Ljusests kyrka/Valon kirkko, Tomtebergavägen 16, Hallunda
Kirkko seisoo syyrialais-ortodoksinen kirkon Sankt Petrus ja Paulus kirkon vieressä Hallundassa. Petrus= Pietari, Paulus= Paavali.
Hallunda kuuluu Tukholman läntisiin asutustaajamiin ja se sijaitsee Botkyrkan kunnan alueella. Hallundaan pääsee metrojunalla. Halluanda on rakennettu alueelle jonka omisti kreivi Johan Liljencranz vaimonsa Eleonora Stjenstedtin kanssa. Liljencranz omisti myös siinä lähistöllä sijaistevat Storehovin linnan, Slaggsta gårdin, Fittja gårdin ja Norsborgs herraskartanon. Tilukset kuuluivat suvun fideikommissioon ja niitä ei olisi saanut myydä, mutta tehtiin poikkeus ja Tukholman kaupunki osti tilukset vuonna 1900 ja Tukholman kunta rakennutti alueelle Norsborgin vesilaitoksen.
Hallunda ja Norsborg ovat yhteenrakennettuja asuinaleuita joilla molemmilla on oma mertroasemansa vain muutama satametriä asemien välillä. Fittja, Alby, Eriksberg ja Slagsta on rakennettu siihen samaan rysyyn.
Hallunda ja Norsborg ovat asutusalueita, jotka raknnettiin vuosina 1965-1975, jolloin rakennettiin noin miljoona uutta asuntoa Göteborgiin, Malmöseen ja ennnen kaikkea Tukholman alueelle. Jotkut näistä betonikylistä on melko onnistuneita asuinalueita, riippuen paljon alueen sijainnista ja yhteyksistä kaupungin keskustaan. Useimmat asunnot olivat isoja ja moderneja, tarkoitettu lapsiperheille. Jotkin alueet pääsivät ränsistymään ajan kanssa huonon huollon takia. Alueita alettiin nimittämään nukkumalähiöiksi.
Alueille muutti myös rikollista väkeä, henkilöitä jotka vapautettiin vankiloista ja hoitolaitoksista. Alueille ohjattiin myös kaikki Tukholmaan saapuneet maahanmuuttajat joilla ei ollut varaa tai mahdollisuutta hankkia itse asuntoa. Nyt ei pidä lulla että kaikki maahanmuuttajhat ovat tulleet Tuklholmaan tyhjin käsin. Maahanmuuttajilla on myös kaikki mahdollisuudet Tukholmassa, se vaan vaatiisinnikyyttä ja kärsivällisyyttä. Tutkimusten mukaan maahnmuutajat ovat hajautuneet kaikkin Suur Tukholman kaupunginosiin ja kuntiin, mutta joissakin laitakunnissa, joissa on ollut vuokra-asuntoja on kasaanrunut tavllista enempi maahnmuuttajia.
Rikollisuus alkoi kukoistaa ja järjestäytyneet rikolliset hakeutuivat joillekin näistä alueista värväämään juoksupoikia ja kätyreitä. Hyvin suuri osa järjestäytneestä rikollisuudesta turvallisuuspoliisien mukaan on tullut Tukholmaan idästä päin. Moottoripyörä jengit on toinen suuri ryhmä.
Nyt kaikki nämä alueet on uuskorjattu ja useilla asuntoalueilla osa vuokra-asunnoista muutettiin asunto-oikeusasunnnoiksi. Hyvin harvassa kunnassa on enää jäljellä ns kuntien omistamia vuokra-asuntoja.
Pyhä Erik koristaa Norsbrogin vesilaitoksen suurta hallia
Ljusets kyrka/Valon kirkko on Hallundan toinen kristillinen kirkko Hallundan kirkko, se alkuperäien, oli hyvin pieni puukirkko sekin, mutta kun tämä Ljusets kyrka valmistui niin Equmenia seurakunta sai vanhan kirkon käyttöönsä. Hallundan kirkossa on sunnuntaisin jumalanpalvelus ruotsiksi, englanniksi ja urdun, hindun ja punjabin kielillä.
Kirkon seinät ovat vinossa ja ainoa valo tulee katon kautta kirkkosaliin. Kirkkorakennus symbolisoi Noakin arkkia, joka on pysähtynyt Hallundassa, jossa asuu ihmisiä ympäri maapallon.
Botkyrkan kunnassa puhutaan noin sataa eri kieltä ja täällä asuu paljon lapsia ja nuorta väkeä. Noin 56 % on syntynyt jossain muualla kuin Ruotsissa tai ainakin yksi vanhemmista on syntynyt ulkomailla. Tukholmassa on hyvin tavallista että maahanmuutajat avioituvat eri maalaisten henkilöiden kanssa. Ruotsalaiset naiset sen sijaan avioituvat erittäin harvoin maahanmuuttajien kanssa. Englantilaiset ja amerikklaiset ovat ne tavllisimmat kansallisuudet, joiden kanssa mahdollisesti ruotsalaiset naiset suostuvat avioitumaan.
Vain 5 % Hallundan asukkaista on työttömänä. Koko massa työttömyysprosentti on noin hieman päälle 7%. Suurimmat työantajat kunnassa on Botkyrkan kunta, Alfa Laval Nordic AB ja Alfa Laval International AB.
Kellotapuli on valmistettu betonista, joka aikaisemmin seisoi Norsborgin kirkon luona. Kun Ljusets kyrka vihittiin käyttöön niin Norsborgin ja Albyn kirkot lopettivat toimintansa. Norsborgin kirkon kohtalosta en tiedä mutta Abyn kirkko myytiin yksityiseksi asunnoksi 12 miljoonalla kruunulla.
Alttaritaulu on tehty niin että teräspellille on asetettu hiekkaa joka on muotoiltu kuvioksi. Alttaritaulun on valmistanut Per B Sundberg. Altatritaulu riippu katosta kahden metallilangan varssa ja alttaritaulun ja seinä vliin jää melkein puolimetriä tyhjää tilaas.
Urut on ostettu Pyhän Birgitan kapelloratoriumista Skövdestä. Kappelia käytetään Skövdessä melkein kaikkien hautajaisten yhteydessä.
Kirkko valmistui vuonna 2004 ja seurakuntalaiset olivat mukana keskustelemassa ja päättämässä siitä mihin tarkoitukseen kirkkoa tullaan käyttämään. Ruotsissa ei ole kirkkolakia, joten jokainen kirkko tai seurakunta saa päättää itse omasta tominnastaan.
Vielä tänkin päivänä kokoontuu hallundalaiset kirkkoon keskustelemaan kirkon toiminnasta ja jokainen on tervetullut omien ideoittensa kanssa. Kirkoa siis johdetaan täysin seurakuntalaisten johdolla. Vaikuttaa siltä kuin täällä on monta aktiivista suomalaista mukana kirkon toiminnassa.
Vielä tänkin päivänä kokoontuu hallundalaiset kirkkoon keskustelemaan kirkon toiminnasta ja jokainen on tervetullut omien ideoittensa kanssa. Kirkoa siis johdetaan täysin seurakuntalaisten johdolla. Vaikuttaa siltä kuin täällä on monta aktiivista suomalaista mukana kirkon toiminnassa.
Kirkossa vaikuttaa olevan viikkomessu keskiviikkona kello 18:30 ja sunnuntaina kello 11:00. Muista tapahtumista ei minulla ole tietoa.
Tukholamssa tahtoo kaikki toiminta pysähtyä kesän ajaksi. Mikään ei oikein toimi, ovet on lukossa, ketään ei saa kiinni, sijaisia ei näytä olevan monessakaan paikassa. Mutta heti kun koulut alkavat alkaa valtava aktiviteetti ja se vaan kiihtyy joulua kohti.
Tukholamssa tahtoo kaikki toiminta pysähtyä kesän ajaksi. Mikään ei oikein toimi, ovet on lukossa, ketään ei saa kiinni, sijaisia ei näytä olevan monessakaan paikassa. Mutta heti kun koulut alkavat alkaa valtava aktiviteetti ja se vaan kiihtyy joulua kohti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti