Tämä taulu kertoo että alue kuuluu hoville ja sitä hoitaa Kungliga Djurgårdens förvalting/Kuninkaallinen Djurgårdenin toimisto, josta voi lukea lisää kuinkaallisen hovin sivuilta. Heillä on toimistonsa juuri täällä Norra Djurgårdenissa, Stora Skuggansväg 22.
Kungliga Djurgårdens förvaltning, Stora Skuggan
Djurgården sana viittaa eläintarhaan. Vaikka mitään eläintarhaa Djurgårdenilla ei ole ollut alunperin, mutta kuninkaitten lampaat ovat olleet perinteisesti täällä kesälaitumella. Näistä lampaista aion tehdä oman postauaksen. Kuninkaan lampaat ovat nykyään minun tietääkseni Stenhammarin linnan tilalla vuodet ympäri. Kaupungin omistama eläintarha sijaitsee Skansenin kansallispuistossa, mikä sijaitsee itse varsinaisella Djurgådenin saarella, tai Djurgårdenstaden.
Kuninkaallinen Djurgården, 65 miljardin kruunun arvoinen eksklusiivinen asuinalue kuningaskunnassa. Kallein, mitä kuningas omistaa, on Royal Djurgården, Djurgårdenin saari.
Djurgårdenin ainutlaatuisissa taloissa asuvat hänen poikansa prinssi Carl Philip, hänen serkkunsa Monica Bonde, hänen veljenpoikansa Gustaf Magnuson, näyttelijä Thommy Berggren, kiinteistömagnaatti Oscar Engelbert ja monet muut.
Mutta jokaisen täällä asuvan, vuokraapa he tai omistavat kotinsa, on saatava kuninkaan hyväksyntä. Yli 700 vuoden ajan, Magnus Ladulån ajoista lähtien, Ruotsin kuninkaalliset ovat pitäneet hauskaa ja nauttineet luonnosta Djurgårdenin saarella Tukholmassa. 1500-luvun lopulla Johan III hankki poroja ja peuroja jotak sai laiduntamaan täältä saarelta, jota sen jälken alettiin kustuman nimellä Djurgården.
Kuningatar Kristina nautti täällä baletista ja ilotulituksesta, kun taas Kaarle XI rakensi kahden mailin pituisen aidan sekä pohjois- että etelä-Djurgårdenin ympärille metsästyksen suojelemiseksi. Peuroja ja kauriita suojeltiin susilta, karhuilta ja salametsästäjiltä. Kustaa III asetti hauskuuden ja virkistyksen etusijalle ja hänen aikanaan rakennettiin ensimmäiset majatalot Djurgårdeniin.
Karl XIV Johanille rakennettiin upea Rosendalin linna, joka valmistui vuonna 1827. Nykyään se on museo hänestä ja hänen ajastaan. Tähän päivään asti on säilynyt monia upeista huviloista, joita alettiin rakentaman saarelle, kuten Täcka Udden, Parkudden ja Wicanderska tai Villa Lusthusporten. 1800-luvulla peruettsiin Djurgårdenin saarelle Skansen, Gröna Lund, Sirkus ja Pohjoismainen museo.
Melkein 30 vuotta sitten, vuonna 1995, Kaarle XVI Gustaf vihki käyttöön kansallispuiston Ulriksdal-Haga-Brunnsviken-Djurgårdenin alueelle. Kuningas itse omistaa suuren osan maa-alueista Djurgårdenin saarella, sekä Djurgårdsbrunnin kanavan eteläpuolella että pohjoispuolella. Kuninkaalla on Djurgårdenissa myös suuri määrä valtion omistamia rakennuksia, sekä asuntoja että tiloja.
Asuntoja on 120, joista puolet on taloja ja puolet asuntoja, koko vaihtelee 46-500 neliömetrin välillä. Arvion mukaan rakennusten arvo on nykyään yhteensä 4 miljardia kruunua.
Djurgårdenissa asuminen tuntuu eksklusiiviselta ja mahdollista vain harvoille, harvoille valituille. Saari keskellä kaupunkia, kävelymatkan päässä Stureplanista, kaupoista ja ravintoloista, mutta silti luonto, eläimet ja vesi lähellä. Vuokra-asunnot on tarkoitettu ensisijaisesti oiekuslaitokissa tomiville henkilöille. He ja heidän jälkikasvinsa voivat jäädä myös eläkkeelle jäämisen jälkeen rakennukseen.
Djurgårdenissa asuu tietysti useita kuninkaan sukulaisia. Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia asuvat nyt lastensa kanssa huvilassa Solbacken, Djurgårdsbrunnin kanavan pohjoispuolella, jossa prinssi Bertil ja hänen Lilian asuivat kaikki nuo vuodet. Prinssi Carl Philip peri talon prinssi Bertililtä. Kuninkaan serkku, kreivitär Monica Bonde, asuu talossa Rosendalsterrassenilla, prinsessa Christinan pojan Gustaf Magnusonin ja hänen perheensä vieressä. Näyttelijä Thommy Berggren asuu kerrostalossa Blockhusuddenissa.
Benny Andersson asuu aidatussa jättiläistalossa veden äärellä Södra Djurgårdenilla, Ruotsin radion entinen toimitusjohtaja Kerstin Brunnberg omistaa talon yhdessä muun perheen kanssa, joilla kaikilla on asunto samassa talossa Beckholmenia vastapäätä.
Bonnierin perhe on yli 100 vuoden ajan omistanutNedre Manillan kiinteitsön Djurgårdsvägenillä, matkalla kohti Blockhusuddenia. Kiinteistö sai kuitenkin nimensä Filippiinien pääkaupungin mukaan jo 1700-luvulla, kun espanjalainen diplomaatti osti alueen. Filippiinit olivat tuolloin espanjalainen siirtomaa. Yhdessä tulenkeltaisessa talossa, Kruthusetissa, asuu nykyään yrityksen johtaja Carl-Johan Bonnier, hallituksen puheenjohtaja ja johtava omistajan edustaja Bonnierin perheen yrityksessä. Rakennsuat on laajennettu, jota nykyään käytetään edustukseen ja perheen taidegalleriana. Vuodesta 1889 lähtien Täcka Uddenin kiinteistö on ollut Wallenbergin perheen omistuksessa. Se oli alusta asti Knut Agathon Wallenbergin kesäasunto.
Norra Djurgårdenin alue kuuluu Östermalmin kaupunginosaan, joka suurelta osin kuuluu Kuinkaalliseen kansalliskaupunkipuistoon. Alueella sijaitsee myös Campus Valhallavägen=Kuninkaallien Tekninen Korkeakoulu KTH-Campus, Tukholman yliopisto sekä Ruddammen nimeinen asuinalue, jolla sijaitsee entinen Roslagstullin sairaala-alue. Roslagstullin sairaala oli epidemiasairaala, joka suljettiin 1992. Täällä sijaitsee myös Kansainvälinen Englantilainen koulu, jonka haaraosastot ovat levinneet ympäri Tukholmaa kolmeenkymmeneen peruskouluun.
Ruddammen asuinalue entisen Roslagstullenin sairaalan alueella
Norra Djurgården
Nimitys Norra Djurgården on harhaanjohtava, koska alue ei kuulu Djurgårdenin saareen vaan sijaitsee ns Övre Östermalm/"ylemmässä Östermalmissa". Norra Djurgården poikkeaa monella tavalla varsinaisesta Djurgårdenista sijaintinsa, luontonsa ja kaavoituksensa puolesta. Täällä ei asu juuri paljoakaan väkeä vaan alue on enempikin hyvin luontoperäinen virkistysalue. Alueen eteläisellä reunalla sijaitsee runsaasti yliopiston rakennuksia ja muita opinahjoja.
Nyt on kuitenkin meneillään uusi rakennusprojekti jonka mukaan Ropsteniin alueelle aleteaan rakentamaan myös asuinrakennuksia.
Samanaikaisesti rakennetaan uutta raitiovaunulinjaa, Spårväg City. Uusi raitiovaunulinja tulee kulkemaan Djurgårdenin sillan luota Ropstenin metroaseman kautta Frihamnen ja Värtahamnen satamien kautta ja myöhemmin keskustaan Hamngatanille saakka. Uusi raitiovaunulinja saa yhteyden uuskorjattuun Lidingön saaren raitiovaununlinjaan. Vaikka Tukholmassa on 109 kilometriä metrolinjaa ja 100 metroasemaa niin ne ei riitä alkunkaan.On päätetty rakentaa uusia erilaisia sähköjuna-raitiovaunuyhdistelmä linjoja ja uusia linjoja syntyy kuin sieniä sateella.
Samanaikaisesti rakennetaan uutta raitiovaunulinjaa, Spårväg City. Uusi raitiovaunulinja tulee kulkemaan Djurgårdenin sillan luota Ropstenin metroaseman kautta Frihamnen ja Värtahamnen satamien kautta ja myöhemmin keskustaan Hamngatanille saakka. Uusi raitiovaunulinja saa yhteyden uuskorjattuun Lidingön saaren raitiovaununlinjaan. Vaikka Tukholmassa on 109 kilometriä metrolinjaa ja 100 metroasemaa niin ne ei riitä alkunkaan.On päätetty rakentaa uusia erilaisia sähköjuna-raitiovaunuyhdistelmä linjoja ja uusia linjoja syntyy kuin sieniä sateella.
Norra Djurgården rajoittuu Brunsvikeniin joka on osa Itämerta ja yhteydessä Itämereen vain hyvin kapean kanavan kautta, Roslagsvägenin E18 kohdalla. Ennen vanhaan pystyi viikingit liikuskelemaan ympäriinsä laivoillaan Brunssvikenillä ja täältä he ajelehti helposti niin Itämerelle kuin Mälaren järvellekin.
Brunnsvikenin rannalla Norra Djurgårdenin länsipuolella sijaitsee yliopiston aluetta Frescati ja Bergianska Trädgården/Tukholman botaanien puutarha., joka vaatii aivan oman postauksensa. Puutarhan omistaa valtio ja Kuninkaallinen Tiedeakatemia ja he yhdessä pitää huolen puutarhasta.
Naturhistoriska Museet
Toisella puolen Roslagsvägeniä E18 vastapäätä Bergianista puutrahaa sijaitsee Naturhistoriska Museet/Luonnontieteellinen museo. Museossa sijaitsee Cosmonova, jossa on Ruotsin suurin kupolinmuotoien valkokangas, 760 neliömetriä, jolla näytetään filmejä luonnosta ja avaruudesta. Tänne pääsee bussilla 50. Jää pois pysäkillä Naturhistoriska riksmuseet.
Heti museon eteläpuolella sijaitsee metroasema, varsinaisen Tukholman Yliopiston pysäkki, nimeltä Universitetet ja kaukana ei ole myöskään koilliseen päin kulkevan paikallisjunan pysäkki nimeltä Haga. Metroaseman luota kulkee useita busseja, mm bussi 50, sama bussi joka kulkee edelleen Natorhistoriska museet.
Kuningas Gustav III eli 1700-luvulla ja hän matkusti usein Italiaan. Hän oli kovasti kiinnostunut arkeologiasta ja taiteesta. Hän toi sieltä tullessaan paljon taidetta ja arkelogisia löytöjä sekä paikannimiä, joiden mukaan hän nimitti Brunnsvilkenin ympärillä sijaitsevia alueita, kuten Frascati, Albano ja Tivoli. Italialaisen Frascatin kaupungin nimen hän väänsi Frescatiksi.
Kuninkaan linnassa on jopa Gustav III:n antiikkimuseo, jossa on valtava määrä italialaista taidetta, jota hän osti Italian matkoilaan. Museo on yksi Euroopan vanhimmista museoista. Se avattiin vuonna 1794.
Kuninkaallinen Tiedeakatemia on kaunis rakennus ja se sijaitsee kauniilla paikalla, Roslagasvägenin moottoritien ja Brunsvikenin lahden välissä. Autolla tänne päsee Roslagsvägeniltä Frescati hagvägeniä pitkin. Jos lähtee kävelemään rantapolkua pitkin kanoottiklubin ohitse niin melko pian tulla tupsahtaakin yleiselle uimarannalle. Tänne voi kävellä myös kävelyteitä pitkin Yliopiston paikallisjuna-asemalta.
Aikaisemmin paikkallisjuna pysähtyi Frescatissa mutta nykyään tänne pääsee helpoiten metrolla ja busseilla. Metropysäkin nimi on Universitetet. Uusi paikallisjunan pysäkki Frescati sijaitsee Bergiaanisen puutarhan edustalla.
Brunnsvikenin rannalla Norra Djurgårdenin länsipuolella sijaitsee yliopiston aluetta Frescati ja Bergianska Trädgården/Tukholman botaanien puutarha., joka vaatii aivan oman postauksensa. Puutarhan omistaa valtio ja Kuninkaallinen Tiedeakatemia ja he yhdessä pitää huolen puutarhasta.
Naturhistoriska Museet
Heti museon eteläpuolella sijaitsee metroasema, varsinaisen Tukholman Yliopiston pysäkki, nimeltä Universitetet ja kaukana ei ole myöskään koilliseen päin kulkevan paikallisjunan pysäkki nimeltä Haga. Metroaseman luota kulkee useita busseja, mm bussi 50, sama bussi joka kulkee edelleen Natorhistoriska museet.
Yliopiston alue on nimeltään Frescati
Tukholman yliopistossa opiskelee 70000 opiskelijaa ja 1800 doktorander, siis tohtoriksi väittelevää opiskelijaa. Yliopistossa on 194 erilaista ohjelmaa ja noin 1700 erilaista kurssia. Ulkomaalaisia opiskelijoita on 1400, joihin ei lueta luonnollisestikaan Ruotsissa asuvia maahamuuttajia.
Kuninkaan linnassa on jopa Gustav III:n antiikkimuseo, jossa on valtava määrä italialaista taidetta, jota hän osti Italian matkoilaan. Museo on yksi Euroopan vanhimmista museoista. Se avattiin vuonna 1794.
Alueella sijaitsee Villa Frescati
Suomessa syntynyt Gustaf Mauriz Armfeldt sai kuningas Gustav III:lta vuonna 1791 palkkioksi tontin täältä Brunnsvikenin lahden itäiseltä rannalta, vasta päätä kuningas Gustvav III:n paviljonkia, ja Hagan kuninkaallista linnaa. Kuningas aatteloi Armfeldtin.
Tontille suunnitteli ranskalaista alkuperää oleva arkkitehti Lous Jean Desprez huvilan Armfeldtille, mutta kuningas ehti kuolla, ennen kuin huvila valmistui ja "gustaviaanit" joutuivat Kaarle herttuuan, tulevan kuinkaan Karl XIII:n paheksuntaan. Armfeldt läksi maanpakoon, mutta palasi seuraavan kuninkaan Gustav VI Adolfin ajalla takaisin ja värväsi itselleen palvelun Venäjän joukoissa. Hän kuoli vuonna 1814. Hänet on haudattu Halikon kirkkoon. Nykyään huvila on joutunut ahtaalle Roslgasbanan junanradan ja Kuninkaallisen Tiedeakatemian välissä.
Tontille suunnitteli ranskalaista alkuperää oleva arkkitehti Lous Jean Desprez huvilan Armfeldtille, mutta kuningas ehti kuolla, ennen kuin huvila valmistui ja "gustaviaanit" joutuivat Kaarle herttuuan, tulevan kuinkaan Karl XIII:n paheksuntaan. Armfeldt läksi maanpakoon, mutta palasi seuraavan kuninkaan Gustav VI Adolfin ajalla takaisin ja värväsi itselleen palvelun Venäjän joukoissa. Hän kuoli vuonna 1814. Hänet on haudattu Halikon kirkkoon. Nykyään huvila on joutunut ahtaalle Roslgasbanan junanradan ja Kuninkaallisen Tiedeakatemian välissä.
Kuninkaallinen Tiedeakatemia perustettiin vuonna 1739. Tämä on vain yksi monista kuninkaallisista akatemioista Ruotsissa. Akatemian tehtävänä on edistää tieteiden kehitystä, varsinkin matematiikan ja luonnontieteiden. Carl von Linné oli yksi kuudesta herrasta, jotka perustivat akatemian. Täällä pääteään myös Nobelin Kemian ja Fysiikan palkinnoista joka vuosi. Akatemia jakaa myös joka vuosi muita palkintoja ja stipendejä.
Albano huset
Frescati Hage, varsinaista yliopistoa vastapäätä Roslagsvägenin E18 läntisellä puolella, Brunnsvikenin rannalla. Se on luonnonsuojattu alue ja alueen kaikki rakennukset ovat kulttuurisuojattuja. Tänne on noin 10 minuutin kävelymatka metroasemalta. Alla valokuvia siitä alueesta.
Nobelhuset, jonka omistaa Nobelin säätiö, joka kustantaa ja jakaa Nobelin palkinnot ja Nobelin banketin joka vuosi.
Frescati Hage
Frescati Hage
Frescati Hage
Frescati Hage, vanhaa yliopiston aluetta jossa kaikki rakennukset ovat kutturiperintösuojattuja. Täällä sijaitsee mm psykologien ja pedagokinen instituutti.
Laduviken on järvi Norra Djurgårdenissa, joka oli ennen vanhaan merenlahti.
Laduviken on järvi Norra Djurgårdenissa, joka oli ennen vanhaan merenlahti.
Fisksjöäng oli Tukholman viimeinen ns kåkstad, alue jossa asunnottomat asuivat omin käsin rakennetussa kojuissaan. Alueella sijaitsi myös autokorjaamoja, mutta alue hajoitettiin ja asukkaat saivat muuttaa pois hökkeleistään kunnon asuntoihin.
Ei ihme että tälle alueelle syntyi ns kåkstad sillä Husarviken on kaunis erittäin kapea lahti jota ympäröi kaunis luonto. Husarvikenin vesi on osa Itämerta, sekin. Harmi vaan että se on melko rähjäinen alue vieläkin. Tänne on jo rakenteilla asuintaloja, aluetta kunnosetaan muutenkin ja suunniteilla on tehdä Gustavianska Parken puistoalue lahteen.
Fiskjöäng Husarvikenin pohjoispuolella on luonnonvarainen alue nykyään ja kuuluu Ruotsin hoville, Djurgårdförvaltningen. Täällä on kesäsin ollut noin 50 kuninkaan ylämaankarjaa laitumella. Nykyään alue kuuluu osana Kuninkaalliseen kansalliskaupunkipuistoon.
Husarvikenissä sijaitsee kuningas Carl XI:n kalastusmaja. Kuningas Carl XI (kuten tuossa kyltissä lukee), tai oikeastaan virallisesti Karl XI eli 1600-luvulla. Karlista tuli kuningas jo nelivuotiaana, joten hän tarvitsi holhoushallitsijan.
Kreivi, valtionmarsalkka, valtiokansleri ja runoilija Magnus de la Gardie toimi kruununprinssi Karlin sijaishallitsijana. Magnus de la Gardie oli erittäin rikas kreivi, joka omisti mm neljä linnaa, Drottningholm, Makalös, Jakobsdal ja Läckö.
Kuningas Karl XI oli erittäin kiinnostunut tietämään kuinka tavalliset ruotsalaiset elivät. Hän matkusti ympäri Ruotsia tapaamassa väkeä ja hän oli erittäin suosittu kansalaisten parissa. Hän oleskeli mielellään täällä Norra Djurgårdenissa metsästys-ja kalastusmajallaan poikansa Karlin (XII) kanssa.
Kuninkaan kalastumaja, joka ei ole ollut käytössä enää miesmuistiin.
Kuninkaan kalastumaja, Forsavan
Mutta nykyisellä kuninkaalla on pieni metästys/hiihtomaja Pohjois Ruotsissa Forsavan nimisessä paikassa. Majaan ei ole edes minkäänlaista tietä joten en tiedä käveleekö kuningas sinne. Se ei ole täysin mahdottomuus, jos vaikka kävelisikin. Toinen mahdollisuus on että hän kulkee veneellä Tärnabystä jokea pitkin. Kuningas kuulema käy ainakin joka elokuu Forsavan'issa kalastamassa.
Kun Silvia, lapset ja lapsen lapset ovat mukana hiihtokaudella niin silloin he yöpyivät Storlienin hiihtomajassa. Nykyään he matkustavat talvilomalle Sveitsin alpeille koko perheen kanssa.
Kuninkaan kalastusmaja Norra Djurgårdenissa
Tässä mökissä asui kuninkaan lampaiden paimentaja ja vahti ja tässä mökissä luultavasti yöpyy myös nykyisten kesäalaitumella olevien lampaiden vahti ja koirat. Siitä kerron toisessa postauksessa lisää.
Lappkärret on toinen isompi järvi tällä alueella. Djurgårdenin järvet olivat aikoinaan osa Itämerta, tai Saltsjön/Suolajärveä, kuten Tukholman lähialueen merialueita nimitetään. Maannousun jälkeen syntyi useita pieniä järviä, joissa on syvyyttä vain noin metri. Uggleviken ei enää ole järvi, vaan suo. Laduviken oli myös lähellä muuttua suoksi 70-luvulla. Lappkärret järven syvyys on vain hieman reilu metri. Täällä on luonnollisestikin paljon vesilintuja, joutseniakin. Suuri määrä muuttolintuja kulkee tämän alueen kautta keväisin ja talvisin.
Spegeldammen on pieni järvi jonka ympärillä kulkee kävelytie jonka varrelta löytyy jopa tanssilava. Tänne ollaan rakennettu uusia asuinrakennuksia. Eläkeläistalot valmistuivat ensin. Tämä jättiläismäinen asuntoprojekti tulee olemaan valmis noin vuonna 2030.
Ugglevikskällan sijaitsee Lill Jansskogen nimisessä puistossa, Kuinkaallisen Teknisen Korkeakoulun pohjoispuolella. Tältä paikalta löydettiin lähde 1700-luvulla ja paikasta tuli suosittu kohde käydä juomassa lähdevettä. Paviljonki rakennettiin lähteen päälle vuonna 1902. Nykyinen paviljonki on uudempi versio alkuperäsiestä. Lähdevesi on juomakelvotonta vuodesta 2011 lähtien. Usko lähdeveden terveydelliseen vaikutukseen synnytti kultin. Lähteen ympärillä pidettiin juhlia ja tapa elää vieläkin sitkeästi. Nykyään vaan otetaan omat juomat mukaan.
Lill-Janskogen on joggaajien ja suunnistajien metsäalue keskellä Tukholmaa. Björnnäsvägen niminen tie kulki alueen halki, mutta kun man alle rakennettiin uusi tie nimeltä Norra Länken niin Björnnäsävgenillä kilelettiin raskaampi autoliikenen. Norra Länken on E 20 tie jase kulkee kahdessa erillisessä tunnelissa kapungin keksutan pohjoista laitaa Lidingön saaren sillalle.
Åttkanten oli Abraham Niclas Edelcrantzin asunto. Pohjakerroksessa oli ns orangerie, talvipuutarha.
Abraham Niclas Edelcrantz syntyi Turussa vuonna 1754 ja kuoli Tukholmassa vuonna 1821. Hän oli aatelinen, filosofian maisteri, teattaerinjohtaja, runoilija, keksijä ja eduskuntamies ja hän toimi jopa Ruotsin kuninkaan Gustav III:n yksityissihteerinä. Siis monella tavalla mielenkiintoinen herra. Hän sai jopa tuolin numero 2 Ruotsin akatemiassa.
Villa Ugglebon sijaitsee Lilla Skuggan alueella. Huvilan rakensi arkkitehti Ferdinand Boberg perheelleen kesäasunnoksi. He möivät rakennuksen myöhemmin kruununprinssi Gustav Adolfille, sittemmin kuningas Gustav VI Adolf, joka oleskeli täällä keäisin vuoteen 1919 saakka.
Upporikas Ivar Kreuger, liikemies ja teollisuusyrittäjä, osti rakennuksen kuninkaalta edustusasunnoksi. Kreugerin arvovaltaisten vieraitten joukossa oli henkilöitä kuten Mary Bickford ja Douglas Fairbanks. Nykyiset omistajat ovat halunneet myydä rakennusta hintaan 49 miljoonalla kruunulla.
Lilla Skuggan, pieni varjo, on nimeltään tämä rakennus joka oli Helena Quidingin kesäasunto ja jossa Carl Mickael Bellman oli usein vieraana. Täällä on aivan varmasti monet snapsvisa/ruokaryyppylaulut, laulettu keäisin. Alueella asusteli muitakin taiteilijoita ja arkkitehtejä.
Täältä löytyy myös alue nimeltä Stora Skuggan/suuri varjo, joka on todellakin idyllinen asuinalue. Koska alue kuuluu kuninkaalliseen kansallispuistoalueeseen niin täällä ei voi rakentaa mitään uutta, kuin vain korjailla entistä tai luvan kanssa saada muuttaa puutarhaansa. Täällä on ns kuninkaan lampaita kesäaikaan laitumella. Kerron lampaista toisessa postauksessa.
Toinen samantyyppinen viheralue on Lilla Skuggan siinä melkein vieressä. Yliopiston alueelta on vain kivenheitto Ekhagenin yleiseen uimarantaan.
Stora Skuggan alueella sijaitsee myös pieni siirtolapuutarha Söderbrunn, joka perustettiin vuonna 1905. Anna Lindhagen toi mukanaan Köpenhaminasta idean perustaa siirtolapuutarjoja vuonna 1903. Nykyyän Tukholmassa on ties kuinka paljon siirtolapuutarhoja. Nuorempi väki ei näytä niinkään olevan kiinnostunut ideasta mutta monilla vanhemilla tukholmalaisilla on pieni siirtolapuutarha.
Stora Skuggan ja Spegeldammen lammen rannalla sijaitsee tämä tanssilava.
Täällä sijaitsee ulkoilmateatterikin
Skafferiet Ekoparken, Sptora Skuggansväg 38, on mukava lounaspaikka tai levähdyspaikka Stora Skugganin aleella. Avoinna kello 10-16, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10-17.
Yliopiston, Teknillisien korkeakolun ja Östra Staionen/itäisen rautatieaseman alueelta löytyy hyviä kahvi- ja ruokapaikkoja melko tiheään. Mutta jos haluaa hyvällä säällä tehdä hieman pitemmän kävelylenkin niin suosittelen kävellä Stora Skugganin alueelle. Yliopiston itäiseltä puolelta lähtee useitakin ihania polkuja joita pitkin löytää tälle alueelle helposti. Esimerkiksi Svante Arheniusesvägeniltä lähtee useammastakin kohtaa kävelyteitä ja polkuja kohti Stora Skugganin aluetta. Yliopiston kirjaston kulmalta voi kävellä kävelytietä pitkin tänne. Matkaa on noin 400 metriä.
Bussi 50 on käynyt täällä kääntymässä, koska lasten ja nuoren navetta ja hevostalli sijaitsee tällä alueella. Matkustajia oli vain 35 päivittäin joten bussilinja on lakkautettu. Harmi, sillä monet vanhemmat ja liikuntavammaisetkin haluaisivat varmasti silloin tällöin käydä täällä virkistymässä. Bussi 50 näkyy käyvän kääntymässä Lektorstigeniltä josta on polkuja pitkin noin 600 metriä Stora Skugganin alueelle.
Bussi 50 on käynyt täällä kääntymässä, koska lasten ja nuoren navetta ja hevostalli sijaitsee tällä alueella. Matkustajia oli vain 35 päivittäin joten bussilinja on lakkautettu. Harmi, sillä monet vanhemmat ja liikuntavammaisetkin haluaisivat varmasti silloin tällöin käydä täällä virkistymässä. Bussi 50 näkyy käyvän kääntymässä Lektorstigeniltä josta on polkuja pitkin noin 600 metriä Stora Skugganin alueelle.
Laduvikenin järvi
Kungliga Tekniska Högskolanin kulmalta ja Tennissadionin luota lähtee myös polkuja Fiskartopenin alueen lävitse tänne Stora Skugaaniin, mutta matkaa tulee reippasti, sillä on pakko kulkea kiertotietä. Laduvikenin järvi tulee vastaan. En suosittele lähteä tätä kautta kävelemään. Täällä on suuri vaara eksyä tai joutua kävlemään ympyrää. Polkupyörä ja kartta on hyvä ottaa mukaansa tälle alueelle.
Tämä Stora Skuggan världshus, Stora Skuggans väg 12A, sijaitsee samalla alueella ja tänne voi ajaa autollakin Norra Fsikartorpsvägeniä pitkin perille saakka.
Auton voi jättää paskkiin ja kävellä ympäristössä. Tästä on vain sata metriä Kuninkaalliseen Djurgårdsförvaltingesnin konttoriin ja siitä vain toiset sata metriä Skafferiet Ekoparkenin kahvilaan. Lampaat ovat aivan siinä vieressä laitunella. Tanssilavallekaan ei ole kuin 200 metriä kun kävelee eteenpäin ravintolan luota.
Auton voi jättää paskkiin ja kävellä ympäristössä. Tästä on vain sata metriä Kuninkaalliseen Djurgårdsförvaltingesnin konttoriin ja siitä vain toiset sata metriä Skafferiet Ekoparkenin kahvilaan. Lampaat ovat aivan siinä vieressä laitunella. Tanssilavallekaan ei ole kuin 200 metriä kun kävelee eteenpäin ravintolan luota.
Alueella sijaitsee Kungliga Tekniska Högskola/kuninkaallien tekninen korkeakoulu sijaitsee täällä mutta sen haaraosastot sijaitsevat Haningessa, Södertäljessä, Flemingsbergissä ja Kistassa. Korkeakoulu perustettiin jo vuonna 1827 ja koulussa opiskellaan niin teknisiä aloja kuin luonnontieteitäkin.
Campus sijaitsee Valhallavägenin ja Drottning Kristinasvägenin välisellä alueella. Myös arkkitehtikoulun entinen rakennus sijaitsee tällä alueella, Östermalmsgatanilla.
Stockholms Konstnärliga Högskola/Tukholman taidekorkeakoulun vieressä sijaitsee myös Operahögskola/oopperakorkeakolu, Cirkus- och Danshögskola/Cirkus- ja tanssikorkeakoulu, Försvarshögskolan/armeijan puolustuskorkeakoulu ja Punaisen Ristin korkeakoulu. Tällä alueella sijaitsee myös vanhempia korkeakoulurakennuksia, jotka ovat campuksen muussa käytössä.
KTH, Kungliga Tekniska Högskolan
KTH avattiin vuonna 1827, mutta tähän rakennukseen muutettiin vasta vuonna 1917. Täällä oopiskelee 12000 henkeä ja joukko tutkijoita. Täällä opiskellaan mm tekniikkaa, luonnontieteitä ja arkkitehtuuria.
AlbaNova, entien Roslagstullin sairaala
Nordita, teoreettisen fysiikan tutkimuslaitos jota rahoittavat kaikki pohjoismaiset hallitukset. Alunperin laitos sijaitsi Köpenhaminassa Nils Bohr-instituutissa, mutta muutti tänne AlbaNovaan vuonna 20017. AlbaNovan rakennennuksen on suunitellut yksi Tanskan tunnetuimmista ja avostetuimmista arkkitehdeistä, Henning Larssen.
AlbaNovan sisäänkäynti, Tony Craggsin taideteos niemltä Thing ting
Ruddammen on alue Valhallavägenin ja Norra Länkenin ohikulkutien välissä. Täällä sijaitsee esimerkiksi Vetenskapenshus, biologian, tekniikna, kemian, fyysiikan ja matematiikan tutkimuslaitos ja Albanova fysiikan, astronomian ja biotekniikan tutkimuskeskus. Täällä sijaitsee myös Nordita, pohjoismainen teoreettisen fysiikan laitos, ja Tukholman urheilulukio sekä Englantilainen koulu.
Arkkitehtikoulun rakennus
Tämä rakennus on nimeltään Forskningen 1 ja rakennus on opiskelija-asuntola. Rakennus sijaitsee Drottning Kristnasväg 47.Minun pitää sanoa ettei tukholmalaiset opiskelijasunnot ole kovin kummaisia, joten tämä rakennus on poikkeus. Mutta uusia viihtyisempiä oiskelija-asuntoja on rekenteilla.
Tämän rakennuksen ideoitsija oli hotelliomistaja Bicky Chakraborty ja toteuksesta huolehti suomalainen jakobstadilainen arkkitehti Thomas Sandell. Chakraboty on intialainen hotellinomistaja joka omistaa Ruotsissa hotelliketjun Elite Hotels Of Sweden ja hotellin kuuluvan pubiketjun Bishops Arms. Hän tuli Ruotsiin vuonna 1966 ja alkoi opiskelemaan Tukholman yliopistossa. Hän huomasi kuinka huonot asunnot oli opiskelijoilla Ruotsissa. Joten hän alkoi kunnostaa entisiä vanhoja hotelleja opiskeluasunnoiksi. Siitä tämä hotellihomma alkoi.
Arkkitehti Tomas Sandell on syntynyt Suomessa, mutta kasvanut Ruotsissa. Tämä opiskelija asuntola on erikoinen rakennus. Ylinnä katolla sijaitsee lasiatriumi, jonka tiloissa on kasvillisuutta ja yhteiset oleskelutilat. Rakennuksen ulkoseinällä lukee sanskritin kirjaimilla kirjoitettu sana joka tarkoittaa koti'a.
Mainitsenpahan että herra Chakraboty on naimisissa Marianne Bernadotten siskon kanssa. Marianne Bernadotte avioitui Sigvard Benadotten kanssa. Sigvard oli kuningas Gustaf VI Adolfin toinen viidestä lapsesta. Vanhimmasta pojasta tuli kuningas Gustav Adolf, siis nykyisen kuninkaan Carl XIV Gustavin isä. Sigvard menetti avioliittonsa myötä paikkansa Ruotsin kruununperimys järjestyksessä.
Sigvard oli taitava muotoilija ja hänen suunnittelemia esineitä on useimmissa ruotsalaisissa kodeissa. Sigvard sai Luxenburgilta Wisborgin krevin tittelin.
Luxenburgin suurherttuaskunta perusti tämän aattelistittelin kaikille niille prinsseille, jotka avioliittonsa takia menettää tittelinsä. Kuninkaallisethan eivät ole aatelisia, kuten ehkä moni luulee. Kuninkaalliset ovat kuninkaallisia, eikä mitään muuta. Aaateliset ovat alempaa säätyä kuin kuninkaalliset, jos sääty sanaa voi edes nykyään käyttää. Useimmat aateliset ovat kuninkaitten aateloimia kiitokseksi palveluista, joita he kuninkaan nimissä toimittivat.
Ruotsissa on ollut 1400-luvulta lähtien ns perusaatelistoa, aatelissukuja, jotka vieläkin elää ja vaikuttaa, kuten mm Bonde, Bielke (Ruotsin toiseksi vanhin aatelissuku), Hiort af Ornäs, Leijonhuvud, Natt och Dag (Ruotsin vanhin aatelissuku), Posse, Jägerhorn af Spurila, Ribbing, Sparre, Stenbock, Thott, Trolle, Ulfsparre.
Korttelisto Muddus
Erittäin trunnettu Wingårdhin arkkitehtitoimisto suunnitteli nämä kirkkaan punaiset asuinrakennukset alueelle.
Hjorthagen
Kuvassa vanhat ns Ferdinand Bobergin rakentamat kaasukellot.
Hjorthagen on ihan tavallinen asuinalue, jossa ei asu kuin reilut 2000 henkeä. Hjorthagen sijaitsee vastapäätä Lidingön saarta. Hjorthagenin kupeessa sijaitsee Ropsten, jossa on metroasema ja siitä voi ottaa paikallisjunan Lindingön saarelle.
Alunperin kaasukelloja oli viisi. Nyt niitä on kaksi. Ne suljettiin pois käytöstä vuonna 2011. Ferdinad Bobergin suunnittelemia kaasukelloja on kaksi ja ne ovat kuin taideteokset. Ei niitä pidä mennä hajoittamaan.
Suunnitteilla on rakentaa kaasukelloihin asuntoja, konttoreita tai myymälöitä ja viereen rakentaa kaasukellon tyylinen pilvenpiirtäjä.
Hjorthagens kyrka, Dianavägen 10
Kirkko on jugend tyylinen tiiliskivestä tehty kirkkorakennus. Arkkitehti Carl Bergsten voitti kirkon suunnitelukilpailun. 1900-luvun alussa asui Hjorthagenissa noin 700 henkillöä jotka kävivät töissä lähialueen teollisuudessa tai satamissa. Tarvittiin oma kirkko alueelle.
Hjorthagen sijaitsee pienellä kukkulalla ja 1800-luvun lopulla täällä oli paljon kauriita, jotka kuuluivat kuninkaalliseen metsästysalueeseen. Hjort tarkoittaa kaurista ja hagen hakaa, joten kaurishaka oli hyvä nimi tälle kaurisrikkaalle alueelle.
Kirkkosalissa on erikoinen sisäkatto ja kauniisti koristellut kaaret jotka niin tukevat kuin koristelevat kaunista kaarrettua kattoa. Puupenkit ovat myös erikoisen kauniisti veistetyt.
Hjorthagenin kirkolle on aivan luonnollista että kirkkosalin lattialla seisoo kaurispatsas.
Värtahamnen
Värtahamnen on monelle Siljan linjan laivalla Tukholmaan reissanneelle tuttu paikka. Frihamnen oli rahtilaivojen satama, joka on muutettu pois täältä ja satamaa käyttää nyt vain matkustajalaivat. Värtanissa on nyt kaksi matkustajalaiva satamaa.
Ja mikä parasta niin Silja linjan satamasta pääsee suoraan laivasta turvallista kävelytunnelia pitkin Gärdetin metroasemalle. Aikaisemmin joutui seikkailemaan leveiden erittäin liikennöityjen teiden ja teitten risteyksien kautta metroasemalle. Moni varmasti eksyi. Satamsta pääsee myös busseilla City Terninaaliin keskelle kapupunkia. Paikallisliikenteen bussi 76 pysähtyy myös sataman edustalla ja sillä pääsee joko Rosptenin metroasemalle tai kapunkiin päin Östermalmin, keskustan, Gamla Stanin kautta Södermalmille. Bussi numero 1 liikkuu myös satama-aluella ja se käy Gärdetin metroasemallakin.
Samalla rakenenttiin suurempi alue sataman ympäriltäkin uudestaan. Rakennettiin aivan uusi autotie nimeltä Norra Länken, jota pitkin pääsee nopeasti suoraan E4 tielle ka kohti Eurooppaa ilman että tarvitsee lähteä keskikaupungille sokkeloittamaan. Norra Länkeniä pitkin pääsee myös mukavasti pojoiseen päin kulkevalle Roslagsvägenille. Suurin osa Norra Länkenistä kulkee tunnelissa maan alla.
Ja mikä parasta niin Silja linjan satamasta pääsee suoraan laivasta turvallista kävelytunnelia pitkin Gärdetin metroasemalle. Aikaisemmin joutui seikkailemaan leveiden erittäin liikennöityjen teiden ja teitten risteyksien kautta metroasemalle. Moni varmasti eksyi. Satamsta pääsee myös busseilla City Terninaaliin keskelle kapupunkia. Paikallisliikenteen bussi 76 pysähtyy myös sataman edustalla ja sillä pääsee joko Rosptenin metroasemalle tai kapunkiin päin Östermalmin, keskustan, Gamla Stanin kautta Södermalmille. Bussi numero 1 liikkuu myös satama-aluella ja se käy Gärdetin metroasemallakin.
Samalla rakenenttiin suurempi alue sataman ympäriltäkin uudestaan. Rakennettiin aivan uusi autotie nimeltä Norra Länken, jota pitkin pääsee nopeasti suoraan E4 tielle ka kohti Eurooppaa ilman että tarvitsee lähteä keskikaupungille sokkeloittamaan. Norra Länkeniä pitkin pääsee myös mukavasti pojoiseen päin kulkevalle Roslagsvägenille. Suurin osa Norra Länkenistä kulkee tunnelissa maan alla.
Tukholman stadion, Valhllavägen-Lidingövägen
Tukholman stadioni on jo vanha, vuodelta 1912. Arkkitehti Torben Grut suunnitteli satdionin. Mutta yhdet olympialaiset on pidetty tällä stadionilla.
Aula Magna, Frescativägen 6
Arkkitehti Raph Erskine on suunnittelut tämän mahtavan auditorion, joka valmistui vuonna 1997. Salissa on erinomainen akustiikka, eikä täällä välttämättä tarvita migrofoneja.
Yliopiston alueella on lukuisia kauniita puurakennuksia
Juristien talo
Arkkitehti Ralph Erskine on suunnitellut tämänkin rakennuksen.
Yliopiston kirjaston arkkitehtinä toimi myös Ralph Erskine
Dome of Visions, Valhallavägen 79, hyvin lähellä Yliopiston metroasemaa
Tämä rakennus toimii eräänlaisena tutkintolaitoksena ja kohtauspaikkana, jossa kehitellään ja kokeillaan uusia yhteiskunta ideoita ja innovatiivisia uudistuksia.
Postauksen alussa jo kerroin tästä ihanasta Stora Skuggan luontoalueesta. Alueella ovat nämä ns kuninkaan lampaat kesälaitumella. Samalla alueella liikkuu maleksijoita, juoksijoita, kävlelijöitä sekä esikoululapsia retkellä. Kerron lisää lampaista erillisessä postauksessa. Täällä olen tehnyt erillisen postauksen kuninkaan lampaista.
Samalla alueella voi törmätä myös kuninkaallisen hevostallin hevosiin sekä armeijan hevosiin. Stora Skuggan alueella on myös lapsille ja nuorisolle oma hevostalli ja navetta, jossa voi opetella hoitamaan eläimiä ja ratsastamaankin.
Tässä tuli vain esiteltyä osa Norra Djurgådstadenia. Tämä alue on mielenkiintoien päiväkävelyalue. Alueella on melko paljon kahviloita ja arvintoloita joten eikun menoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti