassa yläkulmassa merki näyttää mihin suuntaan on pohjonen. Siis käännä mielessäsi kartta kerran vasemmalle kantilleen niin se vastaa paremmin todellisuutta. Junanrata kulkee etelä-pohjoissuunnassa.

Tänne löytää parhaiten ottamalla metron Universitet/Yliopiston pysäkille ja josta on 10 minuutin kävelymatka kävelytietä pitkin Bergianiseen puutrahaan jonka alueella tämä Orangeriet sijaitsee. Toinen mahdollisuus on ottaa paikallisjuna Roslagsbana ja jäädä pois kyydistä pysäkillä Universitetet ja kävellä kävelytietä loppumatka.

Metroasema sijaitsee aivan yliopiston edustalla kun taas paikallisjunan pysäkki sijaitsee Roslagsvägenin länsipuolella. Jos ottaa metron niin silti joutuu kulkemaan Roslagsvägenin alitse juna-aseman kautta ja siitä edellen kävelytietä loppumatka.

Omalla autolla liikuttaessa on pyöräytettävä Roslagsvägenin rondellin ympäri ja siinä melkein heti löytyykin parkkipaikka.


Ikävä kyllä en tiedä mitä orangerie on suomeksi, mutta orangeriat oli eräänlainen kasvihuone, jollaisia oli linnojen ja herraskartanoiden yhteydessä, varsinkin 1500-luvulla. Orangerie tulee sanasta orange, appelsiini. Siihen aikaan herrasväki halusi kavattaa sitruspuita orangerioissaan. 

Samalla orangerie toimi talvella eräänlaisena oleskeluhuoneena jossa saatettiin istua kauniina talvipäivinä ja juoda iltapäiväkahvit tai -teen. Kesäaikaan laitettiin suureja kasveja isoihin ruukkuihin kasvamnaan ja syksyn tullessa siirrettiin ruukut orangeriaan. Idea tuli Pariisista Versaillen linnan puutarhamestarilta André Le Notre. 



Avoinna arkisin kello 11-15 ja sunnuntaisin kello 11-16

 Lounas tarjoillaan joka pävä kello 11.30-14.00


Tämä on tuttu paikka monelle tukholmalaiselle joten lounasaikaan voi olla tungosta. Tukholmalaiset vievät mielellään tänne viraansakin. Turistit eivät taas tiedä orangerietin olemassaolosta. Vain he jotka haluvat mennä Bergiaanisen puutarhaan saattavt eksyä tänne kahville.

Täällä leivotaan kaikki leivät itse ja ne ovat kovasti kehuttuja. Kahvikin paahdetaan juuri ennen kuin pannaan porisemaan. Kahvileivät ovat suussa sulavia, samoin jäätelö.


Ruokalista vaihdetaan viikottain. Ruuan lisäksi hintaan kuuluu salaattibuffe ja leipä.


Täällä on pieni myymäläkin. Tälltä voi ostaa vaikka juuri paahdettua kahvia jonka he sitten jauhaavat sopivaksi suodatinkahviksi.


Kotitekoista Aprikoosimarmeladia











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti