perjantai 17. helmikuuta 2017

Marina Abramovic


Performanssitaiteilija Marina Abramovic oli viime viikonloppuna Ruotsin televisiossa. Hän kertoi omasta lapsuudestaan, joka varmasti monen mielestä on ollut melko kamala, mutta itse hän sanoi että äidin totaalisesta kontrolloinnista ja valtavista vaatimuksista on ollut myös hyötyä hänelle aikuisena. No jaa....

Tuo kunniamerkki Marina kaulassa on Itävallan valtion jakama kunniamerkki taiteilijoille ja tiedemiehille. Marina ei ole itävaltalainen vaan serbialainen. Hän syntyi Belgradissa vuonna 1946, mutta asuu nykyään New Yorkissa.

Marina Abramovic on juuri parhaillaan Tukholmassa ja valmistelee perfomanssiesitystä Moderna Museon pyynnöstä. En ole mikään taiteentuntija mutta yritän kertoa omin sanoin että mistä on kyse. Performanssiesitys on taide-esitys jonka osallistujat tekevät yleisön edessä. Eräänlainen improvisoitu esitys ilman sanoja. Vaikka esityksen ei tarvitse olla välttämättä pelkkää improvisontia. Se voi olla myös osittain edeltä suunniteltua ja osittain improvisoitua ja osittain myös yleisö voi osallistua perfomanssiin. Itse taiteilija voi olla läsnä ja mukana tai olla poissakin, aivan kuinka vain. Perfomanssi on modernin taiteen osamuoto, joka koskee "elävää taidetta", jossa koetaan ja ollaan osallisina. Siis reaaliajassa esitetään ja näin taideteos syntyy. Teos elää kaiken aikaa eikä se valmistu koskaan, jos nyt niin voisi sanoa.




Marina oli mukana New Yorkissa vuonna 2010 hänen nimissään järjestetyssä perfomanssissa nimeltä Artist is Precent. Tämä liveperfomanssi pidettiin MOMA:ssa, Museum of Modern Art. Tähän tilaisuuteen jonotti noin 800 000 ihmistä yhtäaikaa.


Tukholman perfomanssi järjestetään 27 helmikuuta - 5. maaliskuuta Tukholman Modernin museon ja Lousiana Museum of Modern Artin yhteistyössä. Tämä on ensimmäinen kerta kuin Marina Abramovic asettaa perfomanssiin Euroopassa. 


 Eric Ericsonhallen, Skeppsholmen

Tapahtuma on järjestetty Modernin Museon lähettyvillä sijaitsevaan entiseen Skeppsholmin kirkkoon, joka ei ole enää kirkko, vaan nimeltään Eric Ericsonhallen,  taiteilja Eric Ericsonin mukaan. Hallen on ns Coralcenter, jossa pidetään konsertteja, siivili vihkimisiä, siviili hautajaistilaisuuksia ja muuta vastaavaa. Eric Ericson oli eläessään maailmankuulu kuoronjohtaja.

Näissä entisen kirkon tiloissa tulee tämä maailmankuulu perfomanssitaiteija pitämään näyttelynsä The Cleaner. Tämä on siis ainutlaatuinen tilasuus osallistua perfomansiin ja vielä näin korkeatasoiseen. Tämän jälkeen ryhmä lähtee Lousianaan. 

Ilmainen sisäänpääsy, eikä tänne tarvita ennakkoilmoittautumistakaan. Avoinna joka päivä kello 14-22 välisenä aikana. Senkun vain kävelee sisään. Laukut, puhelimet, kellot, kamerat, kengät ja päällysvaatteet on jätettvävä narikkaan. 

Joka lauantai ja sunnuntai kello 12–13.45, 13.45–15.30, 15.30–17.15 esitetään filmi The Artits is Precent elokuvasalissa, toisessa kerroksessa. Ilmainen sisäänpääsy, eikä tännekään vaadita ennakkoilmoittautumista. Filmi on tehty antamaan vastauksen kysymykseen "mutta miksi se on taidetta?", kysymys joka on askarruttanut Marinaa jo 40 vuotta. Filmi kertoo myös Marinan elämästä ja edellisistä näyttelyistä.

Samalla voi piipahtaa Modernissa museossa. Moderni Museo on Tukholman ehdottomasti suosituin museo. Pitää muistaa että museo on suljettu maanantaisin, mutta että perfomanssitilaisuus on joka viikon päivä ajalla 27.2-5.3. Moderniin museoon on ilmainen sisäänspääsy, paitsi erikoisnäyttelyihin ja tilaisuuksiin. Ilmaiseksi saa nähdä 5000 maalausta, patsasta ja installatiota, 25 000 akvarellia, piirrosta ja grafittista työtä ja 100 000 valokuvaa. Kokoelmissa on ruotsalaista ja ulkomaalaista modernia taidetta 1900-luvulta nykypäivään saakka. Kokoelma sisältää myös videoita ja filmejä koskien taidetta.

Samassa rakennuskompleksissa Modernin museon kanssa sijaitsee Arkkitehti- ja Designecentrum, jotka kannattaa myös käydä katsastamassa. Tämä on minun mansikkapaikkani. Ilmainen sisäänpääsy tännekin. Bussilla 65 pääsee mukavasti perille ja koska tämä Skeppsholemn on pieni saari, niin ei täällä pääse eksymäänkään. Avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-17, tiistaisin ja perjantaisin kello 10-20, keskivikkoisin ja torestaisin kello 10-18, maanantaisin suljettu. Kannattaa vaikka käydä täällä ensin ja sitten siirtyä Performanssitapahtumaan. Täällä on myös parasta syödä ja juoda, koska perfomanssitilaisuudessa ei ole siihen mahdollisuutta. Mukaansa ei voi ottaa edes vesipulloa.



Ja jos se ei vielä riiitä, niin voihan sitä piipahtaa myös ihanassa Östasiatiska museet, joka on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin kello 11-17 ja tiistaisin kello 11-20. Tännekin on ilmainen sisäänpääsy. Tämä museo sijaitsee Eric Ericsonhallenin vasemmalla puolella.



Skeppsholmen on erittäin kaunis saari joten kaunilla säällä suosittelen tehdä päiväkävely saarella. Saarella sijaitsee myös Kuninkaallinen Taidekorkeakoulu.

Huom! Palasin takasin sillä unohdin mainita että Tukholmaan on avattu taas kahden vuoden täydellisen remontin jälkeen Scenkonst Museet/ Swedisch Museum of Performin Arts, Sibyllegatan 2. Se on avannut ovensa 11 pv helmikuuta. Tämä on siis paikka joka käsittää kaikkea elävää taidetta. 

Avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 11-18, keskiviikkoisin kello 11-20. Sisäänpääsymaksu 120 kr, kaikki alle 20-vuotiaat ilmainen sisäänpääsy. HUOM! Sunnuntaisin ilmainen sisäänpääsy kaikielle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti