lauantai 3. lokakuuta 2020

Gustav Adolfs torg



Gustav Adolfs torg/Gustav Adolfin tori

Tori sijaitee Normalmilla, Tukholman keskustassa. Tori on Tukholman kauneimpia toreja, mitä tulee sen sijainnille ja toria ympäröiviin raknnuksiin. Malmössä, Helsingborgissa ja Göteborgissa sijaitsee myös samanniminen tori. Torit ovat saaneet nimensä kuningas Gustav II Adolfin mukaan.

Kuvassa vasemmalla näkyy Medelhavsmuseet/Välimeren museo, mikä on alun perin marsalkka Gustav Hornin palatsi. Mielenkiintoinen museo mihin on ilmainen sisäänpääsy. Museossa sijaitsee suosittu kahvila nimeltä Bagdad café. Museosta olen tehnyt postauksen täällä

Kuvassa näkyvä rakennus valmistui vuonna 1917. Rakennuksessa sijaitsi pankki nimeltä Sveriges Privata Centralbank, jonka rakennutti tirehtööri Johan Oscar Rydbeck.

Rakennuksessa sijaitsee nykyään puolustusministeriö. Valtavan suuri Galleria niminen ostoskeskus sijaitsee ministeriön takana, Jakobsgatanilla. IKEAn myymälä on heti ensimmäisenä sisäänkäynnin jälkeen. Galleriasta ei puutu mitään. 

Sisäänäkäyntejä tähän valtavan isoon rakennuskompleksiin on useilta kauduilta. Myös Sergels Torgetin torilta pääsee suoraan Galleriaan. Hamngatanilla on pääsisäänkäynti. Rgeringsgatanin puolelta pääse myös metroon ja Galleriaan. Siinä on pari hampurilasravintolaa ja mukava kahvila nimeltä Pâtisserie, missä saa myös herkullisia kevyitä ruokia.

Tämän kauemmaksi ei tarvitse lähteä shoppailemaan. Osa Galleriasta sijaitsee maan alla ja sieltä pääsee Sergels Torgetille, Hamngatanille, Rgeringsgatanille ja Jakobsgatanille, metroon ja päärautatieasemalle maan alitse.

Galleria kompleksissa sijaitsee myös Tukholman modernein hotelli Hotel At Six, Brunkebergstorg 6. Hotellin omistaa norjalainen Peter Stordalen, joka on asunut hotellin yläkerroksessa hotelli-sviitissä jo useamman vuoden. Hän omistaa myös osan Ving, Spies, Tjäreborg, Globetrotter matkatoimistoista ja lentoyhtiö Sunclass Airlinesta.  Hän omistaa 212 hotellia Pohjoismaissa, joista suurin osa sijaitsee Norjassa ja Ruotsissa.

Ja jos nyt ei tämä vielä riitä niin voin poiketa Hamngatanin toiselle puolelle niin sieltä aukeaa toinen shoppailun paratiisi, muun muassa MOOD-galleria, missä kannattaa käydä myös ruokailemassa. Monta korttelia vain shoppailua varten ja iso korkeatasoinen tavaratalo NK sen lisäksi. Kaiken keskellä sijaitsee Biblioteksgatan, minkä varelta löytyy kaikki suuret muotihuoneet. Shoppailu alue jatkuu Stureplanille saakka, mistä löytyy Sturegallerian luxusostoskeskus.

Tällä alueella maan alla sijaitsee autoteitä ristiin rastiin, mitkä ei ole tarkoitettu yleiseen käyttöön. Erilaiset tavarkulejtukset, poliisit, ambulanssit, paloautot ja vastaavat saa käyttää maanalaisia tunneliteitä. 

Siellä maan allaa on sairaalakin, mikä on varustettu katastrofi tilannetta varten leikkaussaleineen ja poimmisuojineen. Klaran kirkon alla on atomisuoja. Sergels Torgetin torin alla on valtavan suuri pommisuoja, minne mahtuu koko eduskunta. Teitä on useita kilometrejä ja sieltä pääsee hätätilassa ulos kaupungistakin. Ministeriöt, kuninkaan linna ja monet virastot on liitetty enempi tai vähempi salaiseen maanalaiseen tieverkostoon. On siellä pommsuojia siviileillekin alueella asuville ja töissä käyville.

Koko tällä alueella on useita ovia, ja myös salaisia luukkuja joista pääsee maan alle. Siellä maan alla kulkee myös Klaratunneli, mitä kautta kuorma-autot kuljettaa tavaraa eri kohteisiin. Siellä on paikka paikoin myös maanalaisia parkkipaikkoja, esimerkiksi eduskuntalaisille, hallitukselle ja pankkivirkialijoile ja ministeriöissä töissä käyville. 


Taustalla Ulkoministeriö, entinen Perintöruhtinaan palatsi

Palatsi rakennettiin vuosina 1783–1794 kuningas Kustaa III:n sisaren prinsessa Sofia Albertinan residenssiksi. Suunnittelijana oli arkkitehti Erik Palmstedt. 

Gustav II Adolfin palatsista löytyy myös kuinkaan neljän sotakaverin portretit, Johan Banér, Lennart Torstenson, Carl Gustav Wrangel ja Hans Ghristoff Köningsmark. 


Patsaan juurella seisoo myös Axel Oxenstierna ja hänen vieressä istuu Clio, kreikkalainen sankarirunouden muusa.

Siihen aikaan pankkeja syntyi kuin sieniä staeella ja pankkeja avattiin jopa maaseudulle. 

Ensimmäisen pankin Ruotsiin avasi kuninkaan luvalla liivinmaalainen Johan Palmstruch vuonna 1656. Pankista kehittyi maailman ensimmäimen valtionpankki. Pankin nimi oli Stockholms Banco ja pankki oli myös maailman ensimmäinen pankki, mikä pani liikenteeseen paperirahaa.

Liivinmaa käsitti nykyisen Etelä-Viron ja Pohjois-Latvian. Skasalaiset perustivat vuonna 1201 Rigan kaupungin ja tanskalaiset Tallinnan, minkä nimi silloin oli Revel tai Reval. Vuosina 1558–1582 Liivin sodassa alueesta taistelivat Ruotsi, Venäja, Tanska ja Puola-Liettua.

Rydbeck oli osakas Kreugerkonsernissa, minkä pääomistaja oli Ivar Kreuger. Kreuger oli ruotsalainen, joka asui aivan pankin lähettyvillä Tulitikkupalatsissaan, Västar Trädgårdsgatan 15. Hän loi imperiuminsa tulitikkuteollisuudella kahden maailmansodan välisellä ajalla ympäri Eurooppaa. Hän oli sen ajan rikkaimpia miehiä maapallolla. Kreuger syntyi Kalmarissa varakkaan pankkiirin Ernst August Kreugerin lapseksi. Koulussa hän oli lahjakas, hyppäsi kaksi luokkaa yli. Hän pääsi jo 16-vuotiaana opiskelemaan Tukholmaan Kuninkaalliseen teknilliseen korkeakouluun, jossa hän suoritti kaksi insinöörin tutkintoa, vain 20-vuotiaana. 

1900-luvun alussa Ivar Kreuger oli töissä insinöörinä seitsemän vuotta Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Etelä-Afrikassa. Palattuaan Ruotsiin Kreuger perusti vuonna 1908 rakennusyrityksen Kreuger & Tollin yhdessä ystävänsä insinööri Paul Tollin kanssa. Kreuger & Toll rakennutti muun muassa Tukholman Olympiastadionin, Tukholman kaupungintalon, tavaratalo NK:n pääkonttorin ja Tulitikkupalatsin, mistä tuli sen ajan upein asunto ja konttorirakennus. Tulitikkupalatsi sijaitsee vain kiven heiton päässä Gustav Adolfin torilta, Västra Trädgårdsgatan 15.

Rakennuksessa sijaitsee nykyään Kapitel 8, firma mikä tarjoaa konttori-ja kokoustiloja käyttöön sekä juhlahuoneiston erikoisia tapahtumiaa varten. Rakennuksessa on korkeatasoinen 'treeniklubi', klubi mihin ei kuka vaan pääse jäseneksi.


Rakennus on vieläkin Tukholman upeimpia.

Kreuger perusti 1917 Svenska Tändsticks AB:n, josta tuli maailmanlaajuinen yritys ja Euroopan tulitikkumarkkinoilla lähes monopoli. Yritys sulautettiin Kreuger & Tolliin, ja Kreuger perusti Yhdysvalloissa uuden yrityksen nimeltä International Match Corporation, joka hallitsi lähes koko maailman tulitikkukauppaa. 

Kreugerin omaisuus oli huippuaikoina 20 miljardia Ruotsin kruunua, vuoden 2000 valuuttakurssin mukaan 100 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Laman vuosina hänen pankkinsa myönsivät neljän miljardin kruunun lainoja.

Vuonna 1932 kiersi huhu, että Kreugerin omistamien yritysten taloustilanne horjui. Kreuger & Toll oli huomattava yhtiö Wall Streetillä. Samana vuonna se hakeutui konkurssiin. Ivar Kreuger löydettiin 12. maaliskuuta 1932 kuolleena vuoteestaan Pariisin asunnostaan. Hän oli ampunut itsensä välttääkseen oikeudenkäynnit.



Gustav II Adolf (1594-1632)

Tori on saanut nimensä kuningas Gustav II Adolf:in mukaan, jota pidetään  maapallon kaikkien aikojen suurimpana sotapäällikönä. Häntä kutsutaan Pohjolan leijonaksi. Gustav II Adolf eli 1600-luvulla ja istui kuninkaan virassa 21 vuotta, mikä on melko pitkä aika Ruotsin kuninkaiden parissa.
  
Kunigas Gustav II Adolf oli hallitsija Ruotsin suurvallan ajalla (1611-1721). Mutta se oli kuningas  Erik XIV aloitti Baltian laajentumisen lähettämällä armeijan Viroon Revalin kaupungin pyynnöstä. Suuren Pohjoissodan päätyttyä Nystadin/Uudenkaupungin rauhaan vuonna 1721 Ruotsin suurvaltakausi päättyi muodollisesti. 

Ymmärtäähän sen että Ruotsilla on vieläkin huono omatunto vallotuksista, vaikka siihen aikaan tuo oli aivan normaalia toimintaa. Ruotsi tuntee määrättyä vastuuntuntoa ja suojelua vieläkin Suomesta ja Baltian maista. Baltialaiset ei kanna kaunaa Ruotsia kohtaan, päinvastoin. Suomessa taas esiintyy paljon katkeruutta Ruotsia kohtaan vieläkiin. 

Nykyinen kuningas Carl XVI Gustav on toki istunut kaikista kauimman ajan Ruotsin kuninkaista, kokonaista 45 vuotta. Mutta nyt modernilla ajalla ei ole ollut sotia. Ruotsihan kuuluu niitten maitten joukkoon, joka on sotinut eniten tällä maapallolla. Ruotsi on sotinut muun muassa 14 kertaa Venäjän kanssa ja 13 kertaa Tanskan kanssa. Ruotsi oli myös yksi aktiivisimmista maista Ranskan rinnalla 30-vuotisessa sodassa Habsburgien valtaa vastaan.


Nämä Gustav II Adolfin sotavarustukset löytyvät Tukholman linnasta, Livrustkammaren. Gustav II Adolf oli ensimmäinen Ruotsin kuninkaista joka sai kaksi nimeä. Gustavin  isosiän Gustav Vasan nimestä ja Adolfin äidin isän nimestä, Holstein-Gottorpin ensimmäisen herttuaan mukaan. Hänen kaksi sisarustaan sai myös kaksi nimeä, Maria Elisabeth ja Karl Filip. Karl Filip oli jopa ehdolla Venäjän tsaariksi sekasorron aikana vuosina 1611-1613. Karl Filip syntyi Revalin linnassa nykyisessä Tallinassa, silloisessa Revalissa ja kuoli 21 vuotiaana Narvassa. Karl ehti mennä salaa naimisiin vastoin äitinsä suostumusta aatelisneiti Elisabeth Ribbingin kanssa ja he saivat tyttären nimeltä Elisbateh Carlsdotter (Gyllenhielm).

Gustav II Adolf (1594-1632) oli kuningas Kaarle IX:n ja kuningatar Kristina Holstein-Gottorpin poika. Koska äiti puhui saksaa niin pikku Gustav Adolf sai myös opetella ruotsin kielen lisäksi puhumaan saksaa. Myöhemmin hän oppi myös hollantia, ranskaa, italiaa ja latinan kieltä. Hän oli Ruotsin kuningas suurvallan aikakauden alussa, vuosina 1611–1632. Kun Gustav nousi valtaistuimelle, hän peri isältään kolme erilaista sotaa, jotka hänen oli lopetettava. Sota Tanskaa, Venäjää ja Puolaa vastaan. 

Gustav II Adolf sai vaimonsa Maria Eleonora Brandenburgilaisen kanssa kaksi lasta, Kristina ja Gustaf. Kirstinasta tuli hallitseva kuningatar ja sodat senkuin jatkuivat. Mutta Kristina kääntyi katolliseen uskoon ja muutti Roomaan, jossa hän eli kuolemaansa saakka. Kristina on haudattu Roomassa Pyhän Pietarin basilikan kryptaan. Hänen vieressään lepää edesmennyt puolalaista alkuperää oleva paavi Johanns Paavali II. 

Kuninkaan poika Gustaf oli nimeltään Gustaf Gustafsson af Wasaborg. Hän oli vapaaherra, kreivi ja valtioneuvos. Hän sai Uudenmaan Suomessa omaksi kreivikunnakseen vuonna 1646 kuolemaansa saakka vuoteen 1653. Gustaf oli avioliiton ulkopuolella syntynyt poika, joten hänestä ei voitu tehdä kuningasta. Gustaf kasvoi isänsä veljen Carl Carlsson Gyllenhielmin luona, joka oli myös puolestaan avioliiton ulkopuolella synytynyt kuningas Karl IX:n poika, joka oli kymmenes kuningas Gustav Vasan lapsista.

Gustav II Adolf on kuitenkin yksi eniten arvostetuista Ruotsin kuninkaista yhdessä Gustav Vasan kanssa, nähtävästi siitä syystä että hän soti  koko kuninkaana olonsa ajan Ruotsin suurvallan ja isänmaan puolesta. Nykyään ruotsalaiset häpeävät isänmaan aatetta, mikä on täysin mahdottomuus nykyisessä Ruotsissa. Ei tule kuuloonkaan. 

Sotimisestakin saatiin tarpeeksi, joten neutraali asenne puolustuspolitiikassa on ainoa mahdolinen. Suurin osa ruotsalaisia oppi että isänmaallisuus ja kansalliskiihko ei saa aikaan muuta kuin suurta häpeää. Isäanmaallisuutta kavahdetaan Ruotsissa. 

Nimittäin Gustav II Adolfin ajalla Ruotsista tuli suurvalta. Gustav syntyi Tukholman linnassa ja kuoli sodassa saamiinsa vammoihin. Hänen isänsä oli Gustav Vasan poika, kuninags Karl IX, Kaarle herrtua, kuten häntä Suomessa nimitetään. Karl oli kaksi kertaa naimisissa ja sen lisäksi hänellä oli avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsiakin. Hänen tyttärestään Kirstinasta tuli seuraava hallitsija. 


 Gustav Adolfs torg, vuonna 1915


Keskelle toria pystytettiin kuningas Gustav II Adolfin ratsupatsas. Ranskalainen Pierre Hubert L'Archevêque yhdessä Johan Tobias Sergelin knssa veistivät patsaan vuonna 1793. Sokkeli valmistettiin vasta muutama vuosi myöhemmin. Sokkelissa on kuvattu neljä kuninkaan komentajaa 30-vuotisessa sodassa, Lennart Torstenson, Carl Gustav Wrangel, Johan Banér ja Hans Christopher von Köningsmark. Alunperin oli tarkoitus että sokkelissa kuvattaisiin vain Bernhard av Sachsen-Weimar, mutta kuningas Gustav III vastusti ideaa.



Gustav II Adolfin tori sijaitsee Norrmalmin kaupunginosassa, Tukholman keskeisimmällä paikalla, alueella johon on kasaantunut suurin osa Ruotsin valtiollisesta vallasta ja myös taloudellisesta vallasta. Tukholman kuninkaallisesta linnasta kulkee Norrbron silta suoraan Gustav II Adolfin torille.

Tori sijaitsee Itämeren lahden rannalla. Merialuetta kutsutaan nimellä Strömmen tai Stockholms Ström ja rantakadun nimi on Strömgatan ja silta Helgeandsholmenin saarelle ja Gamla Staniin on nimeltään Norrbron. Strömgatanin katu kulkee useitten mielenkiintoisten historiallisten rakennusten ohitse, kuten Kuninkaallinen Oopera, Arvfurstens palats/Perintöruhtinaan palatsi, Sagerska huset, Adelwärdska huset ja Rosenbad.

Rakennusten takana kulkee Fredsgatan, minkä varrella sijaitsee muun muassa Kungliga Akademin för de fria konsterna/Konstakademin, Sosiaalihallitus (ja sen takana lukuisia hallintorakennuskia), Medelhavsmuseet, Puolustusminsteriö, ja sen takana suuri Gallerian ostoskekus, minkä alla kulkee kävelyteitä sinne sun tänne ja valtavan paljon myymälöitä ja kahviloita. Alueella sijaitsee erittäin paljon privaatteja taidegallerioita. Itse Gustav Adolfs torget on melko autio ja hiljainen paikka. Tori halutaan säilyttää sellaisenaan.



Norrbron silta johtaa Tre Kronorin kuinkanlinnan edustalta suoraan Helgeandsholmenin saaren kautta Gustav Adolfin torille. Sillan takana seisoo Kuninkaallinen Ooppera ja oikealla eduskuntatalo. Sillan takana häämöttää Gustav Adolfin tori. Katu tuossa on nimeltään Strömgatan. Rakennus vasemmalla on hallituksen rakennus Rosenbad. Pääministeri pääsee maanalaisen käytävän kautta asunolleen Sagerska husetiin. Useimmat Ruotsin pääministerit asuivat omissa kodeissaan pääminsteri Olof Palmen murhaan saakka. Useimmat kulki metrolla, kävellen tai polkupyörällä työpaikalleen. Täällä Ruotsissa ei herrsratella.


Rakennus on eduskuntalo ja sen takana eduskunnan kansliarakennus ja Ruotsin korkeien oikeus. Aikaisemmin (1626-1801) kansliarakennus oli Hänen majesteettinsa kuninkaan kanslia tai lyhuesti sanottina kansliakollegio. 


Arvfurstens palats/Perintöruhtinaan palatsi

Palatsi rakennettiin vuosina 1783–1794 Ruotsin kuningas Kustaa III:n sisaren prinsessa Sofia Albertinan residenssiksi (1753-1829). Sofia oli viimeinen Oldenburgins sukuun kuuluva henkilö Ruotsissa. Hän oli kuinags Adolf Fredrikin tytär.  Hänen äitinsä oli kuniningatar Lovisa Ulrika. Kahdesta  hänen veljistään tuli kuninkaita, Gustav III ja Karl XIII. Hänellä oli kolmaskin veli  nimeltä Fredrik Adolf, joka toimi armeijassa, eikä ksokan mennyt naimisiin. Sofia ei myöskään avioitunut van hän muttii Saksaan Quedlinburgiin ja siellähänestä tuli luostarin abbedissa. Suurin osa kaupungista ja myös luostari ovat Unescon kultturiperinnelistalla.

Paikalla oli aiemmin sijainnut sotamarsalkka Lennart Torstensonin (1603-1651) rakennuttama niin sanottu Torstensonin palatsi. Torstenson oli kreivi ja sotameis. Hän oli yksi kuinnags Gustav Adolfin kenraaleista ja marsalkoista ja hän on kuvattu torin keskellä seisovassa patsaassa. Torstenssonilla on hautakappeli kuinkaallisessa hautauskirkossa Riddarholmin kirkossa.





Kungliga Operan, Gustav Adolfs Torg 2

Oikealla puolella Kungsträdgården/Kuninkaanpuisto ja vasemalla puolella Gustav Adolfs Torg. Operan edustalla on bussipysäkki, missä pysähtyy bussit 57 ja 65.

Kungliga Operan avattiin jo vuonna 1773. Teatterissa esitetään opperaa ja balettia. Tämä rakennus toimii myös kotina Kuninkaalliselle Baletille ja  Kuninkaalliselle Hovkapellet'ille sekä Kuninkaalliselle Oopperan kuorolle.


Gustav III

Kungliga Operan oli alunperin nimeltään Gustavianska operhuset ja se rakennettiin kuningas Gustav III:n (1746-1792) aloitteesta. Gustav III rakasti teatteria ja oopperaa, sekä taidetta ja kulttuuria ylipäätään. Hän syntyi Gottorp-Holsteinin sukuun isänsä kuningas Gsutav IV Adolfin mukaan, joka myös syntyi Gottorpin linnassa. Nykyinen Tanskan kuningatar Margrethe syntyi ja kasvoi myös Gottorpissa. Gottorp sijaitse nykyään Saksan alueella, hyvin lähellä Tanskan rajaa. Linna on Gottorp-Holsteinin hallitsijasuvun kotipaikka. Gustav III oli Katarina Suuren serkku. 

Nykyinen Kuinkaallinen Oppera seisoo samalla paikalla kuin Gustavianska Operahuset seisoi aikoinaan. Kuningas Gustav III tapettiin tässä opperatalaossa vuonna 1792. Huone jossa murha tapahtui on säilytetty, ja muuten uusi oppertalo on rakennettu sen entisen päällee. Oopperataloa kuitenkin käytettiin sata vuotta, kunnes kuningas Oscar II päätti rakennuttaa uuden oopperatalon samalle paikalle.



Pääministerin asuto vasemmalla 


Vasemmalla halltuksen rakennus Rosenbad, sen vieressä Adelwärdska huset ja rakennsuten välissä kulkee Drottingatanin katua Heti kadun varella oikella sijaitsee ihana italialainen ravintola Panini Internazionale. Heillä on yhteistyötä Espresso House kahvilan kanssa, mikä saattaa monen mielestä olla Tukholman paras kahvilaketju. Tukholmasta löytyy 26 Panini myymälää!

Adelwärdska huset on kuulunut Ruotsin ainoalle baroonisuvulle, jotka omistaa Ruotsin suurimman aateliskartanon Åtvidabergissä, Adelsnäs. Perhellä on 85 huonetta missä tila riittää.


Davidsonska huset

Porfessori David Davidsonin (1854-1942) perheen kotitalo. Hän oli juutalaista sukua ja kuten useimmat tukholmalaiset juutalaiset, niin perheellä oli varaa. Blasieholmenilla ja Normalmilla ylipäätään asui runsaasti rikkaita juutalaisperheitä. 

Davidson opiskeli pitkään. Harva tukholmalainen on luultavasti koskaan opiskellut niin plajon kuin Davidson, ja harvalle on jaettu niin paljon kunniaa ja kuin Davidsonille.  Hän teki ulkomaan matkojakin. Hän toimi taloudellisena neuvonantajana monelle firmalle ja ykistyisperheillekin. Hän sai kuninkaalta Nordetjräna kunniamitallin kahtena eri vuotena. 


Ruotsissa käyteään harvoin nimitystä paltsi vaan sen sijan käyetään nimitystä huset. Davidsonin asuinrakennus oli kuitenkin niin promea että sitä halutaan kustua palatsiksi. Pohjakerroskessa sijaitsee Handelsbankenin pääkonttori. Rakkennsu on vieläkin Handelsbankenin omituksessa.





Danmarks hus/Tanskan talo, siis Tanskan suurlähetystö


Ei kommentteja: