maanantai 17. heinäkuuta 2017

Observatorielund ja Spökparken


Observatorielunden/Obseravtoriolehto niminen puistoalue avauspäivänä 1920-luvulla. Kuvan alaosassa lukee plaskdammen, siis läiskyttelyallas, joka oli alunperin tarkoitettu lasten leikkiä varten. Mutta pian huomattiin että allas likaantui ja roskaantui, joten leikki altaassa oli kielettävä. Talven ajaksi vesi laskettiin pois altaasta ja myöhemmin oli monia kesiä ettei altaassa ollut edes keäisin vettä. Joinakin talvina siinä sai lapset luistella, mutta sekin lysti lopetettiin, koska Tukholman talvet ovat lyhyitä ja kosteita.


Kun arkkitehti Gunnar Asplund oli valmis Tukholman pääkirjastorakennuksen kanssa vuonna 1927 niin hän alkoi siistiä kirjaston ja Kauppakorkeakoulun välistä aluetta. Siihen latiettiin ruohokenttä ja tämä vesiallas, joka valmistui vuonna 1932. Tehtiin matala muuri allasalueen ja Sveavägenin kadun väliin, istutettiin puita ja pensaita ja tehtiin keinotekoinen puro joka juoksutti vettä altaaseen. Dansande ungdom niminen patsas pystytettiin puron suulle altaan viereen. Kuvanveistäjä Ivar Johnsson valmisti patsaan.





Observatoriolunden puistoalue sijaitsee Vasastanin kaupunginosassa, Rådmansgatanin ja Odenplanin metroasemien välissä. Drottningataan päätyy tänne puistoalueen eteläreunalle. Sveavägen kulkee alueen itäpuolta ja Odengatan sijaitsee puistoalueen pohjoispuolella. Tämä on siis kaupungin sydänaluetta. Aikaisemmin Sergels Torget oli keskeisin alue kaupungissa mutta nykyään Tukholmaan on syntynyt useita keskuspaikkoja ja yksi niistä on Odenplanin ympäristö ja myös tämä Observatorielunden lehtokin. 


Obseravtorielunden ylhäältäpäin katsottuna. Oservatorio ja sen museo ja kahvila sijaitsevat tuolla kukkulan päällä. Kaupunginkirjasto oikealla ja Kauppakorkeakoulu vasemalla ja niitten välissä vesiallas, joka jää kuvassa Sveavägenin kadun varressa seisovien talojen taaksen varjoon. Tukholmasta löytyy pari muutakin observatiota mutta tämä on niistä vanhin.

Observatoriolunden on kaunis kumpu, joka on osa Tukholman harjua, joka oli 60 km pitkä ja kulki pohjois-etelä suunnassa. Osa harjusta on tasoitettu maantasalle, mutta kun kävelee Tukholman keskustan katuja niin huomaa kuinka kadut ovat usein eritasoilla. Erittäin jyrkkiä portaita on usein nousta a katujen välillä. Se osa harjua joka kulkee Norrmalmin kaupunginosan lävitse Sveavägenin kadun suuntaiaseti on nimeltään Brunkebergsåsen. Tämä mykkylä on siis osa harjua. Brunkebergsåsenin lävitse maan alitse kulkee myös kävelytunneli David Bagarens gatanin kadun ja Tunnelgatanin kadun välillä.


Arkkitehti Gunnas Asplundin piirros vuodelta 1931


Tuulimylly jota kutsuttiin nimellä Spelbomskan, seisoi kukkulan päällä. Johan Christian Berger on maalannut taulun vuonna 1846. Siihen aikaan oli tällä alueella runsaasti tuulimyllyjä kuten Stora Stampen, Lilla Stampen, Stora Adam ja Lilla Eva sekä Brahuskvarnarna Tegnéerlunden lehdossa. Spelbomskan tyylimylly seisoi aivan Observatorion vieressä tai oikeastaan päinvastoin, Observatorio rakennettiin tuulimyyllyn viereen vuonna 1750. 

Sse north side.jpg

Arkkitehti Carl Hårleman sai työkseen suunnitella Observatorion. Koska juuri tämä kukkula oli Tukholman harjun korkein kohta niin totta kai observatorio pystytettiin juuri tänne. Myöhemmin alue sai useita opinahjoja ympärilleen kuten Kauppakorkeakoulu, Tekniska Institutet ja Bergskaskolan. Alueesta haluttiin tehdä Pariisin mallin mukaa Quartier Latin. Täällä on ties kuinka monta instituuttia, sosiologinen, humanistinen, biologinen, kemiallinen, juriidinen, ja teknillinen... Joten ei ihme jos keväällä koko puistoalue kuhisee opiskelijoista. Tukholmna yliopsito ei kuitenkan sijaitse täällä vaan se sijatstee Östra Stationen/Itäisen rautatieaseman luona, Kungliga Nationalstadsparkenin alueella.


Samoihin aikoihin rakennettiin tänne myös kaupungin pääkirjasto, jonka suunnitteli Gunnar Asplund ja Handelshögskola/Kauppakorkeakolu jonka suunnitteli Ivar Tengbom ja joka on yksityinen korkeakolu. Koulu avattiin vuonna 1909. Täällä opiskelee noin 2000 oppilasta jotka opiskelevat kandidaatti-, matsers- tai torhtori ohjelmassa. Koulu arvostetaan yhdeksi maailman parhammista ja se on kehuttu Amerikkaa myöten. Koulutus kustannetaan suurelta osin yksityisten varoilla. Koulun perusti pankinjohtaja Knut Agathon Wallenberg ja hän lahjoitti suuren summan varoja koulun ylläpitoonkin. 

Tukholman Kauppakorkeakolulla on nykyään kaksi sisarkoulua, toinen Venäjällä (Stockholm Scool of Economics in Russia) ja toinen Virossa (Stockholm School of Economics in Riga). Rigassa ospiskelee myös liettualaisia ja latvialaisia. Vuodesta 2008 lähtien venäläiset itse kustantavat Kauppakorkeakoulun kulut. Tukholman Kauppakorkeakoulun hallituksessa istuu omistjat, Jakob Wallenberg, Peter Wallenberg, Claes Dahlbäck ja Carl-Johan Bonnier. 

Kauppakorkeakolun tiloissa sijaitsee myös Japani-institutet, ainoa euroopplainen instituutti, jossa voi opiskella Japanin taloutta ja liike-elämää ja politiikkaa. Ruotsin hallitus avasi tämän Instituutin vuonna 1992. Japanin keisari Akihito ja hänen vaimonsa vierailivat Instituutissa vuonna 2000. Keisari on suuri Ruotsin ystävä. Keisari piti puheen Kauppakorkeakoulun oppilaille ja opettajille. Japanin Kiesari on erikoisen ihastunut botaanikko Carl von Linnée,seen ja hänen työhönsä. Keisari kävi rouvansa kanssa toisenkin kerran Ruotsissa vuonna 2007, jolloin hän vieraili Uppsalassa ja tutustui Carl von Linneen lapsuudenkotiin ja Linnee puistoon sekä Uppsalan yliospistoon. 


Kaupunginkirjasto, kirjaston puistoalue, oikealla kulkee Sveavägen ja vasemmalla Observatorielunden. Wallenbergin suku kustansi myös Tukholman kaupunginkirjaston rakentamisen. 


Vesialtaat ovat aina kiehtoneet kaupunkilaisia. 


Täällä ylhäällä on hiljaista ja rauhallista istuskella. Sigrid Frimannin veistämä Kentaur patsas on sijoitettu strateegisesti erinomaiselle paikalle. 


 Kentaur






Allas on kuiviltaa talvikautena. Talvikausi on lyhyt Tukholmassa. Tuolla päädyssä on McDonaldsin hampurilaisravintola ja Falafel Kungen pikaruokapaikat. McDonnalds on avoinna joka päivä kello kuudesta ammulla kello neljään aamuyöhön, paitsi perjantai- ja lauantaiyönä avoinna kello kuuteen saakka. Falafel Kungen on avoinnna joka päivä kello yhdeksästä viiteen saakka aamuyöhön.


Kaupunginkirjasto on kaunis rakennus niin ulkoa-kuin siltäpäinkin. Kirjaston lisärakennuksessa on kirjoja ja levyjä sadalla eri kielellä.


Tukholman kaupungin pääkirjasto on arkkitehtuuriltaan onnistunut rakennus jonne mahtuu paljon kirjoja. Haaraosastoja on 40. Kirjastossa vierailee päivittäin noin 2500 henkeä. Kirjasto on avoinna tvallisimmin kello 9 -21, paitsi lauantaina ja sunnuntaina kirjasto suljetaan jo kello 17.


Ivar Johanssonin reliefi pääsisäänkäynnissä

Stockholms stadsbibliotek rotundan.jpg

Stockholms stadsbibliotek January 2015.jpg

Stockholm Public Library January 2015 04.jpg


Juomavesikraana






Kuninkaallinen Tiedeakatemia omistaa observatorion ja sen museon. Mutta Obseravtorio ja sen museo ovat nykyään suljetut.


Tänne ylös kannattaa kuitenkin kavuta sillä täältä on upeat näköalat, varsinkin Sveavägenin suuntaan. Täällä on mukava istuskella ja levähtää. Kahvila Himlavalvet on avoinna nykyään vuodet ympäri.


Kahvila Hilmavalvet ylhäällä Obseratorion kupeessa. Kahvila on avoinna vuodet ympäri nykyään. Aivan ihana paikka keväällä kun tulppaanit alkavat kukkimaan ja puihin tulee lehdet ja linnut visertävät. Ihana oaasi keskellä kaupunkia.


 Himlavalvet/Taivaankaari kahvila


Täältä Norrtullsgatanin pohjoispäästä tai Drottingatanin pohjoisesta päästä on helpointa nousta Observatorion kukkulalle. 


Tämä rakennus Nurrtullsgatanin päässä kuuluu yliopistolle.

Tämän rakennuksen vasemmalla puolella kulkee Norrtullsgatan. Kuvassa olevaa raknnusta vastapäätä sijaitsee Myrorna, käytetyn tavaran myyntiketju, jonka omistaa Pelastusarmeija. Heidän myymälöissään, joita on monta Tukholmassa, voi tehdä löytöjäkin. 

 Odenplan ja Gustav Vasan kirkko, josta olen kertonut aikaisemmin täällä

Etualalla on Bror Marklundin veistos Pojken.

Ja vain pari askelta eteenpäin sijaitsee Odenplanin aukea, josta on alkanut kehittyä Tukholman keskipiste. Odenplanin ympäristöstä ei puutu mitään. Tämä on myös Tukholman suurimpia liikenneristeyksiä. Odenplanilta pääsee mihin tahansa suuntaan monenlaisella kyydillä.

 Odenplanin upouusi  sähköjuna ja metroasema

Odenplania on muokattu uuteen malliin. Mutta kaikki eivät ole tyytyväisiä uuteen Odenplaniin. Aukea kaipaa puita, pensaita ja kukkia. Kuulema aukealle tulee torimyyntiä ja kahvila ja maan alle shoppingtunneli. Nimittäin Odenplanille tulee 15000 lisää ihmisiä päivittäin, nyt kun uusi sähköjuna ja metroasema on avattu. Tätä kautta kulkee myös monet bussit.

Odengatanilta voi kääntyä Hagagatanille ja sen varrelta löytyy toinen Second Hand myymälä nimeltä Stadsmissionen. Tämä on myös suuri Second Hand ketju, josta olen maininnut aikaisemminkinOdenplanin ympärillä on muutenkin useita vintagemyymlöitä.


 Huimat näköalat Sveavägenin suuntaan


Vesialtaan puolelta on useampikin polku ja portaatkin ylös mäelle, mutta tämä on hyvin jyrkkä mäki. Kannattaa pyörähtää kulman ympäri (kuvassa oikealle) ja nousta Drottningatanin päädystä ylös kukkulalle.



 Sveavägen
Sveavägenin varrella sijaitsee Taco Bar, kulman takana Odengatanin puolella sijaitsee Kebabkungen, Burger King ja Hard Rock Café. Odengatanin varrella itäänpäin sijaitsee myös Subvway kahvila, mutta paljon parempi kahvila on Espresso House, joka sijaistee Sveavägenin ja Rådmansgatanin kulmauksessa. Suosittelen!




Kungstentrappan

Kungstensgatan on yksi isoimpiä katuja kaupungin keskustasta. Se kulkee itä länsi suunnassa Drottinggatanin loppupän ohitse.Kungstensgatanin katu katkeaa kahtia, sillä välissä tulee nämä jyrkät portaat vastaan. 


Claes Hake, Arch niminen taideteos

Observatoriekullen fran Drottninggatan.jpg

Drottninggatanin pohjoisessa päässä

Observatorielundens parklek.jpg

 Leikkipuisto

Stockholm, Uppland, Sweden (6194377587).jpg

Yliopistolaisten Opiskelija palatsi, Norrtullsgatan 2. Tuota oikealla puolella näkyvää polkua pitkin pääsee ylös Observatoriolle.


Heti kun lähtee Observatoriolundista Drottningatania pitkin kohti keskustaa niin vasemmalla puolella seisoo upea palatsi nimeltä Schefflerska palatset. Rakennusta kutsutaan myös nimellä Spöklsottet/kummituslinna. 


Puistoalueen nimi on Spökparken/Kuumituspuisto. Se on saannut nimensä Spökslottet/Kummituslinnan mukaan, siis Drottningatanin varella sijaitsevan Schefefrska palatsin mukaan. Kauppias Hans Petter Scheffler rakennutti palatsin vuonna 1700. Kerrotaan että pahamaineinen ruukkkipatroona Jakob Balthazar Knigge kummittelee palatsissa.

Puisto on ainoa Tukholman puistoista, josta on tehty rakennusmuistomerkki. Puistossa on vieläkin barokin aikainen  tyyli, puiston keskellä käytävä, joka jakaa puiston kahtia ja käytävän päässä lusthus/huvittelumaja. Puistoa muuteltiin romanttisemmaksi 1800-luvulla. Tehtiin kiemurtelevia puistopolkuja ja istutettiin isoja puistolehmuksia

Puisto on avoinna kaikille, kunhan noudattaa puistosääntöjä. Puisto onkin suosittu levähdyspaikka jossa on mukava kuumana kesäpäviänä situa suurten puistolehmusten varjossa, lukea lehteä tai jutella ystävän kanssa.


Palatsi on yliopsiton käytössä. Täällä huseeraa yliopiston taidenintendentti Nina Weibull ja hänen henkilökuntansa. Nina Weibull on taidehistorian filosofian tohtori ja kirjailija. Hän kuuluu kuuluisaan Weibullin sukuun ja hän on jopa saanut nimikko ruunsunkin. Weibullit nimittäin aloitti kasvinjalostuksen Ruotsissa. Suvussa on  useita historioitsijoita ja  muuta yliopsitoväkeä.



Observatoriolundenin ja Kummituspuiston välissä seisoo nykyään tämä kuvassa olevan rakennus, jossa sijaitsee Folkuniversitetet. Täällä voi kuka tahaansa käydä kursseja, opiskella savenvalantaa, hopeakorumuotoilua, tanssia, musiikkia, ja ties mitä. Täällä maahanmuuttajat ja pakolaiset voivat opiskella mm ruotsia. Täällä voi opiskella melkein mitä kieltä tahaansa, mm suomea.


Folkuninversitetin paikkalla sijaitsi aikaisemmin Petissan nimieen kahvila, joka kokonaisuudessaan pantiin pakettiin ja se siirettiin Skansenille, Tukholman ulkoilmamuseoon.



 Petissan Skansenilla toimii vieläkin kahvilana


  Rådmansgatan








Jos sattuu tulemaan nälkä niin vähän matkan päässä (noin 300 metriä keskustaan päin) saman kadun varessa Drottningatan 88 sijaitsee toinen ihana puutarha ja siellä Centralbadet kylpylä ja ekologinen ravintola. Rvintolaan ei tarvitse mennnä kylpylän kautta vaan sinne pääsee suoraan puiston lävitse portista sisään. 


Drottningatnin puolelta voi tulla  Egobaariin vaikka polkupyörän kanssa




Koska minulla on diabetes niin minä mielelläni ruokailen tämän tyyppisissä ruokapiakoissa. Täällä on hieman kallista mutta kaikki on ensiluokkaista ja ekologisesti tuotettua sekä herkullista. Kesäiltoina täällä on aivan paratiisimainen tunnelma.





Ei kommentteja: