lauantai 11. marraskuuta 2017

Häringe slott


Häringen linna, Västerhaninge

Nynäshamnin postausta tehdessäni lupasin kertoa tästä Häringen linnasta. Linna nimittäin sijaitsee matkan varrella. Tukholmasta on tänne Häringeen matkaa noin 38 kilometriä riippuen mistä kohtaa Tukholmaa lähtee liikkenteeseen. Sähköjunalla Västerhaningeen kestää noin 32 minuuttia ja siitä Nynäshamniin kulkevalla bussilla 847. 



 Häringe grindar bussipysäkki

Jää pois kyydistä Häringe grindar nimisellä pysäkillä. Siitä on sitten noin 800 metriä linnaan. Edellisen omistajan aikana perjantaisin ja lauantaisin kesäaikaan pääsi linnan järjestämällä bussikyydillä Tukholmasta linnaan ja takaisin. Linnan allasalueella pidettiin bileitä. Mutta nyt on omistaja vaihtunut, joten en tiedä kuinka tämä toimii nykyään.


Häringen kappeli sijaitsee tuon yllä mainitun bussipysäkin lähettyvillä. Fredriksborg on pysäkin nimi ja siitä sitten oikealle. Kappeli sijaitsee pienen asuintaajaman alueella. Kappeli on avoinna hyvin harvoin. Kappeli on alunperin ollut Häringen sukulinnan mestänvartijan asuintalo, josta sitten vuonna 1929 uusrakennettiin kirkko, jota kuitenkinnimitetään kappeliksi. Linnan omistanut suku lahjoitti kappelin seurakunnalle.


Häringen linnan historia on noin 1000 vuotta vanha. Täällä on asunut viikingit, kuninkaat, piispat, kreivit ja finassimiehet ja nykyään Häringen linna on hotelli jolla on Ruotsin suurin ulkoilmauima-allas.


Häringe 1600-luvulla

Kuningas Gustav Vasa omisti maa-alueet jo 1500-luvulla, mutta linna on rakennettuu 1600-luvulla. Täällä voi nauttia aftenoon tea Kiinalaisessa salongissa lauantaisin ja sunnuntaisin. Täällä pidetään häitä ja sivurakennukissa on hotellihuoneita, joissa voi yöpyä. Linnassa on joitkain huoneita joissa saa yöpyä hääparit jotka ovat vuokranneet linnan hääjuhliaan varten. 

Olen käynyt täällä kaksi kertaa ja syönyt lounaan ensimmäisellä vierailulla edellisen omistajan aikana. Nykyinen omistaja on 30-vuotias suomalais-jugoslavialaista alkuperää oleva naishenkilö ja hänen kiinteistöfirmansa Savana AB, jonka osittain omistaa vieläkin hänen isänsä ja äitinsä.




Kuningas Magnus Ladulåsin ajalla 1200-luvulla tässä seisoi linna. Kuninags Magnus Ladulås omisti suuret alueet täällä Sörmlannissa. 

Nykyinen linna on vuodelta 1657 jolloin Gustaf Carlsson Horn rakennutti linnan uudestaan.Gustaf Horn tai Horn af Björneborg (Pori) oli suomalainen marsalkka, Porin kreivi, valtioneuvos, Liivinmaan kenraalikuvernööri ja valtakunnan marsalkka. Hän oli tunnettu sotataidoistaan ja hän johti usein Ruotsin hovin armeijaa, jopa Tanskaakin vastaan. Siitä palkkioksi Gustaf sai kunings Gustav II Adolfilta etuuksia ja varoja. Gustaf Horn avioitui Kristina Oxenstiernan kanssa, joka oli sen ajan kahden arvovaltaisimman aatelissuvun tytär, Oxenstiernan ja Bååtin suvun jälkeläinen. 

Kokonainen kaupunginosa Kungsholmenilla sai nimekseen Hornstull ja nimikkokadunkin Hornsgatan. Sankt Jakobin kirkossa Tukholmnan kekustassa sijaitsee Hornin sukukappeli. Gustaf rakennutti Hornbergin linnan Kungsholmenin saren läntiseen päätyyn. Alueen nimi on nykyään nimeltään Hornsberg linnan mukaan. Linnan nimi oli Hornberg. Sitä ei enää ole olemassa.


Häringen linnan on monet omistaneet mm kuningas Gustav II Adolf, Fabian Löwen, Torsten Kreuger, Axel Wenner-Gren ja Olle Hatwig. Kaikki erittäin tunnettuja ruotsalaisia. Olle Hartwigin aikana kävin ensimmäisen kerran linnassa.


 Wenner-Grenien hauta

Wenner-Grenin ajalla täällä kävi erittäin tunnettuja vieraita kuten Greta Garbo, Danny Kaye, Josephine Baker, Karl Gerhard ja Sarah Leander. Wenner-Gren on haudattu vaimonsa kanssa tänne linnan tontille.

Nyt modernilla ajallakin on linnan omistajat vaihtuneet. Miljardääri toisensa perään on yrittänyt saada linnaa tuottavaksi. Koska linnan arvo lasketaan olevan vähintäin 100 miljoonaa kruunua, niin linnaa on vaikea saada kustantamaan itsensä. Jos linna sijaitsisi lähenpänä Tukholmaa niin ehkä...

Mutta Tukholmassa ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee monia kymmeniä linnoja ja herraskartanoita, joilla on myös vaikeuksia selvitä taloudellisesti. Toisaalta olisi harmi, jos näin historiallinen rakennus pääsisi ränsistymään. Aika ajoittain linnaa ei ole hoitanut kukaan.


Linna sijaitsee Itämeren niemellä nimeltä Landfjärden. Alue kuuluu osittain Nynäshamnin ja osittain Haningen kuntaan. Alue kuuluu myös Häringe-Hammerstan luonnonreservaattiin



Täältä voi lukea ohjemmistosta ja linnan alueen aktiviteeteista. Uima-allasta ei näköjään enää saa käyttää muut kuin hotellivieraat. Kalenteri! 

Ruokavieraat ovat tervetulleita. Ravintola on melkein aina avoinna. Parasta kuitenkin soittaa etukäteen ja varata pöytä. Halpaa lystiä tämä ei ole.










































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti