sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Skogsö kappeli ja Boo kirkkomaa


Skogsöudde, Baggenstäket

Skogsö on pieni niemimaa Saltsjöbadenin pohjoispuolella Nackan kunnassa. Alue on luonnonreservaatti. Baggenstäket on nimeltään hyvin kapea salmi joka on osa Itämerta. Vesialue jatkuu Boon saaren ympäri.

Omin päin tänne löytää parhaiten Igelbodan tai Neglingen juna-asemalta. Juna lähtee Slussenilta ja kulkee Saltsjöbadeniin.  Igelbodan junapysäkiltä en osaa sanoa että mitä kautta on kuljettava, mutta siellä on varmaan kylttejä. Sen sijaan Neglingen junapysäkiltä Torsvägeniltä lähtee Skogsövägen, jota pitkin kilometri ja siitä sitten Kyrkogårdsvägeniä pitkin suoraan eteenpäin. Junapysäkiltä on noin 1,5 km Skogsön kirkkomaalle. Jos halua tehdä pitemmän kävelyretkin niin siinä tapauksessa on jatkettava Skogövägeniä oikealle. Perillä niemessä on muutamia teitä valittavana. Jos kiertää koko lenkin niin matkaa tulee seitsemän kilometriä.

Pohjoisesta päin ei pääse junalla, autolla eikä jalkaisin, vain veneellä. Kannatta ottaa aluen kartta mukaan jos liikkuu tällä aluella ensimmäistä kertaa, muuten saattaa joutua eksyksiin ja vahingossa alkaa kiertää rinkiä. Alueella on joitakin mökkejä ja venesatama. Paikallinen väki kasvatta täällä keittiökasveja. Täällä viljeltiin juureksia ja vihanneksia Grand Hotelliin, sillä Wallenbergit omistivat nämä maa-alueet aikoinaan ja Wallenbergit omistivat myös Grand Hotellinkin.

Skogsö naturreservat skylt 2011.jpg

Skogsö on luonnonreservaatti 

Skogsön alueella voi tehdä historiallisen kävelyretken tai vain istuskella rantakallioilla ja ihailla luonnon kauneutta. Täällä on monta  muistoa historialliselta ajalta ja jo viikinkien ajaltakin. Baggenstäketin erittäin kapea salmi oli viikinkien vesiväylä Itämeren ja Mälaren välillä. Täällä on sijainnut useita linnavuoria ja hautakenttiä aikaisemmalta rautakaudelta. 



Baggenstäket, kapea salmi

Salmi sijaitsee Tukholman saaristossa Värmdön ja Skogsön niemen välissä. Baggenstäketin jälkeen tulee vesireitti nimeltä Lännerstasundet ja edelleen Skurusundin salmen kautta, reitti jota pitkin pääsee Tukholmaan tai takaisin Itämerelle.



Salmen kapein kohta on nimeltään Knapens hål, joka on nykyään vain kolme metriä syvä ja kaksikymmentä metriä leveä vesiväylä. Kuningas Erik XIV määräsi 1500-luvulla että kaikki alukset jotka tulivat ulkomailta tullattaisiin Vaxholmissa. Jokainen kauppias sai maksaa tullimaksun saadakseen tuoda tavaroitaan Tukholmaan myytäväksi. Jotkut kipparit olivat niin ovelia että he lastaisvat lastinsa pienempiin veneisin ja kuskasi tavaraa Tukholmaan Baggenstäketin kautta. Näin tästä kapesta salmesta tuli salakuljetusreitti. 

Kuningas Karl IX laitatti tullipuomin Baggenstäketiin vuonna 1602. Tullimiheksi kuningas määräsi Olof Knaapin, ja hänen nimestään sai tämä kapein kohta nimekseen Knapens hål. Tullipuomi sijaitsi veden alla. Kun alus ajoi tullinpuomiin niin tullimies laski puomia ja kippari sai maksaa tullimaksun. Myöhemmin tämä tulliasema siirettiin lähemmäksi Tukholmaa, Stroa Sjötullen Djurgårdenin saaren itäisessä päädyssä, jonka nimi on Blockhusudden.


Itämereltä on melko avoin meri Saltsjöbadeniin Baggensfjärdeniä pitkin. Venäläiset seilasivat sotalaivoillaan Saltsjöbadenin ohitse ja kiersivät tuon nimen kärjen Backenstödet ja suuntasivat Backenstödetin kapeaakin kapeanpaan salmeen. Mutta siinä kohtaa venäläiset kohtasivat ruotsalaiset sotilaat jotka ampuivat tykeillä venäläsiä kohti vuonna 1719. Jos venäläiset olisivat onnistuneet pääsemään Knapens hålin lävitse niin loppu reitistä olisi avannut heille mahdollisuuden päästä Tukholmaan saakka.

Vikinkien ajalla ei maanpinta ollut vielä noussut jääkauden ajoilta kovinkaan paljoa, joten tämä alue oli yhtä saaristoa. Nykyään rantalinja sijaitsee noin viisi metriä korkeammalla viikinkien ajalla noin vuonna 1000.

Tämä tapahtuma ei ollut ainutlaatuinen. Yhtenään melkein siihen aikaan 1700-luvun alulla venäläiset yrittivät tunkeutua Tukholman alueelle ja Ruotsin itärannikolle. 

Utsikt över Baggensfjärden från Boo torn, 2015.

 Baggensfjärdet

Baggenstäket Stäket sund 2011.jpg

Baggenstäket salmi




Minnesten Baggenstäket 2011b.jpg

Skogsö monunmentet. Täältä ylhäältä mäen päältä ruotsalaiset sotilaat pommittivat venäläsiä salmessa.

Skogsömonumentet 2014.jpg

Siitä on muistomerkkikin mäellä jossa lukee Jumalan avustuksella voittoon.

Skogsömonumentet 2015c.jpg


Skogsön alueella sijaitsee siis kaksi hautausmaata, Saltsjöbadenin hautausmaa joka on merkitty kartalle, ja vanha Boo hautausmaa joka sijaitsee Skogsön niemen kärjessä. Skogsön kappeli sijaitsee Saltsjöbadenin hautausmaan vieressä.


Skogsö kapell, Kyrkogårdsvägen 16, kappeli seisoo ensimmäisellä kartalla kohdassa, jossa lukee Ekorren ja sen vieressä sijaitsee tuo kukkula, jossa sijaitsee Skogsö monunmentet.

 Skogsön kappelin  suunnitteli arkkitehti Erik Bulow-Hube vuonna 1921.




Skogsön kappeli sai pari vuotta sitten uuden lasisen sisäänkäynnin. Kappeli sai uuden sisäänkäynnin jotta liikuntavammaisetkin pääsevät helposti kappeliin sisään. 


Skogsö kapell





Skogsö kapell

Skogsö kapell

Skogsö kapell

Saltsjöbadenin kirkkomaa,  Skogsön hautausmaa toiselta nimeltään



Minneslund/Muistolehto








 Boo gamla kyrkogård/Boon vanha kirkkomaa

Tässä laatassa kerrotaan että erään torpparin virkana oli soutaa hautajaissattueet kirkkoveneellä kirkkomaalle. Kirkkomaa on vanhempi kuin kappeli ja kirkkomaalle on haudattu myös merimiehiä.  Kirkkomaa sijaitsi hieman sivussa itse kappelista. Nykyinen kappeli on uudempi versio kappelista.



Boon vanha hautausmaa

Boo gamla kyrkogård 2011a.jpg

Boo gamla kyrkogård 2011c.jpg

Boo gamla kyrkogård 2011d.jpg

Boo gamla kyrkogård 2011e.jpg

Boo gamla kyrkogård 2011g.jpg




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti