sunnuntai 11. syyskuuta 2022

Syksyä odotellessa

Sommar= kesä

Hösttemperatur=Syksylämpöasteet

 Höst=syksy

Tältä näyttää säätilanne nyt tänään.Täällä on siis vieläkin kesä. 

Tänään +17, huomenna +18 ja tiistaina +15.

Joitakin keltaisia lehtiä näkee siellä täällä koivujen alla,  mutta muuten puut ovat täysin vihreitä. Ruohikkoakin leikattiin tuossa lähistöllä menneellä viikolla. Tätä aikaa kutsuaan nimellä sensommar, olisiko suomeksi myöhäiskesä.

Viime vuonna sysky tuli Tukholmaan meteorologien mukaan 10-15 päivä lokakuuta. Lunta tuskin tulee ennen kuin kuin tammikussa ja sekin sulaa pian pois. Marras-joulukuu ovat ankeinta aikaa Tukholmassa. Pian tästä aurinko häviää kokonaan, tulee pilvistä ja kosteus tulee takaisin, eikä aurinkoa tulla näkemään ennen kuin tammikuussa. Nautitaan nyt tästä syksystä! Meillä ei ole oikeastaan kuin kevät, kesä ja syksy meteorologisesti,  sekä loskakeli, mikä kestää tammikuun puoleen väliin saakka. Meteorologien mukaan talvi tulee yleensä Tukholmaan 15-20 päivä tammikuuta, mutta se kestää hyvin lyhyen ajan. 

Minä tykkään syksystä Tukholmassa. Kun koulut alkaa niin elämä alkaa taas uudestaan. Onneksi me päästiin eroon pandemiasta ja siirryttiin epidemiaan, joillpin me slvitään jatkuvilla rokotteilla. 

Kesällä oli hiiren hiljaista Tukholmassa. Oikeastaan ikävän hiljaista. Helteet olivat erittäin rasittavia. Nyt syyskuussa jo on ilman kosteus laskenut ja ilma on raitista ja sopivan viileää. Joinakin päivinä on ollut + 20, mutta enimmkäseen +15 keskimäärin. Siis perfekti sää. Yöllä ei ole kuin noin + 6-8 astetta.

Omenapuita Södermalmilla. Pitäisiköhän lähteä omenavarkaisiin...😉

Tukholman kunta satsaa joka vuosi kukkasitutuksiin, pensaisiin ja puihin. Istutukset tehdään kukkimisaikojen mukaan niin, että koko kesäkauden (noin puoli vuotta) on kukkivia kukkia, jotka kukkivat vuorollaan, kunnes tulee pakkasasteita. 

Tukholmassa on pakkasasteita vain öiseen aikaan ja mutamina päivinä silloin tällöin talviaikaan. Kunta  on istuttanut myös erikoisia puita ja omenapuitakin sinne tänne. Kirsikkapuitahan on hieman kaikkialla Tukholmassa, tässä oman kauppatieni varrellakin. 

Tukholma on yhtä puu- ja kukkaisloistoa. Kukkapuskat oikein rehottaa nyt vielä syksyäkin odotellessa. Tukholman keskitaajamassakin on useita siirtolapuutarhoja, joitten läpi on mukava tehdä päiväkävelyjä eri vuodenaikoina. 


Tämän puskan nimi on Sumak, mikä kasvaa pensaina, puina ja liaaneina. Se on vihreä vuodet ympäri, mutta kauneimmillaan syksyllä. Tämä kuva on otettu Erikslundin siirtolapuutarhasta, mikä sijaitsee Årstavikenin lahden varrella Södermalmilla, Södersjukhusetin sairaalan alapuolella mäessä.


Tämä erittäin kaunis puu on Nenäliinapuu, jota pidetään mailman kauneimpana puuna. Nenäliinapuu podottaa lehtensä vasta siinä marraskuussa, ilman että lehtien väri muuttuu. Kaikki lehdet putoaa kerralla kun lämpöasteet laskee nollaan tai sen alle. Tämäkin puu kasvaa Erikslundin siirtolapuutarhassa.





Toivotan erittäin viihtyisää syksyä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti