torstai 17. maaliskuuta 2022

Koronatilanne ja pakolaiset

Pandemia hellitti lopultakin. Tartuntoja on hyvin hyvin vähän. Olisiko korkeintaan 1000 päivittäin koko maassa. 

Ruotsiin tulee noin 4000 ukrainalaista pakolaista päivittäin. Pahimillaan luullaan että tänne tulee  200 000-300 000 ukrainalaista. Ukrainalaiset saa matkustaa ilmaseksi Suurtukhoman julkisessa liikenteessä. 

Mutta mistä heille löydetään asunnot kun ei ole vapaita asuntoja lainkaan Tukholmassa. Ukrainalaiset tekevät poikkeuksen sillä muut pakolaiset saa itse etsiä asuinsijansa. Yleessä he saavat pienen kämpän yksityisten omistamissa parakeissa. 

Kun he saavat vakuisen työpiakan, mikä heidän on myös iste etsittävä, niin sen jälkeen he pääsevät asuntojonoon. Heidät kuskataan luultavasti maaseutujen kyliin mistä löytyy asuntoja. Mutta ministerit ei siitä tykkkää sillä siellä ei ole työpaikkoja. Heidän on pakko alkaa etsimään töitä heti paikalla, koska laki määrää niin. 

Eilen kuljin vasta avatun työttömyystoimiston ohiste, missä opasetaan ukrainalaisia löytämään töitä. Yksityiset kasaa pystyyn parakkeja pakolaisille, niin kuin he tekivät pakolaisaallon aikanakin 2015-2016. Valtiolla ja kunnilla ei ole Ruotsissa asuntoja kuin ani haravoilla paikkakunnilla. Eikä kunnat saa jakaa asuntojaan kenelle tahaansa, se on laissa kielletyä, vaan kuntien omistamat asunnot menee samaan asuntojonoon kuin yksityistenkin omistamat asunnot ja niihin on samata vaatimukset. Täytyy jonottaa vuoroaan, koska asuntoja on erittäin vähän Suurtukholmassa ainakin. 

Osa kodittomista asuu sukulaistensa tai ystäviensä luona. Tukholman kunnalla ja uskonnollisilla järjeatöillä on siellä täällä niin sanottuja härbärge'jä missä saa yöpyä ja saa soppaa ja leipää syödäkseen. Sinne ei voi mennä humalassa tai päihteissä.

Härbärg /turvakoti on asunnottomien tilapäinen asunto, jota hoitavat nykyään joko kunta, yksityiset yritykset tai erilaiset humanitaariset ja uskonnolliset avustusjärjestöt. Kustannukset ovat yleensä alhaiset ja sen maksaa sosiaaliturvamaksulla joko yöpyjä itse tai hänen edunvalvojansa tai hyvä mies. Yöpymiset ovat pääosin asuntoloissa/makuusaleissa. 

Hallitus antoi 21 miljoonaa kruunua tänään ukrainalaisten pakolaisten rokotuksiin. Venäläiset ei tänne tule eikä heitä ole aikaisemminkaan tullut montakaan.  

Rajoituksia ei juuri ole kuin vanhusten hoidossa ja tietysti terveydenhuollossa ollaan varovaisia. Muutenkin vahustenhuolto Ruotsissa pannaan uusiksi ja harkitaan myös sitä että voitaisko vähentää sotemaakuntia/regioneita, koska niitä on nyt liikaa (21). Sotemaakunnillahan on itseoikeus päättää melkein mistä vaan itse. Pandemiasta päätti sotemaakunnat melkein kokonaan itse.

Tässä ihmettelen joka päivä kun hallitus työntää rahaa kansalaisille ikkunoista ja ovista. Hallitus=valtio maksaa osan kansalaisten sähkölaskuista ja  bensiinikuluista. Talousministeri kertoi tänään että työmatkakustannuksista maksaa valtio jatkossa entistä enempi ja entistä useammat tulevat saamaan työmatkavähennnyksiä verovähennysten muodossa. 

Hallitus on koko pandemian ajan jakanut rahaa joka suuntaan melkein joka viikko, joten ei ihme ettei kukaan valita. Hallitus ei harrasta leikkauksia, eikä siihen ole tarvettakaan, koska Ruotsin valtion budjetit ovat melkein aina olleet reippaasti plussan puolella. En muista että leikkauksia olisi joskus edes tehty. Pandemian ajalla hallitus joutui tekemään 40 lisäbudjettia, mutta silti selvittiin ilman leikkauksia.

Ruotsissa on amerikkalaisia sotilaita ollut jo viime syksystä lähtien. Ruotsi osti USA:n armeijalta ilmapuolustus ohjuksia ja niitten käyttämistä he opettaa nyt ruotsalaisille. Ruotsilla on ollut jo monet vuodet avunantosopimus USA:n armeijan kanssa. Amerikkalaiset tulevat kun Ruotsi pyytää ja nyt amerikkalaiset valvovat ilmasta käsin rajoja yhdessä ruotsalaisten kanssa. Tukholmassa on myös tällä hetkellä valtavan iso amrikkalainen armeijan alus, vai oliko niitä jopa kaksikin.

Nyt on tullut ilmi että ukrainalaset naiset ovat joutuneet tfaffickinin ja ihmiskaupan uhreiksi. Satamissa on henkilöitä jotka houkuttelee naisia mukaansa.

Ruotsilla on myös Enlannin kanssa läheiset suhteet. Englannin puolustusministeri sanoikin että mehän ollaan samaa perhettä ja apua tulee jos on tarvetta siihen. Ruotsi suunnitelee aseita ja aseet valmistetaan Englannissa. Aseet sitten Ruotsi ja Englanti myy yhdessä.












Tänään kerrottiin että kaksi amerikkalaista sotilasta oli jäänyt Tukholmassa kiinni seksin ostosta. Seksiä myyvät naiset olivat ukrainalaisia poliisien kertoman mukaan. Ruotsissa seksin osto on rikos vuodesta 1999 lähtien, mutta vain seksin ostajat saa sakkoja tai jopa vuoden vankilaa. Italiassa on samanlainen laki. Samalla kertaa jäi kaksi ruotsalaistakin kiinni seksin ostosta. Kerronpahan samalla että eräs tunnettu mies menetti useita omistamia  firmojaan  ja tulonlähteensä kun jäi kiinni seksin ostosta. Omaisuus ja maine siinä meni.

Lopuksi kerron ettei me olla ikinä elämän varrella säästetty niin paljon rahaa kun näitten kahden pandemiavuoden aikana. Silti ei olla lainkaan pihistelty. On vaihdettu kaikki ikkunatkin asuntoon. Nyt olisi varaa lähteä vaikka mihin, mutta ei ole oikein haluja lähteä. Sodasta ei täällä hössötetä niin kamalan paljon kuin sitä tehdään suomalaisessa mediassa. En edes viitsi vilkaista enää suomalaisia iltapäivälehtiä, jatkuvan jankutuksen takia ja monesta muustakin syystä... Paitsi Hesaria  meillä luetaan. Se on asiallinen lehti.

Tämä postaus nyt meni tällaiseksi lörinäksi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti