torstai 12. elokuuta 2021

Tukholman ikävimmät viikot


Mariaberget, Södermalm

Tukholman ikävimmät viikot ovat nämä kaksi heinäkuun viimeistä viikkoa, eikä elämä tahdo piristyä vielä elokuun ensimmäisellä viikollakaan. Eduskuntakaan ei ole tullut lomilta, mutta hallitus on valmeuksissa. Hallitus ei halua hankkia huonoa mainetta ja jättää maa pandemian käsiin. 

Kansanterveyslaitoksessa ei nukuta koskaan. Sieltä on tullut viestejä harva se päivä, mutta mitään tilastoja ei Ruotsissa juuri ole esitelty mediassa. Kerran viikkon on lehdessä kaksi lausetta tartuntatilanteesta ja siinä se. Tartunnoista ei edes uutisoida enää aikoihin. Saa vain noin suurinpiirtein tiedon tilanteesta, ei mitää sen tarkenpaa. Tukholman tilanne on tyydyttävän hyvä. Se johtuu siitä että meillä on ollut yhteikunta avoin koko pandemian ajan, eikä ole edes maskeja käytetty. Tartuntoja on ollut aikaisemmin paljon. Ja roktoettujakin on jo paljon. Ollaan jämähdetty melkein pakoilleen.

Kahden menneen viikon tartuntoja on Ruotsissa per 100 000 asukasta 110 ja sillä ollaan sijalla 89 maapallolla tartuntojen määrässä. Nyt ei pidä ottaa maapallon tilastoja vakavasti, koska tiedetään ettei tailastoihin ole monissa maissa lainkaan luottamsita.  Suomi on sijalla 67, Norja 78 ja Tanska sijalla 47 tartuntojen määrässä.

Googlettamalla saa ties kuinka monta eri vastausta, joten ei kannata. Ruotsalaisia ei tilastot kiinnosta, kuten suomalaisia. Tilastot löytyy jos haluaa etsiä, mutta mitään niin selkeitä pitkiä ja pikkutarkkoja listoja ei esitellä kuin suomalaisessa mediassa tehdään harva se päivä. Mitä tavikset niillä tilastoilla Suomessa tekee, en tiedä. Samalla kerron että olen nyt eläkepäivilläni alkanut lukemaan ja huomannut että suomalaisessa mediassa joka päivä pelotellaan sairauksilla ja koronallakin. 

Tukholmalaiset ovat nyt heinä-elokuusssa kuka missäkin, useimmat saaristossa, tai jollain leirialueilla jossain päin Ruotsia. Perheelliset ruotsalaiset matkustaa Tukholmaan pariksi päivää näyttämään lapsilleen Ruotsin kaunista pääkaupukia. Muuten on hiiren hiljaista, ei ole mitään toimintaa tai taphatumia, ei sitten yhtään mitään. Museot ovat avoinna, mutta ketäpä ne kiinnostaisi keskikesällä, vaikka suurinpaan osaan museoita on ilmainen sisäänpääsy. 


Rosendalin linna Djurgårdenin saarella

Turisteja on tullut kaupunkiin jonkin verran mitä merkillisimmistä maista, ja kaikki sanovat samaa, Tukholma on kuin iso vihreä luonnonpuisto, vaikka täällä asuu 2,4 miljoonaa ihmistä, niin sitä ei huomaa. Kaikki turistit sanovat myös että on outoa kun ei täällä nää maskeja. Turistin Tukholmassa tunnistaa siitä että he käyttää maskeja. Ruotsi on suosittu turistikohde jo senkin takia että täällä on halvenpa kuin muualla päin Eurooppaa.

Koronatartunnat ovat lisääntyneet juuri niillä alueilla missä perinteisesti on paljon ruotsalaisia lomailijoita. Arvatahan sen saattoi. Tartuntoja esiintyy 20-30 vuotiaiden parissa, ja ihmetellä saattaa miksi ei nämä ole vielä ottaneet rokotetta, vaikka he sen olisivat saanet jo reilu kuukausi sitten. Melkein kaikki nyt kesän aikana tartunnan saanet eivät ole ottaneet rokotetta. Hyvin harva lapsi on saanut tartunnan, ja useimmat lapset ei.

Pandemiastakaan kun ei osata sanoa mitään. Ruotsissa ollaan ja ihmetellään, tartunnat laski hyvin alas ja nyt taas ovat alkaneet pikkuhiljaa nousta. Mutta yksi on varma asia. Coronasta ei päästä ikinä eroon, vaan sen kanssa on opittava elämään.


Jotainhan tässä on tehtävä ettei tule mökkihöperöksi. Lähteä Tukholman puistoalueille, ja niistä on todellakin valtavan paljon Tukholmassa. Tukholman kunnassa (kaupungissa) on 10 luonnonreservaattia, ja ties vaikka kuinka monta lisää koko Suur- Tukholmassa. Kuvitelkaa että Suurtukholmassa asuu yhtä paljon asukkaita kuin puolessa Suomea.

Tukholman puistot liittää kaupunginosat yhteen. Katujen varrella seisoo 800 eri sortin puita, kunna kertoman mukaan ja useat niistä ovat eksoottisia lajikkeita.


Ihastuttava puistoalue, Karlbergin linnan puisto

Tukholmassa on paljon puistoja ja puutarhoja, joissa voi kävellä aikansa kuluksi, eikä ole tartunnan vaaraakaan. Yllä oleva valokuva on Dianan temppelistä Karlbergin linnan puistosta. Täällä on postaus linnasta ja puistoalueesta. Puistoon ja linnan pihalle voi poiketa Vasastanista Rörstrandsgatanilta käsin paristakin kohtaa. Tai Södermalmilta Ekelundin sillan kautta. Lähimmät metroasemat ovat Stadhagen ja S:t Eriksplan.


Tänne puistoon on haudattu Carl XII kuninkaan koira Pompe 1600-luvulla.


Puistoalueella on useita riimukiviä, kuten kaikialla Suur-Tukholman alueilla.


Koko Karlbergin linnan alue Karlbergin järven rannalla on erinoamainen kohde viettää päivää. Kauniilla säällä rannalla makailee auringonottajia ja jotkut pulahtavat Mälaren järveen. Linnan edustalla sijaitsee nimittäin uimaranta. Linnaan toki ei pääse sisälle sillä linnassa sijaitsee armeijan korkeakoulu.


Lyran, Ålgrytevägen 90, Mälarhöjden

Bredängenin metroasemalta on noin 2 kilometriä Lyran konditoriaan. Lähin bussipysäkki Mälarhöjdensvägenillä Bussi 191 ainakin ajaa tästä ohitse ja pysähtyy Gesällbackenin pysäkillä.


Budapest leivos Lyran konditoriassa

Leivos syntyi Vetlandssa vuonna 1926. Leivoksella on jopa oma päiväkin 1. toukokuuta.

Konditoria Lyran on puinen huvila, missä on oma leipomo. Ihana 1800-luvun talo näköalalla Mälaren järvelle. Palvelee ympäri vuoden, sekä sisällä että ulkona. Esimerkiksi Budapestin leivonnaiset tai katkarapuvoileivät ovat suosittuja. Tarjoilee myös lounasta arkisin.


Carl Gustaf af Leopold  (1756 –1829) oli ruotsalainen kirjailija ja Lyran oli hänen kesäasuntonsa. Carl Gustav af Leopoldista olisi paljon kerrottavaa, mutta kerron vain lyhyesti hänen taustaansa.

Leopold oli kuingas Kustaa III:n sihteeri ja ensimmäisiä ruotsalaisia esseistejä. Hän oli Carl Adam Leopoldin ja Märta Christina Hobelin poika ja varttui Norrköpingissä. Hän meni 1790 naimisiin Sara Petronella Fehmanin kanssa, jonka äiti oli Fredrik V:n tytär. Avioliitto oli lapseton. 

Leopold oli ruotsalaisen valistuksen merkittävimpiä runoilijoita. Leopold aateloitiin 1809, ja hän otti tuolloin nimen af Leopold.  Leopold tuli ylioppilaaksi 1773, filosofian maisteriksi 1781, oppihistorian dosentiksi 1782, toimi sittemmin kirjastoalalla. Vuonna 1786 Kustaa III, kutsui Leopoldin apulaissihteerikseen ja kirjalliseksi auttajakseen. Näissä toimissa Leopold saavutti kuninkaan suosion. Samana vuonna Leopold valittiin Ruotsin korkea-arvoisen kuninkaallisen akatemian jäseneksi.





Mikäpäs estää yöpymästä Tukholman paraatikadun varrella Strandvägenillä ja elää yhden yön tai kaksi luksuselämää.

Vaikkapa Hotel Diblomatissa, mikä on ehkä Tukholman exslusivisin hotelli Bank Hotellin jälkeen. Pitää mainita myös melko uusi hotelli Nobis, mikä sijaitsee Norrmalmstorgetin torin reunalla. Erinomainen sijainti.

Tässä Strandgatanilla sijaitsee myös Hotel Esplanade, mikä ei ole  hassumpi sekään. Sijainti Strandvägenillä on paras mahdollinen.
Haymarket Hötorgetilla on myös korkeatasoinen ja halvempi kuin edellä mainitit hotellit. 



Lämpötilat laski Tukholmassa parissa päivässä +33 asteesta +11 asteeseen. Ai että paleli. Nyt on juuri ja juuri +20 astetta, sade-ja ukkoskuuroja yhtenään.


Tässä kaupungintalon ympärillä parveilee ainakin turisteja.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus taas. Täällä terveysministeriö julkaisee tilastot päivittäin, ja minua ne kiinnostavan niin paljon että olen hankkinut sellaisen aplikaation mistä tilastot voi katsoa.
    Tosi kauniita paikkoja ja rakennuksia taas:) Hyvää viikonloppua ja elokuuta sinulle Donna Tukholmasta.

    VastaaPoista
  2. Hei Jael!
    Alkuun minäkin seurasin hieman tilastoja, mutta Ruotsissa ei edes kerrota tartuntojen määrästä joka päivä, vain pari kertaa viikossa. Paikalliset tiedotkin ovat hakusissa. Nyt ei ole useanpaan viikkon oikeastaan tapahtunut mitään uutta pandemiassa. Saa nähdä mihinkä päin tämä kääntyy. Tilanne kuitenkin on kuulema melko hyvä.
    Jos luen koronasta mediassa niin huolestun ja masennun. En ole sitä tyyppiä että masennun, mutta nyt kun ei edes ole rokotuksiinkaan luottamista, niin harmittaa...Eristyksissä on oltu jo vuosi ja viisi kuukautta, joten ei mikään ihme. Meillä ei ole sen suurempia rajoituksia muuta kuin kokoontumisissa. Masennukseen auttaa parhaiten ulkoilu joten uskaltauduin lähtemään hieman pidemmälle. Olin viikon myös kissavnahtina tyttären kotona kun hän lähti poikaystävänsä luokse.
    Hyvät jatkot sinulle ja kestämistä kuumuudessa!

    VastaaPoista