Huom! Nyt on hallitus päättänyt että valtion museot alkavat ottamaan pääsymaksun.
Neljännen kerran valtion museot ovat vuorotelleet ilmaisen sisäänpääsyn ja sisäänpääsymaksujen välillä. Kansalliselle luonnontieteelliselle museolle/Naturhistoriska riksmuseet kiireellinen sisääspääsymaksujen muuttaminen maksaa noin 300 000 kruunua. Lisäksi sisäänkäynti on rakennettava uudelleen miljoonien kruunujen kustannuksin.
Kansallismuseo on rakennuksenakin näkemys
Vuodesta 2016 lähtien 18 valtion museon perusnäyttelyä on saanut nähdä ja kokea ilmaiseksi, mutta pian se päättyy. Uuden vuoden jälkeen yli 19-vuotiaiden on ostettava sisäänpääsylippu, koska uusi porvarillinen hallitus hylkäsi ilmaisen sisäänpääsyn uudistuksen toisen kerran.
Kansallismusei odottaa menettävänsä ne 200 000 kävijää vuodessa. Vuoden 2016 jälkeen kävijöiden määrä lisääntyi, jolloin ilmainen sisäänpääsy otettiin viimeksi käyttöön. Suurtukholman alueen koulululaiset ovat suuri ryhmä kävijöistä.
Kansallismuseossa luullaan että vierailijoiden määrä tulee laskemaan 500 000, mutta koskaan ei tiedä. Talous on yleisesti yhteiskunnassa muuttunut tiukemmaksi, monien lompakot ovat ohentuneet inflaation ja sähkön hinnan nousun myötä. Monet kulut kilpailevat keskenäään, välttämättömimmät ensin, joten voi olla, että joudutaan kieltäytymään museokäynnistä.
Täällä olen aikaisemmin kertonut Kansallismuseosta ja sen suurista peruskorjauksista.
Sekä siellä että valtion historiallisessa museossa keskustellaan parhaillaan 120–150 kruunun sisäänpääsymaksusta. Kun ilmainen sisäänpääsy katoaa, museo kuulema menettää noin 11,9 miljoonaa kruunua. Aluksi henkilökuntaa ei palkata, vaan yriteään selvitä smalal henkilökunnalla kuin tähänkin mennessä. Puhtaasti käytännön ja teknisten näkökohtien lisäksi museon tulee panostaa enemmän myös markkinointiin.
Myös Cosmonovan elokuvanäytökse ttulevat maksamaan ylimääräistä, kuten ennenkin.
Myös Kansallismuseon talouspäällikkö todistaa epävarmasta tulevaisuudesta. Remontin jälkeistä ennätysmäistä yleisövirtaa seurasi pandemian aikana lasku, joten museolla ei ole normaalia vuotta verrata. Mutta kun ilmainen sisäänkäynti viimeksi poistettiin, vuonna 2007, 30 % kävijöistä katosi.
Vuonna 2022 ennusteen mukaan kävijöitä oli yhteensä 425 000. Ensi vuonna ne laskevat 250 000 maksavaan asiakkaaseen. Emme uskalla laskea budjetissamme enempään. Se riippuu myös siitä, miten talous kehittyy, kuinka säilytät lompakkoasi. Tukholmalaiset eivät ole muutenkaan kovin innostuneita museoissa kävijöitä.
Sama taso (18,5 milj. kruunua) koskee valtion historiallista museota, missä keskustellaan yhden illan järjestämisestä viikossa ilmaiseksi.
Luonnontieteellisessä museossa tarvitaan kuitenkin miljoonia investointeja, jotta lipunmyynnistä selvitään täysimääräisesti. Museorakennus vihittiin käyttöön vuonna 1916 ja museon johto kuvailee nykyistä lippusalia vanhentuneeksi ja huonosti toimivaksi 2020-luvun museokävijöille, jotka ostavat liput kotoa netistä ja haluavat vain skannata QR-koodin jonon sijaan.
"Jos aiomme tehdä tällaisen sijoituksen, haluaisimme tietää, että tästä eteenpäin teemme työtä. Tällainen muutos kestää useita vuosia. Parhaimmillaan saatamme olla valmiita seuraaviin vaaleihin", hän sanoo.
Ja mitä tapahtuu, jos sosiaalidemokraatit voittaa vaalit vuonna 2026? Sosiaalidemokraattien kulttuuripoliittisen tiedottajan Lawen Redarin on vaikea kuvitella, että puolue ei haluaisi ottaa vapaata sisäänpääsyä uudelleen käyttöön kolmatta kertaa: "Se on kulttuuripoliittinen uudistus, joka tekee kulttuuriperinnön saavutettaviksi, alentaa kynnysarvoja ja vahvistaa tiede- ja kulttuuripoliittista keskustelua yhteiskunnassa. Olemme erittäin ylpeitä tästä kulttuuripoliittisesta uudistuksesta ja taistelemme sen puolesta", hän sanoo.
Vuonna 2005 otettiin käyttöön ensimmäinen maksuttoman sisäänpääsyn uudistus 19:lle valtion museolle (mukaan lukien Pohjoismaiden museosäätiö). Edelliseen vuoteen verrattuna yleisö kasvoi 2,9 miljoonalla käynnillä, mikä vastasi 159 prosenttia.
Vuonna 2007 Allianssihallitus lakkautti järjestelmän. Alle 19-vuotiailla lapsilla ja nuorilla oli kuitenkin edelleen ilmainen sisäänpääsy.
Vuonna 2016 Stefan Löfvénin (S) hallitus otti uudelleen käyttöön ilmaisen sisäänpääsyn yhteensä 18:sta museoon. Motiivina oli lisätä museokäyntien määrää, mutta myös houkutella uusia kävijöitä. Hallitus varasi noin 80 miljoonan Ruotsin kruunun suuruisen avustuksen, jota moitittiin liian pieneksi ja siitä, että se ei täysin korvannut kuluja ja tulonmenetyksiä.
Ulf Kristerssonin (M) hallitus kumoaa uudistuksen jälleen 1.1.2023, mikä säästi valtion avustuksella noin 99 miljoonaa kruunua. Kulttuuriministeri Parisa Liljestrand (M) sanoi muun muassa toinen, että "uudistus on hyödyttänyt ennen kaikkea Tukholman alueen vakituisia museovieraita ja ulkomaisia matkailijoita".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti