Käväisin Drottningholmissa, missä kuningas ja kuningatar asuvat. En käynyt sisällä linnassa enkä viitsinyt soitella privaatti asunnon ovikelloakaan 😎. Tuskin he olivat kotonakaan, sillä hovin kalenterin mukaan heillä on aivan hirvittävän paljon menoja. Kuninkaan luona lappaa väkeä yhtenään ja kuningas on siinä välillä matkoilla jossain päin Ruotsia, usein Silvia mukanaan, jos Silviallla ei ole muuta menoa.
Ulkomaan matkat, siis valtionvierailut tekee nykyään Victoia ja Daniel. He ovat jo ehtineet käydä kahdessa maassa valtionvierailulla nyt pandemian ajalla, muun muassa Italiassa. Heidän mukanaan kulkee aina muutama ministeri ja useita suurfirmojen edustajia sekä jonkin verran myös kulttuuriväkeä.
Täällä on ollut Tanskan prinsessa Benedicte vierailulla ja kuingas on ottanut vastaan monen monta uutta suurlähettilästä, käynyt puhetta pitämässä armeijalle ja paljon plajon muutakin. Espanjan kuninagspari kävi mysö vierilulla.
Aloitin tämän postauksen jo kesällä, joten nyt on aika saada tämä valmiiksi.
Kina slott, Drottningholm
Kina slott sijaitsee Drottningholmin linnan puistossa, Lövön saarella. Linna on avoinna vain kesäkaudella.
Kina slott/Confidencen on yksi yhdestätoista kuninkaallisista linnoista. Valtion Kiinteistsövirasto pitää erittäin hyvän huolen tästäkin valtion omistamasta rakennuksesta.
Linnan edustalla voi käydä istumassa vaikka linna on kiinni. Koko Drottingholmin linnan puisto on avoinna kaikille. Ennen vierailua sisätiloissa on tutustuttava vierailusääntöihin ja ostettava pääsylippu. Linna avataan nyt pandemian jälkeen 28. kesäkuuta! Jos avataan, koska kukaan ei tiedä pandemian takia varman päälle.
Linnan lähettyvillä puistoalueella sijaitsee Kina slottscafé/Kina linnan linnakahvila, mikä sijaitsee viihtyisässä kivivalvissa. Tarjolla kahvin, kahvileipien, voileipien ja ennen kaikkea kuuluisien vohveleiden lisäksi ruotsalaisia perinneruokia. Kahvila avaa ovensa lauantaina 26.6. Kahvila on avoinna yleensä siinä kello 11-16.
Drottingholmin linnan edustalla sijaitsee myös kahvila nimeltä Karamellan, jonne löytää helpommin. Avoinna joka päivä noin kello 10-16/17. Facebook! Kahvilaan melkein törmää kun lähtee kävelemään bussipysäkiltä linnaa kohden. Kahvilassa on usein lounasaikaan väkeä tungokseen asti, mutta siinä on tilavat ulkotilat kesäaikaan.
Bussipysäkillä pysähtyy monta bussia, mutta turisteille on ehkä tärkein bussi Brommaplanin metroasemalta lähteevä bussi 176. Jää pois kyydistä kolmannella pysäkillä, toisella sillan jälkeen. Tämän kahvilan järjesti kuningatar Silvia itse. Hän kiersi tukholmalaisilla kirpputoreilla etsimässä kalustoa ja tarvikkeita. Tänne pääse omalla autollakin mainiosti. Parkkipaikkoja löytyy.
Kuningas Adolf Fredrik ja kuingatra Lovisa Ulrika
1700-luvulla kiinnostus kiinalaista ja japanilaista taidetta kohtaan tuli muotiin Ruotsissa ja Euroopassa. Se tuli läheisistä kauppasuhteista East India Companyn kautta. Kuningas Adolf Fredrik rakensi kiinalaisesta vaikutteesta peräisin olevan puulinnan, jonka hän antoi syntymäpäivälahjaksi vaimolleen Lovisa Ulrikalle vuonna 1753. Täällä olen tehnyt postauksen Vitterhetsakademiasta.
Adolf Fredrik oli Ruotsin kuningas vuosina 1751–1771. Aadolf Fredrik kuului vaikutusvaltaiseen Holstein-Gottorpin sukuun, joka oli Tanskaa hallitsevan Oldenburgin suvun sivuhaara. Hänen isänsä oli Holstein-Gottorpin herttua, Lyypekin ruhtinaspiispa Kristian August. Äiti oli Baden-Durlachin ruhtinatar Albertina Frederika.
Kuningattaren aviomiehensä kuningas Adolf Fredrik vei Lovisa Ulrikan ulos Drottningholmin linnan puistoon, jossa yhtäkkiä ilmestyi yllättyneelle kuningattarelle kiinalainen paviljonki. Kruununprinssi Gustav oli pukeutunut kiinalaisiin mandariini asusteisiin. Sitten oli ohjelmassa kiinalainen liikuntaesitys kiinalaisten vaatteisiin pukeutuneiden kadettien kanssa, minkä jälkeen esitetiin kiinalaista balettia.
Kiinan innoittama linna oli siihen aikaan Euroopan korkeinta muotia. Linna oli rakennettu osiin Tukholman arsenaalissa ja lähetetty yöllä laivalla Drottningholmiin, ja näin vältettiin Lovisa Ulrikan teitsäsmä mitään yllätyksestä.
Päärakennuksen itäpuolelle rakennettiin myös ruokasali, niin sanottu Confidence, jossa ruokapöytä nostettiin ylös lattiassa olevan reiän kautta.Tällä tavoin voitiin keskustella häiriöttömästi ja luottamuksellisesti illallisella ilman palvelijoiden läsnäoloa, josta nimi Luottamus/Confidence. Kuninkaallinen perhe ei kuitenkaan koskaan viettänyt yötä linnassa, mutta vietti silti paljon aikaa siellä. Kuiningas Adolf Fredrikillä oli puuveisto harranstuksenaan ja hänellä oli jopa sorvauspaja kuninkaallisessa paviljongissa.
Linnaa uuskorjattiin ulkoisesti vuosina 1943-1955 ja sisustus vuosina 1959-1968. Pysyvä sisustus palautettiin alkuperäisiin väreihinsä ja huonekalut ja taide-esineet palautettiin alkuperäisiin paikkoihinsa.
Vuonna 1991 Drottningholmin linna yhdessä teatterin ja Kiinan linnan ja puiston kanssa lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon. Linna on nykyään museo, joka on avoinna kesällä veirailijoille.
2 kommenttia:
Taas mielenkiintoinen postaus:) Ja tuo näkymä ensimmäisessä kuvassa aivan upea:) Millaisella kameralla kuvaat?
Oikein hyvää viikonloppua sinulle.
Kuvia on ottanut koko perhe, kännykällä ja kameroilla ja osa on netistä Creative Cammons kuvia. En oikeastaan tykkää valokuvaamisesta sillä haluan mielummin kävellä ja katsella näkymiä. Minä olen meidän perheen innokkain kävelijä. Harmitta kun nyt pandemian takia en ole uskaltanut lähteä pitemmälle, koska kuulun riskiryhmään.Tukholmassa asuu 2,4 miljoonaa asukasta ja siihen sitten vielä virailijat sen päälle. On suuri vaara saada tartunta kaupungilta.
Tähän aikaan vuodesta Tukholmassa aurinko ei nouse korkealle, jos se nousee ylipäätään. Se paistaa pari tuntia silloin tällöin taivaanrannan takaa vinosti. Se antaa silloin juuri sillä hetkellä mahtavan valaistuksen määräytystä näkökulmasta katsottuna.
Lähetä kommentti