tiistai 2. elokuuta 2016

Kastellholmen



Saltsjön merialue ja Kastellholmen pieni saari oikealla, keskellä Skeppsholmen. Taustalla Djurgårdenin saari ja etualalla Gamla Stan. Tuo ranta tuolla taustalla on Starndvägen ja sen vieressä pieni Nobelparken, ja sen takana Ladugårdsgärdet.





Kastellholmen saari on todellakin pieni saari

Katellholmen saarella sijaitsee muutamia asuinrakennuksia, varastomagasiinejä, kuinkaallinen luistelupaviljonki ja kastelli vuodelta 1848. Valtion kiinteistövirasto pitää huolen saaresta, kuten naapurisaaresta, Skeppsholmenista.



Kastelliin kiinnittää helposti huomion sillä se seisoo saaren korkeimmalla kohtaa. Arkkitehti Fredrik Blom sai tehtävkseen suunnitella kastellin 1800-luvun puolessa välissä. Tornissa liehuu kaiken aikaa kolmeulokkeinen Ruotsin lippu joka tarkoittaa että maassa on rauha.

Tämä kastelli ei toki ollut ensimmäinen tällä saarella vaan ensimmäinen kastellin rakennettiin jo 1600-luvulla ja sen suunnitteli Erik Dalhbergh. Kun laivasto muuttii Tukholmasta Karlskronaan 1600-luvulla niin linnake alkoi hajoamaan ajan kanssa. 

Kastell - Kastellholmen - Stockholm0339.JPG

Ennen vanhaan oli tapana ampua tervhdyslaukaus kaikista laivoista jotka lähestryivät satamaa, johon katsellista vastattiin kanuunan laukauksella. Nykyään ammutaan kanuunaln aukauksia vain erittäin juhlallisissa menoissa kuten kruunuprinsessan häiden aikaan.

Alunperin oli tarkoitus että kastelli toimisi vartiotornina aina ja jatkuvasti vaanivien vihollisten takia. Venäjän armeija on aina norkoillut Ruotsin rannnikolla ja tanskalaisetkin ovat useanpaan otteeseen yrittänyt valloittaa Tukholmaa.



Sjöoffisersällskapet, Merivomien upseerien yhteisö omistaa kastellin. Nobis AB, ravintola ja hotelli konserni hoitaa rakennuksen cateringtoiminnan, kuten viereisellä saarella sijatsevan hotellin nimeltä Skeppsholmen

Nobis AB:n omistaa erittäin tunnetut italialaista alkuperää olevat veljekset nimeltä Catenacci. Nobis AB omistaa lukuisia ensiluokkaisia ravintoloita ja hotelleja Tukholmassa. Se on Stefano Catanacci joka hoitaa myös  Ruotsin kuninkaallisen hovin juhlakattaukset. Arkena kunikaallisilla on ikiomt kokkinsa tai keittäjänsä.  Kuningas ja kuningatar laittavat mielellään yhdeessä päivällistä ja iltaplaa silloin kun he ovat vapaita ja kahdestaan.

Edellinen kuningasperheen keittäjä oli suomalainen naishenkilö, jonka nimeä en nyt millään muista, joka eli koko elämänä töissä kuninkaan linnan keittiössä ja hän asui keittiön vieressä sijainneessa asunnossa. Hän sai jäädä asuntoon kun hän jäi eläkkelle. Hän asui samassa asunnossa Tukholman linnassa kuolemaansa saakka.



Kastelli yövalaistuksessaan

1600-luvulta lähtien on ollut tapana nostaa joka aamu Ruotsin lippu kastellin huipulle merkiksi siitä että Ruotsi  on vapaa ja itsenäinen valtio. Yhteen aikaan aiottiin lopettaa tuo keskiaikainen tapa mutta kansalaiset vaativat että lippu on nostetava jatkossakin. Nyt en mene vannomaan mitenkä asian laita juuri tänä päivänä on. Kaippa se lippu liehuu siellä tornissa vieläkin, ainakin päiväsaikaan.



Alunperin tämä rakennus oli 1700-luvulla sairaala sukupuolitaiteja sairastaville. Sn jälkeen sotialssairaala, sen jälkeen kolerasairaalla ja täydellisten peruskorjausten jälkeen siitä tehtiin käsityöläispuustelli. Nyt modernilla ajalla on valtion kiinteistövirasto peruskorjannut taas kerran rakennuksen ja nyt siinä asuu 13 vuokralaista.



Skridskopaviljonen/luistelupaviljonki

Kuninkaallinen luistelu- ja soutupaviljonki, joka  avattiin vuonna 1882. Vuodesta 1993 tämä rakennus on rakennussuojelukohde. Arkkitehti Adof Emil Melander suunnitteli paviljongin kuinkaallisten käyttöön. Kuingasperhe kutsui myös ystäviään sosiaaliseen kanssakäymiseen paviljongissa. Luistelusta oli tullut muotiharrastus 1800-luvun keskivaiheilla. Kunigasperheen jäsenet luistelivat Saltsjön jäällä, mutta heiltä puuttui lämpimät sisätilat pukeutumiseen ja sosiaaliseen kanssakäyntiin. 

Valtio otti rakennuksen haltuunsa vuonna 1924 ja Flottans Musikkår/Laivaston musiikkiryhmä muutti tiloihin. Sen jälkeen tiloissa on sijainnut arkkitehtitoimisto ja vuonna 2009 koko rakennus peruskorjattiin ja se toimii nykyään konferenssi -ja juhlahuoneistona. Hotelli nimeltä Skeppsholmen, joka kuuluu Nobis AB ryhmään, hoitaa rulianssin rakennuksessa. Itse hotelli sijaitsee viereisellä saaarella, Skepssholmilla. Mukava hotelli, upealla paikalla. 

Melander oli alunperin östersundilainen piirustuksenopettaja joka matkusti Englantiin, Skottlantiin ja Amerikoihin opiskelemaan arkkitehtuuria. Siellä hän tuli toiseksi arkkitehtiikilpailussa, joka koski Waschingtonin kirjaston suunnittelua. Tukholmaan palattuaan hän perusti yhdessä Kumlinin veljesten kanssa oman arkkitehtitoimiston. He suunnittelivat Helsingissä Frenckelin suvullerakennuksen ja Johanneksen kirkon sekä Suomeen Mäntän kunnatalon. Tukholmassa heitä odotti monen palatsin suunniittelu. Hän suunnitteli monen monta kirkkoa ja rautatieasemaa ympäri Ruotsia.



Kastellholmen



Under Stockholms broar

 Tuo punainen rakennus on entinen kivihiilimagasiini

Tre Kronor af Stockholm, on rakennuttu vuonna 2005 entisen kaksimastoisen purjehdusveneen HMS Gladan kopio. Aluksella on vakiostamansa juuri tässä entisen hiilivaraston edustalla. Laivaa alettiin rakentamaan vuonna 1997. Siihen on käytetty tammea ja lehtikuusta. Laiva on kilpaillut ja saanut useita palkintoja. 

Kastellholmen





Aliupseerien puustelli

Valton kiinteistövirasto on uuskorjannut  tämänkin rakennuksen ja siinä sijaitsee nyt yhdeksän vuokra-asuntoa.



Tässä rakennnuksessa asui kastellin vahdit ja konstaapeli jonka tehtävnä oli nostaa ja laskea lippu torniin. Nykyään talossa on kaksi vuokra-asuntoa.



 Saari on niin pieni että sen kävelee äkkiä ympäri.



Katsellholmin saarella ei ole kahvilaa, eikä ravintolaa eikä yöpymispaikkaa, mutta Skeppsholmenin naapurisaarelta löytyy nekin. Kastellissa on juhlahuoneisto mutta sinne ei ole sisäänpääsyä muuta kuin kutsutuille vieraille. Kivihiilimagasiinissä pitävät upseerit häitään. Luultavasti sitä vuokrataan muihnkin tarkoituksiin.

Tänne Kastellholmille ei pääse muuta kuin kulkemalla Skeppsholmenin kautta. Tänne ei kulje busseja eikä täällä ole saaristolaivojen laituriakaan. Lähin bussipysäkki sijaitsee Skeppsholmenin saaren puolella, aivan Kastellholmenin sillan alkupäässä. Bussi 65 kulkee tänne keskustasta.



Sotalaivan hylky makaa vedessä Katsellholmilla. Se oli tanskalainen sotalaiva nimeltä Graa Ulv ja rakennettu vuonna 1659. Meren pohjassa Kastelholmenin ja Skeppsholmenin vesissä lojuu useitten sotalaivojen hylkyjä Ruotsin suurvallan ajoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti