lauantai 18. helmikuuta 2017

Stora Sköndal
Stora Sköndalin diakonialaitos sijaitsee Sköndalin eteläisessä osassa, Farstan kaupunginosassa, Drevvikenin järven rannalla. Nykyään Stora Sköndalin diakonialaitoksen koulutus kuuluu yhteen Erstan Diakonianlaitoksen korkeakoulun kanssa, josta olen aikaisemmin jo kertonut täällä. Sköndalin alueella asuu noin vajaat 7000 asukasta.

Alueella sijaitsi kolme kartanoa, Stora Sköndal, Skönstavik ja Sköndalsbro. Kaikki kolme on vieläkin jäljellä. Ensimmäinen kaupunkiasemakaava tehtiin alueen läntiselle laidalle. Alueelle rakennettiiin pieniä stugor/mökkejä vuonna 1947. Sen itäpuolelle rakennettiin sitten rivitaloja ja joitakin kerrostaloja. Skönstaholm oli torppa aikoinaan ja se kuului Stora Sköndalin kartanolle. Rakennus on nykyään privaatti asunto.


  Söndalsbron torppa on  myös nykyään privaatti asunto.Alueella sijaitsee myös Stora Sköndalin kirkko jonka suunitteli Hakon Ahlberg ja se vihittiin käyttöön vuonna 1929. Alueelta on löydetty viikinkien aikainen hauatkenttä. Stora Sköndalin kartano on ollut kuningatar Kristinan metästyskartano, joita Kristinalla oli useita ympäri Tukholmaa. Videolla kerrotan että Stora Sköndalin diakonialaitoksella on monenlaista aktiviteettiä kuten esikoulutoimintaa, vanhusstenhoitoa, tutkimustoimintaa, neurologista kuntoutusta, korkeakoulukoulutusta, sosiaaaalipyskologista tukea ja yksin tulleiden pakolaisnuorten koti ja kolutustomintaa.

Pakolaisasuntola suljettiin koska Ruotsiin ei enää tule pakaolaisia siinä määrin että olisi tarvetta pitää asuntolaa heitä varten.  Useat aikaisemmin tulleet on kotiutettu. Pakolaiset jotka ovat auuneet täällä ovat saaneet asunnon, kolutuspaikan tai töitä muualta. Vain nuoret yksin Ruotsiin tulleet nuoret pakolaispojat asuvat täällä, opiskelevat täällä ja käyvät kuntoukuksessa ja terapiassa. Tietysti Tukholamssa on muitakin paikkoja joissa pidetään huoli näistä pojista.

Sköndal sijaitsee Tukholman kunnassa, Farstan kaupunginosassa. Sköndalin alueella asuu noin 8000 henkeä. Täällä on enimmäkseen pienehköjä omakotitaloja 40-50-luvuilta. Suuren osan Sköndalin pinta-alasta vie Stora Sköndalin diakonialaitos.

Nimittäin Ruotsin Diakoniasällskap osti suuren tontin täältä Drevikenin rannalta vuonna 1905. Tarkoituksena oli alkuun vain kouluttaa henkilöitä sosiaaliseen toimintaan ja työhön. Sen lisäksi perustettiin koti epilektikoille  ja samalla lisättiiin diakonikoulutusta. Tarvittiin myös työväkeä hoitamaan puistoalueita ja puutrahaa. Avattiin koti alkoholisteille joita autettiin terapian avulla ja fyysisellä kuntoytuksella.


Stora Sköndalin kartanon päärakennus

Alunperin rakennuksen on omistanut  kuningatar Kristina. Stora Sköndalin diakoniajärjestö osti kartanon ja vuodesta 1905 yhdessa Ersta Diakonin kanssa omistaneet Ersta Sköndals högskola, joka on siis yksityinen korkeakoulu. Koulussa ospiskellaan kolmella taaolla, perus-, keski- ja tutkimustaso. Täällä koulutetaan henkilöitä monelle eri alalle, kuten sairaanhoito, sosiaalityöntekijät, psykoterapia, diakonia, teologia, ja kirkkomusiikki. Nykyään koulutus tapahtuu Södermalmilla sijaitsvassa instituutissa.

Sköndalin alueella ausi aikoinaan viikinkejä ja heidän jäljiltään on hautakenttä alueella. Kartano sijaitsi jo 1500-luvulla jonka nimi silloin oli Sjunda tai Siuende, joka oli väännös sanasta sjöenda ja se viittaa Brevvikenin järven pohjoiseen perukkaan, järven loppupäähän. Kuningatar Kristina vaihtoi kartanolle nimen. Kartano oli nimittäin kuningatar Kristinan jaktslott/metsästyslinna. Kartanosta tehtiin perintökartano/säteri, vuonna 1642. Vuodesta 1905 on Svenska Diakoniasällskap omistanut kartanon ja sen tilukset.


Tämä rakennus oli aikoinaan asuntola vanhuksille jotka olivat erittäin huonossa kunnossa, siis viimeisimmillään. Sairaalat lähettivät tänne usein henkilöitä joita ei enää voitu hoitaa. Alueen rakennukset on uuskorjattu ja muuteltu, joten niitä ei enää oikein tunnista. Olin nimittäin aikoinaan täällä töissä aikani. Siitä on nyt jo melkein 40 vuotta, joten eihän se ole ihme, etten oikein enää tunne aluetta. Siihen aikaan ainakin kesäaikaan oli täällä suomalaisia opiskelijoita  Suomesta tilapäisesti töissä. Muutamat asuivat tuolla vinttikerroksessa. Joillakin vakituisilla työläisilä oli talon puolesta asunto, joissakin alueen pienissä huviloissa.

Stora Sköndalin diakonissaseura on rakennuttanut alueelle sairaskoteja, eräänlaisia paviljonkeja, sekä eläkeläisasuntoja ja asuntoja henkilökunnalle. Alueelle rakennettiin myös korkeatasoisia rivitaloja sekä terassitaloja. Brevviken


 Brevviken


 Lilla Sköndal

Lilla Sköndal 2015c.jpg


Tätä rakennusta on käytetty tai ehkä käytetään vieläkin ruumishuoneena ja alueella on oma pieni hautausmaakin.

Lilla Sköndal 2015b.jpgHautausmaan kappeli

Lilla Sköndal 2015e.jpg

 Nämä rakennukset voivat olla niitä työväen tai opiskelijoiden asuntoloja

Lilla Sköndal 2015d.jpg

Perstorpsvägenin länsipuoella sijaitseva alue kuului Farstaan ja alueelle haluttiin rakentaa ekslusiivinen esikapunki, joten niinpä peustettiin AB Södertörns Villastad. Olen siitä kertonut jo Farstaa koskevassa postauksessa. Sköndalin kartanon ympäristöön kasvoi huvilakapunginosa. Kukin perhe rakensi omin voimin omakotilaon. Arkkitehdit auttoivat piirustuksissa ja alueesta kehittyi yksi Tukholman alaueen viihtyisimmistä. Todellinen viihtyisyyden kehto.

Sköndalissa on pieni ns centrum, jossa sijaitsee ruokatvaramyymälä, koulu, pizzeria, urehiluhalli, konditoria eikä paljon mitään muuta. Farstan centrumi sijaitsee vainnoin kilometrin päässä. Siellä sijaitsee myös lähin metsoasema.
 Villa Sundahl, Mazarinvägen, Sköndal

Arkkitehti ja professori Eskil Sandahl suunnitteli perheelleen kodin tänne Sköndaliin. Eskilin kuoltua hänen vaimonsa muutti vieraskotiin Stora Sköndaliin. Minäkin sain kunnian auttaa häntä aamuisin. Ensimmäisenä aamulla otin rouva Sundahlin tilaaman päivälehden mukaani ja menin rouvan luokse. Hänellä oli suurin huoneisto, kaksi huonetta, iso eteinen ja kylpyhuone. Rouva Sundahl makasi sängyssään ja odotti että joku henkilökunnasta tulee vetämään tukisukat hänen jalkoihinsa, ennen kuin hän nousi ylös sängystään.

Sitten sain kuulla että Sköndalin kirkon pappi oli Sundahlien poika ja hän asettui asumaan vanhempiensa kotiin. Me vietiin kaikki vanhukset jotka halusivat sunnuntaisin kirkkoon. Sen jälken tarjottiin kirkkokahvit ja lasi likööriä tai kojakkia kirkkokahvin lisukkeeksi. Useimmilla näillä vanhuksilla oli oma privaattilääkäri joka hoiti heidän lääkityksestään. Monella oli myös pullo konjakkia kaapissa lääkkeeksi. Täällä oli myös kampaaja ja jalkahoitaja määrättyyinä päivinä. Kukkakaupasta vanhukset tilasivat kukkasia huoneeseensa ja moni tilasi päivälehden luettavakseen.  Vanhukset asuivat eri rakennukissa ja joissakin taloissa vanhukset olivat  jo siinä kunnossa ettei heillä enää ollut iloa tästä elämästä. He eivät jakseneet edes tulla ruokasaliin syömään. Kun joku kuoli niin omaiset tulivat täytekakkujen kanssa joten me hoitajat  saatiin syödä kakkua yhtenään.


 Villa Sundahl


Sköndal 2012f.jpg

 Arkkitehti Axel Kandells suunnitteli nämä terassaitalot


 Söndalin centrum


Stora Sköndals kyrka

Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1929. Kirkon omistaa Farstan seurakunta ja Stora Sköndalin diakonialaitos yhdessä.
Merkillsitä että näinkin modenissa kirkossa on asehuone. Asehuoneen kautta pääsee kirkkoon sisään. Voi olla että asehuoneella on symboolinen merkityksensä, sillä kirkkohan ensi alkuun rakennettiin diakonialaitoksen käyttöön. 


Ikkkunasta näkee Drevvikenin järven Sköndalin kirkko on viihtyisä


Seurakuntakoti rakennettiin paljon myöhemmin kuin kirkko. Täällä voi juoda ne kirkkokahvit sunnuntaisen Jumalanpalveluksen jälkeen. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti