tiistai 27. joulukuuta 2016

Äppelfabriken Rosenhill



Ekerö on omenalajike, joka on erittäin suosittu ja tunnettu Ruotsissa. Se on saanut nimensä juuri Ekerön kunnasta, jossa tämä Äppelfabriken omenapuutarha ja -puristamo sijaitsee.

Viereisellä Ekerön saarella sijaitsee toinen omenaviljlytila nimeltä Rosenhill. Sekin on erittäin suosittu retkikohde. Täällä olen siitä maininnut aikiasemmin. Rosenhilliin löytää bussilla 311 Brommaplanilta. Jää pois Ekerövägenillä Nyckelbyn pysäkillä ja kävele lopumatka suoraa tietä noin reilu puoli kilometriä omenapuutarhalle. Viitoitettu opastus!


Kaggeholmin linna

Ekerövägeniltä vasemmalle lähtee tie Helgön saarelle, missä sijaitee kaunis Kaggholmin linna. Sen omistaa tai on ainakin omistanut Filadelfia krikko. Nyt s on uuskorjausten alla. Linna ja ssen puisto on aivan valtavan iahan, ja rannalta löytyy myös pieni  ravinotolakin. Käykää ihmeessä katsastamassa jos liikutte oma autolla. Minä olen kerran kauan sitten nukkunut yöni linnan salin lattialla ja syönyt mailman parasta omenatorttua. Kaikkea sitä on tullut tehtyäkin. Tänne linnaan kulkee bussi 309 Brommaplanilta!


 Äppelfabriken, Visund, Hilleshög, Färingsön saari Ekerön kunnassa
Avoinna perjantaista suununtaihin kello 12-16

Tänne löytää bussilla siten että ensin bussilla 317 Brommapalanilta Svanhageniin jossa on bussin päätepysäkki. Siitä sitten loppumatka bussilla 315 Hilleshögiin ja siitä kävellen noin reilu puoli kilometriä.

Jo 1640-luvulla avattiin ensimmäinen omenapuutarha juuri tälle paikalle. Sata vuotta sitten jo tarjoiltiin kahvia samassa huvimajassa kuin nykyäänkin. Jo alun alkaen täällä kasvatettiin myös viinirypäleitä, viikunoita ja persikoita, aivan kuten nykyäänkin. 

Omenat ovat luonnollisestikin se kaikista ruotsalaisin hedelmä täällä puutarhassa. Nykyään täällä on 400 omenapuuta. Omenista ja muista hedelmistä valmistetaan marmeladeja ja chutney'ta ja tuoremehuja, joita sitten myydään puutarhan myymälässä. Jokainen vierailija saa pusertaa oman omenatuoremehunsa, jos niin haluaa.


Toinen mahdollisuus on ottaa bussi 338 Brommaplanilta ja ajaa sillä Färentunvägenin ja Hilleshögsvägenin risteykseen ja siinä vaihtaa bussiin 315 ja Hilleshögistä sitten kävellen loppumatka. Ei siis mikään helppo matka, mutta tämä on erittäin rauhallista aluetta, joten ei täällä ole mitään pelättävää. Bussimatka sinäänsä Brommaplanilta ei ole kovin pitkä, noin vajaat 20 kilometriä saarelta saarelle ajelua. Ja mikään ei estä välillä hyppäämästä pois kyydistä ja käymästä katsomassa matkan varrella sijaitsevia nähtäväyyksiä, kuten Drottningholmin  tai Svartsjön linnoja. 


Kahvila


Facebook Äppelfabrikens vänner/Äppelfabrikin ystävät










  Myymälä








Rosenhill, Nyckelbyvägen 22











Ota tai jätä paikka, missä tavara vaihtuu


Tämä on maaginen kahvi-ja ruokapaikka






















 Lapsenlapsille puristettua omenatuoremehua...

Omena päivässä pitää sairaudet poissa, on sanonta Tukholmassa

Hassu kuva kuningasparista. Tässä he ovat kaataneet keräämänsä omenat tuohon laariin, josta omenat sitten laskeutuu musteriaan, jossa puristetaan mehut irti omenista.

Kuningasparihan asuu melko lähellä  tätä "omenafarmia", Drottningsholmin linnassa.



Drottningholms Slottscafé, Karamellan

Tämä on kuningattaren "oma kahvila" Drottningholmin linnan luona. Tässä kahvilassa saa myös olutta ja viiniä, sekä perinteistä ruotsalaista kotiruokaa. Lokakuusta 2016 kevääseen 2017 on kahvila suljettu, sillä alueella on korjaustyöt meneillään. Kahvila saa uuden keittiön ja modernin orangerian.

Tänne voi tulla kaupungista saaristolaivallakin! Tunnin pituinen edestakainen  risteily maksaa 250kr.

Kerrotaan että Silvia on nähty kiertelemässä loppiksissa etsimässä löytöjä kahvilaan. Retrohan on kovasti muotia...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti