perjantai 9. heinäkuuta 2021

Aula Magna



Aula Magna

 Tänne löytää useilla kulkuneuvoilla.

Aula Magna on brittiläissyntyisen ruotsalaisen arkkitehdin Ralph Erskinen suunnittelema Tukholman yliopiston luentosalirakennus. Rakennus valmistui vuosina 1995–1997, ja se sijaitsee osoitteessa Frescativägen 6 Tukholmassa. Luentosalissa on 1194 istumapaikkaa ja rakennuksen kokonaispinta-ala on 7860 neliömetriä.



Laatikko, Ralph Erskisen asunto


Ralph Erskine (1914-2005) syntyi Englannissa ja eli suurimman osan elämästään Tukholmassa. Hän sai luvan asettaa Drottningholmin linnan kuninkaalliselle puistoalueelle asuntonsa, jota hän nimitti laatikoksi.

Ennen toista maailmansotaa hän muutti Ruotsiin. Erskine halusi oppia lisää ruotsalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin funktionalismista. Häntä houkutti myös ruotsalaisen yhteiskunnan ajattelutapa, ja arkkitehtuurin, muotoilun ja sosiaalisen vastuunkantamisen läheinen yhteys. Ei ihme sillä sitä minäkin olen 50 vuotta tässä ihaillut. Ruotsalaiset ovat mukavaa ja sivilisoitunutta kansaa. Yksi ja toinen läheltä ja kaukaa on tullut tänne ja jäänyt lopuksi ikäänsä tänne.

Suomessa Erskine muistetaan 1980-luvulla rakennetun Helsingin Malminkartanon keskustakorttelin suunnittelijana.


Sisäänkäynti Aula Magnaan

Frescati on alue Tukholman Norra Djurgårdenissa, jossa sijaitsee pääosa Tukholman yliopistosta ja Ruotsin luonnontieteellinen museo. Alue on osa Kuninkaallista kansalliskaupunki puistoa.

Alue koostuu vanhasta Skeppsbroäng-alueesta, joka sai uuden nimensä kuningas Gustav III:n suurten suunnitelmien yhteydessä Brunnsvikenin alueille, jotka hän sai matkansa jälkeen Italiaan muun muassa Campaniaan 1783–1784. Siksi Gustav III nimesi Brunnsvikenin alueet italialaisten roolimallien mukaan, kuten Frascati, Albano ja Tivoli. Italian Frascatin kaupungissa kirjoitettiin tuntemattomista syistä "Frescati", ja joskus myös "Freskati". Frescatin alueesta kerron myöhemmin lisää.

Tukholman yliopistolla on Tukholmassa neljä Campusta, Campus Bromma, Campus Flemingsberg, Campus Konradsberg ja Campus Sveavägen.

Tukholman varsinainen yliopisto Frasactissa sijaitsee Kungliga nationalstadsparken/Kuinkaallisessa Kansalliskaupunki puistossa. Teknillinen Korkeakoulu sijaitsee  melko lähellä samalla alueella. Molemmilla on oma metroasemansa linjalla 14.






Aula Magnan lähettyvillä sijaitsee Allrummet, missä on yliopiston kirjasto ja oleskelutilat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti