perjantai 10. maaliskuuta 2023

Söderhallarna


Söderhallarna/Södermalmin kauppahalli, Södermalm,
 Medborgarplatsen-metroasema

Avoinna kello 10-18, ravintolat avoinna myöhemminkin.

Lähin metro-asema on Medborgarplatsen.

HUOM! Ehdin tekemään tämän postauksen kun tuli ilmoitus, että Söderhallarna suljetaan kahdeksi vuodeksi peruskorjausten vuoksi. Mutta Tukholmasta löytyy useita kauppahalleja, kuten Östermalmshallen, Hötorgshallen, NK Saluhall, Sturehof Matmarknad...Näistä Hötorgshallen on lähinnä Södermlshallenin tasoa, siis enempi tavisten halli kuin nuo muut, mutta silti ei puutu herkkujakaan.

Söderhallarna sijaitsee monitoimirakennuksessa Medborgarplatsenin aukion reunalla, missä on elokuvateatteri, vaatetusliikkeitä ja useita ravintoloita. Södermalmin kauppahalli vihittiin käyttöön 25. syyskuuta 1992. Akaisemmin oli kauppahalleja vähän jokaisessa kaupunginosassa. Södermlamin kauppahalli alkoi hajota, joten oli aika rakentaa uusi.


Nykyiset ruokatavarahallit/Food Hall ovat kuin taidegallerioitaja ne sijaitsee suurissa myymälä- ja hotellikomplekseissa. Nykyään on kaikissa kauppahlleissa usieta ravintiloita. 

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Bo Kjessel. Rakennus koostuu kahdesta rakennusrungosta, joilla on erilainen ulkonäkö. Rakennuksen runkoja yhdistää useissa tasoissa lasitettu pääsisäänkäynti, jopa Saluhallin rakennuksessa on ilmastosuojattu sisäpiha, jonka ympärillä on "ostoskeskuksia". Alemmassa kerrossuunnitelmassa SF:n Filmstaden Söderin tilat ovat kymmenen salonkia ja 1108 istumapaikkaa. Rakennuksen ylempänä on erilaisia ​​toimistotiloja. Kauppahaleista on tullut usealle kuin toinen koti, mihin aina ovi mennä kun halayuaa posi kotoa.


Kun Söderhallaran vaihtoi omistajaa vuonna 2017 niin uusi omistaja alkoi tehdä muutoksia rakennukseen. Avattiin jopa yökerho ja jazz-klubi.
Ehkä Söderhallarnalla ei ole yhtä rikasta historiaa kuin Östermalmin Saluhallilla, mutta laatua täällä on ehdottomasti. Yksi kaupungin parhaista juustokaupoista on aivan keskellä kauppahallia, kun taas kalakauppias Melanders on todellinen klassikko (vinkki on käydä viereisessä ravintolassa), jos olet nälkäinen. Tuoretuotteet, erinomainen valikoima lintuja, vastaleivottua leipää ja todella hyvä kahvi- ja teekauppa ovat muita kohokohtia.


Tämä on vissiin intialaista ruokaa. Näistä kauppahalleista löytyy ruokaa ehkä sadasta maasta, varsinkin tälltä Söderhallarna ja Hötorgesthallar.


Medborgerplatsenin aukiolla kulkee koko mailma nenän edestä. Täällä kohtaa tavikset toisiaan ja tappaa aikaa. Täällä kuluu aika koska houkutuksia on runasaasti. 


Laskiaispulla/Semla

Tässä postmodernistisessa kauppahallissa voit sekä maistaa että ostaa leikkeleitä, kalaa, siipikarjaa, maitotuotteita, vihanneksia, kukkia ja paljon muuta. Hallissa on myös laaja valikoima kahviloita, kauppoja ja ravintoloita. On helppoa viettää koko iltapäivä täällä. Aivan kuten kauppahalleissa pitääkin, kaikki tuotteet tulevat valituilta kasvattajilta, usein lähialueelta, ja toimittajilta ja ovat korkealaatuisia. Jokaisella jälleenmyyjällä on oma erikoisosaamistaan ​​tuotteistaan.


Mahtavan isoja Panini leipiäFatbursparken

Kauppahallin taakse rakennettiin aivan uusi asuinalue, minkä keskellä sijaisee Fatbursparkenin puistoalue. Sen ympärille rakennettiin uusia asuinrakennuksia. Tukholmassa on perinne etteä uusein  rakennsusuunnitelmien pineosimallait laitean Kultturitaloon esille, missä kaikki voi käydä niihin tutustumassa. Rakentaminen aloitetan vasta kun/jos kansalaiset sen hyväksyvät. 

Tässä tapauksessa se oli perinteiset monessa sukupolvessa Södermalmilla asuneita kun rakennus suunnitelma eniten kiinnosti, sillä sunnitelma oli postmoderni. Södermalmilaisten vastaus tuli melko pian:"ei rakenneta mitään mihinkään. Ja jos se rakennetaan, sen täytyy näyttää siltä kuin se olisi rakennettu sata vuotta sitten."

Hamapurilaiset senkuin kasvavat

Aasialaista ruokaa on kaikkialla tarjolla,  ja se on erittäin kysytttyä

Tästä en tiedä mitään...mitä lienee

Tuoreita pinaatti tortelloneja

Kun Kauppahalli oli valmis niin kansalaiset tykkäsivät että Tortelloneja voi täyttää melkin millä vaan ja syödä useammanlaisetn kastikkeiden kanssa. Tomaatitisoseella täyteyt Tortellinot ovat maukkaita ja ne syödään usein lämpimän Becshamel-kastikkeen kanssa.

Kauppahalleissa ruoka on kalliinpaa kuin ruokatavaramyymälöissä, mutta valinnan varaa on halleissa enempi. Eihän tämä Östermalmin hallia voita suosioossan ja laaadussaan. Östermalmilaiset ei kuitenkaan koskaan astu jalallaan Södermalmielle, joten Söderin asukkaille tämä halli kelpaa mainiosti. 

Rakennuksessa on muun muassa Vietnamilainen ravintola, Viet Kitchen, italilasien pastaravintola, Pasta Gudfadern, italialainen Pianeria, Pastifico Grano, missä tehdään käsin kaikki pastat, turkkilainen kebapravintola, Himalaya Kahvi ja thee-spesialisti myymälä. Soppköket niminen keittoravintola, Falafelravintola, Espresso kahvila, Melanderin kalamyymälä ja- ravintola sekä  viinakuppa.


Ranskalaisia Macaroneja

4 kommenttia:

 1. Tuli nälkä tätä lukiessa Ihana Östermalmshall, siellä on tullut käytyä /syötyä muutaman kerran. Mukavaa viikonloppua Tukholmaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Östermalmshallen on vastikään peruskorjattu. Taisi siihen mennä pari kolme vuotta. Mutta paras halli se on Tukholmassa, ehdottomasti.

   Poista
 2. Piti sanoa että. Södermalmshall ei ole tuttu kuin se suositumpi halli. Pitkä korjausaika, mutta niin on myös Hakaniemen hallilla Helsingissä

  VastaaPoista
 3. Söderhallarna on hieman enempi tavisten halli, mutta hyvää ruokaa sieltäkin löytyy. Täällä on ruokaa melkein kaikista maapallon maista. Hallissa väki tappaa aikaa ja saa uusia tuttavia. Kotoisa halli se on ollut.

  VastaaPoista