maanantai 26. joulukuuta 2016

Sandemar


Sandemar'in linna, Dalarö

Linna sijaitsee noin 25 kilometriä Tukholmasta etelään päin ja 4 kilometriä Dalarön merenranta kylästä.

Sverige.  Stockholms län.  Haninge kommun 072.JPG

Sandemarin linna sijaitsee Haningen kunnassa, Dalarövägenin varrella, lähellä kaunista ja idyllistä Dalarön kylää. Dalarö oli Tukholman alueen ensimmäinen kylypyläkylä, kesäparatiisi, jonne "sosieteetti" tuli perheineen viettämään lomaa. Dalarössä siajitsee myös kaunis niemi niemltä Små Dalarö, jossa monella yläluokan perheellä on perineteisesti ollut kesähuvilat. 


Rosenö

Små Dalarössä sijaitsee myös pieni saari nimeltä Rosenö, jonka omistaa Skypen perustaja Niklas Zennström. Mediassa kerrotaan että saari on Ruotsin kallein kesähuvila, jonka hän osti 75 miljoonalla kruunulla.


Sandemarin linnan alue sijaitsee vanhassa kulttuurimaisemassa Itämeren rannalla. Kartanolla on pitkä ja mielenkiintoinen historiansa, mutta aloitan kartanon uusimmasta historiasta. Aatelisuku Braunerhjelm on omistanut kartanon 1820-luvulta lähtien. Se on ollut ns säteri, sukukartano, joka kulki sukupolvesta toiseen saman suvun omistuksessa ja jota ei saa myydä muille.

Nyt kuitenin kävi niin että kartanon omistajaperheen molemmat aikuiset kuolivat ja heidän 13-vuotiaat kaksostytöt jäivät orvoiksi. Tytöt perivät tämän valtavan ison tiluksen ja hienon kartanon. Koska he eivät olleet täysikäisiä he eivät voineet jäädä kartanoon asumaan ja hoitaman sitä. Niinpä vanhin suvun jäsen Djursholmissa asuva Carl Braunerhjelm suostui siihen että kartano ja tilukset myydään hänelle joka maksaa eniten. 

Viisi suvun jäsentä kuitenkin riitelivät ihan viimeiseen saakka kukin omasta osuudestaan. Tässä meni kuusi vuotta kinastellessa ja tytöt ehtivät päästä täyteen ikään. Korkein hallinto-oikues päätti että tytöillä on yksinoikeus linnaan ja tiluksiin. Nyt he ovat myyneet linnan tiluksineen ja jakaneet rahat. Sandemarin tiluksilla on useita asuinrakennuksia ja niissä  asuu vieläkin nuo viisi riitelevää Braunerhjlemin sukulaista vuokralaisina.

Nyt kuitenkaan ei kartanoa voitu myydä kuinka vaan. Ensin piti  saada laillinen lupa purkaa fideikomissio, perintösäädös. Lopultakin kartano saatiin myytyä vuonna 2013. Karin Matsson Nordin osti ensin Haningen kunnalta suuren kokonaista 1000 hektaaria laajan tontin kartanoineen ja muine lisärakennuksineen, joihin kuului yhdeksän kesäasuntoa, Hemfosan alueelta. Hintaa tuli 85 miljoonaa kruunua. Alueen nimi on Häringe Skog ja se sisätää kokonaista 18 rakennusta kaiken kaikkiaan.

Vuonna 2006 osti Karin Matsson Nordin myös Sandemarin linnan tiluksineen, josta hän maksoi 300 miljoonaa kruunua. Vaatimus oli toki paljon korkemapi, nimittäin 600 miljoonaa kruunua. Nyt kartano on osekayhtiö jossa on kolme palkattua henkilöä töissä. Tämä on ehdottomasti kallein myynnissä olleista kartanoista koko Ruotsissa. Normaalihinta kartanolle on noin 20-50 miljoonaa kruunua. Mutta tämä kartano ei olekaan mikä tahaansa kartaano.


Sandemarin kartanon ympärillä on aina saanut liikkua vapaasti kunhan ei mene kartanon pihalle. Vieressä sijaitsee Sandemarin luonnonresevaatti, jossa saa kuka vaan liikua vapaasti. Sandemarin metsästysseurueet saavat metsästää.

Missään ei koko Tukholman alueella oli niin paljon lintuja ja erikoisia lintulajeja kuin täällä. Samoin täällä kasvaa monia rauhoitettuja kasvilajikkeita kuten Eeva ja Aatami.



Erik Dalbergin kuvaus Sandemar'in linnasta

Vuonna 1260 Sandemar joutui Saksan ritarikunnan haltuun, kun folkunga sukuun kuuluva Karl Ulfsson (Junkeri Karl) kaatui ristiretkelllän Baltiassa samana vuonna. Ulfsson testamentaa joukon maatiloja Ruotsissa Kristilliselle Ritarikunnalle, mutta ritarikunnan ja ritari Erik Axelsson Tottin vuonna 1467 tekemän kauppakirjan mukaan viimeksi mainittu osti kaikki Ritarikunnan omistamat rakennukset Ruotsissa.

Sandemar oli 1600-luvulla tyypillinen karoliinisen tyylinen linna, minkä rakennutti kreivi Gabriel von Falkenberg. Häntä kutsuttiin nimellä Sandemarin krevi. Hän toimi hovin kamarimestarina ja sittemmin Södermanlandin maaherrana. Sandemarin kartanon lisäksi hän omisti myös Odensviholmin herraskartanon Västervikissä. 

Nykyään Sandemar on yksi harvoista karoliinisitä linnoista, jossa vieläkin asutaan. Linnan ympärillä on upea barokkipuutarha, joka on Ruotsin parhaiten säilynyt barokkipuutarha. Kartanon toisella reunalla sijaitsee englantilainen puutarha, jossa kasvaa villisti kukkia.

Mutta sitä ennen kartanon paikalla on seisonut jonkinlainen kartano jonka omisti Erik Axelsson-Tott ja myöhemmin Oxenstierna, jonka tytär Beata meni naimisiin aatelisherra Carl Bonden kanssa ja he saivat asettua asumaan kartnaoon. Heidän tytär puolestaan avioitui edellä manitsemani Gabriel Falkenbergin kanssa ja he rakennuttivat kartanosta karoliinisen tyylin mukaan promean linnan. Linnaa alettiin rakentamaan Ruotsin suurvallan alkuaikoina. 


Sandemarin linna on suurvallan ajan linna ja se valmistui vuonna 1693. Sitä ennen oli jo se ns övregården, vanha kartano. Sisältä päi linna on vielä ulkoistakin upeampi. Kalustus on vieläkin alkuperäinen useimmissa huoneissa. Linnassa on myös runsaasti taidetta.

Sandhammarin kreivi Gabriel Falkneberg (1646-1714) oli harvoin linnassaan koska hän veitti pitkiä aikoja Suomessa. Hän oli kuningas Karl XII:n neuvonantaja ja sen ajan politikko. Hän toimi myö Södermanlandin maaherrana ja Turun hovioikeuden preseidnettinä aj myöhemmin myös Svean oikeiden presidentitnä. Hän toimi myös Turun yliopiston kanslerina. Hän kuoli aviottomana ja näin kuoli hänen kreivillinen aatelishaaransa sukupuuttoon. 

Kuningas Karl XII vietti koko aikuisikänsä Ruotsin armeijoiden sotajohtajana Suuren Pohjoissodan aikana.


Kuningas Gustav III Holstein-Gottorp 1746-1792

Gustav III aikaa kutsutaan gustaviaaniseksi ajaksi. Gustav III eli vieläkin suurvallan aikaisessa humussa kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Hän jopa onnistui nostamaan entisestään kuninkaan valtaa tekemällä ns gustaviaanisen vallankaappauksen. 

Kuininkan sukujuuret olivat Euroopan arvovaltaisimmassa kuninkaallisessa suvussa. Holstein-Gottorp, mikä on yksi Oldenburgin suvun sukuhaara. Suuri osa eurooppalaisista kuninkallisista kuuluu tavalla tai toisella Hosltein-Gottorpin sukuun. Ainoastaan Tanskan kuningatar Marghrete II (ja hänen poikansa prinssit Fredrik ja Joakim) ovat suorassa linjassa Oldenburgin suvusta. 

Myös usean ruotsalaisen kuninkaallisen sukujuuret ovat peräisin Holstein-Gottorpin suvusta. Kuninkaallsiessa arvojärjetyksesä on Tanskan kuinkaalliset numero 1 ja Ruotsin kuninkaalliset numero 2. Sen lisäksi Tanskan ja Ruostsin kuninkaalliset ovat hyvin läheistä sukua keskenään.

Edeltäneellä ajalla, jota kutsuttiin vapaudena ajaksi, oli säädyt saaneet plajon valtaa, mutta nyt kuningas Gustav III siirsi valtaa kuninkaalle ja hallitukselle. Samalla Venäjä uhkasi Ruotsia kaiken aikaa ja lopulta Ruotsi menetti Suomen Venäjälle.

Kuningas Gustav III eli kuitenkin kuin keisari, jolla oli aikaa huvitella ja nauttia elämästään. Hän edisti kulttuuria ja kävi usein teatterissa, joka oli hänen intohimonsa. Mutta aatelisto nousi vallanhimoista kuninagsta vastaan ja murhasi kuninkaan teatterissa.

Gustav III oli kuningas Adolf Fredrikin ja kuningatar Lovisa Ulrikan poika, Karl XIII:n veli, Gustav IV Adolfin isä ja Venäjän keisarinna Katarina II:n serkku. Gustav III avioitui Köpenhaminassa tanskalalaisen prinsessa Sofia Magdalenan kanssa. Hän kuului erittäin korkea-arvoiseen Oldenburgin kuningassukuun, johon kuuluu suorassa linjassa  myös nykyinen Tanskan kuningatar Marghrete II.

Gustav III kuului Hostein-Gottopin sukuun joka oli melkein yhtä arvostettu suku kuin Oldenburgitkin. Läänin nimi on Holstein ja linnan nimi Gottorp, joka puolestaan sijaitsee sen aikaisen Schleswigin herttuaskunnassa. Schleswig-Holstein on nykyään Saksan pohjoisin osavaltio. Oldenburg sijaitsee Bremenin länsipuolella ja kuuluu myös Saksaan.


Sofia Magdalena Oldenburgilainen 1746-1813

Sofia saapui vihkiäisten jälkeen laivalla Tukholmaan. Seurue pysähtyi useamman kerran matkan varrella ja niinpä he saapuivat Dalarön satamaan ja Sofia seurueineen sai yösijaa Sandemarin linnassa. He levähtivät siellä melkein viikon kunnes matka jatkui Tukholmaan, jossa Sofiaa odotti kaikkien aikojen juhlallisin vastaanotto. Tukholmassa pidettiin vielä toinen vihkiseremonia.

Ensi alkuun Gustav III vuokrasi Hagan linnan asunnoksi ja myöhemmin viisi vuotta myöhemmin hän osti linnan. Hän laitatti myös kauniin puiston Hagan linnan ympärille.

Sandemar slotts huvudbyggnad, fasad mot syd.

Sandemarin linna

Sandemar panorama 2012.jpg

Sandemar ekonomibyggnader 2012.jpg























Linnan tontin ympärillä sijaitsee Sandemarin luonnonreservaatti, jossa saa liikkua vapaasti kuka vaan kunhan ottaa vaarin kasveista ja eläimistä. Paras aika vierailla luonnonreservaatissa on aikaisin kesäkuun alusta, jolloin luonto suorastaan alkaa rehottamaan ja eläimet ovat laitumella ja Sandemarin erikoisen suuri lintukanta on aktiivisimmillaan.



Sandemar fågelseservat 2012b.jpg


Dalarö Skans on saari Sandemaria vastapäätä Itämeressä. Dalarö Skans on ollut useiden vuosisatojen ajan tärkeä puolustusasema Tukholman eteläisellä merialueella. Saari on vlatiolinen rakennusmuistomerkki.

Dalarö Skansilla voi pitää häitä ja syntymäpäiviä. Kesäkaudella on ravintola avoinna kaikille. Bussilla Tukholmasta noin 40 minuuttia Dalarö'hön ja sieltä venetaksilla saarelle.




Sandemarin linna oikealla ja luonnonreservaatti vasemalla. Tukholmasta päin tullaan vasemmalta ja oikealle sijaitsee pieni Dalarön kylä, joka on ollut kesäidylli tukholmalaisille perheille jo sata vuotta, mutta nykyään täällä on myös vakituista asutusta, jokunen hotelli ja matkustajakotikin. Laivalaiturilta pääsee saaristolaivoilla saarille ja kesäaikaan myös Tukholmaan.



Sandemar 2015d.jpg































Schweitzerbadet sijaitsee Sandemarin ja Dalarön välissä. Tämä ranta on Suur- Tukholman alueen paras uimaranta.




Ei kommentteja: