torstai 13. lokakuuta 2016

Mälsåkers slott

Malsaker02 (10).jpg


Stallarholmen, Selaön saarella, Mälaren järvessä, Strängnäsin kunnassa

Noin 80 km Tukholmasta Mariefredin kautta

Kesäaikaan on linna avoinna:

4-26 kesäkuuta lauantaina ja sunnuntaina kello 11-16
29-14 elokuuta keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-16
16 elokuuta-4 syyskuuta lauantaina ja sunnuntaina kello 11-16

 Sisäänpääsymaksu 100 kr

Kahvila avaa ovensa 4 kesäkuuta ja 4 syyskuuta sulkeutuu linna talven ajaksi.
Linnaa saa vuokrata omia juhlia varten.


Kuka vain haluaa voi olla linnan jäsen ja maksaa vuotuisen vuosimaksun. Näin yritetään taata että pystytään maksamaan välttämättömät menot ja huoltotyöt sekä palkat ja ettei linnaa myydä yksityiselle omistajalle. Norjan suurlähetystö käyttää tätä linnaa omiin tarpeisiinsa. Valtion kiinteistölaitos pitää huolen linnasta ja huoltotöistä.


Mälaren järven rannalla Selaön saarella sijaitsee tämä barokkilinna. Mälsåker oli säteri, siis rälssikartano tai -linna 1400-luvulla Ruotsin suurvallan ajalla. Linnan tiluksilla on norjalaiset sotilaat harjoitelleet 1600-luvulla.

Mälsåkerin linnan nimi mainitaan 1600-luvulla kun Hans Åkesson (Soop) osti Mälsåkerin linnan. Hans Åkesson toimi kuningas Johan III:n hovimarsalkkana. Hänen vaimonsa oli Elin Eriksson Kagg. Alunperin Kaggin aatelissuku omisti Mälsåkerin rälssikartanon. Pariskunta yhdessä rakensi kaksikerroksisen kivirakennuksen, jonka pohjakerrokseen rakennettiin myös  kirkkosali. 

Hans Åkessonin pojat alkoivat käyttää Soop sukunimeä aattelisnimenään. Åkessonin poika valtioneuvos Gustaf Soop, joka syntyi Mälsåkerin linnassa, pyysi arkkitehti Nicodemus Tessin vanhemman 1670-luvulla tekemään linnasta barokin tyylisen. Silloin rakennettiin molemmat siipirakennukset linnan molempiin sivuihin. Linna sai myös terassin josta oli upeat näköalat Mälaren järvelle. 


Gustaf Soopista tuli aikansa rikkaimpia miehiä. Gustaf Soopin isä oli saanut kuninkaalta Limingan läänityksessä, joten hänen virallinen nimensä oli Gustaf Soop af Limingo.  

Gustaf Soopilla oli runsaasti virkoja kuten kamariherra, maaherra, kenraalikuvernööri ja lakimies. Limingan ja Vuojärven lisäksi hänellä oli mahdoton määrä läänityksiä Ruotsissa, Virossa ja Liivinmaallakin. Mälsåkerin linnan lisäksi hänellä oli monta muutakin asuntoa kuten Stora Bjurum, Hjelmsäter, Medevi gård, Granhammar, Påtorp, Finnåker... Gustaf Soop  kuoli hieman sen jälkeen kun kuningas alkoi ottamaan aatelisilta heidän linnansa ja kartanonsa kruunulle. Hän on haudattu Ytterslön kirkkomaahan. Kirkko sijaitsee samalla Selaön saarella kuin linnakin. Täällä kerroin siitä jo aikaisemmin.

Gustavin kuoltua Mälsåkerin linna peri kutenkin hänen tyttärensä Anna Maria Soop, joka avioitui kreivi Axel Wachtmeisterin kanssa, herra joka oli kenraalimajuri ja kuningas Karl XI:n neuvonantaja. Joten he saivat pitää Mälsåkerin linnan ja Axelista tuli Mälsåkerin kreivi  vuonna 1693.


Axelin kuoltua Anna Maria avioitui Carl Gyllenstiernan kanssa, joka oli Steningen kreivi. Anna Marian kuoltua linnan peri hänen tyttärensä ensimmäisestä avioliitosta, Eleonora Margareta Wachtmeister, joka avioitui kreivi Hans von Fersenin kanssa. Heidän poikansa Axel von Fersen tuli omistamaan Mälsåkerin linnan 58 vuotta. Mutta hän ei asunut paljoakaan linnassa vaan hän enimmän aikaansa asui Pariisissa. Axel oli hyvä ystävä kuningas Gustav III:n kanssa, joten kuningas valitsi Axelin ensimmäiseksi Ruotsin akatemian jäeseneksi vuonna 1786. Axelilla oli poika jonka nimi oli myös Axel. Tämä poika jäi historiaan  Ranskan kuningattaren Maria Antoinetten rakastajana.


Korkea-aateliset elivät yli varojensa 1700-luvulla. Aaatelisten varallisuus lepäsi siihen aikaan suurelti lainojen ja krediittien varassa. Axel von Fersen oli kreivi ja valtioneuvos, mutta hän otti pestin Ranskan armeijassa. Näin hän tapasi Marie Antoinetten, Ranskan kuningattaren. Von Fersen auttoi Ranskan kuningasparin pakoon kun kansalaiset nousivat kapinaan kuningasta vastaan. Mutta myöhemmin niin kuningas kuin kuningatarkin joutuvat giljotiinin uhriksi. Marie Antoinette oli silloin vain 37 vuotias. Kansa nousi kuningasperhettä vastan juuri siitä syystä että kuningasperhe ja aateliset kylpivät varallisuuksissa ja elivät yli äyräitten. Tästä lähtien on Ranska ollut tasavalta.

Pyöveli otti myös hengiltä Axel von Fersenin kun hän oli Tanskan prinssin hautajaisissa. Tanskan prinssi Kristian Augustista olisi tullut Ruotsin kuningas. Hän kuului nimittäin erittäin arvovaltaiseen herttualliseen Oldenburgin sukuun, josta Tanskan kuninkaat jaj otkut kuningattaretkin ovat sytyisin ja useat muutkin eurooppalaiset kuningashuoneet. Huhuttiin nimittäin että prinssi olisi myrkytetty hengiltä vaikka hän kuoli pudotessaan hevosen selästä. Saattoihan prinssi silti olla saanut myrkkyä sisäänsä...


Louise von Fersen avioitui kreivi Karl August Gyldenstolpen kanssa. Mutta heidän oli myytävä linna sillä he olivat rutiköyhiä. Linnassa asui useita porvariperheitä kunnes vuonna 1889 Kuninags Oskar II osti osan linnan huonekalisita ja huutokauppasi loput. Insinööri Åke Sjögren osti linnan halvalla samana vuonna. Hassua kutsua häntä insinööriksi, sillä Ruotsissa ei koskaan kuule ketään kutsuttavan insinööriksi.


Kun tultiin 1900-luvulle niin linna seisoi autiona useat vuodet. Norjan hallitus oli paennut saksalaisia sotilaita Lontooseen ja he halusivat asua salaa linnassa. He käyttivät varjonimenä poliisikoulutus jotta ei saksalaiset sotilaat saa heitä käsiinsä. Todellisuudessa täällä kolutettiin tuhansia norjalaisia sotilaita keskellä maailmansotaa. Vuonna 1945 alkoi linnan katto palamaan ja sen jälkeen ei linnassa asunut kukaan. 

Vuonna 1951 lahjoitettiin linna Tiedeakatemialle ja vuona 1958 sai linnan Riksantikvarieämbetet. Linnaa alettiin pikku hiljaa uuskorjaamaan ja liekkö se vieläkään täysin uuskorjattu. Arkkitehtikoulun oppilaat ovat saaneet tehtäväkseen uuskorjaukset. Tarkoituksena on luoda viisi erilaista museota linnaan. Osaa linnasta on näytetty 4.kesäkuuta lähtien. Nyt viikko sitten sai linna vesijohtoverkoston valmiiksi.

Valtio haluaa myydä linnan. Valtion kiinteistövirasto haluaa myydä 60 rakennusta ja yksi niistä on Mälsåkerin linna. Siitä syystä on perustettu linnan ystävyysryhmä johon voi kuka vaan liittyä jäseneksi kunhan vaan maksaa vuosimaksun. Noin 5000 henkeä on käynyt viime sesongin aikana tutustumassa linnaan, vaikka linna on harvoin avoinna. Tarkoitus on estää linnan myynti, sillä linnaa halutaan pitää avoinna kaikille kiinnostuneille. Nyt asia on eduskunnassa. 




Stallarholmen silta, mikä johtaa Sälanön saarelle


Åsan hautakenttä on Södermanlandin suurin. Kenttä sijaitsee keskellä Selaön saarta, Åsan kartanon tiluksilla. Bussi 634 pysähtyy kartanon kohdalla. Ytterselön kirkosta pohjoiseen. Siellä on opasviitta.











Överselön kirkko, Stallarholmen

Täällä olen aikaisemmin kertonut kirkosta.


Alttarikaappi on 1400-luvulta


Pyhä Maria


 Pyhimyskaappi 1400-luvulta


 Kalkkimaalaus 1400-luvulta


 Krusifiksi 1500-luku


 Madonna ja Jeesus lapsi 1300-luvulta


 Madonna 1400-luvulta



Överselö kyrka

Överselö kyrka

Överselö kyrka


Överselö kyrka



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti