lauantai 17. syyskuuta 2016

Mariefred


Mariefred sijaitsee Mälaren eteläisellä rannalla, noin 60 kilometriä Tukholmasta länteen päin. Mariefredin pieni idyllinen ja pittoreski kylä, jossa asuu noin vajaat 4000 asukasta. Mariefred sai kaupunkioikeudet jo vuonna 1605, mutta Mariefrediä on vaikea kutsua kaupungiksi. Sen verran pieni se on, joten minä kutsun ainakin sitä kyläksi. Täällä voisin aivan hyvin viettää yhden kokonaisen viikon kesäaikaan ja vaan maleksia.

Mariefred kuuluu Strängnäsin kuntaan. Nimensä Mariefred sai Mariefredin alueella sijainneesta nunnaluostissta nimeltä Monasterium pacis Mariae, siis Marian vapauden/rauhan luostari. Luostaria ei enää ole sillä kuninags Gustav Vasa käski sulkea kaikki luostarit uskonpuhdistuksen ajalla. Kuningas otti luostarin rakennukset ja tilukset kruunun omaisuuteen. Uskonpuhdistus tapahtui vuosien 1527-1600 välisenä aikana. Se vaikuttaa varmasti vieläkin ruotsalaisten ateistiseen asenteeseen.


Mariefredin suuri tulon lähde on turismi ja varsinkin sommarhalvåret/ "kesäpuolivuodella" tänne saapuu isoja laumoja, bussilasteittain turisteja katsomaan Gripsholmin linnaa. Moni ihastuu samalla Mariefredin luonnolliseen kauneuteen ja rauhaan. Täällä saattaa keskikesällä tuplaantua ihmisten määrä päivittäin. Mariefredissä on kauniita puutaloja ja ihana kirkkokin keskellä kylää sekä hiekkarantakin aivan kylän tuntumassa.


Gripsholms Bed & Breakfast, on erinomainen yöpymsivaihtoehto. Suosittelen! 

Gripsholms Värdshus on taas puolestaan ensiluokkainen hotelli. Molemmat sijaitsevat keskeisellä paikalla. Mariefredistä löytyy myös privaattihuoneita.

Mariefreds strandbad

Mariefredin leirintäalueen uimaranta. Lerialue sijaitsee hyvin lähellä Mariefredin keskustaa, Edsalan kaupunginosassa, Mälaren järven rannalla, vastapäätä Gripsholmin linnaa, noin 2 kilomteriä Mariefredin keskustasta.

Mariefreds strandbad

Tämä hiekkaranta on paljon pitempi kuin miltä se kuvassa näyttää.


 Gripsholms slott

Bo Jonsson Grip/Bo Joninpoika Grip, tämä kaikkien aikojen rikkain ruotsalainen, eli 1300-luvulla, jolloin hän omisti suuren osan nykyisestä Ruotsista ja Suomen rannikon. Bo Jonsson Grip tuli erittäin rikkaasta perheestä. Hänen vanhempansa kuuluivat ruotsalaisiin perusaatelissukuihin, Grip ja Dag och Natt (jotka käyttivät myös nimeä Sture). 

Bo Jonsson Gripillä oli varaa lainata kuningas Magnus Eriksonille rahaa. Kun kuningas ei voinut maksaa lainoja takaisin niin hän antoi Gripille linnoja, kartanoita ja suuria maa-alueita. Kuningas Magnus Eriksson hallitsi kaikista Ruotsin kuninkaista pisimmän ajan. (Vaikka nykyinen Ruotsin kuningas Carl XIV Gustav on hallinut kauimman ajan kaikista ruotsalaista kuninkaista, 44 vuotta ja noin 225 päivää). Magnus Erikson hallitsi Ruotsia ja Norjaa 33 vuotta. Sitä ennen hän oli 12 vuotta kuningas ennen kuin hänestä tuli täysi-ikäinen. Kaksivuotiaana hänestä tuli Nojan kuningas ja kolmevuotiaana Ruotsin. Viisitoista vuostiaasta lähtien häntä pidettiin täysikasvuisena ja hän sai hallita.

Bo Grip toimi drotsina, siis eräänlaisena lakienvalvojana. Bo Grip oli tyytymätön kuninkaaseen ja hän matkusti Mecklenburgiin ja haki sieltä kuninkaan Ruotsiin. Bo Grip pystyi käsittelemään tätä uutta Albrekt kuningasta aivan kuinka halusi. Mutta Bo Jonsson Grip kuoli melko pian ollessaan mahtavimmillaan. Kuningas Magnus Erikson sai jatkaa halintaansa.


Mariefredissä sijaitsee Ruotsin promein linna tai linnake Gripsholms slott, joka on saanut nimensä Bo Jonsson Gripin mukaan. Nykyään linna kuuluu valtiolle mutta alunperin 1300-luvulla Bo Jonsson Grip'ille. Sen jälkeen linnan omisti kuingatar Margareta, sittemmin Sten Sture, joka lahjoitti linnan kartusiaaniluostarille vuonna 1490. 

Mutta kun kuninags Gustav Vasa pääsi valtaan 1500-luvulla ja sai aikaan uskonpuhdistuksen, niin hän ajoi kartusiaanit pois linnasta ja otti linnan itselleen asunnokseen. Hän rakennutti sen uudelleen. Linna toimi myös vankilana. Monet kuninkaalliset ovat itsuneet vankeina täällä ja toiset kuninkaalliset ovat asuneet täällä. Linna on nykyään museo ja Ruotsin yksi suurimmista turistikohteista. 

Olen jo aikaisemmin tehnyt  linnasta postauksen  täällä.



Kuninkaallinen Hjorthagen, sisäänkäynti

Alue on non 60 hektaaria laaja ja sijaitsee lähellä Gripsholmin linnaa. Alue on äskettäin tehty luonnonreservaatiksi. Kauriit tai oiekastaan kuusipeurat tuotiin alunperin tänne Hjorthagenista, Värtanin sataman luota, Tukholmasta. Täällä on useita satoja peuroja nykyään. Alue on kuinkaallisen hovin huollossa ja hoidossa.

Alueelle tehtiin kävelypolkuja ja puistossa on paljon erikoisia puulajeja ja pensaita. Täällä voi kävellä ihan vapaasti polkuja pitkin, kunhan ei koske puihin ja kasveihin eikä heitä roskia maahan. Eikä maksa mitään.





Vuonna 1605 tehtiin Mariefredistä kaupunki, joka kuului Kärnbon pitäjään. Mutta vuonna 1971 liitettiin Mariefered Strängnäsin kuntaan. Voi sanoa että Mariefred on yhtä kuin Gripsholmin linna ja päinvastoin. Ne kuuluvat kiinteästi yhteen.



Gripsholms Värdshus on rakennettu entisen luostarin raunioihin.


Gripsholm Värdshus on perinteinen kestikievari jossa on nykyään hotelli, konferenssitilat, ravintola ja spa.


Laivalla Gripsholmin linnaan


Tämä rautatieasema on museo 

Täällä voi kesäaikaan ottaa kyytiä höyryveturin vetämässä junassa jos ketä kiinnostaa. Vanha kapea muutaman kilometrin pituinen rautatien pätkä Mariefredin ja Läggestan asemien välillä on vieläkin jäljellä. Läggesta on nimittäin lähin rautatieasema nykyään. Tukholmasta  vie junalla Läggestaan 37 minuuttia. Ja asemalta on viiden minuutin matka bussilla perille Mariefrediin.

Höyrylaivalla Tukholamsta kestää matka 3,5 tuntia.


Omalla autolla Tukholmasta E4/E20 Södertäljeen. Sitten E20 tietä kohti Göteborgia. Noin 30 kilometrin päästä käännytään tielle 223 kohti Mariefrediä.




Läggestan asemalta pääsee myös bussilla tai höyryveturijunalla Taxingeen, joka on myös mukava kohde, mutta siitä lisää toisten.


Mariefredin laivalaituri



Vierassatama





Callanderska gården on Mariefrdin kotiseutumuseo, joka on suosittu kohde. Kartano on porvariperheen koti vuosidana vaihteesta Kauniilla säällä on museon kaunis sisäpiha ihana levähdypaikka ja kahvilassa voi juoda kupposen kahvia ennenkuin kuin kiiruhtaa eteenpäin. Tänne on varattava etukäteen aika kiertokäyntiä varten.




Callenderska gårdenin yrttippuutraha



Kärnbo kyrkoruin, Kärnbon kirkon rauniot

Kärnbon kirkosta on vain rauniot jäljellä. Kirkko sijaitsi Mariefredin  lähellä Gripsholmin kuninkaankartanon navettarakennuksia. Yhdessä kartanon rakennuksissa oli Graaffinen museo, mutta rakennus paloi poroksi. 





Mariefredin kirkko on melko moderni kirkko verrattuna muihin alueen kirkkoihin. Kirkko on vuodelta 1697.



Sten Store vanhemman hautakivi, taustalla Mariefredin kirkko joka on avoinna lauantaina ja sunnuntaina kello 11-16 ja kesä-, heinä, ja elokuussa avoinna arkisin kello 11-16.

Valtionhoitaja Sten Sture vanhemman (1440-1503) hautapaikka oli kirkossa. Hänen arkkunsa oli ensin Mariefredin luostarikirkossa, mutta siitä on vain hautakivi jäljellä muistona Mariefredin kirkon seinustalla. Koska luotari lakkautettiin kuninkaan käskystä niin Sten Sture vanhemman jälkeenjäännökset vietiin tänne Kärnbon kirkkoon. Vuonna 1576 vietiin jälkeenjäännökset Strängnäsin tuomiokirkkoon.

Kärnbon kirkon tulipalosta pelastettiin alttarikaappi joka oli valmistettu 1500-luvulla Antverpenissä. Alttarikaappi, saarnastuoli, kirkon penkit ja lehtarit myytiin Ytterhörnan kirkkoon. Krusifiksi on Mariefredin kirkossa. Ytterhörnan kirkko sijaitsee Mälaren lahden toisella puolella, mutta samalla rannikolla kuin Mariefred. Mariefredin ja Södertäljen välissä. Enhörnaland on  melko suuri mutta melkein asumaton Mälaren niemi. 

Alue on todellakin maaseutua. Alue on mielenkiintoinen sillä täällä kaiken rahallisuuden keskellä syrjäseudulla ja kuitenkin melko lähellä Tukholmaa. Alueella on ikivanhoja erikoisia kyliä ja paljon muinaismuistoja. Tästä  ja kirkosta hieman myöhemmin lisää.


 Gripsholmin kuninkaan kartano



Tästä paikasta en osaa sanoa...

Kupan Röda Korset

Punaisella Ristillä on myymälä ja kahvila Nygatan 3. Punaisella Ristillä on kaikkialla Ruotsissa tämmöisiä myymälöitä joissa myydääan käytettyä ja uutta lahjoitettua tavaraa. Kahvileivät he leipovat itse ja kaikki on hyvää ja halpaa. Täällä voi vaikka tehdä löytöjä. Tiedän että kuningasperhe lahjoittaa asusteita Tukholman Punaiselle ristille.

Elsas Skafferi

Elsas Skafferi, Storgatan 5, on erinomainen lounaspaikka. Täällä saa valita lihaa tai kalaa ja sitten buffeesta niin paljon vihanneksia, perunaa ja muuta tillbehööriä,  kuin jaksaa syödä. Tämä on kuin tehty minua varten, kun saa itse valita mitä haluaa lautaselleen laittaa.



Raatihuone

Täällä on kuulema kahvila nykyään. En ole kuitenkaan aivan varma asiasta.




Annan kotileipomo, Marielundsgård tai Hammarvägen. Leipomo on myös kahvila.

Leila Lindholm on yksi Ruotsin tunnetuimmista tv-hahmoista. Hän osaa leipoa ja laittaa ruokaa. Hänellä on ollut oma televisio-ohjlema monet vuodet, hän on tehnyt useita keittokirjoja ja täällä Mariefredissä hänellä on myymälä Leilas General Store, jossa myydään yhtä sun toista keittiöön.

Leilan myymälä Tukholmassa sijaitsee osoitteessa Norrlandsgatan 13.

Jerners Rum, Storgatan 13, on toinen mielenkiintoinen myymälä. Tällaista myymälää voi kutsua nimellä elämäntyylimyymälä. Täällä viimeistään tulee tehtyä löytöjä. Kannatta ottaa säkki rahaa mukaan. Ihana myymälä!

AfriDuka, Storgatan 12, on jännittävä myymälä jossa on afrikkalaista muotia, esineitä. Koruja, laukkuja ja jopa  pieni kahvila, Africafe.

Lasten asusteita myy MiniBee, Storgatan 19. 

Lasten leikkikaluja Mariefreds Handelsbod & Leksaker, Munkhasgatan 4.

Hedlandet, Hedlandavägen 1, myy asusteita ja vähän kaikkea muutakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti