sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Sundbergs konditori


Sundbergs konditori, Järntorget, Gamla Stan

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 9-20

Tämä Sundbergin konditoria  on avattu jo vuonna 1785  ja sitä pidetään Tukholman vanhimpana edelleen toimivana kahvilana. Kun kahvi tuli Ruotsiin, sitä joivat Tukholman sisäpiiriläiset. 1800-luvun jälkipuoliskolla naimattomat naiset saivat ensimmäistä kertaa istua oman pöytänsä ääreen hiljattain avatussa "naisten osastossa" ilman kuulustelua. Täällä Vanhankaupungin Järntorget 83:ssa naiset keskustelivat muun muassa tulevasta vallankumouksesta ja naisten äänioikeudesta.

Kaffepanna seisoo aina konditorioissa omalla pöydällä kahvilan keskellä. Ruotsissahan kuuluu usenmiten påtår/toinen kupillien kahvia hintaan. Tämä konditoria muistuttaa hieman Venetsiassa sijaitsevaa maailmankuulua kahvilaa nimeltä Caffe Floriania. Tukholmassa ei hinnat sentään ole yhtä korkeat kuin Venetsiassa.


Kuingas Gustav III toimi kuninkaana vuosina 1771-1792. Taulu on roikkunt seinällä sitten avauspäivästä lähtien, sillä Gustav III oli silloin Ruotsin kuningas ja hän ehkä kävi usein täällä konditoriassa kahvilla, nauttimassa tästä uudesta virkistysjuomasta, nimeltä kahvi. 

Gustav III palautti ylimmän hallitusvallan säädyiltä kuninkaalle, edisti kulttuuria ja kävi sodan Venäjää vastaan (ns. Kustaan sota, 1788–1790). Hänen itsevaltainen hallitsemistapansa aiheutti lopulta vakavan konfliktin aateliston kanssa, ja häntä vastaan syntyi salaliitto, joka johti hänen murhaansa. 

Jälkipolvien silmissä Kustaa III on ollut Ruotsin historioitsija kiehtovimpia personallisuuksia, ja hänen mukaansa myös Ruotsin eniten lahjakkaimmista hallitsijoista. Hänen vahvuuksiaan olivat terävä äly ja taiteellinen lahjakkuus. Heikkouksia puolestaan ​​​​olivat impulsiivisuus sekä taipumus teeskentelyyn ja teatraaliseen käyttöön. 

Kulttuurielämän kannalta Gustav III oli hyvin merkittävä hallitsija. Hän perusti vuonna 1773 kuninkaallisen oopperan, vuonna 1786 Ruotsin Akatemian ja vuonna 1788 kuninkaallisen draamateatterin. Hän suosi erityisesti näyttämötaidetta, ja esiintyi itsekin näyttelijänä. Kustaan kiinnostus arkkitehtuuriin ja sisustamiseen näkyy etenkin siinä, että hänen mukaansa on nimetty kokonainen tyylisuunta, "kustavilaisuus".


Konditorian seinällä on myös nykyisen kuningasparin valokuva.






Coronavirukselle annetaan lähtöä tämän tortun muodossa.

Kun astut kynnyksen yli Sundbergin konditoriataloon, tuntuu kuin olisit siirtymässä ajassa sata vuotta taaksepäin. Vaikka Tukholmassa on vieläkin ainakin parisenkymmentä näitä perinteisiä konditorioita. Petissan  Skansenilla on yksi niistä.  Konditoria tarkoittaa kahvilaa missä leivotaan kaikki kahvileivät ja ruokaleivätkin paikan päällä. 


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Vilken fin cafe med fin historia.Tuolla kyllä istuisi mielellään:)

Donna Roomassa kirjoitti...

Sällan besöker Gamla stan numera, men när jag är där, så är Sundbergs cafe ett måste, så klart.