tiistai 15. marraskuuta 2016

Konditoria Ritorno



 Konditoria Ritondo, Odengatan 80

 Avoinna:
maanantaista torstaihin  kello 7.00-22.00
perjantaina kello 7.00-21.00
lauantaina kello 8.00-18.00 sunnuntaina kello 10.00-18.00

 Leipomo Dalagatan 41

Avoinna:
maanantaista perjantaihin kello 7.00-16.00
lauanataina kello 8.00-15.00


 Ikivanha kylttikin on jäljellä


Tukholmassa ei juoda kahvia/dricka kaffe, vaan sitä "fiikataan", siis "man tar en fika", tai "man fikar". Kahviloita kutsutaan useinmiten nimellä fik, ei kaffé niemellä. Toisaalta, useimmat tukholmalaiset kahvilat ovat konditorioita, siis kahviloita joilla on oma leipomo.

Ruotsalaiset juovat vahvaa tummapaahtoista kahvia, ei mitään "tiskivettä". Tukholmalaiset juovat myös mielellään ns påtår, joka tarkoittaa sitä että samaan hintaan saa ottaa lisää kahvia. Tämä ei koske moderneja kahvijuomia kuten kaffelattea tai espressoa. Ruotsalaiset ovat melko perinteistä väkeä. Se kestää kauan ennen kuin tukholmalaiset, puhumattakaan pohjoisruotsalaiset, omivat uusia tapoja, jos koskaan.

Tukholmassa ei juoda olutta eikä muutenkaan tissutella alkoholin kanssa päiväsaikaan. Kahviloissa ja konditorioissa ei ole alkoholia laikaan. Pilsneri on vahvinta juomaa mitä tarjoillaan.  Alkoholia ei juoda ennen kuin päivällisen aikaan. Alkoholia saa päiväsaikaan melkein vaan hottelleiden baaritiskeiltä.

Useimmat kahvilat ovat avoinna melko myöhään illallakin, joten se ole lainkaan outoa että tukholmalaiset menevät iltakahville johonkin lähinpään konditoriaan tai kahvilaan.


Olen käynyt muutaman kerran Sabbastbergin sairaalassa ja bussipysäkkiä vastapäätä Odengatanilla, missä jään pois kyydistä, sijaitsee sopivasti Ritornon kahvila. Odeplanin aukea laaja tori on siinä aivan seuraavana ja sen ympäritössä aina Sankt Eriksplanille saakka on hirvittävän paljon kahviloita ja ravintoloja. Ei varmaan muuaalla Tukholmassa ole niin vieri vieressä ruokapaikkoja. 

Vähän aikaa sitten omistaja vaihtui ja sali kalustettiin uudestaan, joten joukossa voi olla vanhoja ja uusia valokuvia.



Ritorno on melkein entisellään, sellainen kuin se oli 30-luvulla, silloin kun Ritorno avattiin. Nostalgiaa ja retroa samalla kertaa.
 
Täällä pidetään taidenäyttelyjä. Paikalliset taidemaalarit saavat asettaa seinille maalauksiaan, joita sitten  kahvilan vieraat saavat ostaa.





Nämä pullat ovat nimeltään Semla. Ruotsissa Semlaa syödään ennen pääsiäistä ja laskiaispullana. Semlasta on nykyään tullut ihan tavallinen herkku talviaikaan, jota myydään pitkät ajat sesongista riippumatta. Semla on aina täytetty kermavaahdolla ja matelimassalla.



 Mazarin




Ritornolla on omat kanta-asikkaansa, useat heistä ovat taiteilijoita ja kirjailoita jotka tapaavat täällä toisiaan. Kulttipaikka. Tavallisin asiakaspiiri koostuu journalisteista, opiskelijoista ja ja kirjailijoista. Opiskelijat tulevat tänne opiskelemaan. Istuvat täällä tuntikaupalla tietokoneidensa kanssa ja saavat vielä kupin kahvia yhden hinnalla kaupanpäällisiksi. Ritornosta on tullut monelle toinen koti. Vasastanissa asuvat ovat aina olleet konditorian vakioasiakkaita. He ovat käyneet täällä jo 30-luvulta lähtien.

Alkuperäinen konditorian omistajaperhe matkusti Italiaan lomalle 1950-luuvn lopulla. Kotiin palattuaaan he avasivat tämän konditoria/kahvilan ja he antoivat sille nimeksi Ritorno, joka tarkoittaa italiaksi palata. Konditoriassa ei kuitenkaan ole mitään italialaista vaan tämä on aivan tavallinen ruotsalainen 'fik', kuten tukholmalaiset kutusvat kahviloita. Tukholmalaiset eivät juo kahvia vaan he 'fikar' tai 'tar en fika', ottaa kahvin.


Vanha soittoautomaatti löytyy konditorian nurkasta.
 Toimineeko enää.


Perinteinen ruotsalainen annos lihapullia kermakastikkeella, perunamuusia, puolukkaa ja kurkkua.


 Tämä on minun mieleeni, kinkkuleike vihanneksilla ja perunoilla.




'En sån' on hauska nimi pullalle. Ruotsalaiset sanovat nimittäin 'en sån' ja osoittavat sormellaan pullaa.  'En sån tarkoittaa 'yksi tuollainen'.



Konditorian olohuonetyylinen tunnelma 40-50-luvun kalusteineen antaa rauhallisen ilmapiirin. Tänne tullaan näkymään ja kuulumaan, mutta toiset taas tulevat tänne saadakseen olla aikansa ihan omassa rauhassa.

Täällä on tavallisin ostos kahvi ja kanelipulla. Ritornon tehtävänä ei ole pitää yllä sen kummemmin perinteitä, vaan konditoriat ovat tykättyjä lukaaleja ja konditoriat yleensäkin ovat useille tukholmalaisille se ainoa oikea paikka juoda kahvit. Perinteisesti pitää olla seitsemän sortin kahvileipää tarjolla ja ehdottomasti kanelipullia tai kardemummapullia.

Tukholman suosituimmat kahvilat ovat Waynes kaffée ja Espresso House, joita on joka kadun kulmassa. Starbucks ei tule koskaan pystymään kilapailemaan näitten perinteisten suosittujen kahviloiden kanssa. Gildas Rum, Skånegatan 79 Södermalmilla, muistuttaa paljon Ritornoa. Gildas Rum on hienostuneempi ja siellä on siistimpi tunnelma, ei siis tupakkalla tummentuneita seiniä ja kattoa. Gildas Rum on varmasti monen naishenkilön mieleen. 







2 kommenttia:

  1. Hei! Kysymykseni ei liity tähän blogiin vaan toiseen, Donna Roomassa: Minne se on mahtanut kadota? Olen bongannut siitä uusia kohteita Rooman-reissuille ja ajattelin tehdä niin vastakin, mutta blogia ei löydy. Onko se vaihtanut osoitetta?

    VastaaPoista
  2. Hei Anonyymi!

    Minäkin haluaisin tietää että miksi Rooma blogini on sulkeutunut ulospäin. Minä itse nään sen ja pystyn tekemään uusia postauksiakin, mutta googlettamalla Donna Roomassa sitä ei saa näkyville.

    Mutta jos kokeilet kirjoitta blogin URL-osoitteen https://roomaimperium.blogspot.com osoiteriville, niin luultavasti saat blogin näkymään. Lykkyä tykö!

    Minulla on ollut juuri tämän Donna Roomassa blogin kanssa ongelmia jo kauan, varsinkin kommunikointi ei ole toiminut pitkään aikaan. Se vei useamman päivän kunnes huomasin ettei Rooma blogissani ole ollut kävijöitä ja aloin ihmettelemään. Tekniikka ei ole minun parhaita puoliani mutta silti olen paneutunut tunti toisensa perään ja yrittänyt itse selvittää ongelmaa. Siinä vaan on suuri vaara että vahingossa sotken asiat vielä enempi sekaisin. Viime viikolla pyysin apua Blogger supportilta, mutta saa nähdä mitä tulee tapahtumaan. Support sanoo että se on Google joka päättää. Toivossa on hyvä elää että se tulee näkymään vielä jatkossakin. Olen tehnyt kahdeksan vuoden aikana semmoisen suuren homman, joten olisi harmi, jos se ei enää tule näkyviin.

    VastaaPoista