lauantai 18. helmikuuta 2017

Stora Sköndal


Stora Sköndal, kuvassa alueen päärakennus Kristinahuset

Stora Sköndal-säätiö on voittoa tavoittelematon järjestö, joka toimii tuki-, hoito-, hoito-, koulutus- ja tutkimustoiminnassa. Nykyään toiminnassamme ovat vanhusten, esikoululaisten, ilman huoltajaa olevien pakolaislasten hoito, neurologinen kuntoutus, yliopisto ja vammaiset.

Heidän mottonsa on: kaksi asiaa tekevät meistä erilaisia, yrityksessämme ylijäämä palaa aina takaisin liiketoimintaan. Työskentelemme ihmisten palveluksessa. Stora Sköndalin asiakkaita ovat nykyään kunnat ja maakunnat. Stora Sköndalin alueella vuokraamme liiketiloja ja senioriasuntoja.

Stora Sköndalin liiketoiminnan juuret ovat 1890-luvun Ruotsissa. Teollisuus johti suureen ihmisten liikuntaan ja vuosien hidastunut kasvu teki kurjuudesta suurta. Valtio oli ottanut sosiaalihuollon kirkolta, mutta koulutetusta henkilöstöstä oli suuri pula. Syntyi halu kouluttaa ihmisiä sosiaalityöhön kirkon sisällä, visio oli "toteuttaa kristillinen uskon idea käytäntöön". Stora Sköndalin osti vuonna 1905 ruotsalainen Diaconisällskapet tavoitteenaan kouluttaa täällä diakoneja ja sosiaalityöntekijöitä.

Kerronpahan ihan alkuunsa että olin täällä töissä 1970-loppuvuosina. Joten kiinnosntus Stora Sköndalia kohtaan on vieläkin suuri. Siitä on nyt noin 40 vuotta aikaa, joten sen huoma kuinka paljon Stora Sköndal on kehittynyt, vaikka alue on suurelta osin entisellään. 


Stora Sköndalin diakonialaitos sijaitsee Sköndalin eteläisessä osassa Drevvikenin järven rannalla. Nykyään Stora Sköndalin diakonialaitoksen koulutus kuuluu yhteen Erstan Diakonianlaitoksen korkeakoulun kanssa, josta olen aikaisemmin jo kertonut täällä. Ersta on myös  suuri sairaala Södermlamilla, missä käyn itsekin silloin tällöin. Aivan ihana sairaala ja ihana henkilökunta! 
Sköndalin alueella asuu noin vajaat 7000 asukasta.

Alueella sijaitsee kolme kartanoa, Stora Sköndal, Skönstavik ja Sköndalsbro. Kaikki kolme on vieläkin jäljellä. Ensimmäinen kaupunkiasemakaava tehtiin alueen läntiselle laidalle. Alueelle rakennettiiin pieniä stugor/mökkejä vuonna 1947. Sen itäpuolelle rakennettiin sitten rivitaloja ja joitakin kerrostaloja. Lapsiperheet tarvitsivat kouluja ja päiväkoteja. Jokaisella eri yksiköllä on omat takennukset alueella, eikä mitään ole tungettu samoihin rakennuksiin. Luontoa on jätetty väimaastoihin ja rakennusten välillä kulkee polkuja.

Keskellä aluetta seisoo Sköndalin ikioma kirkko ja hautausmaa. Alue on silti vieläkin hyvin luonnvarainen eikä täällä ole juuri liikennettä lainkaan. Mutta pari bussia 143181, 188 ja 193 pyöräyttää nykyään lenkin Sköndalsvägeniä pitkin. 


Skönstaholm oli torppa aikoinaan ja se kuului Stora Sköndalin kartanolle. Rakennus on nykyään privaatti asunto.


  Söndalsbron torppa on  myös nykyään privaatti asunto.



Stora Sköndalin kirkko, Hjalmar Danellsväg 1

Alueella sijaitsee myös Stora Sköndalin kirkko jonka suunitteli Hakon Ahlberg ja se vihittiin käyttöön vuonna 1929. Kirkon omistaa Farstan seurakunta ja Stora Sköndalin diakonialaitos yhdessä. Alueelta on löydetty viikinkien aikainen hautakenttä. Stora Sköndalin kartano on ollut kuningatar Kristinan metästyskartano, joita Kristinalla oli useita ympäri Tukholmaa. 

Merkillsitä että näinkin modenissa kirkossa on asehuone. Asehuoneen kautta pääsee kirkkoon sisään. Voi olla että asehuoneella on symboolinen merkityksensä, sillä kirkkohan ensi alkuun rakennettiin diakonialaitoksen käyttöön. 


Täällä liikutaan enimmäkseen polkuja pitkin


Videolla kerrotan että Stora Sköndalin diakonialaitoksella on monenlaista aktiviteettiä kuten esikoulutoimintaa, vanhusstenhoitoa, tutkimustoimintaa, neurologista kuntoutusta, korkeakoulukoulutusta, sosiaaaalipyskologista tukea ja yksin tulleiden pakolaisnuorten koti ja kolutustomintaa.

Pakolaisasuntola suljettiin koska Ruotsiin ei enää tule pakaolaisia siinä määrin että olisi tarvetta pitää asuntolaa heitä varten.  Useat aikaisemmin tulleet on kotiutettu. Pakolaiset jotka ovat auuneet täällä ovat saaneet asunnon, kolutuspaikan tai töitä muualta. Vain nuoret yksin Ruotsiin tulleet nuoret pakolaispojat asuvat täällä, opiskelevat täällä ja käyvät kuntoukuksessa ja terapiassa. Tietysti Tukholamssa on muitakin paikkoja joissa pidetään huoli näistä pojista.

Sköndal sijaitsee Tukholman kunnassa, Farstan kaupunginosassa. Sköndalin alueella asuu noin 8000 henkeä. Täällä on enimmäkseen pienehköjä omakotitaloja 40-50-luvuilta. Suuren osan Sköndalin pinta-alasta vie Stora Sköndalin diakonialaitos.

Nimittäin Ruotsin Diakoniasällskap osti suuren tontin täältä Drevikenin rannalta vuonna 1905. Tarkoituksena oli alkuun vain kouluttaa henkilöitä sosiaaliseen toimintaan ja työhön. Sen lisäksi perustettiin koti epilektikoille  ja samalla lisättiiin diakoniakoulutusta. Tarvittiin myös työväkeä hoitamaan puistoalueita ja puutarhaa. Avattiin koti alkoholisteille joita autettiin terapian avulla ja fyysisellä kuntoutuksella.


Stora Sköndalin kartanon päärakennus Kristinahuset

Alunperin rakennuksen on omistanut  kuningatar Kristina. Stora Sköndalin diakoniajärjestö osti kartanon ja vuodesta 1905 yhdessa Ersta Diakonin kanssa omistaneet Ersta Sköndals högskola, joka on siis yksityinen korkeakoulu. Koulussa ospiskellaan kolmella taaolla, perus-, keski- ja tutkimustaso. Täällä koulutetaan henkilöitä monelle eri alalle, kuten sairaanhoito, sosiaalityöntekijät, psykoterapia, diakonia, teologia, ja kirkkomusiikki. Nykyään koulutus tapahtuu Södermalmilla sijaitsvassa instituutissa.

Sköndalin alueella ausi aikoinaan viikinkejä ja heidän jäljiltään on hautakenttä alueella. Kartano sijaitsi jo 1500-luvulla jonka nimi silloin oli Sjunda tai Siuende, joka oli väännös sanasta sjöenda ja se viittaa Brevvikenin järven pohjoiseen perukkaan, järven loppupäähän. Kuningatar Kristina vaihtoi kartanolle nimen. Kartano oli nimittäin kuningatar Kristinan jaktslott/metsästyslinna. Kartanosta tehtiin perintökartano/säteri, vuonna 1642. Vuodesta 1905 on Svenska Diakonisällskap omistanut kartanon ja sen tilukset.


Tämä rakennus oli aikoinaan asuntola vanhuksille jotka olivat erittäin huonossa kunnossa, siis viimeisimmillään. Sairaalat lähettivät tänne usein henkilöitä joita ei enää voitu hoitaa. Alueen rakennukset on uuskorjattu ja muuteltu, joten niitä ei enää oikein tunnista. Olin nimittäin aikoinaan täällä töissä aikani. Siitä on nyt jo melkein 40 vuotta, joten eihän se ole ihme, etten oikein enää tunne aluetta. Siihen aikaan ainakin kesäaikaan oli täällä suomalaisia opiskelijoita  Suomesta tilapäisesti töissä. Muutamat asuivat tuolla vinttikerroksessa. Joillakin vakituisilla työläisilä oli talon puolesta asunto, joissakin alueen pienissä huviloissa.

Stora Sköndalin diakonissaseura on rakennuttanut alueelle sairaskoteja, eräänlaisia paviljonkeja, sekä eläkeläisasuntoja ja asuntoja henkilökunnalle. Alueelle rakennettiin myös korkeatasoisia rivitaloja sekä terassitaloja. 



Brevviken


 Lilla Sköndal

Lilla Sköndal 2015c.jpg

Tätä rakennusta on käytetty tai ehkä käytetään vieläkin ruumishuoneena ja alueella on oma pieni hautausmaakin. Ovessa lukee Funeral, mikä viittaa hataustoimistoon.

Lilla Sköndal 2015b.jpg



Hautausmaan kappeli, Wilhelm Linblomsvägen 7

Lilla Sköndal 2015e.jpg

 Nämä rakennukset voivat olla niitä työväen tai opiskelijoiden asuntoloja

Lilla Sköndal 2015d.jpg

Perstorpsvägenin länsipuolella sijaitseva alue kuului Farstaan ja alueelle haluttiin rakentaa ekslusiivinen esikapunki, joten niinpä peustettiin AB Södertörns Villastad. Olen siitä kertonut jo Farstaa koskevassa postauksessa

Sköndalin kartanon ympäristöön kasvoi huvilakapunginosa. Kukin perhe rakensi omin voimin omakotitalon. Arkkitehdit auttoivat piirustuksissa ja alueesta kehittyi yksi Tukholman alaueen viihtyisimmistä. Todellinen viihtyisyyden kehto.


Myöhemmin tänne rakennettiin erilaisia huviloita ja rivitaloja jokaisen kadun tai kujan varteen. Ei taida ola missään Tuholman lähiösä niin paljon erilais ahuvloita kuin on täällä.



Sköndalissa on pieni ns centrum, jossa sijaitsee ruokatvaramyymälä, koulu, pizzeria, urehiluhalli, konditoria eikä paljon mitään muuta. Farstan centrumi sijaitsee vain noin kilometrin päässä. Siellä sijaitsee myös lähin metsoasema.











 Villa Sundahl, Mazarinvägen, Sköndal

Arkkitehti ja professori Eskil Sandahl suunnitteli perheelleen kodin tänne Sköndaliin. Eskilin kuoltua hänen vaimonsa muutti vieraskotiin Stora Sköndaliin. Minäkin sain kunnian auttaa häntä aamupuuhissa. Ensimmäisenä aamulla otin rouva Sundahlin tilaaman päivälehden mukaani ja menin rouvan luokse. Hänellä oli kaksi huonetta, iso eteinen ja kylpyhuone. Rouva Sundahl makasi sängyssään ja odotti että joku henkilökunnasta tulee vetämään tukisukat hänen jalkoihinsa, ennen kuin hän nousi ylös sängystään.

Sitten sain kuulla että Sköndalin kirkon pappi oli Sundahlien poika ja hän asettui asumaan vanhempiensa kotiin. Me vietiin kaikki vanhukset jotka halusivat sunnuntaisin kirkkoon. Sen jälken tarjottiin kirkkokahvit ja lasi likööriä tai konjakkia kirkkokahvin lisukkeeksi. 

Useimmilla näillä vanhuksilla oli oma privaattilääkäri joka kävi heidän luonaan ja hoiti heidän lääkityksestään. Monella oli myös pullo konjakkia kaapissa lääkkeeksi. Täällä oli myös kampaaja ja jalkahoitaja määrättyyinä päivinä. Kukkakaupasta vanhukset tilasivat kukkasia huoneeseensa ja moni tilasi päivälehden luettavakseen.  Vanhukset asuivat eri rakennukissa ja joissakin taloissa vanhukset olivat jo siinä kunnossa ettei heillä enää ollut iloa tästä elämästä. He eivät jakseneet edes tulla ruokasaliin syömään. Kun joku kuoli niin omaiset tulivat täytekakkujen kanssa joten me hoitajat  saatiin syödä kakkua yhtenään. Varsinkin marraskuussa kuoli vanhuksia 'likuhihnalla'.


 Villa Sundahl


Sköndal 2012f.jpg

 Arkkitehti Axel Kandell suunnitteli nämä terassaitalot


 Söndalin centrum, Suomessa ehkä tätä kutsuttaisiin ostoskeskukeksi


Vanhin asutus on kuin muissakin taajamissa


En tiedä kutsutaanko näitä taloja omakotitaloiksi vaiko huviloiksi.

Ei kommentteja: