maanantai 25. huhtikuuta 2022

Uusi korona-aalto



Blockhusudden kahvila, avataan taas kesäkaudeksi nyt lauantaina

Bussi 67:n päätepysäkki on juuri tämän kahvilan edustalla. Katsoo vaan että lähtee kaupungilta oikeaan suuntaan bussilla!

Covid-19-tartunta on alkanut lisääntymään Ruotsissa ja se saavuttaa uuden huippunsa toukokuun puolivälissä, kertoo Ruotsin kansanterveysviraston (FHM).

Syyksi kerrotaan, että nyt hallitseva variantti omikron BA.2 jatkaa leviämistä. Huipun aikana odotetaan 60 henkilön joutuvan sairaalahoitoon päivittäin, kun nykyään joutuu vain 25-30 ihmistä päivittäin. Virusvarianttia voidaan pitää uutena viruksena ja yhä useammat ihmiset saavat covid tartunnan ja päätyvät sairaalaan toukokuussa Ruotsin kansanterveysviraston uuden skenaarion mukaan.

Huipun jälkeen FHM odottaa tartunnan taantuvan ja laskevan matalalle tasolle kesän aikana, kirjoittaa Dagens Medicin. Aalto tulee kestämään arviolta neljä viikkoa, jolloin tartunnat nousee 2-3-kertaisiksi. Ruotsissa on ollut jo pari kuukautta noin 420 tartuntaa  keskimäärin viikossa, joten mistään suuremmasta paniikista ei ole kyse. Mutta hyvä että varoittavat. Suomessa tilanne on paljon hankalampi, noin 5700 tartuntaa viikossa ja puolta vähemmän asukkaita. 

Onneksi ehdin saada neljännen koronapikin. Sain amerikkalaista Moderna=Spikevax rokotetta puolen annoksen, mistä sain paljon sivuvaiktuksia ja erittäin kehnoja sivuvaikutuksia, mitään vastavaa en ole sanut aikaisemmista rokotteista. Spikevaxilla on rokotettu suuri osa amerikkalaisia ja se antaa todellan erinomaisen suojan.

Ja se oli vain puolikas rokotetta minkä sain. Tytär joka on sairaanhoitaja, sanoi että se on vaan sen merkki että sinulla oli jo erittäin hyvä puolustuskyky koronaa vastaan ilman tätä neljättä piikkiä.

Vain he joilla on huono immuunipuolustuskyky saavat koko annoksen. Suomessa ei saa +65 vuotiaat neljättä rokotetta, ainakaan vielä, jos ei satu olemaan immuunipuutteinen henkilö, mutta Ruotsissa tarjotaan rokotetta kaikille 65 vuotta täyttäneille.  

Terveyskeskseen ei enää saa mennä ottamaan rokotetta muut kuin yli 80-vuotiaat. Terveyskeskuksessa on nyt pandemian jälkeen pitkät jonot. Itse sain ajan vuositarkastukseen neljän viikon sisällä, koska en kuulu sairaimpien joukkoon. 

Tässä meidän kulmilla käy kahtenä päivänä viikossa pikkubussi, missä rokotetaan. Sattui olemaan erittäin aurinkoinen päivä ja lämmintä, joten sain piikin ulkona, en tarvinnut kiivetä bussiin.  Erittäin ystävllisen palvelun sain. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä ystävällisenpää ja avuliaanpaa ihmiset ovat täällä.  Ei meitä vanhempia sorreta täällä, vaan käsitellään kuin kukkaa kämmenellä. 


Kaupungin puistoihin satsataan...

En edellisistä koronarokotteista saanut juuri mitään lisävaiktuksia, influenssa piikistä olin sairas,  mutta se olikin tavallista vahvempi annas, missä oli neljää influenssaviruskantaa kolmen sijasta, mikä on normaali määrä. Ruotsi on saanut erikoisluvan antaa +65 vuotiaille ja sitä vanhemmille tätä 'vahvenpaa' influenssarokotetta, mitä ei anneta kuin USA:ssa ja Kanadassa. 

Ensin näytti siltä ettei infleunssaa tule tänne tänäkään vuonna, mutta nyt tartunnat ovat nousset suoraan kattoa kohden. Nyt jo on jopa enempi influenssaa liikenteessä kuin koronaa.

Noin 75 prosenttia yli 16-vuotiaista Ruotsin väestöstä on rokotettu kahdella annoksella. Niin monet eivät ole vieläkään täysin rokotettuja. Hallitus on varannut 40 miljoonaa kruunua kohdennettuihin rokotuys toimenpiteisiin. Useilla alueilla on käynnissä erilaisia kampanjoita rokotusasteen nostamiseksi.

Hyvää alkukesää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti