maanantai 7. marraskuuta 2016

Sankta Eugenian kirkko


S:ta Eugenia Katolska kyrka

Sankta Eugenian katollinen seurakunta ja kirkko, Kungsträdgårdsgatan 12

Ruotsin vanhin ja suurin katollinen seuralkunta. Kirkko ja seurakunta perustettiin jo vuonna 1837 ja tämä on ensimmäinen katollinen kirkko Ruotsissa uskonpuhdistuksen jälkeen. Ranskalainen pappi Nicolaus Oster perusti kirkon. Oster oli ranskalainen pappi (abbé) ja lähetyssaarnaaja ja Apostoliska prefekturen johtohenkilö Ruotsissa. Sama prefekturi edusti myös katollista kirkkoa Suomessa 1700-luvulla. Nicolaus Oster vaikutti suuresti siihen että katollinen kirkko sai määrättyjä uskonnonvapauksia sitten reformation 1500-luvulla. 

Nimittäin Uppasalan kokouksen jälkeen vuonna 1593 oli vain luteraaninen kirkko sallittu Ruotsissa. Osterin avustuksella saattiin vuonna 1781 aikaan ns Toleranssiedikti, jonka mukaan vanhemmilla oli oikeus kasvatta lapsensa siihen uskontoon kuin he itse syntymältään kuuluivat.

Vuosi sen jälkeen sai myös juutalaiset Ruotsissa oman Judereglementet, jossa luvattiin että juutalaiset saivat muutta Ruotsiin ilman että heidät pakotetaan muuttamaan uskontoaan. Juutalaiset saivat  myös luvan rakentaa synagogia. 

Ruotsissa syntyneitä ns varsinaisia ruotsalaisia ei tämä uskonnonvapausedikti koskenut, vaan he olivat pakotettuja vuonna 1726 laaditun määräyksen mukaan kuulumaan ns valtion uskontoon, luteraaniseen kirkkoon. Vasta vuonna 1951 sai ruotsalaiset uskonnonvapauden, jonka mukaan kukin itse sai päättää mihinkä uskontokuntaan halusi kuulua. Lupa koski myös saada olla ateisti.


Sankta Eugenian kirkon yhteydessä sisäänkäynnin oikealla puolella sijaiteee katollinen kirjakauppa ja  vasemmalla puolella kirkon kahvila, Café Eugenia. Molemmat ovat minun suosikkipaikkojani poiketa sisään.


Eugenia von Rom Griech Ikone.jpg

Sant'Eugenia di Roma oli katollinen pyhimys kolmannelta vuosisadalta. Kuten nimikin jo kertoo niin Pyhä Eugenia oli roomalainen. Hänestä ei tiedetä kovinkaan paljoa mutta hänen isänsä oli Rooman prefekti nimeltä Filippo, joka sai komennuksen Aleksandiaan Egyptiin. Näin Eugenia muutti vanhempiensa mukana. Eugenia on kuitenkin syntynyt ja kuollut Roomassa. Pyhä Eugenia on tai oli haudattu Aproniani nimiseen katakombiin Roomaan Via Latinan varrella. Kerrotaan että hänen hautansa päälle olisi rakennettu kappeli tai kirkko, mutta mitään rakennusta ei ole jäljellä.


 Pyhän Eugenian martyyrikuolema

Kerrotaan että Eugenia olisi pukeutunut miehen asuun, jotta hän sai luvan oleskella luostarissa. Nimittäin siihen aikaan ei vielä  ollut nunnaluostareita, eikä naisilla ollut oikeutta asua luostarissa.


Tukholmaan perustetiin vuonna 1886 lastenkoti sairaille ja köyhille lapsille nimeltä Eugeniahemmet, jonka perusti prinsessa Eugenia. Rakennuksessa sijaitsee nykyään Lääkehistoriallinen museo.


Prinsessa Eugenia/Charlotta Eugenia Augusta Amalia Albertina Bernadotte

Häntä kutsuttin nimellä prinsessa Eugenia. Hän oli Ruotsin ja Norjan prinsessa. Hän oli sairaloinen koko aikuisen ikänsä, eikä hän halunnut mennä naimisiin, joten hänellä ei ollut ainoatakaan lasta. Hän keskittyi säveltämiseen ja maalaukseen hyväntekeväisyyden ohella.



Kirkossa on paljon muutakin aktiviteettiä kuin vain messuja. Täällä pidetään luentoja, kursseja ja sosiaalista tukitoimintaa. Täällä toimitetaan myös ekumeenisiä Jumalanpalveluksia. 

Messut pidetään monella kielellä, ruotsiksi, englanniski, puolaksi ja arabiaksi. Seurakunnalla on kuusi eri paikkaa eri puolilla Tukholmaa. Papit tässä seurakunnassa ovat jesuiitteja.

Ruotsissa on 44 katollista seurakuntaa ja muutamat niistä sijaitsee Tukholmassa. Katollisessa kirkossa on noin 113 000 jäsentä seurakuntien omien tietojen mukaan. Ruotsissa ei olla tilastoitu eri uskontokuntiin kuuluvia. Uskontoa on aina pidetty jokaisen privaatti asiana. Kukaan ei siis tiedä kuinka monta katollista asuu Ruotsissa loppujen lopuksi. Seurakunnat voivat kuitenkin kertoa kysyttäessä, jos haluavat, että kuinka monta aktiivista jäsentä heillä on.

Ruotsin katollisten kirkkojen joukkoon kuuluu 22 orientaallista katollista kirkkoa: mm Arabiaa puhuvat katolliset, Armenian katolliset,  Kaldeenialaiset katolliset, Maroniitti katolliset, Melkiitti katolliset ja Syyrian kartolliset. Kaikilla näillä kirkoilla on omat pappinsa ja kaikki mainitut ryhmät toimivat roomalaikatollisen kirkon "sisällä".


Katollinen tuomiokirkko, Folkungagatan 46, Södermalm

Aikaisemmin olen kertonut Tukholmassa sijaitsevasta katollisesta tuomiokirkosta täällä

Tukholmasta löytyy myös katollinen Marie Bebådelse seurakunta, Linnégatan 79, Östermalm. 

Muita katollisia yhteisöjä ovat mm Pyhän Marian katollisen seurakunnan nunnat Näsbypark'issa, Åkersbergassa, Djursholmissa ja Norrtäljessä.

Tukholmassa on myös Sankta Ranghildin kappeliseurakunta, Drachmansgatan 2, metroasema Islandstorget. Kappeliseurakunnan ja nunnaluostarin yhteydessä sijaitsee katollinen vanhainkoti Josephinahemmet.

Jesuuttien järjestö on mahtava järjestö, jolla on monenlaista toimintaa myös Ruotsissa. 





S:ta Eugenia Katolska kyrka

Pääalttari on yhdistelmä uhrialttarista ja ehtollispöydästä. Alttarilla sijaitsee Sankt Ansgarin ja Santa Eugenian sekä muutamien muiden marttyyrien ja pyhimysten pyhiä jälkeenjäännöksiä. Alttarin puuristi seisoo suoraan lattiasta ja se on vanhemmasta hajonneesta kirkosta, sen kattopalkista valmistettu risti. Ristissä on pieni puusta veistetty Jeesus ristillä joka on tuotu Taalainmaalta ja peräisin 1200-luvulta. 


S:ta Eugenia Katolska kyrka

Tuossa oikealla seisoo tabernakel, jossa säilytetään pyhitetyt ehtoollisleivät. Tabernakel on myös peräisin alkuperäisestä kirkosta joka hajosi kun kirkon torni rysähti kasaan ja samalla hajoitti kirkkosalinkin. 

S:ta Eugenia Katolska kyrka

Tabernakel on lahja itävaltalaiselta arkkiherttuas Maximiliam d'Esteltä vuonna 1842. Se on tehty Carrara marmorista. Tuo 11 metriä korkea betoniseinä kahden ison lasi-ikkunan välissä Tabernakelin takana kuvaa Elämän Puuta. Tabernakelin yllä palaa ikuisuuden lamppu ikuista valoaan.

Kirkon kastemalja on tehty Älvdalenin porfyyrista ja se on lahja kirkolle kuningas Karl XIV Johan'ilta ja kuingatar Desirée'ltä.

S:ta Eugenia Katolska kyrka

Tämä iso alls sijaitsee ns kirkontorilla, eräänlainen iso aula kirkon sisäänkäynnissä. Allas seisoo ison makuuasennossa olevan ristin päällä. Ristin alimmassa osassa sijaitsee paavi Paulus VI:n antama lahjoitus,  marmorikivi peräsin 300-luvun Roomasta, joka on alkuperäisestä Pyhän Pietarin basiliakasta, ja jonka rauniot sijaitsee osittain nykyisen basilikan alla.

Katolska Ruinen Ill tidn NR22 1866.jpg

Kirkko rakennettiin vuonna 1837. Kuvaus vuodelta 1866 kun kirkon torni hajosi. Kirkkoa ei ole mitenkään sen kummemmin koskaan sunniteltu. Sillä ei ole mitään erikoista teemaa jonka ympärille se olisi kehittynyt, kuten katollisilla kirkoilla on tapana. Kirkko on kehittynyt ikäänkuin ihan itsestään.

Kuinags Gustav Vasa pani välit poikki paavin kanssa vuonan 1524 ja vuonna 1527 päätettiin Västeråsin eduskuntaistunnossa että protestanttinen ja katollinen uskonto ovat saman arvoisia. Käytännössä katsoen katollinen kirkko lakkautetiin kuninags Gustav Vasan toimesta, sillä hän veti katollisen kirkon ja luostareiden omaisuudet kruunulle. Kuningas Gustav III antoi vuonna 1783 Ruotsiin maahanmuuttaneille katollisille henkilöille uskonvapauden. 

Café Eugenia on ihana paikka kahvitella. Paljon halvempi kuin muut kahvilat Sijaintikin on hyvin keskeinen. Kungsträdgårdenin alueella ja täällä saa kotitekoista kahvileipää, ihania soppia ja salaatteja sekä mahtavan tuoreita voileipiä. Suosittelen lämpimästi! Sijaitsee Sankta Eugenian kirkon sisäänkäynnin vasemallla puolella. Kesällä on pöytiä ja tuoleja sisäänkäynnin katoksenkin alla.

Ei kommentteja: