perjantai 14. tammikuuta 2022

Omikron enteilee pandemia loppua


Minulla ei ole montakaan uutta valokuvaa, kun en ole päässyt pandemian aikana liikkumaan, vaan ollut enimmäkseen kotona vapaaehtoisessa karanteenissa.

Eilen oli +8 astetta ja tänäänkin paistaa aurinko, aivan ihanasti. Lunta ei taida olla kuin jonkin verran metsässä. Ihaana ettei ole loskakeli ja pimeään. Voin huomattavsti paremmin aurinkoisina valoisina päivinä. 

Joka toinen eurooppalainen voi saada omikron-tartunnan kahdessa kuukaudessa, jos tartunnan leviäminen jatkuu nykyisellä vauhdilla, WHO varoittaa AFP:n mukaan.

"Yli 50 prosenttia alueen väestöstä tulee saamaan omikrontartunnan seuraavien 6-8 viikon aikana", sanoi Euroopan komission jäsen Hans Kluge tiedotustilaisuudessa.

Me päätettiin jäädä karanteenin muutamaksi viikoiksi ja seurata tilannetta. Kauppias saa tuoda ruuat ja huushollitavarat kotiin. 


Villa Mullberg, Djurgården, minun suosikkirakennus Tukholmassa


Tukholmassa mennään useina vuosina nopeasti syksystä kevääseen.

Tässä alla Ruotsin tämän päivän tilanne:


Eilen keskiviikkona 13. tammikuuta 25 567 uutta tartuntaa. Tukholmassa oli 6498 uutta tartuntaa eilen. Kahden menneen viikon aikana 220 013 tartuntaa.

Menneen vuoden viimeisellä viikolla oli Tukholmassa 19220 uutta tartuntaa ja toissa päivän keksiviikkona 12. tammikuuta uusia tartuntoja Tukholmassa oli 5631. Ja tämä on vasta alkusoittoa, sillä viikon tai kahden sisällä tullaan saamaan tartuntahuippu, noin 70 000 tartuntaa yhden vuorokauden sisällä. Tämän scenaario on laskeskellut  Kansantervyslaitos toisten maitten tartuntojen perusteella, maitten jotka ovat meitä edellä omikron tartunnoissa.

Tältä näyttää koronatartunta tilanne Ruotsissa ja tartunnat tulee luultavasti jatkumaan vielä viikon tai pari ennen kuin tartunnat alkaa laskemaan. Scenaario on tehty Englannin ja Tanskan omikrotartutojen perusteella. Siellähän ollaan meitä edellä tartunnoissa muutama viikko. 

Juuri kun tätä kirjoitin tuli ilmoitus että tanskalaisten tutkijoiden mukaan koko pandemian pahimmat viikot ovat edessämme. Viime viikkoina useat maat ovat nostaneet rajoituksia tartunnan leviämisen lisääntyessä ja nyt tutkijat kommentoivat leviämisennusteita. Tämä tarkoittaisi sitä että Ruotsissa ja Suomessa me saadaan omikrontartuntojen kanssa elää  vielä monen monta viikkoa ja pahin on vielä edessä.

Asiantuntijat uskovat että omikron on pandemian viimeinen isku ja sen jälkeen siirrytään epidemiaan, siis vuotuisiin epidemia-aaltoihin. Sillä virushan tulee mutautumaan aivan samalla tavalla kuin muutkin koronavirukset tekee, eikä niistä koskaan päästä kokonaan eroon. Onneksi Pfizerin omikronrokote on jo valmisteilla ja se saatetaan saada käyttöön maaliskuun alkuun mennessä.

Lerkrugsparken, Älvsjö 


Ruotsissa luullaan että kaikki tulee saamaan omikron tartunnan. Mitään uusia rajoituksia tai koronatoimia ei ole olemassa enää, kun nyt on kaikki jo kokeiltu. Ruotsin lait ei salli pakkotoimenpiteitä, vaan kaikki on vapaaehtoista, omalla vastuulla. Nyt viikolla juhlittiin demokratian 1000-vuotisjuhlaa Ruotsissa. 

Valtiomies ja kreivi Axel Oxenstiernaa (1583-1654) pidetään Ruotsin valtiokoneiston perustajana. Hän perusti valtion virastoja ja sai ne yhteistyöhön ja jakoi maan tasakokoisiin maakuntiin, joilla on kiinteät maakuntarajat, jotka pääosin ovat edelleen voimassa. Sääntöjen mukaan Kansatervsyslaitoksella (=kasalaisten laitoksella) on päällepäsmärin oikeus pandemiassa. Valtio voi vaan työntää varoja sinne missä niitä tarvitaan. Tähän perustuu Ruotsin 'sotemaakunta' systeemikin. Maakunnat päätti asioista ja maakunnille maksettiin verotkin, jo ennen kuin Ruotsi sai eduskunnan. Hänen laatimilla säännöillä me eletään vieläkin. 

Täällä ei juuri koskaan nää missään ihmisiä maski naamalla, vaikka suositus on käyttää julkisissa kulkuvälineissä maskia. Oikeastaan suositus koskaee vain ruuhkaa.

Djurgårdskanalen, Djurgården

Nyt tuntuu siltä kuin kaikilla olisi omikron. Päämisteri ja useat puolueenjohtajatkin ovat saaneet tartunnan. Kuninkaallisetkin sairastaa omikroa. Prinssi Carl Philip on kuninkaan ja Victorian sijaisena niin kauan ennen kuin he paranevat. Puolueenjohtajat sairastuivat myös omikroniin. Kaikilla työpaikoilla on henkiolökuntaa sairaana, eikä mikään toimi kunnolla. Omikron on vaan kestettävä, siitä ei pääse yli eikä ympäri. 

Meikäläiselle tämä tarkoittaa sitä on pysyttävä kotona ja taas alettava tilaamaan ruokaa kaupasta kotiin. Onneki olen saanut kaikki mahdolliset rokotteet, kolme kornarokotettakin, joten ehkä pysyn hengissä sairauksista ja iästäni huolimatta.  Onhan tässä jo kestetty erityksissä melkein kaksi vuotta joten kai tässä vielä kestää kuukauden tai parikin. Suurtukholman kokoisessa megapolissa, missä asuu 2,4 miljoonaa asukasta, on suuri vaara saada tartunta, joten nyt olisi hyvä asua maaseudulla.

Mutta onneksi kaikilla ruokatavaraketjuilla  on mahdollisuus myydä netin kautta. Jos vaan ei kuskit sairastu omikroniin. Meillä on kyllä mahdollisuus kävellä ulkona ilman että heti törmätään ihmisiin, ja pari kauppaakin on lähettyvillä mitkä ovat auki kello 7-22 joka päivä. Apteekkejakin on kaksi tässä nurkilla, ja he tuo reseptilääkkeetkin  kotiin tarvittaessa. Eikä kuskaus maksa mitään. Insuliini on ainoa lääke minkä joudun hakemaan itse tai perheenjäsenet.

Jos tarvitaan  koronatestiä niin se saadaan soittamalla niin taksi tulee testin kanssa ja taksi hakee testin sitten tunnin päästä laboratorioon. Tämäkin on ilmaista. Tai me kyllä maksetaan sotemaakunnalle/Regione Stockholm veroissa 11 % palkasta tai eläkkeestä etukäteen, jotta me saadaan halvat ja hyvät terveyspalvelut ja myös halvat lääkkeet. Röntgenit, leikaukkset ja kaikki  hoidot sisältyy hintaan. Synnytykset ja lasten terveydenhoito on ilmaista. 

Aikuiset maksaa enintään 1200 kruuna vuodessa, siis noin 120 €. Reseptilääkkeistä me maksetaan korkeintaan 2400 kruunua vuodessa, siis noin 240 €. Kun on maksanut tuon summan niin lopuksi vuodeksi kaikki on ilmaista. 

Tämä on niin halpaa ettei sitä edes huomaa kukkarossaan. Kiitos Regione Stockholm, mikä meillä Ruotsissa on ollut jo ikuiset ajat. Ruotsissa maakuntaverotus oli jo ennen kuin Ruotsissa oli edes eduskutaa.

Täällä ei pihistetä terveyspalveluissa, koska me jokainen ollaan jo etukäteen maksettu niistä, joten meillä on oikeus täyteen palveluun. 

Terveyskeskusten lääkärit lähettää usein miten yksityiselle lisätutkimuksiin. Julkinen ja yksityinen puoli toimii samoilla taksoilla ja samoilla säännöillä. Yksityisillä on erikoispalvelut, missä tehdään lisätutkimukset.  Oman kokemukseni on se että lääkärit lähettää liiankin usein eteenpäin tukimuksiin ja usein miten vain varmuuden vuoksi. Hyvä niin. Lääkärit ei Ruotsissaa anna käskyjä eikä kieltoja. Terveydenhoitokin on täysin jokaisen omalla vastuulla.

Pandemian ajalla on yllättäen säästynyt suuria summia rahaa. On ostettu uusi pölyimuri ja microuuni, kun micro pamahti rikki. Uuden tietokoneen ehdin ostaa juuri ennen kuin pandemia alkoi. 

Joten ollaan tässä alettu miettimään sitä, että mihin suuntaan matkustettaisiin kun pandemia saadaan päättymään. Oma terveydentilani ei ole paras mahdollinen, varsinkin liikkuminen on alkanut olemaan rasittavaa särkyjen takia. Mutta minulla on ainakin kolme kohdetta mielessä, Marocko, Oman ja Apulia Italiassa.  Mieluiten en lennä kovin pitkälle enää, enkä paikkoihin missä on paljon portaita.

Marocko on kyllä numero yksi ja jos muutettaisiin  ulkomaille, niin me muutettaisiin Apuliaan Etelä Italiaan. Sieltä saa ultramodernin huvilan melko halvalla ja sen ympäriltä suuren puutarhatontin, missä kasvaa oliivi- ja hedelmäpuita, ja missä voi kasvattaa vihanneksia ja juureksia.

En enää tässä elämässä ehdi tai edes kykene käymään kaikissa niissä paikoissa missä haluaisin käydä. Aasia on lempikohteeni sillä siellä jos missä on erittäin paljon kulttuuria ja  hyvää ruokaa. Samarkand on ollut jo kauan listalla, ja siihen on tullut myös Armenia mukaan. Chiang Mai pohjoisessa Thaimaaassa on ollut jo kauan listalla. Indonesia myös houkuttelee.


2 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia, ja kaunis tuo Villa Mullberg. Ja teillä on aika lämmintä siellä tammikuussa. Täällä myös huippua päin mennään, ja paljon tartuntoja päivittäin. Se näkyy siinä että kun niin monet ovat karanteenissa tai työskentelevät taas kotona, niin kaupat , ravintolat ym,kärsivät ja tätä kutsutaan täällä "hiljaiseksi lockdowniksi". Teillä on hyvin järjestetty tuo terveyspalvelu ,kun testi tuodaan ja haetaan taksilla. TÄälläkin hyvät terveyspalvelut, mutta testauksen suhteen tällä kertaa ei lainkaan hyvä, sillä olen viime päivinä nähnyt todella pitkiä testausjonoja, ja kuulemma jotkut odottaneet jopa 4 tuntia, ihan hullua. Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hej Jael!
   Taitaa elämä olla samanlaista hullun myllyä kaikialla. Mutta ehkäpä pandemia hellittää kesään mennessä. Toivotaan ainakin niin. Oikein mukavaa viikonlppua sinullekin.

   Poista