maanantai 14. marraskuuta 2016

Åkeshovs slott


Åkeshov 1600-luvulla


Åkeshovs slott, Bromma, metroasema Åkeshov

Åkeshov on kaupunginosa Tukholmassa, Bromman kupeessa. Åkeshovin linnaa "pyörittää" nykyään firma nimeltä Stockholm Meeting Selecetion, kuten esimerkiksi aikaisemmin kertomani Ulfsundan linna ja Hässelbyn linna, vaikka omistajana voi silti olla privaattihenkilöt. Rosersbergin linnaa pyörittää myös Stockholm Meeting Selection, vaikka linnan omistaa kuinkaallinen hovi.

Omat postaukseni Hässelbyn, Rosersbergin ja Ulfsundan linnasta. Rosersbergin linna löytyy täältä.

Åkeshovin linnan edustalla sijaitsee Åkeshovin metroasema Hässelbyhyn kulkevalla linjalla. Linnan toisella puolella sijaitsee iso Judarskogens naturresevat, joka puolestaan sijaitsee Judarn nimisen järven ympärillä. Linna omasta kauniista puistosta pääsee suoraan luonnonreservaattiin. Linnan valtavan suuri puistoalue on kaikille avoin.


Åkeshovin metroasemalta pääsee suoraan Åkeshov Gärdsvägenin alitse linnaan johtavalle kujalle. Metroasemalta on noin 100 metriä linnan pihalle.


Carl Gipenhielmin maalaus

Mahdollisesti Ahvenanmaalta syntyisin oleva neuvos Peder Ålänning rakennutti tämän linnan 1400-luvulla. Hän oli sen ajan rikkain tukholmalainen. Hän toimi myös pankkiirina, joten varaa hänellä oli rakentaa linna perheelleen. Hänellä oli jopa varaa tehdä lahjoituksi kirkoille. Hän kustansi mm Turun tuomiokirkon pääalttarin valmistuksen. Alttari on pyhitetty Pyhälle Henrikille ja Pyhälle Erikille.


Åke Axelsson Dag och Natt 1594-1655

Linnan omistajat vaihtuivat usein 1600-luvulla, kunnes valtionmarsalkka Åke Axelsson Dag och Natt muutti linnaan vuonna 1635. Hän rakennutti lisää linnaa ja nykyinen linna on suurelta osin hänen jäljiltään ja linna sai nimensäkin Åken mukaan. Åke Axelsson syntyi Göksholmin linnassa, Örebron lähellä. Hän oli niin isänsä kuin äitinsäkin puolelta arvovaltaista ja rikasta aatelissukua. 

Vuonna 1690 menetti suku Åkeshovin linnan kruunulle, kunnes Stenbockin aatelissuku osti linnan kruunulta. Åken tyrtär Barbro osti yhdessä miehensä Claes Hansson Bielkenstiernan kanssa Årstan linnan Österhaningen pitäjästä, Tukholman eteläpuolella. Kun Barbro asui vielä jäljellä Åkeshovin linnassa niin hän oli silloin aviossa vapaaherra, maaherra ja valtaneuvos Knut Kurck'in kanssa. Tämä herra omisti monta tilusta ympäri Ruotsia ja alueen myös Turun läheltä. Kurck'ien aatelisuku on ruotsalaista perusaatelista sukua. Suvun jäseniä muutti Suomeen ja näin suvusta tuli suomalainen aatelissuku, vaikka heitä ei ole otettu mukaan ritarihuoneeseen.

Åkeshovin linnan tiluksille rakennettiin useita asuinalueita 1900-luvun alussa kuten Nockeby, Nockebyhov, Höglandet, Åkeslund ja Rikeby. Kolme suurta linnan tilaa perustettiin 1600-luvulla alueelle, Bromma, Ulvsunda ja Åkeshov. Linnojen omsitajat halltsivat alueitaan kauan. Linnnojen tiluksilla sijaitsi useita kartanoita ja torppia. Riksbyn, Karsvikin ja Ängbyn torpat ovat vieläkin jäljellä. 

Åkeshovs allé.jpg


Åkeshovin linnan puisto syksyllä


Stenbockin aattelissuku omisti Åkeshovin linnan 1700-luvulla. He rakennuttivat venäläsisen sotavankien voimin muurin linnan tiluksien ympärille. Vuonna 1720 osti vapaaherra Gabriel Stierncrona linnan ja liitti tiuksiin myös Spångan ja Jäfällan pitäjät. Myöhemmin suku liitti myös Ålstenin ja Beckonbergan kartanot tiluksineen linnan alueisiin. Näin Stenbockin suku omisti noin puolet Bromman pitäjää.





Suosittelen yöpyä linnassa, sillä täältä on hyvät kulkuyhteydet keskikaupungille. Suosittelen viikonloppua Tukholmassa ja yöpymistä Åkeshovin linnassa! Tämä on erittäin rauhallista aluetta.  Kohtuuhintainen ja laadukas.

Bromman lentokenttäkin sijaitsee lähellä, mistä voi lentää Helsinkiin.Arlandan lentokenttä sijaitsee hieman kaunerpana mutta samalla suunnalla. Brommasta pääsee suoraan lentokenttäbusseilla Arlandaan. 













Åkeshovs slott salongen 2013 1b.jpg

Åkeshovs slott salongen 2013 1c.jpg

Åkeshovs slott salongen 2013 1e.jpg



Agneta Wredes förmak 5a.jpg

Agneta Wredes förmak 1b.jpg

Agneta Wredes förmak 1a.jpg

Agneta Wredes förmak 3a.jpg

Agneta Wredes förmak 4a.jpg




Perinteistä ruotsalaista joulupöytää tarjoillaan 30.11-20.12 välisenä aikana. Joulupöytä katetaan lounaan ja päivällisen ajaksi. Arkena lounas kello 12-14, päivällien kello 18-20. Sunnutaina ensimmäinen istunto kello 13 ja toinen kello 17. Hinnat 595-695 kruunua. 

Melkein kaikki suurimmat tukholmalaiset ravintolat ja hotellit tarjoavat joulupöytää ennen  joulua. Tämä on tyypillinen ruotsalainen tapa mennä perheen, työkavereiden tai ystävien kanssa syömään joulupöydän herkkuja. Jokainen ravintola ja hotelli panee parastaan. 



Jos haluaa nauttia oikeasta kuninkaallisesta joulutunnelmasta niin silloin voi yöpyä Rosersbergin linnassa ja herkutella joulupöydän antimista. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti