lauantai 26. marraskuuta 2022

Hötorgshallen



Hötorgshallen, Hötorget, Metro Hötorget ja bussit 1, 57, 75, 291

Avoinna joka päivä kello 10.00-18.00, paitsi sunnuntaisin suljettu

 HUOM! Hallin kotisivuilla on myös resepetejä!

Hötorgshallenilla on myös oma lehti nimeltä Hallen!


 Hötorgetin kauppatori

Metroasema Hötorget, siis Tukholman keskeisin kauppahalli.

Toisaalta Tukholmassa on myös Matmarknad niminen erittäin korkeatasoinen kauppahalli, mikä on hyvin erikoinen laatuaan. Matmarknadin sivuhaarojakin on joitakin Tukholmassa, muun muassa  Södermalmilla, Medborgarplatsenilla, mutta tämä alkuperäinen Matmarknad sijaitsee Sturehofissa, Stureplan 2.

Luksusravintola Riche, Ruotsin kuulusin ravintola, kuuluu samaan  Ruotsin suurimpaan Stureplansgruppen. Suurin osakkeenomistaja ja konsernin tirehtööri on Vimal Kovac, maahanmuttaja joka asuu Stureplanilla Hummlegårdsgatan 19B. Tällä alueella Östermalmilla asuu suurin osa 'Tukholman kermasta', ja loput heistä asuu Djurshomissa, Lindingössä ja Brommassa. 

Tavikset ovat saanet oman Richen Södermalmille, Riche Fenix, Götgatan 40. Ruotsissa elää yläluokka ja alaluokka erillään. Keskluokalla on hieman vaikeuksia siitä että mihinkä he oikein kuuluvat. 

Konserniin kuuluu muitakin ravintoloita Tukholmassa kuten Tukholman julkkisten suosikki Taverna Crillo ja Djurgårdenissa sijaitseva periteinen  Ulriksdals Wärdshus, mikä näköjään on saanut uudeksi nimekseen emmer.

Tukholmassa sijaitsee myös italialaisen Oscar Farinettin omistama korkeatasoinen kauppahalli nimeltä EatlySe sijaitsee Biblioteksgatan 5. Nämä kaksi kauppahallia ovat moderneja uudentyyppisiä komplekseja, mitkä ovat kuin oma pieni maailmansa. Eatalyn idea on yksinkertainen: paikka, jossa on kaikki italialaiset herkut saman katon alla, jossa voit syödä, tehdä ostoksia ja oppia. Eataly on kaikkialla maailmassa, suurin osa Italiassa. Eataly on myös Japanissa, Etelä-Koreassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Turkissa, Arabiemiirikunnissa, Saudi-Arabiassa, Qatarissa, Venäjällä, Saksassa ja Ruotsissa. Eataly jatkaa laajentumistaan ja avaa muita paikkoja ympäri maailmaa, mukaan lukien ensimmäinen Eataly Kanadassa, Torontossa, Las Vegasissa, Pariisissa ja Lontoossa sekä jatkuva laajentuminen Lähi-idässä.

Eataly avasi FICO Eataly Worldin Bolognassa, kaupungissa, jota usein kutsutaan italialaisen gastronomian pääkaupungiksi. Fico Eataly World on enemmän maatila kuin teemapuisto, ja se haluaa esitellä italialaisen keittiön biologista monimuotoisuutta maailman kanssa  markkinoiden, ravintoloiden ja luokkahuoneiden kautta, jotka ovat avoinna yleisölle.

 Bussit 1, 91 ja 291

Tukholmassa on useita kauppahalleja joista Östermalmshallen on parhain ja kuuluisin. Näitten hallien lisäki on myös useissa ostosgallerioissa isot ruokaosastot, joita voisi kutsua kauppahalleiksi. 

Nyt Ikeakin vihdoin ja viimein tajusi alkaa rakentamaan keskelle kaupunkia. Ikea raakensi keskelle kaupunkia Regeringsgatan 65 kolme kerroksisen Ikea Gallerian. Ikean yhteyteen tuli suuri ruokatavaramyymälä/mathall, minkä omistaa Ruotsin rikkain nainen, joka omistaa muun muassa Urbandelin, mikä on ravintola+ruokahalli yhdistelmä, joita sijaitsee usemamssa paikassa Tukholmassa. Hän omistaa pari kokonaista ruokatavara ketjua, tavaratalo ketjun, vanhainkoteja ja paljon paljon muuta. Antonia Ax:son Johnson omistaa niin paljon ettei siitä voi kukaan pitää lukua.

Tässä ohimennen kerron että Tukholmasta löytyy ihan tavallisiakin ruokapaikkoja ja yksi niitä Kungshallen, mikä sjaitsee Hötorgetin reunalla Kungsgatan 44. Täällä on Food Court, minne pääsee rullaportaita pitkin alakerrokseen, missä on useita erilaisia ruokatiskejä ja missä on ruokaa ympääri maapalloa: 16 ravintolaa, 800 istumapaikkaa ja vähintään 200 erilaista ruokaa eri puolilta maailmaa, mikä tarjoillan non-stop. Näillä kaikilla on yhteiset pöydät asiakkailleeen. Avoinna arkena kello 10.00-21.00. 

Suosittelen  vaikka kokeilla  libanesilaista ruokaa Lebanon Grill Mezan tiskiltä. Varsinainen Lebanon Grill Meza sijaitsee Hamngatan 6,  Norrmalmin ja Östermalmin rajalla, erittäin keskeisellä paikalla.  

Täällä  Food Courtissa ei ole luksusta, vaan ihan tavallisia ruokalajeja eri maista. Annokset ovat suuria ja aina tuoreita.  Instagram!  Pandemian takia ei ole tullut käytyä pitkään aikaan keksikaupungilla, joten en tiedä mitä Kungshallenissa tarjoillaan nykyään.

Tässä on myös niin sanottu katutaso missä voi ruokailla arkena kello 8-00-23.00. On hampurilaista, tacoa ja kepabia sekä kahviloita ja Pyttirian, missä trajoillan ihan tavallista ruotsalaista ruokaa. Erittäin suosittu lounaspaikka ja halpa. Vaatii melkein pöytävarauksen! Täällä MenuMe on käyty täällä syömässä päivällinen jos ollaan oltu myöhemmin kaupungilla. Sijainti erittäin keskeinen ja metroasema Hötorget sijaistee vastapäätä.

Hötorgshallen sijaitsee keskellä Tukholmaa, Hötorgetilla. Norrmalmin kaupunginosan uudestirakentamisen yhteydessä oli välttämätöntä purkaa vanha kauppahalli, jotta saatiin tilaa uudelle Hötorgscitylle. Vanha halli purettiin vuonna 1953 ja uusi rakennettiin arkkitehti David Helldénin piirustusten mukaan samaan paikkaan, yksi kerros maanpinnan alapuolelle. Sijainti maanpinnan alapuolella ei ollut yhtä edullinen kuin vanhan hallin sijainti, sillä monilla uusilla kävijöillä on vaikeuksia löytää Hötorgshalleniin.


Halliin pääsee rullarappuja pitkin kauppatorilta, Hötorget

Vuonna 1958 halli oli valmis kuningas Kustaa VI Adolfin virkaanastujaisiksi ja paljon kävijöitä tuli. Nykyään hallitä keittiöistä  (erityisesti kreikkalaisia ​​ruokia) ja hieman eksoottisempaa ruotsalaista lihaa, kuten puhdas villisika ja ankerias. Erityisesti tuotu suklaa ja muut makeiset ovat tuotteita, joita et löydä mistään muualta. Hallissa on myös viinakauppa. Täällä on enimmäkseen vilkas ja ihastuttava ilmapiiri.

Kuappatorilta voi ostaa hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja kukkia. Suununtai aamuisin torilla pidetään kirpputoria.


Suomalaista ruokaa

Kauppahallissa on laaja valikoima ruokakauppoja sekä useita erinomaisia ​​ravintoloja. Halli sijaitsee alakerrassa Hötorgetilla (samassa rakennuksessa kuin iso elokuvateatteri), ja sieltä löydät valmiita aterioita. Ravintoloilla on vahva kansainvälinen luonne, ja siellä on keittiöitä ja erikoisuuksia ympäri maailmaa. Ruotsissa asuu reippasti yli kaksi miljoonaa ulkomailla syntynyttä henkilöä, yli sadasta maasta.


 Suomalaiset ruuat on hyvin edustettuina.



Hallissa on useita  ruokapaikkoja ja myös runsaasti valmisruokaa ostettavaksi. Ruotsissa alkaa elämä muuttumaan siihen suuntaan että useimmat ovat alkaneet ostamaan valmisruokaa ravintoloista ja kahviloista, joten kauppahalleinkin on yritettävä pysyä mukana trendissä. Ruotsalaiset ei ole innostuneet einesruuista, joten niitä on erittäin vähän. Sen sijaa monet käy töistä tullessaan ostamassa ruokalaatikon jostain ravintolasta. Pakasteruuat kelpaa ruotsalaisillekin.


Bosphorus Meze Storen edustalla on aina jonoa.


Perjantaisin he kokoavat Meze-delux ruokalaatikoita. Valittavan on erilaisia ja eri kokoisia.


Terveellisenpää ruokaa tuskin löytyy kuin turkkilainen ruoka. Nami nami, se maistuu kaikille.


Meze on nuoremman väen herkkua!


Perinteinen ruotsalaisnen leivos on Dammsugare/Pölynimuri.


Italialainen herkku Sjöborre/Merisiili. Siili halkaistaan kahtia, puristetaan sitruunan mehua sisään ja sisällys syödää siltään eturuuaksi.


Goijibär/Goijimarja

Goji-marja on täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita. Goji-marjat sisältävät kolme kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja kuusi kertaa enemmän beetakaroteenia kuin porkkanat. Se sisältää myös enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinit ja enemmän beetakaroteenia kuin porkkana.
Suositellaan syötäväksi vain noin 30 gramma päivässä.


Himalajateetä ja Himlajakahvia on myös myytävänä.


Hunajaa löytyy varmaan sataa eri sorttia kauppahallista. Pieni purkki Manuka hunajaa Uudesta Zeelannista maksaa 1120 kruununa, siis noin 112€. Siis kallista kuin mikä! Manuka hunjaa löytyy Tukholmasta montaa sorttia ja paljon halvempaa kuin tämä täällä hallissa.


Italialaisia perusherkkuja!


 Valmiita salsakastikkeita on monia kymmeniä.


Suolaa löytyy joka lähtöön.


Ruotsalainen Uuden vuoden herkkutarjotin


Italialaiset voileipämaistiaiset


Latinalaisameriikkalaisia herkkuja


Muumi juhlavuosipurkki maksaa noin 200 kruunua. En tunne näitä muumituotteita lainkaan, koska olen asunut suuren osan elämästäni poissa Suomesta. Tänän vuoden syksynä tulee 52 vuotta siitä kun jätettiin Suomi.


Italialaiset ovat joka paikassa tyrkyttämässä olivöljyjään, mutta tämä on kreikkalaista oliiviöljyä, En tiedä sen mausta, koska me Ruotissa kaytetään vain rapisöljyä. Ruotsalaiset kehitti erinomaista rapsiöjyä, mikä vei kymmenisen vuotta kehittää. EU maksoi siihen yritykseen  tukea. Ruotsalainen rapsolja/rapisöljy on terveellisempää kuin oliiviöljy. Friteeraukseen valmistetaan eri öljyjen sekoitusta, koska rapsiöljy ei oikein sovin friteeraukseen korkean lämmön takia. Tavallisista ruokakaupoista ei tahdo edes löytyä oliviöljyä. Ehkä paria sorttia alimmalat hyllyltä.







Ruisleipääkin on varmaan kymmenestä maasta. Suomalaista ruisleipää ei minun vatsani kestä sillä se on liian hapanta. Tanskalainen ja puolalaien ruisleipä sopii minulle ja ne on erityisen hyvä makusiakin. Roomastakin löytyy erittäin hyvän makuista ruisleipää, eikä sekään ole hapanta.

Östermalms Saluhall sijaitsee kauniin Östermalmin kaupunginosan sydämessä, ja täältä löydät kaupungin parhaan lohen, eksoottiset hedelmät, porot, villisiat ja melkein kaiken muun mitä voit ajatella. Ei siis ole sattumaa, että Östermalmshallen on nimetty maailman seitsemänneksi parhaaksi kauppahalliksi (ja se on myös yksi maailmankuulun kokin Jamie Oliverin suosikkipaikoista Tukholmassa). Kaunis kauppahalli on hiljattain avattu uudelleen useiden vuosien kunnostamisen jälkeen, ja se on nyt saanut takaisin entisen loistonsa siitä lähtien, kun se avattiin alun perin vuonna 1888. Et varmasti tule pettymään.

Söderhallarna sijaitsee Medborgarplatsenin monitoimitalon pohjakerroksessa, johon kuuluu elokuvateatteri, vaatekaupat ja useita ravintoloita. Ehkä Söderhallarnalla ei ole samaa muinaishistoriaa kuin Östermalmin Saluhallilla, mutta täällä on varmasti laatua. Yksi kaupungin parhaista juustokaupoista sijaitsee keskellä kauppahallia, kun taas kalakauppias Melanders on todellinen klassikko kalakauppana. Tuoreet tuotteet, erinomainen valikoima lintuja, tuoretta leipää ja todella hyvä kahvi- ja teekauppa ovat muita kohokohtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti