Nybergs Konditori, Upplandsgatan 26
Avoinna:
Maanantaista perjantaihin kello 7.00-19.00
Lauantaisin kello 8.00-18.00
Sunnuntaisin kello 9.00-18.00
Upplandsgatan on melko rauhallinen katu Vasastanissa. Katu lähtee Norra Bantorgetilta suoraan pohjoiseen päin. Tegnerlundin ohitse kohti Vasastania. Konditoria sijaitsee Upplandsgatanin ja Kungsgatanin kulmauksessa.
Ruotsissa ei esiinny baareja kuten Suomessa, jossa baarit usein vastaa tai on ainakin joskus vastannut kahviloita. Baari on Ruotsissa vain määrätyissä ravintoloissa tai hotelelissa oleva baaritiski ja sellaisia ei kahviloissa juuri koskaan ole. Kahviloissa ja konditorioissa ei tarjoilla alkoholijuomia lainkaan.
Vuonna 1900 kokoontuivat tukholmalaiset leipojat ja kondiittorit kokoukseen ja perustivat yheteisen järjestön ja laaditiin yhteiset puitteet ja säänöt kahvila toiminnalle. Alkuun konditorian omistajan oli tarjottava asuinsijaa ja ruokaa konditorian työläisille. Vuonna 1920 tuli voimaan laki kahdeksanatuntisesta työpäivästä. Laki kielsi teettämästä töitä ennen kello viittä aamulla. Poikkeuksen sai kaikki ne pienet firmat, joilla ei ollut palkkalaisia. He saivat tehdä yötä päivää töitä omiin nimiinsä.
Mutta tämä sääntö jakoi konditoriajärjetön kahteen leiriin. Syntyi tilanne joka kesti noin 20 vuotta ja 1900-luvun puolessavälissä oli suuri ero leipojan ja kondiitotorin välillä. Kondiittori osasi tehdä myös konfekteja ja jäätelöä sekä marsipaanituotteita. Samanaikaisesti konditorioissa myytiin tuotteet tiskiltä ja alettiin tarjoileman kahvia ja teetä palan painikkeeksi. Sen sijaan leipojat leipoivat vieläkin leipomoissan ja leivät lähettiin sieltä myymälöihin.
Perinteisissä konditorioissa myydään vieläkin samoja tuotteita paitsi että mukaan on tullut monessa paikkaa myös voileivät ja pienemmät ruoka-annokset, kuten salaatit ja sopat. Konditorioissa leivotaan nykyään myös ruokaleipää. Kun modernit kahvilat avattiin niin konditoriat ovat itsekkäästi päättäneet pitää pintansa, eivätkä halua tehdä muutoksia. Joten Tukholmassa on vieläkin kymmeniä konditorioita, jotka ovat kuten ennenkin,jopa huonaklautkin ovat entiset Konditoriat ovat suosittuja tapaamispaikkoja ja monet käyvät konditorioissa aamukahvilla ennen töihin menoa.
Tukholman konditorioiden ja kahviloiden vakiovoileipä, Katkarapuvoileipä. Samoin kanelipulla on pakollinen kahvin lisuke.
Tukholmassa avattiin ensimmäiset ns kaffehus/kahvilat jo 1700-luvulla. Sundbybergin konditoria perustettiin jo 1785 ja sijaiteee vieläkin samassa paikassa Gamla Stanissa, Järntorget 873.
Suklaapalloa nimitettiin aikoinaan neekeripalloksi, negerboll, mutta nykyään ei niin ole soveliasta sanoa. Suklaapallot ovat helppoja tehdä. Kaikki ruotsalaiset lapsetkin osaa tehdä suklaapalloja. Pallojen valmistukseen tarvitaan kulho, voita, kaurahiutaleita, sokeria, vaniljasokeria, kaakaopulveria ja miellellään hieman vahvaa kahvia tai kahvin sijasta hiukan vettä. Kaikki ainekset työstetään käsin massaksi, tehdään palloiksi ja ne sitten pyöritellään raesokerissa tai kokoshiutaleissa. Suklaapalloja ei panna uunin vaan jääkaappiin muhimaan muutamaksi tunniksi. Aikoinaan oli kaurahiutalepakkauksen kyljessä suklaapallojen resepti, liekkö vieläkin.
Tyypillinen kahvilatarjotin 70-luvulta ja Semla, joka on mantelimassalla ja kermavaahdolla täytetty pulla.
Marsipaanikakku
Prinsesstårta/Prinsessatorttu on myös marsipaanikakku
Voileipäkakku
Voileipäkakut ei enää ole muodissa nekään, mutta retro konditorioissa sitä on oltava tarjolla.
.
Tyypillien kahvila/konditoria ruoka-annos, uuniperuna täytteellä ja salaattia siinä sivussa. Tähän kuuluu myös leipäpala.
Konditoria tai kondis kuten Tukolmassa sanotaan on perinteinen tukholmalainen kahvila. Idea on tullut Ruotsiin luonnollisestikin Saksasta. Vaikka Tukholmasta löytyy kavila melkein jokaisen rakennuksen kulmalta, niin koditorioita on silti vieläkin runsaasti. Jotkut konditoriat ovat kuin ne aina ovat olleet. Kukaan ei uskalla muuttaa kalustoa tai peruskorjata lukaalia. Täällä Nybergissäkin on kalusteet ja sisustus 40-luvulta.
Nybergin konditoria Upplandsgatan 26 Vasatanissa on hyvin suosittuu kavittelupaikka vieläkin. Nybegin konditoriassa siis leivotaan ja myydään leipiä, kahviliepää ja kakkuja, kuten perinteissä konditorioissa on aina tehty. Ja täällä saa ottaa ns påtår/ lisää kahvia, jos niin haluaa, eikä siitä tarvitse maksaa lisämaksua. Ruostissa on tämä påtår tapa ollut tapana ollut ikuiset ajat, vaikka moderneissa kahviloissa ei sitä enää sallita.
Kanelipullat
Nybergin konditoria on 50-luvulta, eikä se juuri ole muuttunut siitä miksikään. Täällä ollaan erikoistuttu isoihin upeisiin täytekakkuihin, jotka ovat ehkä Tukholman suosituimmat kakut. Täällä saa myös kevyempiä ruokalajeja ja kuten soppaa, salaatteja ja pajer/piirakoita. Ruostalsiet paj't leivotaan voitaikinaan.
Kahvi on täällä parhaasta päästä. Täällä saa tietysti akuisten maitovelliä, caffelatte, jota enimmäksen juovat lattemammat, nuoret äidit, jotka ovat äityislomalla. Mutta ihan tavallinen kahvi on todellakin hyvää, jota tänne tulevat juomaan kahvit konttoriherrat ja rakennus- ja remonttimiehet sekä shoppailevat vanhemmat eläkeläisrouvat. Mikään ei estä ryystämästä kahvia vadilta, aivan kuten aikoinaan tehtiin.
Nybgergin konditorian Semlat/Laskiaispullat. Suomalainen sämpylä taas on ruotsiksi Fralla, ainakin Tukholmassa.
Nybergin konditoriassa ei oikeastaan ole mitään muuta vikaa kuin että täällä on kalliinpuoleista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti