torstai 15. kesäkuuta 2017

Östra stationen/Itäinen rautatieasema

Stockholms östra vid Drottning Kristinas väg 2005-06-27-3.jpg

Östra Stationen/Itäinen rautatieasema muistuttaa San Giovannin rautatieasemaa Roomassa, jollain tavalla. Ravintolaan pääsee kun menee sisään tuosta isosta ovesta joka johtaa rautatieasemalle. Ravintola on toisessa kerroksessa. Nuo siniset markiisit kuuluvat ravintolaan. Asemalle pääsee myös kiertämällä oikealta kulman ympäri.



Asema sijaitsee Kungliga Tekniska Högskolan KTH:n luona ja Teknisen korkeakoulun metroaseman luona.  Korkeakoulu  on "kuninkaallien", mutta ei aseman ja siksi metroaseman nimi on vain Tekniska Högskolan. Alasmeno metroon on tuosta lasipömpelistä. Sitä kautta pääsee Vallhallavägenin kadun toiselle puolelle ja myös bussiterminaaliin. Täältä lähtee bussit Roslageniin, Rimboon, Halstavikiin ja Norrtäljeen. Tästä kulkee ohitse mm bussi 4, joka kulkee kaupungin lävitse. Bussi lähtee Östermalmilta, Ruotsin Radion talon luota, kulkee tästä Östra Stationen ja Tekniska Högskolanin metroaseman kautta Vasastaniin ja sieltä Kungsholmenin ja Södemalamin kautta Gullmarspalanille.



Rautatieliikenne avattiin Östra Stanionen/Itäinen rautatieasemalle jo vuonna 1884. Vanha rautatien asemarakennus oli valmistettu puusta.


Maalaus vanhasta asemasta. Taiteiljan nimi on tuntematon.

Arkkitehti Albin Stark suunnitteli rautatieaseman vuonna 1932. Rakennukseen tehtiin heti alkuunsa asemaravintola. Huonekalut tilattiin Tavaratalo NK:n huonekaluverstaalta Nyköpingistä. Kalustus on  tummaksi lakattua koivupuuta. Tukholman kaupungin museo on luokitellut ravintolan kuluturisuojatuksi lukaaliksi ja anteneet sille korkeimman suojeluluokan. Englantilainen The Guardian lehti luokitteli tämän ravintolan kymmenen suosituimman rauatatieasemaravintolan joukkoon Euroopassa.  Jotta ravintola ylipäätään on vieläkin avoinna on omistajan ja kanta-asiakkaiden takia onnistunut. Kun rakennusta alettiin peruskorjaamaan niin nousi suuri uhka pannan ravintola kiinni, mutta vakioasiakkaat ja alueella asuvat protestoivat.


 Kahvilallakin on oma ulkoterassi pihan puolella.


Roslagsbanan Stockholms Östra 2014.jpg

Roslagsbanan on paikallinen  junaliikennelinja.



 Teknisen Korkeakoulun metroasema


Tekniska Högskolan metroasema


Östra Stationen kahvila/ruokala on kulttuurisuojattu lukaali.

Kahvila katsottuna pohjakerroksesta, aseman sisäänkäynnistä.


Kattomaalauksen on tehnyt Ewald Dahlskog 


Kahvila/ravintola avattiin 7. lokakuuta vuonna 1932. Yleinen mielipide oli "arvokas asemarakennus yleisölle".

Arkkitehti Albin Star aloitti opiskelun Kuninkaallisessa Teknillisessä Korkeakoulussa vuonna 1908. Mutta samanaikaisesti hän perusti kahden muun koulukaverinsa kanssa arkkitehtitoimiston. He suunnittelivat noin 30 rakennusta keskikaupungille. Vuonna 1922 matkusti Albin Stark Kiinaan. Siellä hän sai Kiinan hallitukselta  tehtäkseen  suunnitella uudestaan parlamentille kuuluvan suuren seremoniahallin Pekingin Kiellettyyn kaupunkiin. Mutta juuri kun hän sai vamiiksi suunnitelmansa niin Kiinan poliittinen tilanne epävakautui pahasti. Suunnitelmasta ei tullut mitään.

Järnvägsrestaurangen 02.JPG

Joka päivä täällä syö lounata iso joukko lähellä töissä käyviä ja asuvia. Perinteisesti täällä on tarjolla perinneruokia, lihapullia, perunamuusia ja kermakastketta sekä puolukkasosetta, silakkakpihvejä, kaalikääryleitä, Wienersnizeleitä ja hernesoppaa ja pannukakkua. Mutta aivan viime aikoina on joukkoon tullut modernimpiakin ruokalajeja joita syö usein ohikulkevat nälkäiset. Vakioasiakkaiden joukkoon kuuluu useita tunnettuja henkilöitä. 

Järnvägsrestaurangen 04.JPG

Ravintolan tai ruokalaa ylläpitää Berit Walgren joka aloitti täällä jo kaksitoistavuotiaana kun hänen tätinsä hoiti ruokalaa. Berit otti sitten omiin käsiinsä ravintolan 1980-luvulla. Berit ottaa joka ilta pöytäliinat mukaansa ja pesee ne kotonaan. 

Järnvägsrestaurangen 05.JPG

Päivllisen ajaksi katetaan valkoiset liinat ja ruokauluvälineet pöytiin. Vakioasiakkaita hemmotellaan. Muuten pöydillä on vain pienet ranskalaistyyppiset kahvilaliinat.

Järnvägsrestaurangen 06.JPG

Tuo lasiseinä tuli 50-luvulla, sillä laki sanoi ettei viiniä saanut myydä ruuan lisukkeeksi jos ruokauilutila ei ollut eristetty kahvilatilasta. Joten tuolla lasin takana on aina ollut valkoiset liinat pöydillä. 




Katossa on kaunsi ympyränmuotoinen kuvioitu osio ja saman kokoinen reikä alaspäin alakertaan.







Ihanat nuo naulakot. Se oli noita koukkuja kun alunperin nimitettiin hengareiksi tai klädhängare, kuten nimitys kuuluu ruotsiksi. 



   Jouluaikaan on joululiinat ja punaiset servetit pöydillä


Ruokalista on heti portaiden yläpäässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti