lauantai 6. elokuuta 2016

Trefaldighetskyrkan

Trefaldighetskyrkan

Trefaldighteskyrkan, Majorsgatan 5, Östermalm

Kirkko kuului alunperin Metodistikirkolle ja se oli valmistuttuaan heidän kolmas kirkkonsa Tukholmassa. Tukholmassa on ollut kaiken kaikkiaan seitsemän Metodistikirkkoa. Nykyään kirkon omistaa elokuvaohjaaja Jonas Åkerlund. Hän enimmäkseen tekee musiikkivideoita monille maailmankuuluille musiikkiitähdille kuten Madonna, Lady Gaga, Rolling Stones ja monta muuta.

Metodistiseurakunnat olivat erittäin altiivisia 1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alussakin. Heillä oli oma sosiaalipalveluohjelmansa ja he perustivat vanhustenkoteja. Kesällä he veivät tukholmalaiset lapset kesäleireille. Tässä tuli mieleen että minäkäin olin lapsena useana kesänä Suomessa kirkon kesäleireillä.

Huom! Trefaldighetskyrkan/Kolminaisuudenkirkko voi olla myös katollinen kirkko. Sellainen löytyy Suur Tukholmastakin, Jakobsberg'istä.

Trefaldighetskyrkan

Arkkitehti Johan Nordquist suunnitteli kirkon mutta julkisivun suunnitteluun hän sai apua arkkitehti Johan Laurenzilta. Laurentz oli tunnettu promeista rakennuksista, jotka sai maksaa ja jotka rakennettiin paraatikatujen varsille. Hän on suunitellut monta Tukholman komeinta asuinarennusta kaupungin keskustaan. 

Arkkitehti Isak Gustav Claesonille jaettiin vastuu hyväksyä suunnitelmat. Hän oli kriittinen, varsinkin julksivua suunniteltaessa. Claeson ei halunnut että julkisivusta tehdään liian silmiinpistävä. 

Kirkko sai hyvät arvosanat valmistuttuaan. Varsinkin akustiikka sai kunniamaininnan, joten ehkä se on syy, miksi Jonas Åkerlund osti kirkon. Hän haluaa äänittää kirkossa musiikkivideoita juuri hyvän akustiikan takia.

Jalkapallonpelaaja Zlatan Ibrahimovic osti aikaisemmin myös Östermalmilta Elim nimisen kirkon. Se kirkko kuului alunperin Evankleiselle Vapaakirkolle ja myöhemmin Equmeniakirkolle. Zlatan osti kirkon 110 miljonaalla kruunulla, töyskorjautti sen asuniskuntoon. Luultavasti Zlatan on aikeissa muutta siihen eläkepäivillään. Hän omistaa vaikka kuinka monta asuntoa ympäri maapallon.

Tämä kirkko on ensimmäinen ns. vapaakirkkorakennus Ruotsissa, joka  sai vuonna 1970 kulttuurisuojan. Nimitys vapaakirkko ei enää oikein pidä paikakaansa, sillä Ruotsin evankelisluterilainen kirkkokin on nykyään ns vapaakirkko siinä missä muutkin. Svenska kyrkan on nimitys on  vieläkin jäljellä, ainakin puhekielessä. Nykyään Ruotsin kirkko on vain Ruotsin suurin yhteisö, eikä mitään muuta, koska valtion kirkkoa ei enää ole olemassakaan.

Noin tuhat vuotta Jeesuksen syntymän jälkeen Ruotsista tuli kristitty valtio ja edelleen tuhat vuotta sen jälkeen 1999/2000 Ruotsin kirkko erosi valtiosta. Vanha kirkkolaki poistettiin ja sen tilalle tuli ns kirkkojärjestys, jossa Ruotsin kirkko esitellään evankelis-luterilaisena yhteisönä. Jo vuonna 1951 tuli voimaan uskonnon vapauslaki, jonka mukaan kukin sai valita mihinkä seurakuntaan tai uskontoon kuuluu, tai ei mihinkään.


Majorsgatan katu on hyvin lyhyt ja kapea. Se on vain 140 metriä ptikä "takapihakuja". Katu oli alunperin ollut nimeltään Profossgatan, joka tarkoittaa armeijan pyöveliä. Kadun kapeudesta johtuen, ei julkisivu "iske" monenkaan ohikulkijan silmään. On pysähdyttävä ja nostettava katse ylöspäin nähdäkseen julkisvun. 


Vuonna 1959

Trefaldighetskyrkan, fönster.jpg

Kirkko rakennettiin uusgoottiseen tyyliin vuosien 1893-1984 välillä. Punaien tiiliskivi oli luonnollinen valinta siihen aikaan. Koristelut tehtiin kalkki-ja savikivestä. 

Trefaldighetskyrkan

Trefaldighetskyrkan

Trefaldighetskyrkan

Trefaldighetskyrkan

Kirkkosalissa yhdistyy traditionaalinen ja radikalistinen tyyli

Tuossa pääalttarin yllä on kaunis kipsireliefi jonka on valmistanut Carl Johan Dyfverman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti